Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#251 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Haris.ba »

haujesnou wrote: 10/03/2026 10:16
Što se tiče teme vodozaštitne zone, ljudi ne znaju da odluka o zaštiti izvorišta iz 1987 je bila privremena i donošenjem Zakona o vodama FBiH je stavljena van snage, tako da de jure nemamo važeći propis o zaštiti izvorišta. Nadalje, stanje de facto je poražavajuće, od bespravne gradnje do deponije otpada, tako da zapravo niko nema jasan uvid u ono šta se dešava sa vodom i koliki je stepšen ugorženosti zone, a to je najgore što nam se može desiti. Prijeka je potreba da se donese akt o zaštit izvorišta, ono što je važno je to da imamo i tehničko vještačenje Insitiuta za geotehniku UNSA, koje je dalo podatke o mogućnosti i načinu zaštite. Uvođenej u sistem nadzora objekata u okviru vodozone je ključno, da ne govorim o zaštiti vlasnika zemljišta i o zaštiti budžeta kantona od tužbi. Samo zlonamejran, ograničen i nezreo čovjek moeže biti protiv rješavanaj pitanja vodozone i zaštite izvorišta na detaljan i transparentan način. Nažalost kao narod uviejk imamo potrebu da kritkujemo bilo kakave pokušaje unaprijeđenaj stanja društva, a koije temlejimo samo na nekim običajima koje uzimamo za referentne polazne tačke, dok nas se objektivne činjnice, struka i nauka uopće ne zanimaju.
Neko te je dobro slagao. Da je to istina mogao bi odraditi legalizaciju objekata u vodozastitnoj zoni (zahtjevi vec stoje u opcini cca.20 godina).

Znas li transparetno koja je komisija predlozila smanjenje vodozastine zone? Imena?
Haris.ba

#252 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Haris.ba »

eeeeeee wrote: 10/03/2026 11:57 Ima li neku skicu okretaljke detaljnije?

Ja sam pogledao od IPSA instituta ništa mi nije kao na ovoj slici koju je Haris.ba postavio.
Nasao sam ovu.

Image

Izgleda da ce biti ovako.

Ok je sto ce ostati ovo "staro" stajaliste.

Ali, opet mislim da su trebali napraviti direktno prolaz prugom kroz okretnicu. Teorijski, moze se to i naknadno. Ali, zna se kako to kod nas funkcionise.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... ice/365510
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#253 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Truba »

ja kolko sam skontao ruši se i wc i onaj frizeraj koji je već zatvoren

da je pameti pa cijeli terminal pod strehom
a gore iznad tržni :D
eeeeeee

#254 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by eeeeeee »

Haris.ba wrote: 10/03/2026 12:07
eeeeeee wrote: 10/03/2026 11:57 Ima li neku skicu okretaljke detaljnije?

Ja sam pogledao od IPSA instituta ništa mi nije kao na ovoj slici koju je Haris.ba postavio.
Nasao sam ovu

Image

Izgleda da ce biti ovako.

Ok je sto ce ostati ovo "staro" stajaliste.

Ali, opet mislim da su trebali napraviti direktno prolaz prugom kroz okretnicu. Teorijski, moze se to i naknadno. Ali, zna se kako to kod nas funkcionise.

https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... ice/365510
Ima i ova i ovdje ima zaseban kolosijek za Hrasnicu koliko vidim...

Image

Ako će ostati staro stajalište onda kako sam i rekao tramvaj za Hrasnicu će čekati iza dok se ovaj ne iskrca putnike te se ne zaokrene (tramvaj broj 3).
Totalno glupo rješenje ako je tako
Last edited by eeeeeee on 10/03/2026 12:40, edited 1 time in total.
Haris.ba

#255 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Haris.ba »

eeeeeee wrote: 10/03/2026 12:37 Ako će ostati staro stajalište onda kako sam i rekao tramvaj za Hrasnicu će čekati iza dok se ovaj ne zaokrene (tramvaj broj 3).
Zato i vidim da je rjesenje pravo spoj kroz okretnicu na stajaliste prema Hrasnici.
Pa imas se izbor i fleksibilnost.
eeeeeee

#256 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by eeeeeee »

Haris.ba wrote: 10/03/2026 12:39
eeeeeee wrote: 10/03/2026 12:37 Ako će ostati staro stajalište onda kako sam i rekao tramvaj za Hrasnicu će čekati iza dok se ovaj ne zaokrene (tramvaj broj 3).
Zato i vidim da je rjesenje pravo spoj kroz okretnicu na stajaliste prema Hrasnici.

Da i to može, ako je već stajalište za Hrasnicu iza okretnice kao što i jeste nema potrebe da se zadržava u terminalu na Ilidži.

Ili su trebali zaseban kolosijek sa dvije stanice (gdje je postojeća) i da jedan drugom ne smetaju.

Na ovom IPSA projektu (slika iznad) koju sam postavio je zaseban nadajmo se da je tako :D
haujesnou

#257 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by haujesnou »

Haris.ba wrote: 10/03/2026 12:02
haujesnou wrote: 10/03/2026 10:16
Što se tiče teme vodozaštitne zone, ljudi ne znaju da odluka o zaštiti izvorišta iz 1987 je bila privremena i donošenjem Zakona o vodama FBiH je stavljena van snage, tako da de jure nemamo važeći propis o zaštiti izvorišta. Nadalje, stanje de facto je poražavajuće, od bespravne gradnje do deponije otpada, tako da zapravo niko nema jasan uvid u ono šta se dešava sa vodom i koliki je stepšen ugorženosti zone, a to je najgore što nam se može desiti. Prijeka je potreba da se donese akt o zaštit izvorišta, ono što je važno je to da imamo i tehničko vještačenje Insitiuta za geotehniku UNSA, koje je dalo podatke o mogućnosti i načinu zaštite. Uvođenej u sistem nadzora objekata u okviru vodozone je ključno, da ne govorim o zaštiti vlasnika zemljišta i o zaštiti budžeta kantona od tužbi. Samo zlonamejran, ograničen i nezreo čovjek moeže biti protiv rješavanaj pitanja vodozone i zaštite izvorišta na detaljan i transparentan način. Nažalost kao narod uviejk imamo potrebu da kritkujemo bilo kakave pokušaje unaprijeđenaj stanja društva, a koije temlejimo samo na nekim običajima koje uzimamo za referentne polazne tačke, dok nas se objektivne činjnice, struka i nauka uopće ne zanimaju.
Neko te je dobro slagao. Da je to istina mogao bi odraditi legalizaciju objekata u vodozastitnoj zoni (zahtjevi vec stoje u opcini cca.20 godina).

Znas li transparetno koja je komisija predlozila smanjenje vodozastine zone? Imena?
u tome je kvaka, što niko ne smije da to materijalizira. Pričitaj čl 60 Zakona o vodama, a onda pogledaj PRIVREMENU Odluku o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje iz 1987. Možemo li reći da vrijedi i u RS? Uglavnom , stvari se miču sa mrtve tačke i naredni mjesecje mjesec razgovora i argumetiranja kako bi se dobila najbolja moguća odluka o zaštiti izvorišta. ne vidim da je problem nalaziti rješenja nakon 40 godina javaškluka, ili jeste?
Haris.ba

#258 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Haris.ba »

haujesnou wrote: 10/03/2026 13:15 u tome je kvaka, što niko ne smije da to materijalizira. Pričitaj čl 60 Zakona o vodama, a onda pogledaj PRIVREMENU Odluku o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje iz 1987. Možemo li reći da vrijedi i u RS? Uglavnom , stvari se miču sa mrtve tačke i naredni mjesecje mjesec razgovora i argumetiranja kako bi se dobila najbolja moguća odluka o zaštiti izvorišta. ne vidim da je problem nalaziti rješenja nakon 40 godina javaškluka, ili jeste?
Jest, niko ne bi iskoristio sto nema vodozastitne zone. :lol:

Ne znam sto uopce spominjes drugi entitet? Naravno da ne vrijedi jer se radi o teritorijalnom vazenju propisa.

Ne vidim kako je rjesenje u smanjenju vodozastitne zone osim gradjevinskoj mafiji.

Od ljudi koji su strucnjaci i koji su pobjegli iz komisija kada su vidjeli sta se sprema - ima savjet. Vodozastitna zona se cak mora povecati u odnosu na trenutnu, a ne smanjiti.
VladaFBiH

#259 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 10/03/2026 13:40
haujesnou wrote: 10/03/2026 13:15 u tome je kvaka, što niko ne smije da to materijalizira. Pričitaj čl 60 Zakona o vodama, a onda pogledaj PRIVREMENU Odluku o zaštiti izvorišta Sarajevsko polje iz 1987. Možemo li reći da vrijedi i u RS? Uglavnom , stvari se miču sa mrtve tačke i naredni mjesecje mjesec razgovora i argumetiranja kako bi se dobila najbolja moguća odluka o zaštiti izvorišta. ne vidim da je problem nalaziti rješenja nakon 40 godina javaškluka, ili jeste?
Jest, niko ne bi iskoristio sto nema vodozastitne zone. :lol:

Ne znam sto uopce spominjes drugi entitet? Naravno da ne vrijedi jer se radi o teritorijalnom vazenju propisa.

Ne vidim kako je rjesenje u smanjenju vodozastitne zone osim gradjevinskoj mafiji.

Od ljudi koji su strucnjaci i koji su pobjegli iz komisija kada su vidjeli sta se sprema - ima savjet. Vodozastitna zona se cak mora povecati u odnosu na trenutnu, a ne smanjiti.
ma jok, treba je ukinuti i napravit zgrade - npr. Hrasnično vrelo je izbačeno iz priče jer bi u tom slučaju stala gradnja na Bjelašnici.

Ako sam išta naučio u životu, a naučio sam puno, je to da kada nam političari serviraju ovakve stvari to je isključivo iz ličnog interesa i treba se maksimalno boriti protiv toga.

VODOZAŠTITNA ZONA SE NE SMIJE SMANJITI!!!

Vjerovat u dobre namjere naših kantonalnih ministara i opštinskih političara je gore nego vjerovati u djeda Mraza...

i ne odluka nikada nije stavljena van snage - imaš čak i dokumente koji to potvrđuju tako da je to još jedna laž jadnika koji su glasali za ovu sramnu odluku.

https://skupstina.ks.gov.ba/sites/defau ... ic_149.pdf
haujesnou

#260 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by haujesnou »

ne lupajte zivi bili. napisite sta je vodozaštitna zona u svojoj suštini, evo i uz google i AI, ako tačno odgovorite ja ću javno biti protiv bilo kakvog razgovora i rješavanja pitanja vodozaštitne zone SP.
vezano za Privremeno odluku iz 87. i uredu je.
^lan 66.
Podru~ja za{tite izvori{ta vode za pi}e
(1) Podru~je na kojem se nalazi izvori{te vode koje se po
koli~ini i kvalitetu mo`e koristiti ili se koristi za javno
vodosnabdijevanje mora biti za{ti}eno od zaga|enja i drugih
nepovoljnih uticaja na zdravstvenu ispravnost vode ili
izda{nost izvori{ta.
(2) Na podru~ju iz stava 1. ovog ~lana provodi se za{tita
izvori{ta utvr|ivanjem zona sanitarne za{tite ~ija se veli~ina,
granice, sanitarni re`im, mjere za{tite i drugi uvjeti odre|uju
prema propisu iz stava 3. ovog ~lana.
(3) Federalni ministar, u saradnji sa federalnim ministrima
nadle`nim za zdravstvo i okoli{, donosi propis o na~inu
utvr|ivanja uvjeta za odre|ivanje zona sanitarne za{tite i
za{titnih mjera za izvori{te iz stava 1. ovog ~lana.
(4) Na osnovu propisa iz stava 3. ovog ~lana i istra`nih radova
donosi se odluka o provo|enju za{tite izvori{ta. Odluka
sadr`i naro~ito: granice zona sanitarne za{tite, sanitarne i
druge uvjete u pojedinim zonama i druge mjere za{tite,
zabrane i ograni~enja, izvore i na~in finansiranja za
provo|enje za{titnih mjera, nazive organa i pravna lica koja
}e provoditi odluku, te kazne za povredu odredaba te odluke.
Haris.ba

#261 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Haris.ba »

haujesnou wrote: 10/03/2026 14:42 ne lupajte zivi bili. napisite sta je vodozaštitna zona u svojoj suštini, evo i uz google i AI, ako tačno odgovorite ja ću javno biti protiv bilo kakvog razgovora i rješavanja pitanja vodozaštitne zone SP.
Ne znam fakat sta da ti kazem.

Cuj uz gugl i AI. Zato nam i jeste ovako dobro u zivotu.
Član 92.
Vodne resurse na području Kantona neophodno je štititi zbog osiguranja dovoljnih količina vode za piće, za potrebe privrede i tehnološke potrebe, za sport, rekreaciju i za sve druge oblike korištenja (proizvodnja električne energije, balneološke potrebe, uzgoj riba i dr.) posebno kad se radi o bespravnoj izgradnji, uticaju postojećih građevina, uticaju površina sahranjivanja na vodozaštitnim i slivnim područjima, kao i drugim aktivnostima.

Član 93.
Nalazišta vode za piće štititi kontinuiranim uređenjem i održavanjem postojećih i planiranih izvorišta, donošenjem odluka kojim se određuju sanitarne zone zaštite (I, II i III) što se posebno odnosi na vodozahvat iz rijeke Misoče u Ilijašu i izvorišta gradskog vodovoda Hadžići (Krupa, Jeleč, Ormanj I i II, Matići, i Malotina).

Odlukom se definišu načini postupanja u tim zonama i propisuju potrebne aktivnosti, a naročito: uspostaviti stalni monitoring kvaliteta i kvantiteta voda u vodozaštitnim područjima, eksploatacija mineralnih sirovina u III vodozaštitnoj zoni može se dozvoliti izuzetno i samo u slučaju da hidrogeološka ispitivanja potvrde da eksploatacija nema negativnog uticaja na kvalitet i kvantitet vode. Skladištenje otpada i opasnih materija mora se obezbijediti na području koje ne može štetno djelovati na vodne resurse, poljoprivredne površine koristiti na način da se ne ugrožava kvalitet vodnih resursa,
- za postojeće objekte u I i II vodozaštitnoj zoni čiji je status prethodno pravno reguliše neophodno je izgraditi vodonepropusnu separatnu kanalizacionu mrežu i obezbijediti sve ostale uslove zaštite voda, sistem odvodnje mora imati pojačane mjere zaštite na cestama koje prolaze kroz ili u neposrednoj blizini I i II zone sanitarne zaštite,
za zone sporta i rekreacije na vodozaštitnim područjima (akvatorij Butmir) uslovi i uređenje prostora i dozvoljenih aktivnosti definisaće se na osnovu Odluke o zaštiti.....
VladaFBiH

#262 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 10/03/2026 21:05
haujesnou wrote: 10/03/2026 14:42 ne lupajte zivi bili. napisite sta je vodozaštitna zona u svojoj suštini, evo i uz google i AI, ako tačno odgovorite ja ću javno biti protiv bilo kakvog razgovora i rješavanja pitanja vodozaštitne zone SP.
Ne znam fakat sta da ti kazem.

Cuj uz gugl i AI. Zato nam i jeste ovako dobro u zivotu.
Član 92.
Vodne resurse na području Kantona neophodno je štititi zbog osiguranja dovoljnih količina vode za piće, za potrebe privrede i tehnološke potrebe, za sport, rekreaciju i za sve druge oblike korištenja (proizvodnja električne energije, balneološke potrebe, uzgoj riba i dr.) posebno kad se radi o bespravnoj izgradnji, uticaju postojećih građevina, uticaju površina sahranjivanja na vodozaštitnim i slivnim područjima, kao i drugim aktivnostima.

Član 93.
Nalazišta vode za piće štititi kontinuiranim uređenjem i održavanjem postojećih i planiranih izvorišta, donošenjem odluka kojim se određuju sanitarne zone zaštite (I, II i III) što se posebno odnosi na vodozahvat iz rijeke Misoče u Ilijašu i izvorišta gradskog vodovoda Hadžići (Krupa, Jeleč, Ormanj I i II, Matići, i Malotina).

Odlukom se definišu načini postupanja u tim zonama i propisuju potrebne aktivnosti, a naročito: uspostaviti stalni monitoring kvaliteta i kvantiteta voda u vodozaštitnim područjima, eksploatacija mineralnih sirovina u III vodozaštitnoj zoni može se dozvoliti izuzetno i samo u slučaju da hidrogeološka ispitivanja potvrde da eksploatacija nema negativnog uticaja na kvalitet i kvantitet vode. Skladištenje otpada i opasnih materija mora se obezbijediti na području koje ne može štetno djelovati na vodne resurse, poljoprivredne površine koristiti na način da se ne ugrožava kvalitet vodnih resursa,
- za postojeće objekte u I i II vodozaštitnoj zoni čiji je status prethodno pravno reguliše neophodno je izgraditi vodonepropusnu separatnu kanalizacionu mrežu i obezbijediti sve ostale uslove zaštite voda, sistem odvodnje mora imati pojačane mjere zaštite na cestama koje prolaze kroz ili u neposrednoj blizini I i II zone sanitarne zaštite,
za zone sporta i rekreacije na vodozaštitnim područjima (akvatorij Butmir) uslovi i uređenje prostora i dozvoljenih aktivnosti definisaće se na osnovu Odluke o zaštiti.....
izgleda da smo od toga da odluka nije na snazi došli do toga da mu objašnjavamo uz pomoć google-a i AI-a šta je to vodozaštitna zona :D :D :D šta je sljedeće - da ga držimo za rukicu kada prelazi ulicu?

Najlakše je nerad i nesposobnost opravdavati s ovakvim stvarima i "pametnim" pitanjima...
Truba

#263 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Truba »

Nemq nase tramvajske na ilidzi i dispecerskog
eeeeeee

#264 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by eeeeeee »

eeeeeee wrote: 10/03/2026 12:44

Da i to može, ako je već stajalište za Hrasnicu iza okretnice kao što i jeste nema potrebe da se zadržava u terminalu na Ilidži.

Ili su trebali zaseban kolosijek sa dvije stanice (gdje je postojeća) i da jedan drugom ne smetaju.

Na ovom IPSA projektu (slika iznad) koju sam postavio je zaseban nadajmo se da je tako :D

Image

Slika sa drugog foruma potvrđuje da nema zaseban kolosijek za Hrasnicu i da će tramvaj broj 3 kočiti prolaz sve dok ne krene za Baščaršiju.
Ovo po meni nije dobro rješenje
Truba

#265 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Truba »

sumnjam da je tako
Haris.ba

#266 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Haris.ba »

Truba wrote: 22/05/2026 09:35 sumnjam da je tako
Ne vjerujes svojim ocima?
tramvajtrojka

#267 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by tramvajtrojka »

eeeeeee wrote: 22/05/2026 09:27
eeeeeee wrote: 10/03/2026 12:44

Image

Slika sa drugog foruma potvrđuje da nema zaseban kolosijek za Hrasnicu i da će tramvaj broj 3 kočiti prolaz sve dok ne krene za Baščaršiju.
Ovo po meni nije dobro rješenje
Samo što Ilidža vise nece biti zaustavna okretnica kao sto je bila nego ce biti ispusti putnike haj nazad k gradu
haujesnou

#268 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by haujesnou »

ne zaboravite sistem adaptivnog upravljanja, a na okretnici ilidža se neće svakako gomilati tramvaji kao ranije, a ako će negdje imati mjesta za stajanje, to je okretnica Famos.
Malo je ko vjerovao u konačnu ralizaciju ovog projekta, pa sve što je nastalo prije same izgradnje, pa tako i glavni projekat, koji je rađen sa potpunim ubjeđenjem da od istog nema ništa. Upravo dijelom i zbog toga puno je stvari koje su rješavane u hodu, a kako se nazire kraj, sve djeluje mnogo bolje od očekivanja i sigurno da će bitii funkcionalno, lijepo i vrlo korisno :)
eeeeeee

#269 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by eeeeeee »

haujesnou wrote: 22/05/2026 09:41 ne zaboravite sistem adaptivnog upravljanja, a na okretnici ilidža se neće svakako gomilati tramvaji kao ranije, a ako će negdje imati mjesta za stajanje, to je okretnica Famos.
Malo je ko vjerovao u konačnu ralizaciju ovog projekta, pa sve što je nastalo prije same izgradnje, pa tako i glavni projekat, koji je rađen sa potpunim ubjeđenjem da od istog nema ništa. Upravo dijelom i zbog toga puno je stvari koje su rješavane u hodu, a kako se nazire kraj, sve djeluje mnogo bolje od očekivanja i sigurno da će bitii funkcionalno, lijepo i vrlo korisno :)
Gdje je to mjesto?

Tramvaj broj 3 mora negdje iskrcati putnike i primiti nove i napraviti krug prema Baščaršiji, a to je na bivšoj stanici. Do tada tramvaj broj 8 :D Baščaršija - Hrasnica će stajati iza njega da bi došao do svoje stanice koja je iza ove (na slici se vidi u lijevom donjem ćošku prije raskrsnice).

Razumiješ li šta je problem?
holowey

#270 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by holowey »

eeeeeee wrote: 22/05/2026 09:46
haujesnou wrote: 22/05/2026 09:41 ne zaboravite sistem adaptivnog upravljanja, a na okretnici ilidža se neće svakako gomilati tramvaji kao ranije, a ako će negdje imati mjesta za stajanje, to je okretnica Famos.
Gdje je to mjesto?

Tramvaj broj 3 mora negdje iskrcati putnike i primiti nove i napraviti krug prema Baščaršiji, a to je na bivšoj stanici. Do tada tramvaj broj 8 :D Baščaršija - Hrasnica će stajati iza njega da bi došao do svoje stanice koja je iza ove (na slici se vidi u lijevom donjem ćošku prije raskrsnice).

kao sto i sada stoje jedan iza drugog na svakoj stanici... 3 stize na stanicu ilidza (bivsi terminal), izlaze/ulaze putnici, zatvara vrata i odlazi prema bascarsiji, iza njega na stanicu ilidza stize "8", izlaze/ulaze putnici, zatvara vrata i odlazi prema hrasnici... u cemu je tu problem? ko koga cega na kojoj stanici? stanica ilidza nije vise terminal gdje tramvaj stoji i ceka (godoa)
eeeeeee

#271 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by eeeeeee »

holowey wrote: 22/05/2026 09:52
eeeeeee wrote: 22/05/2026 09:46
Gdje je to mjesto?

kao sto i sada stoje jedan iza drugog na svakoj stanici... 3 stize na stanicu ilidza (bivsi terminal), izlaze/ulaze putnici, zatvara vrata i odlazi prema bascarsiji, iza njega na stanicu ilidza stize "8", izlaze/ulaze putnici, zatvara vrata i odlazi prema hrasnici... u cemu je tu problem? ko koga cega na kojoj stanici? stanica ilidza nije vise terminal gdje tramvaj stoji i ceka (godoa)
Bill bi dobro, ali bojim se da to tako neće ići živi bili pa vidjeli.
Haris.ba

#272 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Haris.ba »

holowey wrote: 22/05/2026 09:52 ko koga cega na kojoj stanici? stanica ilidza nije vise terminal gdje tramvaj stoji i ceka (godoa)
Hajde da zanemarimo da se pored nalazi autobusna stanica, i da normalan gradski prevoz se nastima da kako dodje bus, ceka ga tramvaj da preuzme putnike.
I, to bi moglo biti bas na mjestu pored starog stajalista.

Zamisli okretaljku Cengic Vila. Zasto su napravili da pruga ide i pravo? Sto nisu pustili da tramvaj malo kruzi i nastavi prema Ilidzi? Slicno je i u Nedzaricima.
Poenta je u fleksibilnosti sistema.
Zasto da se tramvaji poluprazni vozaju do Hrasnice (a vozace se), kada imas mogucnost da pojacas liniju od Ilidze.
eeeeeee

#273 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by eeeeeee »

Haris.ba wrote: 22/05/2026 10:04
holowey wrote: 22/05/2026 09:52 ko koga cega na kojoj stanici? stanica ilidza nije vise terminal gdje tramvaj stoji i ceka (godoa)
Hajde da zanemarimo da se pored nalazi autobusna stanica, i da normalan gradski prevoz se nastima da kako dodje bus, ceka ga tramvaj da preuzme putnike.
I, to bi moglo biti bas na mjestu pored starog stajalista.

Zamisli okretaljku Cengic Vila. Zasto su napravili da pruga ide i pravo? Sto nisu pustili da tramvaj malo kruzi i nastavi prema Ilidzi? Slicno je i u Nedzaricima.
Poenta je u fleksibilnosti sistema.

Upravo ja to i govorim fleksibilnost sistema zato je bilo bolje zaseban prolazak za Hrasnicu.
Al bolje ista nego ništa
haujesnou

#274 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by haujesnou »

Bice cesci tramvaji iz Hr nego ovi sa Ilidze :D
Truba

#275 Re: Izgradnja tramvajske pruge Ilidža - Hrasnica

Post by Truba »

prolazim tuda svaki dan i nadgledam radove meni je ono super napravljeno
ima skretanje za tramvaj ako ima pauzu