Static-X wrote: ↑20/05/2026 23:06
jeza u ledja wrote: ↑20/05/2026 21:40
Static-X wrote: ↑20/05/2026 21:17
Ne mozes na osnovu par primjera pokusati umanjiti znacaj aipaca, jer je velika vecina kongresa pod njihovom sapom, republikanci i demokrati.
Mogu, jer danas situacija nije ista kao prije 2, 4 ili 10 godina. Ziza javnosti na njih je mnogo veca nego prije, kao sto je i podrska za Izrael manja.
Nije u pitanju samo "par primjera", vec sam ti naveo 5-6. Siguran sam da ih ima jos u ovom ciklusu.
Evo zasto je ne vazno. Google kaze u 2024, 362 kongres clana su bila podrzana od stane aipac od cega 95% su pobjedili.
Tih 5-6 i jos koji da dodas je saka muha.
Od ta 362, ja ti garantujem da ih je dobar dio imao takodje oponente u drugoj stranci ili u primaries koji su takodje imali podrsku AIPAC-a, ili u primaries nisu uopste imali oponente.
Moras naci brojku onih koji su dosli do fotelje takmiceci se protiv nekoga ko je bi izricito kontra AIPACa ili Izraela.
No pored toga, kao sto sam vec rekao, sad je situacija drukcija.
Moja poenta nije samo u vezi AIPACa vec generalno u vezi uticaja novca na izborima (jer neki izgleda zaboravljaju da kad se spominje AIPAC, nije u pitanju neka crna magija, vec cisto novac koji ulijece u kampanju). Novac nije presudan, pogotovo u kampanjama koje su kompetitivne.
Ja mislim da je moc AIPACa vise u sponzorisanju nekih lijevih politicara u kojim ne cujemo dovoljno, a koji iz prikrajka i bez neke znacajne opozicije dobijaju izbore, i to obicno u kampanjama u kojim se uopste ne spominje Izrael. (Znam bas takve kampanje jer pratim.) Tek kad se Izrael ubaci u pricu u medijima, a sto je sad gotovo neizbjezno zbog rata sa Iranom, onda se glasaci animiraju i zapitaju sta ko gdje.
Na primaries uglavnom glasaju glasaci koji su dobro informisani. Ako je glasac dobro informisan i ako mu je uticaj AIPACa bitan pri odabiru, nema tih reklama i para od AIPACa koji ce mu promjeniti misljenje.
Opet se vracamo na to da su uvijek u konacnici glasaci ti koji biraju vlast i na njima je odgovornost za sve sto se desava.