La Liga Santander

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

JohnnyS

#15876 Re: La Liga Santander

Post by JohnnyS »

Kapetan Barcelone išao na zid plača nakon genocida u Gazi da nađe duševni mir. Ko može navijati za takav klub. Nekome to nije bitno. I to je problem. Barem meni .
jeza u ledja

#15877 Re: La Liga Santander

Post by jeza u ledja »

Cijela Barcelona iscrtana palestinskim zastavama. Svako malo protesti za podrsku Palestini. Yamal mase plaestinskom zastavom. Legenda Barce Gauardiola daje javne izjave i nosa kefiju.
Araujo puko skroz. Ali eto tebi je problem sto je otisao na zid placa.

Ali nije ti problem sto su nacijaci Reala mahali svastikama. :lol:
JohnnyS

#15878 Re: La Liga Santander

Post by JohnnyS »

Mene boli kurac i za jedno i za drugo, samo primjenjujem tvoju bezveznu logiku. Gledam nogomet, jebe mi se za Franca. Dobrodošao u 21.stoljeće, preporučio bih ti da uđeš u isto
jeza u ledja

#15879 Re: La Liga Santander

Post by jeza u ledja »

JohnnyS wrote: 21/05/2026 22:44 Mene boli kurac i za jedno i za drugo, samo primjenjujem tvoju bezveznu logiku. Gledam nogomet, jebe mi se za Franca. Dobrodošao u 21.stoljeće, preporučio bih ti da uđeš u isto
Logika ti je neprikosnovena nema sta.

Dobrodosao u 21ovo stoljece i sterilizovani fudbal?

Ma mislim, vi to sve pratite mnogo vise nego ja. Ja sam samo simpatizer sa strane. :oops:

Ti samo pratis lijep Realov fudbal. :D
JohnnyS

#15880 Re: La Liga Santander

Post by JohnnyS »

jeza u ledja wrote: 21/05/2026 22:58
JohnnyS wrote: 21/05/2026 22:44 Mene boli kurac i za jedno i za drugo, samo primjenjujem tvoju bezveznu logiku. Gledam nogomet, jebe mi se za Franca. Dobrodošao u 21.stoljeće, preporučio bih ti da uđeš u isto

Ma mislim, vi to sve pratite mnogo vise nego ja. Ja sam samo simpatizer sa strane. :oops:

De se odluči, odgovaraju li ti više svastike na Santiago Bernabeu kao ranije ili ovi korporacijski sterilni navijači :D
jeza u ledja

#15881 Re: La Liga Santander

Post by jeza u ledja »

JohnnyS wrote: 21/05/2026 22:59
jeza u ledja wrote: 21/05/2026 22:58

De se odluči, odgovaraju li ti više svastike na Santiago Bernabeu kao ranije ili ovi korporacijski sterilni navijači :D
Odgovaraju mi navijaci na stadionu. Ne turisti.
jeza u ledja

#15882 Re: La Liga Santander

Post by jeza u ledja »

No dobro, bar na Bernabeu jos uvijek nema ono “T” na tribini.
LSD

#15883 Re: La Liga Santander

Post by LSD »

jeza u ledja wrote: 21/05/2026 22:41 Cijela Barcelona iscrtana palestinskim zastavama. Svako malo protesti za podrsku Palestini. Yamal mase plaestinskom zastavom. Legenda Barce Gauardiola daje javne izjave i nosa kefiju.
Araujo puko skroz. Ali eto tebi je problem sto je otisao na zid placa.

Ali nije ti problem sto su nacijaci Reala mahali svastikama. :lol:
Ma i ovaj Johnnny pomahnito...kako i ne bi, nije mu lako.
Gledaj ti sta on pise o zidu placa :lol:
JMGuti

#15884 Re: La Liga Santander

Post by JMGuti »

jeza u ledja wrote: 21/05/2026 19:48
JohnnyS wrote: 21/05/2026 19:07
ultima_palabra wrote: 21/05/2026 19:06 Ma Real je 90-tih bio bas bolesnik, jos od dva izgubljena prvenstva na Tenerifama, finansijske krize, korupcije Mendoze i Sanza, treneri se mijenjali kao na ringispilu. One dvije LP su bile veliko iznenadjenje.

Dok je Barcelona uzela 4 titule zaredom i LP, pa igrali jos jedno finale, za njih igrali Romario, Ronaldo, Rivaldo. Pa onda dosao Van Gaal i gomila Holandjana, a Ajax tad bio isto popularan medju rajom.

U to doba ako si bio gloryhunter prije bi odabrao Barcelonu, da ne govorim o talijanskim klubovima ili Man Unitedu.
Real je tih godina bio nešto kao Liverpool prije Kloppa pa nitko ne jede govna navijačima Liverpoola što navijaju za taj klub
Isto govorim za navijace Liverpoola.

S tim sto naravno, njihov klub nije desnicarski, kraljevski, sa historijom podrske diktatora. :D
A na koji nacin je Real "desnicarski" klub i u cemu se ogleda podrska diktatora? Sta je to toliko znacajno diktator pridonio historiji kluba?
B6Redhell

#15885 Re: La Liga Santander

Post by B6Redhell »

Ma
Izmisljena prica na koju se pale masee
Taj nema veze s realom. I taj tzv “diktator” je bio ljubimac drugog kluba..
jeza u ledja

#15886 Re: La Liga Santander

Post by jeza u ledja »

B6Redhell wrote: 22/05/2026 00:09 Ma
Tzv “diktator”???? :shock:
Vau
jeza u ledja

#15887 Re: La Liga Santander

Post by jeza u ledja »

JMGuti wrote: 22/05/2026 00:01
JohnnyS wrote: 21/05/2026 19:07

Real je tih godina bio nešto kao Liverpool prije Kloppa pa nitko ne jede govna navijačima Liverpoola što navijaju za taj klub

S tim sto naravno, njihov klub nije desnicarski, kraljevski, sa historijom podrske diktatora. :D
A na koji nacin je Real "desnicarski" klub i u cemu se ogleda podrska diktatora? Sta je to toliko znacajno diktator pridonio historiji kluba?
Franco ih je podrzavao cim je vidio da ce od njih biti hajra i dobre reklame. Barcelonu naravno nije nikad. Kao ni Bilbao. Poznate su afere oko Di Stefana i cuvenog kupa iz 1940 i neke izmedju Reala i Barce. Znamo i da je podrzavao na pocetku Atletico koji je u ta doba bio spanska verzija Partizana ili CSKA.

A po cemu su desnicarski klub? Po tome sto su bili pod patronatom kralja, pa Franca, i sto su i dan danas redovno podrzavani od spanskih konzervativaca i nacionalista. (Oni malo ekstremniji podrzavaju Atletico, jel :roll: ). Sam Santiago Bernabeu je bio ucesnik civilnog rata na strani fasista, dok je predsjednik Barcelone streljan od strane Frankista, i to je jer bio clan Republikanske Ljevice Katalonije.

U modernim vremenima su i Real i Barca imali ultra-desnicarske sekcije navijaca (Ultras Sur i Boixos Nois), ali ovi prvi su bili dominantni i poznati po redovnom mahanju naci simbolima u 80-im i 90im. I jedni i drugi su davno banovani sa stadiona, ali Barca je to uradila mnogo ranije. Bila je cak i anketa prije 20ak godina po kojoj se vecina Spanaca koji se smatrali lijevo orjentiranim smatrali navijacima Barce, a vecina onih desnih navijacima Reala.

Evo iz knjige Sid Lowea (britanski komentator na ESPN-u koji zivi u Oviedu i fan je istog):

Yet according to a 2009 poll carried out by the Centro de Investigaciones Sociológicas, in general terms Barcelona fans are more left wing than Madrid fans. Among voters of the left, 41 per cent claimed to be Barcelona supporters, twice as many as claimed to be Madrid supporters, while half of right-wing voters declared themselves Madrid fans compared to under 20 per cent who said they were Barcelona supporters. Of those who vote for the Partido Popular, currently in power in Spain, 50 per cent are Real Madrid fans, 13.7 per cent Barcelona fans. Among supporters of the centre-left PSOE, 25 per cent are Barcelona fans, 33 per cent Real Madrid. And among supporters of the left-wing Izquierda Unida, 30 per cent are Barcelona fans, 25 per cent Madrid. Among voters of the Catalan left, the Esquerra, less surprisingly 93 per cent claim to be Barcelona fans – and none claimed to be an Espanyol supporter. Curiously, one in ten voters of Catalan nationalist parties claims to be a Madrid fan. The differences even stretch to religion. According to a 2011 poll, 60 per cent of Madrid fans are practicing Catholics compared to 38 per cent of Barcelona fans.

- Lowe, Sid. Fear and Loathing in La Liga: Barcelona vs Real Madrid (pp. 226-227). Random House. Kindle Edition.

Real Madrid je u pravom smislu rijeci aristotkratski establishment. Nisu sad nesto ultra-desno, ali su desni centar i konzervativci, ako ih se tako moze opisati.
Barcelona je prvenstveno nacionalisticki orjentisana, no generalno su lijevo i progresivno naklonjeni. Isto vazi za gradove.

Atletico Madrid su ultra-desnicari. Njihov krimos predjednik Jesus Gil je otvoreno hvalio sliku i priliku El Caudilla, ili ti spanskog Fuhrera. Ne znam jel Frente Atletico jos aktuelan ali oni su generalno pravili najvise sranja po stadionima.

Generalizirano, svi klubovi iz pokrajina tipa Katalonija, Baskija, Galicija, su lijevo orjentirani, dok su ovi iz Madrida, Valencie ili Andaluzije obratno. Naravno postoje iznimke tipa Espanyol u Barceloni, Rayo u Madridu ili donekle Sevilla. Takodje je ja mislim Cadiz far-left.
Deportivo -Atletico je zestoko ljevicarsko-desnicarsko rivalstvo na primjer, i znalo je biti i mrtvih.

Ovo je naravno sve generalizacija i pojednostavljivanje. Pogotovo u danasnja vremena, ali eto malo razonode.

PS: Usput, prava raja u Barceloni ide na utakmice Sant Andreu i CE Europa. :P
ultima_palabra

#15888 Re: La Liga Santander

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote: 21/05/2026 21:16 Evo gledam jos imena, Steve McManaman, Karembeu, Salgado, Guti :shock: :shock: daj bolan.
Ma dobro, ta imena sada zvuce mocno ali neki od njih su tek postali poznati kad su dosli u RM, npr. Salgado je bio prosjecan bek iz Celte mislim... Morientes slicno. Baljic mislim da nije mogao sanjati da ce doci u Real. Casillas junior bio koji je dobio sansu jer su prva dva golmana bila povrijedjena itd.

Znam da je 1998. Real bio bas autsajder protiv Juvea:
Entering the 1998 UEFA Champions League final between Real Madrid and Juventus, Juventus was the clear betting favorite. Real Madrid entered as underdogs with pre-tournament outright odds to win the competition generally sitting at 7/2, compared to Juventus at 11/4 and Manchester United at 9/4
ultima_palabra

#15889 Re: La Liga Santander

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote: 22/05/2026 02:47

Franco ih je podrzavao cim je vidio da ce od njih biti hajra i dobre reklame. Barcelonu naravno nije nikad. Kao ni Bilbao. Poznate su afere oko Di Stefana i cuvenog kupa iz 1940 i neke izmedju Reala i Barce. Znamo i da je podrzavao na pocetku Atletico koji je u ta doba bio spanska verzija Partizana ili CSKA.

Franco je trazio tu reklamu za svoj rezim koji je bio omrazen u Evropi. Na pocetku nije podrzavao ideju evropskih takmicenja jer je znacilo da ce se morati igrati protiv ekipa iz socijalistickih zemalja. Kad je vidio da je RM osvojio 5 trofeja u nizu prislonio se tom hajpu jer je to davalo neko normalnije lice njegovom rezimu.
jeza u ledja

#15890 Re: La Liga Santander

Post by jeza u ledja »

Juventus je tad bio top ekipa. Igrali nekoliko finala za redom.
jeza u ledja

#15891 Re: La Liga Santander

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 22/05/2026 04:03
jeza u ledja wrote: 22/05/2026 02:47

Franco je trazio tu reklamu za svoj rezim koji je bio omrazen u Evropi. Na pocetku nije podrzavao ideju evropskih takmicenja jer je znacilo da ce se morati igrati protiv ekipa iz socijalistickih zemalja. Kad je vidio da je RM osvojio 5 trofeja u nizu prislonio se tom hajpu jer je to davalo neko normalnije lice njegovom rezimu.
Jos ih proglasio ih ambasadorima zemlje.
Osmi Socrates

#15892 Re: La Liga Santander

Post by Osmi Socrates »

Di Stefano transfer je kad se je Franco direktno umiješao da pomogne Realu i odmogne Barceloni.

Čuj šta je diktator značajno pridonio historiji kluba. Samo Di Stefana ukrao od Barcelone. :-)
Point.

#15893 Re: La Liga Santander

Post by Point. »

B6Redhell wrote: 22/05/2026 00:09 Ma
Diktator pod navodne znake i to još takozvani za Franca? :lol:

Prika, jesi ti išao u školu ili samo pored nje?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#15894 Re: La Liga Santander

Post by plain vanilla »

Joj gledam Ronalda, place kao dijete kad su proslu utakmicu zijanili, i evo ga sad, suze radosnice jer su osvojili titulu.
Pa svaki tim bi trebao bar jednog ovakvog igraca koji grize bez obzira gdje i protiv koga igra, da mu je pobjeda najvaznija, da da svoj maksimum.
Sve vise na terenu samo manekeni, a kolicina qrcobolje je proporcionalna zvjezdanom statusu i milionima koje primaju.
JelBistro
Grijem se na: kratkih rukava
Vozim: isključivo VW, Audi

#15895 Re: La Liga Santander

Post by JelBistro »

LSD wrote: 21/05/2026 14:03
"Klub osvojio sve zivo, plus najvece zvijezde igraju i ja nedoumice nisam imao" ...to je to.
Pa evo, covjek otvoreno priznaje da je glory hunter. Postujem iskrenost.

Ne znam sta ostali simpatiteri RM glume. Zna se ko navija za taj klub.
Ne mogu da dokučim sa tobom da li je ovo nastavak zajebancije, ali ujedno vjerujem da moj prvi dodir s klubom
je tu negdje i sa tvojim datumom rođenja. :mrgreen:

JMGuti wrote: 21/05/2026 16:43 Ovi sto navijaju za Barcu, postavili se u ovoj raspravi ko da navijaju za ceski Liberec :lol:
Oni su preko centralnog dnevnika saznali za sve epitete koje jedan klub treba da ima :mrgreen:
bude

#15896 Re: La Liga Santander

Post by bude »

plain vanilla wrote: 22/05/2026 09:32 Joj gledam Ronalda, place kao dijete kad su proslu utakmicu zijanili, i evo ga sad, suze radosnice jer su osvojili titulu.
Pa svaki tim bi trebao bar jednog ovakvog igraca koji grize bez obzira gdje i protiv koga igra, da mu je pobjeda najvaznija, da da svoj maksimum.
Sve vise na terenu samo manekeni, a kolicina qrcobolje je proporcionalna zvjezdanom statusu i milionima koje primaju.
Mislis da svakom klubu treba jedan hronicni padavicar kojem teze padaju golovi koje postignu saigraci nego protivnici :zzzz:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#15897 Re: La Liga Santander

Post by plain vanilla »

bude wrote: 22/05/2026 10:11

Mislis da svakom klubu treba jedan hronicni padavicar kojem teze padaju golovi koje postignu saigraci nego protivnici :zzzz:
de ba, uozbilji se
bude

#15898 Re: La Liga Santander

Post by bude »

plain vanilla wrote: 22/05/2026 10:25
bude wrote: 22/05/2026 10:11

de ba, uozbilji se
Nemrem bit ozbiljniji, nikad u ekipi za koju navijam ne bih volio gledati takvog igraca pa mak to bio i wannabe goat
JMGuti

#15899 Re: La Liga Santander

Post by JMGuti »

jeza u ledja wrote: 22/05/2026 02:47 Franco ih je podrzavao cim je vidio da ce od njih biti hajra i dobre reklame. Barcelonu naravno nije nikad. Kao ni Bilbao. Poznate su afere oko Di Stefana i cuvenog kupa iz 1940 i neke izmedju Reala i Barce. Znamo i da je podrzavao na pocetku Atletico koji je u ta doba bio spanska verzija Partizana ili CSKA.
Dobro, htio sam da mi samo približiš svoje viđenje i značenje te etikete "diktatorskog kluba", sad su mi stvari malo jasnije. Za početak govoriš o podršci Real Madridu jer je vidio da će od njih biti hajra i dobre reklame, dalje navodeći kako Barcelonu naravno nije nikad podržao.

Uzmemo li Di Stefanov slučaj kao primjer podržavanja Real Madrida, apsolutno nije moguće da se ne dotaknemo načina na koji je Kubala zaigrao za Barcelonu. Jedan od najvećih igrača katalonskog kluba je rođeni Mađar, koji je postao naturalizovani Španac i na taj način uspio izbjeći ranije nametnute zabrane od strane komunističkog režima. Htio ga je i Real Madrid koji mu je ponudio ugovor, ali Samitier (koji je bio i dio sage oko Di Stefana) je bio malo brži.

Jedan od citata sa Wiki:
Kubala was spotted by both Real Madrid and José Samitier, then chief scout at Barcelona. Kubala was offered a contract by Real but was persuaded by Samitier to sign for Barcelona. Samitier used his connections within the government of Francisco Franco to help arrange the transfer. Franco's government wanted to utilize Kubala's status as a refugee from one of the USSR's satellite countries to reinforce the regime's validity, thus helping Kubala obtain Spanish citizenship without delay.[11] In the midst of the Cold War, Kubala's escape to the West was used as propaganda by Franco's government and was made into a successful film, The Stars Search for Peace, which saw Kubala and Samitier playing themselves.
Kada govorimo o utakmici kupa, pretpostavljam da se priča o utakmici koja je završila 11-1 i tvrdnjama da su Francovi ljudi uticali na visoku pobjedu Reala. Mislim da će malo ko osporavati činjenicu da se ta utakmica igrala sa potpunim strahom igrača Barcelone za njihove živote, Međutim, izuzev historijskih podataka dostupnih na internetu, ta utakmica nema nikakav značaj u kontekstu stvaranja Real Madrida u ono što je klub danas. Ako pogledamo titule koje su oba kluba osvojila u periodu vladavine Francisca Franca, Real ima 14 La Liga, Barca ima 8 La Liga, Real 6 kupova, Barca 9 kupova, dakle 20 titula Reala i 17 titula Barcelone. U istom tom periodu i Bilbao je osvojio 9 titula kupa, koji je u tom vrijeme nosio naziv u "čast" španskom "generalu".
jeza u ledja wrote: 22/05/2026 02:47 Real Madrid je u pravom smislu rijeci aristotkratski establishment. Nisu sad nesto ultra-desno, ali su desni centar i konzervativci, ako ih se tako moze opisati.
Iskreno, ja ne mogu skontati kako je to klub, koji je za vrijeme Francove vladavine bio na rubu financijske propasti, kojeg je isključivo radna klasa izvukla iz te ekonomske krize kupujući dionice kluba, između ostalog da bi se izgradio i sam stadion, u pravom smislu "riječi" "aristokratski establišment"?

Barcine veze sa Francovim režimom su neizbježne, koliko god je klub kao sportska institucija (Barcelona je, baš kao i Real, jedan od največih svjetskih sportskih klubova) pokušavao izbrisati. Jedan od svježih primjera prekrajanja historije je sastanak uprave Barce u oktobru 2019. godine, koji je predvodio Bartomeu, na kojem su Franciscu Francu oduzete tri komemorativne medalje koje mu je klub uručio 1951, 1971. i 1974. godine.

1971. godine Barcelona mu je uručila "zlatnu medalju" kao zahvalu otvaranje Palau Blaugrana dvorane namijenjene za klupske dvoranske sportove, koju je financirao i Francov režim. Za 75. godišnjicu kluba, 1974. godine, Barcelonina delegacija mu je lično u palati uručila još jednu "zlatnu medalju", koja mu je također oduzeta, uz obrazloženje tadašnjeg predsjednika da je "bolje kasno, nego nikad".
O financiranju od strane režima se govori i u knjizi "El Barca segrestat", koja govori o tome kako je režim oteo klub, postepeno mu pomagao i financijski održavao zarad socijalnog mira u Kataloniji.

I da editujem, da ne bude zabune, moj post nema nikakve veze sa optuživanjem Barce da je favorizirana od strane diktatora, ili da je zbog diktatora opstala ili da je diktator bio Barceloni naklonjen. Samo je paralela sa tvrdnjom da je diktator podržavao Real, klub koji je postojao i opstajao u takvom političkom okruženju iz kojeg se nije ni mogao izvući. Kao što to nije mogla ni Barcelona.
ultima_palabra

#15900 Re: La Liga Santander

Post by ultima_palabra »

plain vanilla wrote: 22/05/2026 09:32 Joj gledam Ronalda, place kao dijete kad su proslu utakmicu zijanili, i evo ga sad, suze radosnice jer su osvojili titulu.
Citava portugalska reprezentacija je talac njegovog ega, bolje bi im bilo da su platili kakvog Saudijca da ga polomi kad vec niko ne smije da ga ne pozove ili stavi na klupu.
Post Reply