La Liga Santander

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

LSD

#15951 Re: La Liga Santander

Post by LSD »

🚨🚨 Popis Španjolske reprezentacije za Svjetsko prvenstvo!

💙❤️ Od barçinih igrača svoje mjesto su našla osmorica: Joan Garcia, Pau Cubarsí, Eric García, Pedri, Gavi, Dani Olmo, Ferran Torres i Lamine Yamal.
Jos je trebao pozvati Baldea, Bernala i Casada, pa da igraju svih 11. Sva sreca pa se Fermin ozljedio neki dan i propusta mundijal.

Ako bude ozljeda za narednu sezonu, a bice ih, neka se zahvale onom celi klosaru. Barca je trebala poslati max. 4 igraca i to je to. Koga boli q za Spaniju.
tokio25

#15952 Re: La Liga Santander

Post by tokio25 »

to bi bilo dobro pravilo
maksimalno 5 igraca iz jednog tima moze ici na te reprezentativne utakmice i to je to
onda bi se i igraci rasporedili po ostalim timovima pa bi to bilo mozda ujednacenije
Osmi Socrates

#15953 Re: La Liga Santander

Post by Osmi Socrates »

Ne može klub odbiti da pošalje igrače u nacionalnu selekciju, osim u rijetkim izuzecima. FIFA je rigorozna što se toga tiče. A i pojedinačni nacionalni savezi.

Kad igrač sam odbije da igra za nacionalnu selekciju, tu su već nejasnija pravila. Mislim, jasna su, ali nisu toliko rigorozna.
jeza u ledja

#15954 Re: La Liga Santander

Post by jeza u ledja »

tokio25 wrote: 25/05/2026 17:38 ma dobro baski su i ovi iz sociedada cini mi se i jos ima timova alaves isto mislim da je osasuna
al oni mogu dovesti koga hoce dok bilbao samo baske rodjene ili porijeklom iz baskije i to je to i opet si non stop u prvoj ligi
Originalno je to bilo potpuno suprotno. Athletic Bilbao je imao Engleze u svom sastavu (Englezi su ga i osnovali, kao i mnoge druge klubove po Evropi).
Neke tamo 1900 i neke, Real Sociedad i drugi klibovi su se zalili Savezu sto Bilbao ima Engleze u timu. Onda je spanski savez zabranio ucesce stranaca u Kupu naredne godine.

Baskijski klubovi naravno nisu htjeli Spance iz ostalih dijelova zemlje. I tako je to ostala njihova politika (i Bilbao i La Real dugo godina), ali ja mislim da im je Franco zabranio jedno vrijeme, kad im je i promjenio ime u spansko “Atletico”.
Poslije su plavo bijeli odustali od tog, u 90-im.

Interesantno da je Bilbao osnovao Atletico Madrid kao filijalu. Otud ime i boje.
Najnacionalistickiji klub Kastilje su osnovali Baski. :lol:
jeza u ledja

#15955 Re: La Liga Santander

Post by jeza u ledja »

LSD wrote: 25/05/2026 18:00

💙❤️ Od barçinih igrača svoje mjesto su našla osmorica: Joan Garcia, Pau Cubarsí, Eric García, Pedri, Gavi, Dani Olmo, Ferran Torres i Lamine Yamal.
Jos je trebao pozvati Baldea, Bernala i Casada, pa da igraju svih 11. Sva sreca pa se Fermin ozljedio neki dan i propusta mundijal.

Ako bude ozljeda za narednu sezonu, a bice ih, neka se zahvale onom celi klosaru. Barca je trebala poslati max. 4 igraca i to je to. Koga boli q za Spaniju.
Btw, ako je tacno da zele dovesti Romera iz Tottenhama to je fuj. Rijetko odvratan igrac.
Osmi Socrates

#15956 Re: La Liga Santander

Post by Osmi Socrates »

Navodno namjeravaju ponuditi i nekog igrača Barce da bi ga manje morali platiti.
JelBistro
Grijem se na: kratkih rukava
Vozim: isključivo VW, Audi

#15957 Re: La Liga Santander

Post by JelBistro »

LSD wrote: 25/05/2026 14:17 :shock:
Sad se umij hladnom vodom i procitaj ponovo sta si napisao. Barcelonine ljude je ubijao rezim, predsjednika im ubili, ljude iz kluba, igrace tjerali da potpisuju za druge klubove itd.

Postavlja se pitanje, dokad mislite siriti tu svoju propagandu i mitomaniju ?
Izvinjavam se :mrgreen:

Znaju svi šta je Barcelona grad kao i klub prošli kroz to vrijeme kao i Bilbao ali poenta je i da je Real dosta politički
sjeciran i usporavan.
Barca se godinama i promjenama režima čvrsto podizala i poprilično potpomognuta i to sve unutar sistema i te su sada to što jesu.(opravdano)

Ne znam šta bi zadovoljilo vas pojedince?
Da kažemo Franco zakleti madridista terorisao sve klubove u ligi u ime kraljevskog kluba i njegove ljubavi prema istom?
Osmi Socrates

#15958 Re: La Liga Santander

Post by Osmi Socrates »

Ne može se to porediti. Franco je kontrolirao sve, pa i instalirao razne fašiste i po Kataloniji. Imao je propagandu. Neki su ga Katalonci i podržavali. To su bili okovi sa raznih strana. I opresija, prije svega.

Ali je Real vidio kao ambasadora fašističke Španije. To su bitne razlike.
jeza u ledja

#15959 Re: La Liga Santander

Post by jeza u ledja »

JelBistro wrote: 25/05/2026 18:32
Sad se umij hladnom vodom i procitaj ponovo sta si napisao. Barcelonine ljude je ubijao rezim, predsjednika im ubili, ljude iz kluba, igrace tjerali da potpisuju za druge klubove itd.

Znaju svi šta je Barcelona grad kao i klub prošli kroz to vrijeme kao i Bilbao ali poenta je i da je Real dosta politički
sjeciran i usporavan.
Barca se godinama i promjenama režima čvrsto podizala i poprilično potpomognuta i to sve unutar sistema i te su sada to što jesu.(opravdano)

Da kažemo Franco zakleti madridista terorisao sve klubove u ligi u ime kraljevskog kluba i njegove ljubavi prema istom?
Franco, tj. rezim je dao potporu Atleticu (Aviacion :lol: ) cirka deceniju. Nakon toga je Real preuzeo favoriziranu poziciju.
Nije sigurno seciran i terorisan od strane rezima.

Al dobro, ruku na srce, i Madrid je kao i Barcelona bio uporiste Republikanaca. Kako grad tako i njihov etablirani klub. Atletico je bio Peta Kolona. :P
Vox_liberi

#15960 Re: La Liga Santander

Post by Vox_liberi »

Dok iz drugog najveceg spanskog kluba dolazi 0 igraca za reprezentaciju. Fascinantno
Crvena Tifoza

#15961 Re: La Liga Santander

Post by Crvena Tifoza »

Vox_liberi wrote: 25/05/2026 20:01 Dok iz drugog najveceg spanskog kluba dolazi 0 igraca za reprezentaciju. Fascinantno

Oni će i dalje tvrditi da imaju najbolju školu fudbala na svijetu :D
jeza u ledja

#15962 Re: La Liga Santander

Post by jeza u ledja »

Sad mi je jasno sto nisu vise radnicki klub - ne dolaze im vise igraci iz Fabrike. :P
Distortion

#15963 Re: La Liga Santander

Post by Distortion »

Kao čude se i prigovaraju sto niko nije pozvan iz Reala :mrgreen: Huijsen imao losu sezonu, lik je flopcina samo takva za pare koje je doveden. Ovo je jos jedno ponizenje i ne znam da li se ikad desilo da nemaju reprezentativca Španije na mundijalu. Negreira crni sta uradi :run:
JMGuti

#15964 Re: La Liga Santander

Post by JMGuti »

Da, tacno. Katalonski jezik se nije pricao na Cortesu zbog zabrane nametnute od strane rezima. Ljudi su ubijani, pogubljeni bez sudjenja ukljucujuci i predsjednika kluba.

Informacije radi, Realov predsjednik Rafael Sanchez Guera uhicen je, mucen, osudjen na smrt a kasnije mu kazna promijenjena u dozivotni zatvor od strane rezima. Uspio je pobjeci u Francusku nakon dvije godine zatocenistva.

Posto se u ratnom periodu bavio politikom, klub je vodio njegov zamjenik Antonio Ortega. 1939. je pred vojnim sudom rezima osudjen na smrt, a potom i ubijen.

Bilo je i nekih drugih klupskih celnika poput Valera Rivere koji su takodjer pogubljeni.
B6Redhell

#15965 Re: La Liga Santander

Post by B6Redhell »

Poredali kantaloncice za svjetsko kao da ce negreira suditi jbte :-) :lol:
LSD

#15966 Re: La Liga Santander

Post by LSD »

JelBistro wrote: 25/05/2026 18:32

sjeciran i usporavan.

Cisto radi zapisnika :mrgreen:
Ja nikad nisam tvrdio da je taj fasista Franco bio realovac, iako je bio madridista. Koliko znam on je bio navijac Atletica.
Inace, ne zelim previse ulaziti u te price, to je vec politika...nisam historicar, nisam ekspret za spansku historiju, a i ne volim pricati o fasistima.
Znam samo da je Barcelona i kao klub i kao grad trpila neviđena sranja pod rezimom tog zlikovca. Jer sam citao historijat FC Barcelona, a ne spanskog građanskog rata :mrgreen:
LSD

#15967 Re: La Liga Santander

Post by LSD »

jeza u ledja wrote: 25/05/2026 18:19
LSD wrote: 25/05/2026 18:00

Btw, ako je tacno da zele dovesti Romera iz Tottenhama to je fuj. Rijetko odvratan igrac.
Ne znam za Romera, ali znam da ganjaju njegovog zemljaka Alvareza...samo nemaju para koliko Atletico trazi za njega.
A posto para nema opet ce morati izmisljati neke posudbe tipa Rashford ili da Masija porodi nekog spica :mrgreen:
jeza u ledja

#15968 Re: La Liga Santander

Post by jeza u ledja »

Julian je super lik. A sta ce onda za Rashforda? To vjerovatno propada.

Onaj Bardaji ili kako vec je bezveze skroz.

No znam da im trebaju stoperi. Nadam se da nece biti ovaj gadni Romero.
jeza u ledja

#15969 Re: La Liga Santander

Post by jeza u ledja »

Crvena Tifoza wrote: 25/05/2026 16:48 Golemo, ali i realno stanje.

Usput, koliko je ukupno repStativaca bilo koje zemlje iz Reala na SP, a koliko iz Barcelone?
LSD

#15970 Re: La Liga Santander

Post by LSD »

jeza u ledja wrote: 26/05/2026 02:43

Usput, koliko je ukupno repStativaca bilo koje zemlje iz Reala na SP, a koliko iz Barcelone?
Pa evo pokusat ce onako iz glave, bez guglanja.

Iz Barce ovih 8 spanaca sa slike iznad (isao bi i Fermin da se nije ozljedio), zatim Kounde (Francuska), Rashford (Engleska), De Jong (Nizozemska), Raphinha (Brazil), Araujo (Urugvaj), Cancelo (Portugal).
Eto 14 reprezentativaca nabrojah, koji ce biti na SP.

Real - Curtois (Belgija), Rudiger (Njemacka), Tchouameni i Mbappe (Francuska), Valverde (Urugvaj), Bellingham (Engleska), Arda (Turska), Diaz (Maroko), Vinicius (Brazil)...mislim da je i Alaba pozvan za Austriju.
jeza u ledja

#15971 Re: La Liga Santander

Post by jeza u ledja »

:( Nisam ni upratio da je Fermin povrijedjen.

Nisam gledao zadnje dvije utakmice.

Bas steta za malca. Uvijek je pun energije.
jeza u ledja

#15972 Re: La Liga Santander

Post by jeza u ledja »

LSD wrote: 26/05/2026 03:21
jeza u ledja wrote: 26/05/2026 02:43

Pa evo pokusat ce onako iz glave, bez guglanja.

Iz Barce ovih 8 spanaca sa slike iznad (isao bi i Fermin da se nije ozljedio), zatim Kounde (Francuska), Rashford (Engleska), De Jong (Nizozemska), Raphinha (Brazil), Araujo (Urugvaj), Cancelo (Portugal).
Eto 14 reprezentativaca nabrojah, koji ce biti na SP.

Real - Curtois (Belgija), Rudiger (Njemacka), Tchouameni i Mbappe (Francuska), Valverde (Urugvaj), Bellingham (Engleska), Arda (Turska), Diaz (Maroko), Vinicius (Brazil)...mislim da je i Alaba pozvan za Austriju.
Vjerovatno je to to.

Procitah ovaj Victor Munoz iz Celte je Realov omladinac prodan za 5 miliona proslo ljeto, nakon sto je odigrao samo 40-ak minuta za Real.
Medjutim u Celti se dokazao i sad je preko njih pozvan na SP. :lol:

A Gonzalo, Fran Garcia i ostali sjede kuci.
Yeremi Pino za Crystal Palacea je isto pozvan. :lol:
Crvena Tifoza

#15973 Re: La Liga Santander

Post by Crvena Tifoza »

Kad je već riječ o promjeni klubova…

jeza u ledja

#15974 Re: La Liga Santander

Post by jeza u ledja »

Pa dobro, dosao je u tezu reprezentaciju. Logicno da ce biti teze uci u istu.
Ne kontam ovo "still". :-)
JelBistro
Grijem se na: kratkih rukava
Vozim: isključivo VW, Audi

#15975 Re: La Liga Santander

Post by JelBistro »

LSD wrote: 26/05/2026 00:52 Ja nikad nisam tvrdio da je taj fasista Franco bio realovac, iako je bio madridista. Koliko znam on je bio navijac Atletica.
Inace, ne zelim previse ulaziti u te price, to je vec politika...nisam historicar, nisam ekspret za spansku historiju, a i ne volim pricati o fasistima.
Znam samo da je Barcelona i kao klub i kao grad trpila neviđena sranja pod rezimom tog zlikovca. Jer sam citao historijat FC Barcelona, a ne spanskog građanskog rata :mrgreen:
Ma ovo je preduboka tema i za njihove regione i podneblja a zato i ja ne volim puno na tu temu.

Ono što je činjenica i dobro poznato Franco je bio diktator i terorista i samim tim svi su bili pod režimom i njegovim
utjecajem.
Real jeste profitirao dolaskom Franca, ali Real nije tražio Franca nego je ovaj prisvojio klub sebi sve pod diktaturom i režimom.
Post Reply