Poljoprivreda BiH
Moderator: anex
-
adnante
#76 Re: Poljoprivreda BiH
Nije nazor, vec gdje ces ba to savjetovati ako imas i 5% znanja o poljoprivredi? Krenem da prozivodim, sta znam, rotkvicu, nadjem otkupljivace, dogovorimo kupovinu, kad za 3 godine, bum, prvo kasne sa placanjem, ja trazim dalje, no nema, monopol. Trazim od drzave, jok, nismo u eu, problemi izvoz pm.
Prihvatim i to kasnjenje, nekako se zaduzim, kad za godinu, bum, kaze skup nam otkup, pa ti umanje cijenu, prave vjestacki damping cijene. I sta ti tu mozes? Da se udruzis sa Pericom? hahha kakv ba perica, radije bi da mu crkne krava ako bi to znacilo da ce i meni tri.
Daj mi navedi evo granu koja je pocela prije 10 godina i dan danas ide gore? Koja je to prozivodnja u poljoprivredi? Pa covjece svake godine neizvjesnost, ne znas ulaz, posebno ne znas izlaz. Nemas GARANTOVAN otkup onoga sto se jede svaki dan, pa znas da ce trebati i za 10 godina i neko kaze ulazi, inovisi, pravi trziste. KAKO?
Hebena malina, mogli smo biti "Pablo escobar za maline", da nije sa svih strana bilo opstrukcija, pa i od obicnog covjeka koji kaze "svi hoce da se obogate na mainama". Eo sada kada je prozivodnja maline u BIH skoro pa 0 imamo sta imamo. Kitu da glabam(o).
Prihvatim i to kasnjenje, nekako se zaduzim, kad za godinu, bum, kaze skup nam otkup, pa ti umanje cijenu, prave vjestacki damping cijene. I sta ti tu mozes? Da se udruzis sa Pericom? hahha kakv ba perica, radije bi da mu crkne krava ako bi to znacilo da ce i meni tri.
Daj mi navedi evo granu koja je pocela prije 10 godina i dan danas ide gore? Koja je to prozivodnja u poljoprivredi? Pa covjece svake godine neizvjesnost, ne znas ulaz, posebno ne znas izlaz. Nemas GARANTOVAN otkup onoga sto se jede svaki dan, pa znas da ce trebati i za 10 godina i neko kaze ulazi, inovisi, pravi trziste. KAKO?
Hebena malina, mogli smo biti "Pablo escobar za maline", da nije sa svih strana bilo opstrukcija, pa i od obicnog covjeka koji kaze "svi hoce da se obogate na mainama". Eo sada kada je prozivodnja maline u BIH skoro pa 0 imamo sta imamo. Kitu da glabam(o).
- Isner
#77 Re: Poljoprivreda BiH
Na pocetku ove teme i u temi "voćarstvo" sam rekao koje su to grane koje idu gore a koje se ne isplate raditi... Tu sintagmu garantovani otkup slobodno zaboravi, to je pocetak, sredina i kraj problema svih onih koji žele da se bave poljoprivredom.. Ništa danas nije garantovano, posebno ne otkup poljoprivrednih proizvoda...
-
adnante
#78 Re: Poljoprivreda BiH
Zato je uvoz garantovan.
Hocu reci da nema podrske da radimo bilo sta "na veliko". Mozemo raditi za sebe, jedino radi zdravlja, ili svi u market.
ovo kaze neko ko je "selo i zemljoradnju" zamijenio "kancelarijom". I nikada vise me nista osim rata i gladi ne bi moglo natjerati da se bavim zemljoradnjom, a posebno ne da to prodajem drugima.
Hocu reci da nema podrske da radimo bilo sta "na veliko". Mozemo raditi za sebe, jedino radi zdravlja, ili svi u market.
ovo kaze neko ko je "selo i zemljoradnju" zamijenio "kancelarijom". I nikada vise me nista osim rata i gladi ne bi moglo natjerati da se bavim zemljoradnjom, a posebno ne da to prodajem drugima.
- TriDe
#79 Re: Poljoprivreda BiH
Dobar proizvod nađe kupca. Svi znamo da je teško, pogotov oni koji su trenutno aktivno u poljoprivredi.adnante wrote: ↑29/05/2026 16:29 Nije nazor, vec gdje ces ba to savjetovati ako imas i 5% znanja o poljoprivredi? Krenem da prozivodim, sta znam, rotkvicu, nadjem otkupljivace, dogovorimo kupovinu, kad za 3 godine, bum, prvo kasne sa placanjem, ja trazim dalje, no nema, monopol. Trazim od drzave, jok, nismo u eu, problemi izvoz pm.
Ali, evo ti pozitivnih primjera, moj otac, penzioner ima 40 domaćih kokoša. Svaki dan u periodu kad su nosne, snesu mu u oko 20 komada. Dodaj plus minus odstupanja za sedmicu oko 140 jaja, mjesecno recimo 550 komada. To je 18 školjki po 30 kom. On mjesecno pojede 2 skoljke i proda tih 16. Znaci oko 300 KM, jer prodaje 20 KM po školjki.
Zovu ljudi ima li koja viska.
Onda covjek iz opcine Capljine na plastenickim paprikama napravio kuću u Mostaru.
Stoji i ta tvoja, ide otkup dvije godine, a onda treću ti dođe i pođe zezat za cijenu.
Ali, lokalne vlasti će kad tad morati uspostaviti zadruge, da budu koordinator mjesnih zajednica.
- Haris.ba
#80 Re: Poljoprivreda BiH
On ima penziju. Ako propadne, ima penziju. Ako zafali za kapitala za hranu pilicima i slicno, doda od penzije.TriDe wrote: ↑29/05/2026 19:08 Ali, evo ti pozitivnih primjera, moj otac, penzioner ima 40 domaćih kokoša. Svaki dan u periodu kad su nosne, snesu mu u oko 20 komada. Dodaj plus minus odstupanja za sedmicu oko 140 jaja, mjesecno recimo 550 komada. To je 18 školjki po 30 kom. On mjesecno pojede 2 skoljke i proda tih 16. Znaci oko 300 KM, jer prodaje 20 KM po školjki.
Zovu ljudi ima li koja viska.
I, to je samo dopuna kucnog budzeta. Pohvalno.
Ali, od toga se ne zivi.
Evo, sada sam pazario stan, odmah mi agent ponudio 500KM mjesecno da on preuzme stan.
Gledano koliko posla ima od izdavanja u usporedbi sa pilicima, sta je bolje?
Gdje su u okruzenju tako uradili?
- TriDe
#81 Re: Poljoprivreda BiH
Seoske zadruge oblikuju evo njemačku poljoprivredu. Ova grupa uključuje tržišna udruženja stočara, kao i udruženja uzgajivača povrća i vina. Druge seoske zadruge aktivne su u poljoprivrednoj trgovini, proizvodnji hrane, preradi poljoprivrednih proizvoda i tako dalje.
Možeš guglati na njemačkom ländlichen Genossenschafte.
Što se Balkana tiče, Srbija je žestoko konkurentna u proizvodnji malina, dok su ozbiljan proizvođač žitarica.
Ali ovdje se treba detaljno informisati jer ne znamo da li u Srbiji od toga profitira i sitni poljoprivrednik.
Ne pratim ih, pa ako neko bolje zna neka okači što se uloge zadruga tiče.
Možeš guglati na njemačkom ländlichen Genossenschafte.
Što se Balkana tiče, Srbija je žestoko konkurentna u proizvodnji malina, dok su ozbiljan proizvođač žitarica.
Ali ovdje se treba detaljno informisati jer ne znamo da li u Srbiji od toga profitira i sitni poljoprivrednik.
Ne pratim ih, pa ako neko bolje zna neka okači što se uloge zadruga tiče.
- Haris.ba
#82 Re: Poljoprivreda BiH
Moze u Njemackoj. Kod nas to tesko moze.
Mi smo prepisali njemacki zemljisni dug u nas zakon. Ja ne znam ikoga da je to u praksi iskoristio.
Tako, to bi se svelo na isto i sa zadrugama.
Malo da se nasalimo. Zadruga u Srbiji ima rijaliti program. E, to je od zadruge ostalo.
Pogledas geografsku kartu, klimatsku kartu i malo historije u vezi sa velicinom posjeda (narocito tamo gdje je AU i Njemci dirigovali - Vojvodina), i to je to.
- Isner
#83 Re: Poljoprivreda BiH
Jeste garantovan, na žalost ali i na sreću... Na sreću jer da nema uvoznog luka i krompira, naš krompir bi lokalne lole sa sela prodavala po 5 KM kilu, dok bi mladi krompir brat bratu bio 10 KM...adnante wrote: ↑29/05/2026 17:05 Zato je uvoz garantovan.
Sve što uvozimo iole je normalne cijene.. Sve što se ne isplati uvoziti zbog brze kvarljivosti, to je oružana pljačka, pa tako na našim pijacama imamo blitvu po 12 KM, buraniju po 10 KM, ašlame po 20 KM, šljive od 6 do 9 KM koliko su bile prošle godine itd...U Bingu paradajz bio 2,5 KM a na pijaci 6 KM usred sezone... Naš grah 8 KM, uvozni 2,50 KM sa sve PDV-om, ko je tu lud?
Da nije tog nesretnog uvoza, naš grad bi bio gladan ali bukvalno gladan...
- TriDe
#84 Re: Poljoprivreda BiH
Tamo nekad 1912. godine, Hercegovina je imala preko 6000 ha površine pod vinovom lozom.
BiH je početkom 1971. imala preko 930 000 goveda.
Tad su bila druga vremena, ali želim reći kako imamo ozbiljne zemlje, za oranice, voćnjake i pašnjake.
A za zadruge sam uvjeren da je to jedino ispravno rjesenje za malog poljoprivrednika.
BiH je početkom 1971. imala preko 930 000 goveda.
Tad su bila druga vremena, ali želim reći kako imamo ozbiljne zemlje, za oranice, voćnjake i pašnjake.
A za zadruge sam uvjeren da je to jedino ispravno rjesenje za malog poljoprivrednika.
-
neki
- TriDe
#86 Re: Poljoprivreda BiH
Ukupna površina pod intenzivnim zasadima vinograda u BiH u 2024. godini je iznosila 4.603 hektara sa kojih je proizvedeno 37.522,6 tona grožđa“, podaci su kojim raspolaže Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
-
neki
#87 Re: Poljoprivreda BiH
Nažalost statistika je kod nas sama sebi svrha i podaci su rijetko tačni...samo oko Mostara se površina pod vinogradima zadnjih 15 godina udvostručila, više od tih 60km2 zahvaćaju vinogradi samo u trokutu Mostar Stolac Ljubuški...
- ElRe
#88 Re: Poljoprivreda BiH
Od masovne poljoprivrede kojom se stanovništvo masovno bavi se ne živi i zajednica se ne razvija.
Druga strana - ja imam nešto zemlje i posijali smo 20 kg krompira, 2 kg luka, 1 kg bijelog luka, zeleniša, rotkvice, cvekle, 20 kućica pasulja… Nije to veliki vrt 150 kvadrata.
Oranje, frezanje, djubrivo, sjemen, ograda (ima divljih krmaka), crijeva, pumpa za navodnjavanje … cca 700 KM troška. 3 puta sedmično 2x23km vožnje…apsolutno neisplativo za kućne potrebe.
Druga strana - ja imam nešto zemlje i posijali smo 20 kg krompira, 2 kg luka, 1 kg bijelog luka, zeleniša, rotkvice, cvekle, 20 kućica pasulja… Nije to veliki vrt 150 kvadrata.
Oranje, frezanje, djubrivo, sjemen, ograda (ima divljih krmaka), crijeva, pumpa za navodnjavanje … cca 700 KM troška. 3 puta sedmično 2x23km vožnje…apsolutno neisplativo za kućne potrebe.
- TriDe
#89 Re: Poljoprivreda BiH
Dobro provjeri sve, ali 1912. je bila historijska godina za Hercegovinu sto se tice povrsina pod vinovom lozom.
Čekamo dugo taj popis poljoprivrede nakon šest decenija, pa ćemo imati crno na bijelo.
Inače trenutno oko 60 posto obradivog zemljišta u našoj zemlji je neiskorišteno.
Vidi ovu anketu, da glasa 100 forumaša, vjerujem da bi bilo barem 20 onih koji imaju 0,5 ha i više zemljišta.