Citirat cu druga Franju iz poznih dana "Napravite mEsta za obitelji dvEsta"
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- dr_Evil
-
Novak20
#62002 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Mislio sam na Hrvate u BiH i njihove bogate obitelji. Ovdje su svi žrtve ratova, osvajanja, carstava i sistema pa ne znam zašto bi nešto vrijedilo za Bošnjake, a za druge ne.
Što se tiče obitelji dvEsta, ni rahmetli Alija izgleda nije bio bolji od pokojnog Frane.
- dječak sa šibicama
#62003 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Vazda je anamo onaj retardiran zao pokvaren, a "moj" je ok.
Dalic je retardiran jer je "hrvatski trener" ali kad je Sejo Crnogorac "bosanski fudbaler" e to je ok
Dalic je retardiran jer je "hrvatski trener" ali kad je Sejo Crnogorac "bosanski fudbaler" e to je ok
-
LSD
#62004 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dobro mi ikako imamo ovo malo jada od drzave, kakvi nesposobni diletanti nas vode - dok dva đuturuma Dodik i Covic uriniraju po njima vec deceniju.
Sta kaze onaj degenerik "bagerima cemo ih pomesti"
Sta kaze onaj degenerik "bagerima cemo ih pomesti"
- Point.
#62005 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dalić je retardiran jer je lupio da je i Sergej Jakirević hrvatski trener.dječak sa šibicama wrote: ↑28/05/2026 14:07 Vazda je anamo onaj retardiran zao pokvaren, a "moj" je ok.
Dalic je retardiran jer je "hrvatski trener" ali kad je Sejo Crnogorac "bosanski fudbaler" e to je ok![]()
-
kakabanja213
#62006 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Naravno da je hrvatski. Lik se osjeca tako. I Dala i on. Ko ih jebe.Point. wrote: ↑28/05/2026 15:21Dalić je retardiran jer je lupio da je i Sergej Jakirević hrvatski trener.dječak sa šibicama wrote: ↑28/05/2026 14:07 Vazda je anamo onaj retardiran zao pokvaren, a "moj" je ok.
Dalic je retardiran jer je "hrvatski trener" ali kad je Sejo Crnogorac "bosanski fudbaler" e to je ok![]()
- Point.
#62007 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Čisto sumnjam. Lako se odričemo naših ljudi.kakabanja213 wrote: ↑28/05/2026 15:27Naravno da je hrvatski. Lik se osjeca tako. I Dala i on. Ko ih jebe.Point. wrote: ↑28/05/2026 15:21Dalić je retardiran jer je lupio da je i Sergej Jakirević hrvatski trener.dječak sa šibicama wrote: ↑28/05/2026 14:07 Vazda je anamo onaj retardiran zao pokvaren, a "moj" je ok.
- black
#62008 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Borba za moć: Zašto vladaju najgori od nas?
Piše: Selvedin Avdić Objavljeno: 28. maj 2026. 08:40
Zašto vladaju najgori od nas?
Ima li jalovije i besmislenije rasprave od one o karakteru rata u Bosni i Hercegovini i to usred Sarajeva i to 2026. godine i to među strankama koje ne planiraju secesiju? Ne mislim se uključivati u te rasprave, na njih sam već potrošio dobar komad života. Naročito je to besmisleno u ovom slučaju kada je sasvim jasno da "patriote" samo glumataju da su uvrijeđene, i prave se kako ne razumiju da je svaka agresija borba za moć u kojoj se ne biraju sredstva, od najgnusnijih ratnih zločina preko etničkog čišćenja do genocida. Ne mogu da se sjetim veće budalaštine od ove rasprave, ali tek je počelo, svega ćemo se još nagledati i naslušati do izbora. Biračko tijelo je toliko usitnjeno da traje bespoštedna borba za svaki glas, a u toj borbi apsolutno sve je dozvoljeno.
Ali, zanimljiv je pojam "borba za moć" ako se odnosi na unutarnacionalne odnose. Ta varijanta nije pominjana tokom rasprave, a u toj borbi današnje najglasnije patriote bile su i najagilnije.
DECENIJE STRESA
Svako malo, neko od gubitnika tranzicije zapita se kako se dogodilo da nam vladaju najgori od nas i kako je uopšte nastala bosanskohercegovačka "elita", tajkuni koji diktiraju političke, ekonomske, društvene i sve druge odnose? Dok čekam da neko konačno odgovori na to pitanje, ja ću priznati da ne znam, da mogu samo pretpostavljati.
Sve ove decenije prošle su u nekakvoj brzini, nervozi, stresu. Pri tome, ne mislim na rat, on je magla, mrak, smrdljiva močvara, nije čudno ako se u njoj izgube glava ili razum. Mislim na ovaj "poslijerat", razdoblje tokom kojeg čekamo da izbije novi rat. Kada je došao Dejtonski sporazum neumjereno sam mu se radovao i nikakve mane nisam tražio. Razumljivo, bilo mi je drago što sam preživio i mislio sam da od tada može biti samo bolje. Prvih nekoliko godina zaista i jeste bilo, vjerovatno zbog toga što smo se navikavali da ponovo imamo dovoljno hrane i pića. Mudriji od mene vrlo rano su taj sporazum nazvali "ludačkom košuljom", nedovršenim, iznuđenim konstruktom u kojem je vrlo teško napraviti normalnu društvenu zajednicu.
Tada nije bilo vremena za takve analize, trebalo je pokušati nastaviti normalan život. Mislio sam da će za tako nešto biti dovoljno da samo spojim krajeve pokidanog životnog toka i nastavim kao da rata nije bilo. Naravno da to nije bilo moguće, rezovi su bili nasilno, neprirodno i nepravilno napravljeni, previše je bilo tragedije, smrti, stradanja, pa ih je bilo nemoguće sastaviti, nisu se uklapali jedan u drugoga. Ali, sve je bilo brzina, nervoza, stres, kako rekoh... zbunjenost i ošamućenost.
Dodatno su nas zbunjivala i neprestana uvjeravanja da životni prioritet mora biti rješavanje nacionalnog pitanja i da će se, kada to riješimo, sve ostalo riješiti samo od sebe. Moram priznati da sam tada, čak i ja, naslućivao da to nije potpuna istina i da borba za nacionalno pitanje podrazumijeva borbu za javnom imovinom.
Također, moram priznati i to da nisam uočio kada je zaista počela tranzicija iz društvenog u privatno vlasništvo, primijetio sam je tek kada je okončana. Kažu da se "poklopila" sa rekonstrukcijom zemlje, dakle dok su svi drugi gledali kako da obnove krov nad glavom i UNHCR foliju zamijene prozorskim staklom, najgori među nama kupovali su sve što su stigli. I ono što je bilo naše. Mogli smo i mi učestvovati, nije da nismo, dobili smo odgovarajuće certifikate - ponižavajuću isplatu za učešće u vojsci, ali plijen je podijeljen još tokom rata, u tom planu nije bilo mjesta za nas. Sve što smo mogli učiniti bilo je da certifikate prodamo za šteku cigara.
OBRISI ELITE
Tada smo ih već nazirali, pomaljali su se obrisi naše nove elite. Ali, nekako su nam bili poznati. Kao kada Fincher u "Fight Clubu", par scena prije njegovog pojavljivanja, ubaci frame Tylera Durdena, pa kad se on konačno pojavi čini nam se poznatim, bliskim. Tako smo i mi našu "elitu" nakratko, usred rata sretali na improvizovanim pijacama sa robom koju su švercovali sa našim neprijateljima, viđali ih iza tezgi sa humanitarnom pomoći kojom je svijet prao savjest zbog učešća u našem stradanju, posmatrali kako se voze u kabinama kamiona koji nesmetano prolaze punktove zatvorene i za vozila Crvenog krsta. Iako smo ih vidjeli samo na čas, fizionomije su nam se urezale u sjećanje. Zbog toga su nam se, kada smo ih prvi put vidjeli u poslovnim odijelima, činili jako poznati. Bili su to oni, u to nema sumnje.
Za njih je to vrijeme opšte konfuzije, nesigurnosti, pada morala, bilo prirodno okruženje u kojem su do izražaja došle predatorske sposobnosti - uočiti slabiji plijen i iskoristiti najbolju priliku.
Jedan moj prijatelj prodao je sve što se u kući moglo prodati i sa tim parama pješke krenuo u planinsko selo jer je čuo da tamo može kupiti brašno. Već je bio mrak kada je stigao, plašio se da je zalutao na neprijateljsku teritoriju. Bilo je hladno, zima za koju se obično kaže da puca srce pod njom. Zakucao je na prva vrata na koja je naišao, imao je sreće, bila je to kuća u kojoj su bazu napravili šverceri. Jedan od njih ga je mrzovoljno odmjerio i rekao da nema brašna, niti ga je ikada imao. Prijatelj je molio, pokazivao novac, govorio da ga kući svi željno i gladno čekaju. Švercer je slušao, ne pretjerano raznježen, pričao je prijatelj, više zabavljen, i konačno promrmljao da možda ima njegov sin. Pojavio se dječačić od desetak godina, ali nije htio uzeti novac. Zatražio je bicikl BMX.
Mnogi od vas sigurno imaju slične ratne priče. Takvi se sjećaju tih prvih susreta sa našom današnjom elitom - zagledajte ih, sjetite se, to su oni, isti, stariji doduše. Možete ih vidjeti u političkim strankama, upravnim odborima, sponzorisanim intervjima, na biznis forumima, okruglim stolovima, raskošnim prijemima u bivšim bibliotekama, na proslavama državnih, entitetskih, religijskih praznika... Njihova djeca umjesto BMX-a traže Quad i vraćaju se sa svjetskih univerziteta da bi našoj djeci bili ono što su njihovi roditelji nama.
KOLATERALNA ŠTETA U BORBI ZA MOĆ
Prošle su decenije, promijenili smo se i mi i oni, ali ista je arogancija, bezobrazluk, svirepost. I mi smo isti, zbunjeni, ošamućeni, vođeni strahovima nasjedamo na iste folove, ista lica, iste poruke s plakata. Kada dobijemo neka nova lica na političkoj sceni najčešće se radi o otpacima starih stranaka, koji ne nude ništa novo izuzev nezajažljive, političke ambicije koju isijavaju bez stida. Primitivniji su, direktniji, beskrupulozniji od bivših matica.
Kako rekoh, ne znam kako se dogodilo da vladaju najgori od nas. Da li smo ih mogli zaustaviti, prije nego što su ojačali? Ne vjerujem, čini se da su oduvijek bili spremniji od nas, oni su davali tempo brzini u kojoj se nismo mogli snaći. Ali, na njih ona nije uticala. Upotrijebiću još jednu filmsku referencu - bili su kao borci u Matrixu koji uspore vrijeme tako da mogu rahat izbjeći udarce i metke. Mi to nismo bili u stanju. Bili smo kolateralna šteta u toj borbi za moć. Molim za razumijevanje.
(zurnal.info)
- sinuhe
#62009 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sabina Ćudić je jedini ozbiljan političar/ka u Bosni i Hercegovini od prvog dana kako se pojavila.
- SaraFina
#62010 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ode Obrenka. Kao da joj se neko zahebavao sminkajuci joj facu. Je li ovo realno?
Obrenka Slijepčević nakon 16 godina odlazi s čela entitetske komisije, svi je pamte po izlaganjima u NSRS-u
https://www.klix.ba/vijesti/bih/obrenka ... /260528029
Zivote pokvareni ajvaru.
Obrenka Slijepčević nakon 16 godina odlazi s čela entitetske komisije, svi je pamte po izlaganjima u NSRS-u
https://www.klix.ba/vijesti/bih/obrenka ... /260528029
Zivote pokvareni ajvaru.
-
kakabanja213
#62011 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Cudni su ti kriteriji za ozbiljnog politocara. Postenija, obrazovanija, elokventnija, kako za koga i ljepsa ali po ozbiljnosti kao politicara se jako priblizila ridjobradom. Zena se trudi da odbije glasace od NS. Mozda zadrzi ove neke koji licno imaju koristi od stranke ali nove neke neodlucne ce na ovaj nacin vrlo tesko privuci.
-
axe22
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#62013 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Samo s. koreja sirija pod asadom i hodzina albanija se ne zaduzuju
- Rejhana
- Danguba
#62015 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ko ih hebe.
Ne odricemo se mi njih nego oni nas.
BiH bi bila velesila u svemu(muzicari, sportisti, glumci, profesori, dr....) da se oni ne odricu svog Bosanstva.
Vazda je kukolja bilo. Ne racunas na takve i ides dalje.
I opet BiH stoji dobro na svim poljima jer ima onih koji je vole.
- Danguba
- Danguba
#62017 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Po cemu cemo pamtiti ovu vlast?axe22 wrote: ↑28/05/2026 20:23 https://www.klix.ba/biznis/finansije/vl ... /260528149
Ovima izgleda cilj da sustignu Dodika.
Sta su dobro uradili za drzavu, entitet...osim javnog prijevoza u Sarajevu i ogromnog zaduzenja.
Fadile, vrati se sve ti je oprosteno.
Sta ovi nisu uradili sto SDA nije uradila?
Sto rece ridji, astronomskom brzinom su nas sustigli u kriminalu, javasluku, razbacivanju i svemu suprotno od onoga sto se od njih ocekuje.
p.s. molio bih one koji su na jaslama da me ne napadaju ako je moguce.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- Danguba
#62019 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ubrzo, akoBogda. 
-
kakabanja213
- Danguba
#62021 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Vjeruj mi od muke.kakabanja213 wrote: ↑28/05/2026 21:52Je li ti stvarno natezes vracanje onoga idiota. Pa taj je radio sve isto kao i ovi sada, samo mozda jos malo vise.
Rijesis se jednog belaja, polazes nade u bolji zivot a ono isto ili gore i sto je najgore, takve uzdizu i hvale. Eto.
- srce_ruke_lopata
- SaraFina
#62023 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ja kad god poslušam kako picousti laze komsije, utjesim se. Eno ga obecava humadoidne Roboter za 2 mjeseca. Pa lik je kralj, šah, sultan!
-
NediM17
#62024 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Amater za ridjana, davno obec'o robote da rade umjesto mladih koji odose vani. 
-
talijan97
#62025 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Zanimljivo je to za robote, oni su možda čuli od savjetnika ili iz krugova o značaju AI i utrka istog pa su to doslovno shvatili kao fizički roboti. Bili su daleko ispred vremena ali ne onako kako su mislili