ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

vjeshalica

#11376 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

problemnatravunu wrote: 27/05/2026 21:20 Pa , eto i to što predlažeš @preludezalude nije loše i nije glupo , dakle hajmo tako raditi :bih:
Ko kaze da je nekome uvodjenjem ove sankcije oduzimanja auta, onemoguceno pravo da se zali?
Covjek lebdi ne zna sta pise.
preludezalude

#11377 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

problemnatravunu wrote: 27/05/2026 21:20 Pa , eto i to što predlažeš @preludezalude nije loše i nije glupo , dakle hajmo tako raditi :bih:
Nista ja ne predlazem. Ja samo govorim ono sta jeste. Ja nisam protiv oduzimanja auta ali zasto ih ne oduzimaju ljudima koji imaju hiljadama maraka kazne. Za takve stvari se bez problema moze zaplijeniti imovina da se namiri stwta. Ali oduzeti trajno auto zbog prekrsaja...ma smijesno. Nikad se to nece desitijer na sudu bi to vrlo tesko proslo. Pa pobogu, to je prekrsaj. Trebali su onda takvo ponasanje uvesti pod krivicni zakon pa bi onda mogli provuci pod svjesno ugrozavanje zivota pa onda konfiskuj i oduzimaj sredstva pocinjenja krivicnog djela.
preludezalude

#11378 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

vjeshalica wrote: 27/05/2026 22:13
Ko kaze da je nekome uvodjenjem ove sankcije oduzimanja auta, onemoguceno pravo da se zali?
Pravo me podsjecas na nekada forumasa kojeg se nije moglo u nesto uvjeriti. Pricas nesto ono sto bi rekli svojim rijecima. Ovdje se radi o zakonu. Vec si isto ovako nekad davno proizvoljno tumacio jedan drugi pravilnik a postoji jasna definicija i nema potreme misliti i izmisljati.
Prvo moras shvatiti da se ovdje radi o prekrsaju a ne o krivicnom djelu.
Cuj ko kaze da se ne moze zaliti. Shvati jednu cinjenicu...trajno oduzimanje licne imovine tj automobila moze naloziti samo sud. I jos jedna stvar...oduzimanje imovine ne moze biti sankcija.
vjeshalica

#11379 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

preludezalude wrote: 27/05/2026 23:29
Nista ja ne predlazem. Ja samo govorim ono sta jeste. Ja nisam protiv oduzimanja auta ali zasto ih ne oduzimaju ljudima koji imaju hiljadama maraka kazne. Za takve stvari se bez problema moze zaplijeniti imovina da se namiri stwta. Ali oduzeti trajno auto zbog prekrsaja...ma smijesno. Nikad se to nece desitijer na sudu bi to vrlo tesko proslo. Pa pobogu, to je prekrsaj. Trebali su onda takvo ponasanje uvesti pod krivicni zakon pa bi onda mogli provuci pod svjesno ugrozavanje zivota pa onda konfiskuj i oduzimaj sredstva pocinjenja krivicnog djela.
Koja je razlika izmedju Muje koji ima neplacenih 5000KM kazne, koji se nadrogiro i mahnita po cesti praveci ove prekrsaje sto imaju posljedicu oduzimanje vozila i Brude koji nema 5000KM ali i on divlja i mahnita ko Mujo?
vjeshalica

#11380 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

preludezalude wrote: 27/05/2026 23:36
Pravo me podsjecas na nekada forumasa kojeg se nije moglo u nesto uvjeriti. Pricas nesto ono sto bi rekli svojim rijecima. Ovdje se radi o zakonu. Vec si isto ovako nekad davno proizvoljno tumacio jedan drugi pravilnik a postoji jasna definicija i nema potreme misliti i izmisljati.
Cuj ko kaze da se ne moze zaliti. Shvati jednu cinjenicu...trajno oduzimanje licne imovine tj automobila moze naloziti samo sud. I jos jedna stvar...oduzimanje imovine ne moze biti sankcija.
Kakve veze ima jel orekrsaj, jel mora nuzno biti krivicno djelo da bi imalo za posljedicu oduzimanje sredstva izvrsenja?

Lijepo ti pise sve a ti o sudu ,nisi procitao ocito,prvo privremeno oduzimanje i onda pravosznazno rjesenje, itekako moze iako se previse trudis shvatati nas zakon po anglosaksonskim shvatanjima

Image

I ne lazi za proizvoljni pravilnik i moje tumacenje. Ako imas dokaz postavi ga.
preludezalude

#11381 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

vjeshalica wrote: 28/05/2026 07:03

Kakve veze ima jel orekrsaj, jel mora nuzno biti krivicno djelo da bi imalo za posljedicu oduzimanje sredstva izvrsenja?

Lijepo ti pise sve a ti o sudu ,nisi procitao ocito,prvo privremeno oduzimanje i onda pravosznazno rjesenje, itekako moze iako se previse trudis shvatati nas zakon po anglosaksonskim shvatanjima

Image

Samim citiranjem zakona si dokazao da sam u pravu. Vozilo moze trajno oduzeti samo sud.

A prizvoljno tumacenje pravilnika...nema potrebe da zamaramo temu.
vjeshalica

#11382 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

preludezalude wrote: 28/05/2026 10:32

Image

Samim citiranjem zakona si dokazao da sam u pravu. Vozilo moze trajno oduzeti samo sud.

Ne, dokazano ti je da pogresno tvrdis da je izmjena nezakonita i sva prica ti je isla u tom smjeru da su izmjene maltene neustavne. Naravno jer nisi izmjene procitao.
tokio25

#11383 Re: ZOBS

Post by tokio25 »

ma kad tako divlja ne da mu se treba trajno oduzeti nego na licu mjesta samljeti auto pa neka se zali vodovodu
preludezalude

#11384 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

vjeshalica wrote: 28/05/2026 12:31
preludezalude wrote: 28/05/2026 10:32

Image

Ne, dokazano ti je da pogresno tvrdis da je izmjena nezakonita i sva prica ti je isla u tom smjeru da su izmjene maltene neustavne. Naravno jer nisi izmjene procitao.
Niti sam tvrdio da je izmjena nezakonita niti sam tvrdio da je neustavna. Lazes. Mozes se sada izvlaciti koliko hoces ali...
Tvrdis da policija moze trajno oduzeti automobil.
Ja tvrdim da samo sud moze trajno oduzeti automobil.
oXavier

#11385 Re: ZOBS

Post by oXavier »

muki_muky wrote: 26/05/2026 19:24 Gledao sam malo ove nove dopune ZOOBS-a sto ce uskoro stupiti na snagu, i malo me buni ovaj dio:

„56) saobraćajna nesreća je događaj na putu ili koji je započet na putu, izazvan kršenjem saobraćajnih propisa, u kojem je učestvovalo najmanje jedno vozilo u pokretu i u kojem je jedno ili više lica poginulo ili povrijeđeno ili je nastala materijalna šteta;“

Iako je ovo tacno u velikoj vecini slucajeva, ali sta ako se nekom desi da mu npr. pukne guma u toku voznje i to prouzrokuje prevrtanje vozila?
To jeste saobracajna nesreca po ovom starom, ali po ovoj novoj definiciji, to nije izazvano krsenjem saobracajnih propisa.

Odnosno nije mi jasno hoce li se sad u svakoj saobr. nesreci smatrat da je nastala zbog krsenja saobr. propisa?
Ovaj dio je izbačen amandmanom, i nije usvojen izmjenama ZOBSa
http://sluzbenilist.ba/page/akt/xz0WrZuCVLQ=
drug_profi

#11386 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Nađoh da je odsad i preticanje kolone definisano kao objesna vožnja. Pa pamet u glavu. Džaba što se vuku kao traktori ispod ograničenja, i što je cesta pregledna.
Moraš dva po dva, i vraćati se skroz u svoju traku između faza...
muki_muky

#11387 Re: ZOBS

Post by muki_muky »

drug_profi wrote: 29/05/2026 16:16 Nađoh da je odsad i preticanje kolone definisano kao objesna vožnja. Pa pamet u glavu. Džaba što se vuku kao traktori ispod ograničenja, i što je cesta pregledna.
Preticanje kolone na punoj, ne samo preticanje kolone.
drug_profi

#11388 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Aha. Promakao mi je taj detalj. Punu ne prelazim nikad.
Ali kolone preticem kad je bezbijedno.
Laplace

#11389 Re: ZOBS

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 29/05/2026 16:16 Nađoh da je odsad i preticanje kolone definisano kao objesna vožnja. Pa pamet u glavu. Džaba što se vuku kao traktori ispod ograničenja, i što je cesta pregledna.
Nekim kolegama sa foruma se ovo neće svidjeti. :D
topcam
Vozim: uzbrdo

#11390 Re: ZOBS

Post by topcam »

milojicabrzi wrote: 27/05/2026 12:33
mayab wrote: 27/05/2026 11:59
tokio25 wrote: 26/05/2026 23:20 trebaju jos vece kazne jer stoka jedino zna da reaguje kad se udari po dzepu
Da , a ipak od svega mi nije jasno kako je moguće da neki likovi nakupe desetine hiljada KM kazni i da sistem ne reagira ,
pa zar u toj bazi podataka ne može da se postavi kakav limit za neku rubriku , koja će "zacrvenjeti" prikaz na ekranu,
ili samostalno slati alert nekome nadležnom , e mail i slično , da se takvi "pacijenti" odmah počnu "proganjati" i tako dalje ....
Majkumu , 2026. godina je , informatika i AI se masovno koristi , pa čak i baze podataka od prije 15 godina su mogle upozoravati na unaprijed postavljene limite :shock:
Tako je, sistem da upali lampicu nakon 1000 KM kazni i odmah u zatvor.
Ja sam uvijek govorio- teško onoj državi koja nije u stanju svoju kaznu naplatiti.

Sjećam se da su još krajem '90-ih ljudi išli na par dana u zatvor, jer nisu htjeli platiti prekršaj od 100-200 KM, znači, može se.
Mozda sa stelom, a sjecam se tih prica, dan vrijedio 100 KM.
Ko je htio u zatvor prvo na listu cekanja. :lol:

Mislim da je to bila fraza tipa bolje 100 KM lezeci nego 50 KM kopajuci.
Ne znam nikog od ovih koji su to spominjali da je stvarno otisao u zatvor.
topcam
Vozim: uzbrdo

#11391 Re: ZOBS

Post by topcam »

preludezalude wrote: 27/05/2026 12:45
tokio25 wrote: 26/05/2026 23:20 trebaju jos vece kazne jer stoka jedino zna da reaguje kad se udari po dzepu
Da , a ipak od svega mi nije jasno kako je moguće da neki likovi nakupe desetine hiljada KM kazni i da sistem ne reagira ,
pa zar u toj bazi podataka ne može da se postavi kakav limit za neku rubriku , koja će "zacrvenjeti" prikaz na ekranu,
ili samostalno slati alert nekome nadležnom , e mail i slično , da se takvi "pacijenti" odmah počnu "proganjati" i tako dalje ....
Majkumu , 2026. godina je , informatika i AI se masovno koristi , pa čak i baze podataka od prije 15 godina su mogle upozoravati na unaprijed postavljene limite :shock:
To ti je dokaz da se zakon ne sprovodi.
Ne. Kazne su dovoljno visoke i previsoke.

Nekima je svejedno, ako treba svaki dan ce platit 20-50 KM i nece se nista promjeniti.
Tim osobama treba dati priliku da idu na "psiho pregled"*, 10x u roku 12mj. pogresno parkirao ili prekoracio
brzinu, izvoli na pregled koji ce minimalno kostati 1000 KM plus priprema tipa 10 duplih sati slusanja u auto-skoli.
Pa polozio test ili ne 1000 KM. Dok ne polozi vozacka deponovana.
Nekima novac nije problem, ali vrijeme jeste. Sve se to da upakovati bez da se 99% normalnih vozaca
dodatno kaznjava.

*
Spoiler
Show
Ljekarsko-psihološki pregled je sveobuhvatna procjena zdravstvenog stanja, kognitivnih
sposobnosti i osobina ličnosti. Služi za utvrđivanje sposobnosti za obavljanje određenih
poslova (npr. rad s povećanim rizikom, visina), upravljanje vozilima ili posjedovanje
oružja.
Što pregled uključuje?
Fizički pregled i laboratorijske pretrage: Pregled vida, sluha, EKG, neurološki
status te analize krvi i urina.
Psihološko testiranje: Rješavanje testova inteligencije, upitnika ličnosti i procjena
psihomotornih sposobnosti (pažnja, brzina reakcije).
Ne trebaju stroziji zakoni niti vece kazne, malo modifikovati postojece i sprovoditi kako treba.
preludezalude

#11392 Re: ZOBS

Post by preludezalude »

topcam wrote: 29/05/2026 22:45
preludezalude wrote: 27/05/2026 12:45

To ti je dokaz da se zakon ne sprovodi.
Ne. Kazne su dovoljno visoke i previsoke.

Nekima je svejedno, ako treba svaki dan ce platit 20-50 KM i nece se nista promjeniti.
Tim osobama treba dati priliku da idu na "psiho pregled"*, 10x u roku 12mj. pogresno parkirao ili prekoracio
brzinu, izvoli na pregled koji ce minimalno kostati 1000 KM plus priprema tipa 10 duplih sati slusanja u auto-skoli.
Pa polozio test ili ne 1000 KM. Dok ne polozi vozacka deponovana.
Nekima novac nije problem, ali vrijeme jeste. Sve se to da upakovati bez da se 99% normalnih vozaca
dodatno kaznjava.

*
Spoiler
Show
Ljekarsko-psihološki pregled je sveobuhvatna procjena zdravstvenog stanja, kognitivnih
sposobnosti i osobina ličnosti. Služi za utvrđivanje sposobnosti za obavljanje određenih
poslova (npr. rad s povećanim rizikom, visina), upravljanje vozilima ili posjedovanje
oružja.
Što pregled uključuje?
Fizički pregled i laboratorijske pretrage: Pregled vida, sluha, EKG, neurološki
status te analize krvi i urina.
Psihološko testiranje: Rješavanje testova inteligencije, upitnika ličnosti i procjena
psihomotornih sposobnosti (pažnja, brzina reakcije).
Ne trebaju stroziji zakoni niti vece kazne, malo modifikovati postojece i sprovoditi kako treba.
To i ja govorim. Mi imamo dobar zakon, samo ga treba provodit. Ako neko moze nakupiti kazni 10k maraka, a ima ih i sa vise kazni, onda definitivno nesto nije u redu sa sprovodjenjem zakona. Kazna je izrecena, samo je treba sprovesti.
drug_profi

#11393 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

JA sam davno pricao. Zatvor za novcanu kaznu mora biti, ali ne lezanje, vec rad.
Dnevnica 50 maraka. Od toga ti se naplati smjestaj i hrana 20 marka recimo. 30 ide za kaznu.
Pa dok odradis.
Dzontra_Volta

#11394 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

muki_muky wrote: 29/05/2026 16:32
Preticanje kolone na punoj, ne samo preticanje kolone.
Ovdje bi motoristi mogli najviše nastradati.
escobar__

#11395 Re: ZOBS

Post by escobar__ »

Lijepo.

Pretpostavljam da kazni za degenerike koji su u barem 1/3 slučajeva indirektni uzročnici prometnih nezgoda (sporom vožnjom, čačkanjem mobitela, nosa, pičke materine dok su za volanom) i dalje neće biti?
milojicabrzi

#11396 Re: ZOBS

Post by milojicabrzi »

topcam wrote: 29/05/2026 21:18 Mozda sa stelom, a sjecam se tih prica, dan vrijedio 100 KM.
Ko je htio u zatvor prvo na listu cekanja.

Mislim da je to bila fraza tipa bolje 100 KM lezeci nego 50 KM kopajuci.
Ne znam nikog od ovih koji su to spominjali da je stvarno otisao u zatvor.
Da, tako je otprilike bilo, a raja je išla u zatvor za 300-400 KM kazne, po principu -"gdje ćeš danas zaraditi stoju". To i jeste bilo vrijeme dnevnica od 20,30 pa plafon 50 KM u većini poslova.

Jedan moj poznanik je otišao na par dana u CZ u Sarajevu, pa mu se brat koji živi vani, ljutio na takvu odluku, u smislu gdje ćeš ba majmune u zatvor, da ti sutra neko nađe da si ležao u zatvoru, a njemu tada tek nekih 19-20 godina bilo, ne znam je li imao vozačku godinu dana. Mislim da se i on sam, kad je otišao i vidio šta je zatvor, zažalio što nije platio da ne ide.

Što reče neko od forumaša, potreban je taj zatvor, može i poesbno odjeljenje za saobraćajne prekršaje, jedno krilo na Igmanu da se odvoji, ali ne kao ležanje, nego kao obavezan društveno koristan rad, asfaltiranje puteva, saniranje klizišta, čišćenje otpada, našao bih ja njima zanimacija, koliko hoćeš :run: :thumbup: :bih:
drug_profi

#11397 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Nema prisilnog rada. Zato platis kaznu. Ako nemas para za kaznu, drzava ti omoguci da zaradis.

Nema onda necu da radim, necu da platim.
nemezis

#11398 Re: ZOBS

Post by nemezis »

escobar__ wrote: 31/05/2026 07:42
Lijepo.

Pretpostavljam da kazni za degenerike koji su u barem 1/3 slučajeva indirektni uzročnici prometnih nezgoda (sporom vožnjom, čačkanjem mobitela, nosa, pičke materine dok su za volanom) i dalje neće biti?
Cackanje mobitela je zlo i ovim izmjenama je kazna povećana, mislim da će se korištenje mobitela smanjiti.

A gdje su ovi što sporo voze, ja vrlo rijetko vidim nekoga ko vozi znatno ispod ograničenja. Druga je stvar ako misliš na one koji voze 45-50 gdje je ograničenje 50 a ti bi 80.
nivla

#11399 Re: ZOBS

Post by nivla »

kad god vozim magistralama naidjem na kolonu uzrokovanu sporom voznjom tamo gdje je ogranicenje 70-80 a debili voze 40
escobar__

#11400 Re: ZOBS

Post by escobar__ »

nemezis wrote: 02/06/2026 11:27
escobar__ wrote: 31/05/2026 07:42
Lijepo.

Cackanje mobitela je zlo i ovim izmjenama je kazna povećana, mislim da će se korištenje mobitela smanjiti.

A gdje su ovi što sporo voze, ja vrlo rijetko vidim nekoga ko vozi znatno ispod ograničenja. Druga je stvar ako misliš na one koji voze 45-50 gdje je ograničenje 50 a ti bi 80.
Ti se onda ili rijetko voziš cestama u Bosni ili pričaš u prazno - bukvalno svaka vožnja između Tuzle i Sarajeva (i obratno, što je nekih ca. 120 km u jednom smijeru) naiđem na barem pet likova koji na ograničenju 80 voze 65, na ograničenju 50 voze 30 i da ne nabrajam dalje, a kao što vidiš nisam izoliran slučaj.
Post Reply