Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kabal1337
#54076 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kada skreces u lijevo moras se osigurati da je sigurno, bez obzira sto je zabranjeno preticanje.
- vjeshalica
#54077 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tvoje misljenje
- Optimist
#54078 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Njegovo misljenje je ispravno, koliko god se ti trudila i upirala u suprotno.
U slucaju kontakta, krivica je 50:50.
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#54079 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sta ako je samo isprekidana, dozvoljeno i preticanje i skretanje, u slucaju udesa ko je kriv ako ovaj sto pretice udari u ovog sto skrece, a krecu se u istom smjeru?
- Qler
#54081 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja sam imao ovakav sudar. Preticao kamion na isprekidanoj, ispred kamiona covjek sa autom naglo skrenuo vidio neki građevinski materijal, skrenuo da kupi, nije pogledao da li je sigurno.JOINT_1921 wrote: ↑28/05/2026 13:40 Sta ako je samo isprekidana, dozvoljeno i preticanje i skretanje, u slucaju udesa ko je kriv ako ovaj sto pretice udari u ovog sto skrece, a krecu se u istom smjeru?
Ja tada imao Fiestu 75KS, preticao kamion, tek napravljena ona obilaznica kod Pazarića. Udario ga, kako sam kočio potkopao ga dvičak se na krov okrenuo. Sreća, nikom nije bilo ništa, ni lakše povrede nisu bile.
Epilog, obostrana krivica, on jer je skretao a nije ustanovio da je sigurno da izvrši tu radnju, a ja jer sam vozio neprilagođeno... vještak utvrdio da sam pri početku kočenja išao 66km/h
- JOINT_1921
#54082 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pitam iz razloga jer sam i ja imao takav udes, samo su išla 2 vozila ispred mene, ogranicenje 70, a ovaj prvi vozi oko 60, dug pravac, ja se pojavljujem iza njih dobrih 200, 300 m brzinom od oko 80 i vidim da se sporo kreću i da imam čistu situaciju sa druge strane. Nakon sto sam im prisao, dam zmigavac, ovo drugo vozilo (bmw) je bilo prilicno nabijeno u gepek prvog i vidim nece da pretice, kontam hajde ko te ebe, dam jos malo gasa, ali kako izlazim pored njih vidim da ovaj prvi daje zmigavac i hoce skrenuti u neku ulicicu sa vikendicama, sa magistralne ceste. Nije bilo teoretske sanse da zakocim jer bi ga opalio u vozaceva vrata, nego sam po gasu još jače i skrenuo još lijevo da izbjegnem udes, sto mi je skoro poslo za rukom, valjda je i on vidio da idem jer nije naglo skrenuo, da jeste, sad bih bio rahmetlija, udario me u zadnji blatobran i razvalio ratkapu, ali srecom nije dalji udarac bio inace bi se izvrnuo ja na krov. Bio sam uvjeren da sam ja ucinio prekrsaj preticuci na isprekidanoj sa 2 vozila ispred, a ovaj je dao zmigavac da skrece. Njemu je ispao far i blatobran naprijed lijevo dobro udaren. Dao sam 300 KM i produzio dalje, sretan sto nisam poginuo, nisam imao vremena cekati policiju, prvi dan mi godisnjeg odmora bio.Qler wrote: ↑28/05/2026 13:45Ja sam imao ovakav sudar. Preticao kamion na isprekidanoj, ispred kamiona covjek sa autom naglo skrenuo vidio neki građevinski materijal, skrenuo da kupi, nije pogledao da li je sigurno.JOINT_1921 wrote: ↑28/05/2026 13:40 Sta ako je samo isprekidana, dozvoljeno i preticanje i skretanje, u slucaju udesa ko je kriv ako ovaj sto pretice udari u ovog sto skrece, a krecu se u istom smjeru?
Ja tada imao Fiestu 75KS, preticao kamion, tek napravljena ona obilaznica kod Pazarića. Udario ga, kako sam kočio potkopao ga dvičak se na krov okrenuo. Sreća, nikom nije bilo ništa, ni lakše povrede nisu bile.
Epilog, obostrana krivica, on jer je skretao a nije ustanovio da je sigurno da izvrši tu radnju, a ja jer sam vozio neprilagođeno... vještak utvrdio da sam pri početku kočenja išao 66km/hali jebaji ga, nek nikom ništa nije bilo, to mi je bilo jedino bitno.
- nepass1
#54083 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jeste li kad pomislili trubiti kad krecete u preticanje.
Ja zadnjih desetak godina trubim svima cim dam lijevi zmigavac jer mi se desavalo da tako krenu u moju traku.
Ja zadnjih desetak godina trubim svima cim dam lijevi zmigavac jer mi se desavalo da tako krenu u moju traku.
- Qler
#54084 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Trubim i ja sad... tada nisam. Ali svejedno trubio ti ne trubio, on ako ne obraća pažnji skrenut će pa onda gledati/slušati...
-
Peryton_
#54085 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja odnedavno blicnem i zasviram. Jest da se osjecam debilno, ali zato me svi vide i cuju i znaju sta radim.
Inače dva puta za dlaku izbjegao skretača ulijevo.
Dio krivice je i na našim nakaradnim cestama i cinjenicom da nam avlije direkt imaju izlaz na magistralni put.
Dio krivice je i na našim nakaradnim cestama i cinjenicom da nam avlije direkt imaju izlaz na magistralni put.
- vjeshalica
#54086 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tesko. Pogotovo ako nije dozvoljeno preticanje sa lijeve strane.
Npr.u raskrsnici. Po tvojoj i njegovoj logici stvari neko ko nedozvoljeno pretice sa lijeve strane, ispada da si ga duzan pustiti u nedzvoljenu radnju. Ne u smislu da ga onemogucis fizicki, nego maltene da prekines svoju zakonom ispravnu radnju da bi on dovrsio svoju nezakonitu.
Pitanje je da li bi mogao preteci nekoga ko skrece ulijevo, a iza njega je neko kabasto vozilo i ne vidis ga ,a ti treci nailazis...i udaris ga.
- vjeshalica
#54087 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Tamo gdje se moze skrenuti uglavnom neposredno prije ima puna linija. Tako da preticanje otpocinjanje i kraj, ne mozes nikako preko pune linije obavljati.Peryton_ wrote: ↑28/05/2026 15:03 Ja odnedavno blicnem i zasviram. Jest da se osjecam debilno, ali zato me svi vide i cuju i znaju sta radim.
- JOINT_1921
- xamp
#54089 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nema kad je skretanje u avliju. Po nasem ZOBSu, kada ulazis u raskrisnicu duzan si da se uvjeris da mzoes bezbjedno proci. Tako da si kriv i cak ako ulazis u raskrsnicu a auto vozi u suprotnoj traci imate sudar!vjeshalica wrote: ↑28/05/2026 15:31Tamo gdje se moze skrenuti uglavnom neposredno prije ima puna linija. Tako da preticanje otpocinjanje i kraj, ne mozes nikako preko pune linije obavljati.Peryton_ wrote: ↑28/05/2026 15:03 Ja odnedavno blicnem i zasviram. Jest da se osjecam debilno, ali zato me svi vide i cuju i znaju sta radim.
-
NediM17
#54090 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zakljucak, ne preticati gdje postoji sporedna cesta u koju se moze skrenuti ili iz koje se moze izaci na glavnu cestu.
Likovi prilikom izlaska udesno obicno samo pogledaju lijevo, aha nema nikog, idem se ukljuciti a lola s kontra strane pretice.
Likovi prilikom izlaska udesno obicno samo pogledaju lijevo, aha nema nikog, idem se ukljuciti a lola s kontra strane pretice.
- nepass1
#54091 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jebi ga na svakih 100m imas nako skretanje, ako nista u sumu naku.
Zakljucak otvori desetero ociju, ako imalo sumnjas u sebe i ono bi li ili ne bi prestizao prodje momenat, nemoj nikako. Ja nekad imam osjecaj da nesvjesno pravim psiholoske profile vozaca ispred sebe. Unaprijed znam sta ce koji uraditi. Haman ko criminal minds
Kod neskovica na glasinackom polju, cim se prodje pumpa znao sam prestici sporace jer ih strah policije koje nikad nema iza benzinske (pravac od romanije) I jednom prestizem kamion a lola sa g2 se ukljucuje prema meni. I imam osjecaj da je ono bas isao ko ga jebe sto prestize ovdje haj da se sudarimo. Tad mi je bas bilo prpa, reko evo ga frontalni.
Ove situacije gdje prestizem 2-3 auta pa se neko u po frke sjeti ili pronadje muda pa zakljuci e mogao bih sad prestici i ja pa krene u mene vise i ne brojim. Zato sviram i blicam svima
Ko prvi napise ne smije se kolona preticati natovarim mu @Ateista za vrat da mu objasni brzu ali sigurnu voznju
-
tokio25
#54092 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ateista je na aparatima sa ovim zakon
40 vise je par hiljada kazna
Ona prijateljica znaci moze da se poselami sa vozackom ako njenu bude kad predavao
40 vise je par hiljada kazna
Ona prijateljica znaci moze da se poselami sa vozackom ako njenu bude kad predavao
- Ateista
#54093 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne pamtim kad me radar uhvatio, tako da nije strasno.
I ovo 40 vise je za naseljena mjesta, van naselja je 60 i vise, nije da nisam i tokiko brze vozio, ali koja je sabsa bas tu da me uslika.
Ako bas i bude, "prijateljica" srecom ne vozi.
- Ateista
#54094 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja sam imao udes kod preticanja i neko se ukljucuje iz avlije, njegova krivica bila 100%,jos i na sudu bili i sud isto potvrdio.nepass1 wrote: ↑28/05/2026 16:30Jebi ga na svakih 100m imas nako skretanje, ako nista u sumu naku.
Zakljucak otvori desetero ociju, ako imalo sumnjas u sebe i ono bi li ili ne bi prestizao prodje momenat, nemoj nikako. Ja nekad imam osjecaj da nesvjesno pravim psiholoske profile vozaca ispred sebe. Unaprijed znam sta ce koji uraditi. Haman ko criminal minds![]()
Kod neskovica na glasinackom polju, cim se prodje pumpa znao sam prestici sporace jer ih strah policije koje nikad nema iza benzinske (pravac od romanije) I jednom prestizem kamion a lola sa g2 se ukljucuje prema meni. I imam osjecaj da je ono bas isao ko ga jebe sto prestize ovdje haj da se sudarimo. Tad mi je bas bilo prpa, reko evo ga frontalni.
Ove situacije gdje prestizem 2-3 auta pa se neko u po frke sjeti ili pronadje muda pa zakljuci e mogao bih sad prestici i ja pa krene u mene vise i ne brojim. Zato sviram i blicam svima
Ko prvi napise ne smije se kolona preticati natovarim mu @Ateista za vrat da mu objasni brzu ali sigurnu voznju
Treba cetvore oci,slazem se, u tom slucaju je kad sam poceo preticanje bilo cisto, unpo preticanja on se ukljucuje, gleda samo lijevo, ja ni tamo ni vamo.
-
NediM17
#54095 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
K'o sto rekoh, gledaju samo na jednu stranu.
- Optimist
#54096 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sad ce doci vjesalica i reci, sta ima da gledaju na drugu ko mu dolazi u susret, on ima praaavo da se ukljuci i svoju traku. 
-
tokio25
#54097 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
znajuci koliko ateista iskrivi pricu ja ne vjerujem da je tako bilo
apropo price od nedavno ipak znaci da si imao sudar samo si imao srece da ne bude tesko povrijedjenih ili mrtvih
znaci ipak nisi toliko siguran vozac i sumaher kako si ubjedjen
apropo price od nedavno ipak znaci da si imao sudar samo si imao srece da ne bude tesko povrijedjenih ili mrtvih
znaci ipak nisi toliko siguran vozac i sumaher kako si ubjedjen
-
NediM17
#54098 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Definitivno je kriv onaj ko se ukljucuje na put sa pravom prvenstva bez da se uvjerio da to moze bezbjedno uciniti.
- Danguba
#54099 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Takvih je puna BiH.
To je jedna od najgorih stvari i tesko predvidiva.
Generalno je kod nas problem sto se svaka kuca ima pravo prikljuciti na regionalnu cestu umjesto da imaju jednu manju, paralelnu cestu gdje se skupljaju vozila iz sela i onda na jednom mjestu se prikljucuju.
Jednom sam imao tesku situaciju u blizini Viteza. U fazi mog preticanja izlazi tip iz dvorista i ide prema meni.
Jedva ukocio i sada trazi mjesto da se vratis.
Isto tako, prikljucenje na cestu gdje gledas samo lijevo a lola vec u fazi preticanja u traci gdje trebas ti da se prikljucis.
Po mome, kod nas treba jos da se radi na infrastrukturi.
-
SvjetlosnaGodina
#54100 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma jok, samo spustit ogranicenja na 40km/h i svako 10m kameru za brzinu i rjeseno