dr_Evil wrote: ↑20/05/2026 11:22
Ma kud razuman, luzerski mentalitet krajnji stepen
Sve je u pravu, osim za taj iznos od 150,4 miliona, to je NAVODNO. Ima tu problem, jer Amidžić kao ministar finansija odbija da dovrši posao zaključavanja te godine, ali to se ne može vezivati za jedan od najznačajnijih graničnih prelaza.
Bošnjački političari, doslovno, ali baš doslovno lažu svoj narod. Bakir, Zahiragić, Fikus, Genjac, Nikšić, Konaković, Begić, Sabina, Forto, Ramo, Helez itd., ne zna se ko je veći jad. U sta su Bošnjaci sami sebe uspjeli dovesti, to će se izučavati u narednim godinama, možda i vijekovima. Jedini ovdje koji se popišao po nečemu jesu Bošnjaci sami po sebi.
Slušam sinoć Konakovića kako priča o raspodjeli PDV-a, slušam i ne vjerujem. Laže čovjek doslovno. Prvo, rekao je kako RS duguje FBiH 150 miliona.
2024. godina još nije zaključana i samim time ne mogu biti ni novi koeficijenti po kojima bi se to izračunalo. Može biti max 100 miliona ali to sada ne znamo. Neko Bošnjacima mora objasniti da nijedan entitet ne finansira drugi. Indirektni porezi su: PDV, carine i akcize. Carine i akcize se vežu za PDV, jer je nemoguće to regulisati po graničnim prelazima. A PDV je porez KRAJNJE potrošnje. Dakle, firma iz Širokog uveze, proda firmi iz Mostara, ova preproda firmi iz Sarajeva, ova proda firmi iz Zenjce, i ja to kupim u njihovoj filijali u Travniku. KRAJNJA potrošnja je Travnik, odnosno ostaje FBiH. Ili da uveze firma iz Banja Luke, prodaju firmi u Sarajevu i ja tu kupim. Krajnja potrošnja je FBiH. Ali ovce su nepismene. Onda Konaković u istoj rečenici spominje PDV i fiskalni promet opština. Lik nema pojma o čemu priča.
Novac nigdje ne bježi. Trebaju 2-3 godine od kraja neke fiskalne godine do zaključavanja te fiskalne godine, dok se sve tužbe i žalbe saniraju. Zadnja zaključana godina je 2023. godina, a 2024. nije još i to je sasvim normalno. Kad se bude 2024. ključala kad se sve završi bit će donesen novi koeficijent raspodjele, a višak će biti uplaćen onom entitetu koji ga je ostvario. Višak se inače kreće od 50 do 100 miliona, kako kada. Problem je što je Bakir iskoristio poziciju Krnjića koji je iz SDA da blokira rado UIO. Trojka je kritizirala na početku Krnjića, a onda kad su vidjeli da to donosi predizborne bodove počeli su da navijaju za blokadu. Krnjiću je prijetila tužba, ali je problem što se tužba razvuče i više godina, a most se mora otvoriti. Gradiška kao grad je blokirana kamionima, ekonomija trpi svaki dan i preko 10 miliona štete zbog čekanja. Krnjić krši funkciju koju obavlja, a koja nas svaki dan košta oko 10 miliona KM štete, SVAKI DAN! Hrvatška se spremala za tužbu, ali to je međunarodna tužba Evropskom sudu i to se razvuče godinama.
Na kraju ne bi me čudilo da su se i bošnjački političari dogovorili. Bošnjačka politika je šibicarska. Nema tu vizije, ideje i strategije, dovoljno je samo lagati glupim ovcama. Ovako će Bošnjaci sami sebe samljeti. Sad mi je mnogo žao što se nisam uključila u političke tokove pa da zajašem malo po grbači sirotinje.
Malo sam se posavjetovala i sa šejh GPT-em, eto:
Nakon što se izdvoji:
novac za institucije Bosne i Hercegovine i dio za Brčko Distrikt, ostatak se dijeli između: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske

prema koeficijentima koje utvrđuje Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.
Ti koeficijenti se zasnivaju uglavnom na:
prijavljenoj krajnjoj potrošnji
prometu oporezovanom PDV-om
statističkim pokazateljima potrošnje.
Dakle uprošteno:
Ako se:
više kupuje
više računa izdaje
više PDV prometa evidentira
u jednom entitetu,

taj entitet dobija veći dio prihoda.

U praksi