Bulevar mime sinara ogranicenje 40, stoja se vozi normala, kao da nemaju dvije trolejbuske, tri osnovne skole, prelaz iz c5 za dobrinju, mozda najfrekventniji pjesacki semafor u dobrinji.Laplace wrote: ↑21/05/2026 07:44 Kako rekoh, pravo je čudo što kod nas ne gine na hiljade ljudi dnevno. Kao da nas neka viša (Bog, Svemir, nešto treće) čuva.
Juče me na ograničenju 40 (vozim 50, naseljeno mjesto, tu sam zapamtio da često bude djece kraj puta ili na putu) Golf 4 pretiče kroz nepreglednu krivinu. Nije imao ni teoretske šanse da vidi ide li nešto iz suprotnog smjera, znači krivina i vegetacija ne daju ni najmanju preglednost niti u samoj krivini niti prije nje). Da je vozilo iz suprotnog smjera krenulo nekoliko sekundi ranije ili vozilo nešto brže, to bi bio frontalni sudar u punoj brzini (ne ispod 70 km/h). I šta je dalje uradio taj sa Golfom 4? pedesetak metara poslije krivine skrenuo lijevo u avliju. I parkirao. Rizikovao je težak frontalni sudar kako bi uštedio dvije sekunde. Genijalno, nema šta.
O izrazito glupim i wtf odlukama naših vozača mogao bih romane pisati.
Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- nepass1
#19051 Re: Crna hronika BH cesta
- Laplace
#19052 Re: Crna hronika BH cesta
Još o lošim navikama učesnika u saobraćaju:
Iz nekog razloga je postala popularna vožnja pola desnom pola lijevom stranom. Kad iz suprotnog smjera naiđe vozilo, skloni se i odmah po mimoilaženju vrati na polovinu ceste. Nema oštećenja na tom dijelu ceste, nema ivičnjaka, zidova,rupa niti ikakvih smetnji. Tu je djelimično u pravu kjafir: često nije do same brzine nego više do greški, gluposti i loših navika vozača. Prije ili kasnije se takav neće na vrijeme vratiti u svoju traku (kao na Emirovoj snimci od prije neki dan) i eto sudara.
Druga stvar, apsolutna nebriga za propise, zakone, pravila i signalizaciju. Lik (u godinama, vjerovatno preko 60) na skuteru oduzima mi prvenstvo lagano vozeći u stilu "ti stani ili udari, kako ti volja".
Neki dan čovjek ispred Veme prelazi cestu na pola između dva pješačka prelaza. Desno na desetak metara pješački, lijevo na desetak metara pješački, on bane ispred vozača bez gledanja, vozač jedva uspije zakočiti da ne udari morona, ovaj gleda u fazonu "je's ti normalan, pazi kako voziš". Idiotska nacija koja misli da je pješak na cesti kralj, šah i padišah i da je uvijek u pravu i da vozaači moraju kršiti zakone fizike, hemije i astrobiologije kako bi spasili život idiotima.
Sinoć, tri bicikla po mraku voze bez ikakvih reflektujućih površina, raširili se i lagano. Da ih je neko pokupio bila bi kuknjava.
Iz nekog razloga je postala popularna vožnja pola desnom pola lijevom stranom. Kad iz suprotnog smjera naiđe vozilo, skloni se i odmah po mimoilaženju vrati na polovinu ceste. Nema oštećenja na tom dijelu ceste, nema ivičnjaka, zidova,rupa niti ikakvih smetnji. Tu je djelimično u pravu kjafir: često nije do same brzine nego više do greški, gluposti i loših navika vozača. Prije ili kasnije se takav neće na vrijeme vratiti u svoju traku (kao na Emirovoj snimci od prije neki dan) i eto sudara.
Druga stvar, apsolutna nebriga za propise, zakone, pravila i signalizaciju. Lik (u godinama, vjerovatno preko 60) na skuteru oduzima mi prvenstvo lagano vozeći u stilu "ti stani ili udari, kako ti volja".
Neki dan čovjek ispred Veme prelazi cestu na pola između dva pješačka prelaza. Desno na desetak metara pješački, lijevo na desetak metara pješački, on bane ispred vozača bez gledanja, vozač jedva uspije zakočiti da ne udari morona, ovaj gleda u fazonu "je's ti normalan, pazi kako voziš". Idiotska nacija koja misli da je pješak na cesti kralj, šah i padišah i da je uvijek u pravu i da vozaači moraju kršiti zakone fizike, hemije i astrobiologije kako bi spasili život idiotima.
Sinoć, tri bicikla po mraku voze bez ikakvih reflektujućih površina, raširili se i lagano. Da ih je neko pokupio bila bi kuknjava.
- BlackCaviar
#19053 Re: Crna hronika BH cesta
Ja ne razumijem isto ove ljude što se kreću cestama u sitnim satima bez ikakvih reflektujućih površina na sebi, što gradskim slabo osvjetljenim cestama što na M17. Neki dan kod Vranduka silazim sa autoputa i tu negdje odjednom troje hodaju magistralom meni u susret oko 10 navečer, crne jakne, crne hlače, patike, sve crno, vidio ih kad su ih kratka svjetla osvijetlila i to jedva skontao.
Prije par mjeseci isto na M17 između dva radara (Almy i Vraca) ima onih krivina, idem prema Zenici kad skontam dva lika na M17 (u suprotnoj traci) stoje i popravljaju neko biciklo, nisu nikakvi profi vozači već momčići nekakvi u duksama i jaknicama, na okuki, nikakvo naseljeno mjesto blizu, krivina, ja ih jedva vidio i blicao idućim autima što su nailazila. Što je najgore šleper je prvi nailazio, a M17 nije toliko širok tu... Ne razumijem
Prije par mjeseci isto na M17 između dva radara (Almy i Vraca) ima onih krivina, idem prema Zenici kad skontam dva lika na M17 (u suprotnoj traci) stoje i popravljaju neko biciklo, nisu nikakvi profi vozači već momčići nekakvi u duksama i jaknicama, na okuki, nikakvo naseljeno mjesto blizu, krivina, ja ih jedva vidio i blicao idućim autima što su nailazila. Što je najgore šleper je prvi nailazio, a M17 nije toliko širok tu... Ne razumijem
- Laplace
#19054 Re: Crna hronika BH cesta
A rijeka blizu. Ako su već odlučili na samoubistvo, to mogu uraditi skokom u rijeku pa da zbog njih niko ne leži u zatvoru i niko nema traume.BlackCaviar wrote: ↑22/05/2026 08:16 Ja ne razumijem isto ove ljude što se kreću cestama u sitnim satima bez ikakvih reflektujućih površina na sebi, što gradskim slabo osvjetljenim cestama što na M17. Neki dan kod Vranduka silazim sa autoputa i tu negdje odjednom troje hodaju magistralom meni u susret oko 10 navečer, crne jakne, crne hlače, patike, sve crno, vidio ih kad su ih kratka svjetla osvijetlila i to jedva skontao.
- Peacean
- insaneinthebrain
#19057 Re: Crna hronika BH cesta
al ga je natakario

- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#19058 Re: Crna hronika BH cesta
Vozaci na SLO tablama nisu normalni. Nemam drugo objasnjenje za ovo sta se radi.
-
tokio25
#19059 Re: Crna hronika BH cesta
nasi vozaci koji znaju da im "ne mogu" nista ovdasnje policije
plate neke azne kad ih uhvate na licu mejsta i to je to
plate neke azne kad ih uhvate na licu mejsta i to je to
- escobar__
#19060 Re: Crna hronika BH cesta
Slažem se._BataZiv_0809 wrote: ↑26/05/2026 21:20 Vozaci na SLO tablama nisu normalni. Nemam drugo objasnjenje za ovo sta se radi.
Od sveg ludila vidljivog na cesti ovi su ubjedljivo broj 1 po maloumnoj vožnji. Na deset vozila sa SI tablicama, devet ih voze totalni luđaci.
- escobar__
#19061 Re: Crna hronika BH cesta
S jedne strane uključenje na autocestu bez gledanja i s utripovanim pravom prvenstva prolaza, s druge strane ne daj Bože sklonit se u lijevu traku i propustit uključenje nekog.
Vijest
Vijest
-
mali_balon
#19062 Re: Crna hronika BH cesta
Pa to su nasi janezi...tj nasi gaterbajteri iz dezele....po dezeli se fino voze, po hr se ono ko suzdrzavaju cim predju granicu nastaje haos....escobar__ wrote: ↑27/05/2026 09:53Slažem se._BataZiv_0809 wrote: ↑26/05/2026 21:20 Vozaci na SLO tablama nisu normalni. Nemam drugo objasnjenje za ovo sta se radi.
Od sveg ludila vidljivog na cesti ovi su ubjedljivo broj 1 po maloumnoj vožnji. Na deset vozila sa SI tablicama, devet ih voze totalni luđaci.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- darius_maximus
#19064 Re: Crna hronika BH cesta
Treba uvesti u zakon obavezu prelaska u lijevu traku, ako se neko uključuje, naravno ako je to u trenutku moguće.
Generalno ne znam kako raji to nije običaj, jer ja to radim na svakom ulasku na autoput, ako ima ikakvo vozilo.
Zašto se nešto laktati, to mi nije jasno.
- escobar__
#19065 Re: Crna hronika BH cesta
Ograničenje ili ne, ovo je kao mini IQ test za vozače. Drugi je kružni tok i vožnja u njemu.
Inače jako je debilno na traku za ubrzavanje pri uključenju na autocestu stavit 60 (a tu je 60 ako se dobro sjećam), no u tome lokalni bogovi ne vide problem.
- skrbavi-admin
#19066 Re: Crna hronika BH cesta
neizivljenost totalna je uzrok ovome..... predratna sirotinja koja za opanak nije imala pristojan poslije rata kojekakvim mahinacijama je dosla do bijesnih para i sada prave karambole sa nMrtvih.....
ovo je neizivljenost zadnjeg sljama sa margina drustva prije rata....
ovu drugogeneracijsku neizivljenost je takodjer uzrokovala puka sirotilja.... dakle dugogodisnja posljeratna nejmastina i onda najednom otvorene granice u eu a najlakse po sloveniji hamali dobijali poslove uglabnom hamalske i crnacke.... kad su se dobili trajni boravci onda su poceli udarat po bankarskim kreditima ne bi li snenoj picoki iz sela pokazali kako su uspjeli.... vrlo slabo obrazovan soj vrlo krkanski.....
posebna tragedija i kasta sirotilje je ona domicilna koja nije uspjela odjebat iz bih i sada namjerno ili nenamjerno vidi samo dijasporsko govno staro par godina na eu vizi kao uzroka svih svojih uspjeha i neuspjeha...docim joj ne smeta bahatost lokalnog brzopotezno obogacenog mafijaskog olosa kojeg cak i slavi i hvalospjevava..... tek propasti drzave.... ta sirotilja mandatorno ne mora biti finansijska ali ta vrsta sirotilje je toliko ogrezla u lokalnom domicilnom siromastvu svake druge vrste da im mozak procesira samo sta je ko koga kome i trac im je kao u najperfidnijih i najjadnijih tetkica jedini smisao zivota
ovo je neizivljenost zadnjeg sljama sa margina drustva prije rata....
ovu drugogeneracijsku neizivljenost je takodjer uzrokovala puka sirotilja.... dakle dugogodisnja posljeratna nejmastina i onda najednom otvorene granice u eu a najlakse po sloveniji hamali dobijali poslove uglabnom hamalske i crnacke.... kad su se dobili trajni boravci onda su poceli udarat po bankarskim kreditima ne bi li snenoj picoki iz sela pokazali kako su uspjeli.... vrlo slabo obrazovan soj vrlo krkanski.....
posebna tragedija i kasta sirotilje je ona domicilna koja nije uspjela odjebat iz bih i sada namjerno ili nenamjerno vidi samo dijasporsko govno staro par godina na eu vizi kao uzroka svih svojih uspjeha i neuspjeha...docim joj ne smeta bahatost lokalnog brzopotezno obogacenog mafijaskog olosa kojeg cak i slavi i hvalospjevava..... tek propasti drzave.... ta sirotilja mandatorno ne mora biti finansijska ali ta vrsta sirotilje je toliko ogrezla u lokalnom domicilnom siromastvu svake druge vrste da im mozak procesira samo sta je ko koga kome i trac im je kao u najperfidnijih i najjadnijih tetkica jedini smisao zivota
-
zigson
#19067 Re: Crna hronika BH cesta
Audi a6 2013 karavan #1 izbor nasih dijasporaca u slomali_balon wrote: ↑27/05/2026 16:48Pa to su nasi janezi...tj nasi gaterbajteri iz dezele....po dezeli se fino voze, po hr se ono ko suzdrzavaju cim predju granicu nastaje haos....escobar__ wrote: ↑27/05/2026 09:53Slažem se._BataZiv_0809 wrote: ↑26/05/2026 21:20 Vozaci na SLO tablama nisu normalni. Nemam drugo objasnjenje za ovo sta se radi.
-
noviclan
#19068 Re: Crna hronika BH cesta
Ako su napuseni i nadrogiranik nisu normalni, ali ako nisu onda su samo bezobrazni. Sto ovi "nasi" ne izglasase zakon za rigoroznije kazne za "nase strance" pa kad za jedan prekrsaj skonta koliko se mogao izdrogirati i guziti elitu bio bi na standby_BataZiv_0809 wrote: ↑26/05/2026 21:20 Vozaci na SLO tablama nisu normalni. Nemam drugo objasnjenje za ovo sta se radi.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#19069 Re: Crna hronika BH cesta
Imaju sad te neke sisteme Renata ili kako vec koji odmah hvata prekrsaje. Znam da u ZDK targetiraju strane tablice.noviclan wrote: ↑28/05/2026 03:30Ako su napuseni i nadrogiranik nisu normalni, ali ako nisu onda su samo bezobrazni. Sto ovi "nasi" ne izglasase zakon za rigoroznije kazne za "nase strance" pa kad za jedan prekrsaj skonta koliko se mogao izdrogirati i guziti elitu bio bi na standby_BataZiv_0809 wrote: ↑26/05/2026 21:20 Vozaci na SLO tablama nisu normalni. Nemam drugo objasnjenje za ovo sta se radi.
Ne znam ovo je stvarno nidje veze. Nije da ne fali idiota i na nasim tablama, uostalom i oni i ti sa SLO tablama se regrutuju ili istog naroda, ali ovo par dana sto sam vidio gluposti u saobracaju od strane Ljubljana, Maribor tablica, nisam odavno...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#19070 Re: Crna hronika BH cesta
ja sam u posti jucer cuo lika koji govori kako je sa hrvatskim tablicama napravio neki prekrsaj i uplacuje kaznu
slicno se nama dogodilo kod sapca
odmah te u postu upute da platis i sa uplatnicom ti vraca dokumente
slicno se nama dogodilo kod sapca
odmah te u postu upute da platis i sa uplatnicom ti vraca dokumente
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#19071 Re: Crna hronika BH cesta
Kako je uspio poginuti, auto citav, airbag:ovi opalili?
Ovo mi se cini kao sindrom "ne vežemo se mi ovdje"...
Ovo mi se cini kao sindrom "ne vežemo se mi ovdje"...
- Laplace
#19072 Re: Crna hronika BH cesta
Sad i po Hrvatskoj divljaju, žale se na onoj njihovoj Facebook grupi "Prometne zgode i nezgode" na bosance sa slovenačkim registracijama. A nekad su vozili presporo i kilavo, sjećam se prije dvadesetak godina (pisao sam o tome), baš su me nervirali vožnjom 20-30 ispod ograničenja. Sad okrenuli na drugi ekstrem.mali_balon wrote: ↑27/05/2026 16:48Pa to su nasi janezi...tj nasi gaterbajteri iz dezele....po dezeli se fino voze, po hr se ono ko suzdrzavaju cim predju granicu nastaje haos....escobar__ wrote: ↑27/05/2026 09:53Slažem se._BataZiv_0809 wrote: ↑26/05/2026 21:20 Vozaci na SLO tablama nisu normalni. Nemam drugo objasnjenje za ovo sta se radi.
- Laplace
#19073 Re: Crna hronika BH cesta
- Laplace
#19074 Re: Crna hronika BH cesta
Zar je 60?escobar__ wrote: ↑27/05/2026 17:32Ograničenje ili ne, ovo je kao mini IQ test za vozače. Drugi je kružni tok i vožnja u njemu.
Inače jako je debilno na traku za ubrzavanje pri uključenju na autocestu stavit 60 (a tu je 60 ako se dobro sjećam), no u tome lokalni bogovi ne vide problem.![]()
Inače mi je generalno malo čudno to stavljanje ograničenja na trake za ubrzavanje. Posebno niskih ograničenja. Da bi se bezbjedno uključio na autoput, trebalo bi postoći brzinu od barem 90 do 100 km/h a oni ti u pola trake kojom bi ubrzavao ograniče brzinu na 60.
Btw, uvijek se u blizini rampe prebacim u lijevu ako je moguće i ako vidim da se neko hoće uključiti. Ne samo zbog vozačke solidarnosti nego i zbog vlastite sigurnosti. Ovako su manje šanse da će zbog nečije greške doći do kontakta.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#19075 Re: Crna hronika BH cesta
A je 60 a gore prje nadvoznjaka na glavnom putu je 80, ma nema tu sta razmisljat, tu se sporo ne ulazi na auto put, pogledas u retrovizor i ako vidis vozilo gas do daske na 110+ u treceoj
malo je bas budala koji tu bas nailaze sa nekim brzinama 120+.