Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Naslovnica

#1426 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by Naslovnica »

Hvala.
Meni je radio ko birivaktile Mercedes uz Bradinu.
Staviš ciglu na gas, izađeš, pišaš, stigneš ga.
kuli1961

#1427 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by kuli1961 »

Prati uputstvo za sastavljanje, možda je greška u tome.
Ako nije, mogući razlog je i neodgovarajuća mješavina.
Ne znam koji procenat je propisan.
Ako je 2 %, tada na 1 litru benzina 95 oktana ide 20 ml/kubika ulja. U apoteci kupi špric za injekciju., koji ima odjeljke od 1-5 ili 6, jer taj jedan odjeljak je 1 kubik/1 ml.
U cca pola litre goriva ubaci 20 kubika (4 x 5 ml/kubika), dodaj ostalih pola litre goriva, dobro protresi i to je to.
Za mješavinu od 2,5 % treba ti 30 ml/kubika- to je 6 x 5 ml/kubika.

Ja sam si baždario nekoliko boca. Providna boca od 5 litara (neki omekšivač), u nju sipao po tačno 1/2 litre vode kuhinjskom menzurom (ona posuda koju koriste naže ženice kad prave kolače), sipam i označim crticu- tako sve do 5 l.

treći razlog je možda debljina silka koji si namotao u glavu. Možda je predebeo (meni 2,4 mm daje odlične rezultate), a možda nisi dobro ravnomjerno ili u pravom smjeru namotao silk-skini glavu, vidi strelice namotavanja i to ispoštuj.
Naslovnica

#1428 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by Naslovnica »

kuli1961 wrote: 11/05/2026 13:51 Prati uputstvo za sastavljanje, možda je greška u tome.
Ako je 2 %, tada na 1 litru benzina 95 oktana ide 20 ml/kubika ulja. U apoteci kupi špric za injekciju., koji ima odjeljke od 1-5 ili 6, jer taj jedan odjeljak je 1 kubik/1 ml.
U cca pola litre goriva ubaci 20 kubika (4 x 5 ml/kubika), dodaj ostalih pola litre goriva, dobro protresi i to je to.

Ja sam si baždario nekoliko boca. Providna boca od 5 litara (neki omekšivač), u nju sipao po tačno 1/2 litre vode kuhinjskom menzurom (ona posuda koju koriste naže ženice kad prave kolače), sipam i označim crticu- tako sve do 5 l.

treći razlog je možda debljina silka koji si namotao u glavu. Možda je predebeo (meni 2,4 mm daje odlične rezultate), a možda nisi dobro ravnomjerno ili u pravom smjeru namotao silk-skini glavu, vidi strelice namotavanja i to ispoštuj.
Hvala na iscrpnom odgovoru.
Mješavina ide 1:40.
Kupio sam i špricu jučer u dežurnoj apoteci na Ilidži, 0.60kpf. 8-)
Mješavina nije 100%. Gorivu nema mjesec dana.
Silk onaj koji je došao uz njega, nož isto.
Izvučeno taman toliko da ne udara u štitnik.
Pa onda smanjio dužinu silka, da manje zahvata, opet ga zaustavlja.
Uopšte ne reže travu kako treba nego je obara, valja, petlja, brlja.
100% simptomi kao kada kvačilo ode, gaso ti ne gaso, ono ne ide. Na prazno vrti, ali čim se približi travi krepaje.
Ne vjerujem da sam toliko glup da ne znam pokositi malo trave. Probao na nekoliko mjesta, malo haluge, malo djeteline, svašta nešta isprobao, ne ide.
Javili su mi se iz servisa da pošaljem trimer nazad o njihovom trošku i da takav slučaj nisu imali do sada sa novom mašinom.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#1429 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by Pitar sa Kariba »

Ili nisi dobro spojio kardan ili što je vjerojatnije dobio si neispravan trimer. Na Einhellovoj stranici u komentarima ovaj trimer prilicno kude. Po specifikaciji vrti 3k obrtaja u minuti, odnese to ruke znaci trebao bi da jede travu. Silk nemoj smanjivati sam ce trimer odrezati višak pri prvom pokretanju glave. A vala nema nikakve pameti kositi trimerom pa da ti to ne znaš, upališ, spustis do zemlje i daš gas! Gorivo, dobio si valjda mjericu uz trimer drži se nje i ne bi trebao imati problema. Vrati ti to!
kuli1961

#1430 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by kuli1961 »

Naslovnica wrote: 11/05/2026 14:10
kuli1961 wrote: 11/05/2026 13:51 Prati uputstvo za sastavljanje, možda je greška u tome.

Hvala na iscrpnom odgovoru.
Mješavina ide 1:40.
Kupio sam i špricu jučer u dežurnoj apoteci na Ilidži, 0.60kpf. 8-)
Mješavina nije 100%. Gorivu nema mjesec dana.
Silk onaj koji je došao uz njega, nož isto.
Izvučeno taman toliko da ne udara u štitnik.
Pa onda smanjio dužinu silka, da manje zahvata, opet ga zaustavlja.
Uopšte ne reže travu kako treba nego je obara, valja, petlja, brlja.
100% simptomi kao kada kvačilo ode, gaso ti ne gaso, ono ne ide. Na prazno vrti, ali čim se približi travi krepaje.
Ne vjerujem da sam toliko glup da ne znam pokositi malo trave. Probao na nekoliko mjesta, malo haluge, malo djeteline, svašta nešta isprobao, ne ide.

Javili su mi se iz servisa da pošaljem trimer nazad o njihovom trošku i da takav slučaj nisu imali do sada sa novom mašinom.
Što reče forumaš Pitar... nije košenje trimerom nekakva pamet.
Ne vjerujem bas da si krivo uglavio/uzubio kardansko vratilo.
Najvjerovatnije je da je trimer zaista fabrički neispravan. Šta god da je, važno da je servis reagovao i da će otkloniti kvar/grešku. U svakom slučaju, mislim da treba da insistiras da se i kvar, ako ga bude, otkloni o njihovom trošku. Ovo iz razloga što je moje iskustvo, ali sa Husqvarnom i Stihl-om- takvo da je prodavac/trgovac kutiju sa uredjajem (trimer H a motorka S) odnio do servisera, koji je uredjaj sklopio/sastavio, upalio, da se kao kupac uvjerim da je ispravan.
Bez obzira što je tvoj novi trimer vjerovatno nižeg cjenovnog ranga od npr. H, ti plaćaš ispravan, kompletan uredjaj, pa bi logika trebala biti (trebala, ne kažem da mora, očigledno) zbog motornong pogona uredjaja, da ga se na licu mjesta, u prodavnici stavi u pogon.
Pošto izgleda ima prigovora na taj model, nadji ih, pročitaj i ako ti nakon servisa ne bude 100% po tvom ćeifu, razmisli da ga vratiš (IMAŠ NA TO PRAVO!!!!!) i uzmi neki drugi.
kuli1961

#1431 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by kuli1961 »

Naslovnica wrote: 10/05/2026 20:38 Drkam po internetu (YT), morebit neki šEraf karburatora da se treba ađastati
:shock:
Ako nisi vičan karburatoru cvajtakta, NE DIRAJ NI ZA ŽIVU GLAVU! Ti karburatori imaju dva vijka- L- low i H- high, služe da podešavanje smješe, nije baš jednostavno za onoga ko se time nije ranije bavio. Treći vijak je jednostavan- služi za definisanje jačine lera, prilično je nebitan.
kuli1961

#1432 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by kuli1961 »

holowey wrote: 10/05/2026 20:56 situacija, zbog obaveza van zemlje, trava metar narasla...nije imao ko da pokosi... krenem sa kosilicom, samohodna, ona fura svoje ali malo malo moram ugasiti i raspetljati sa noza... svaki prolaz moram dva ili tri puta ponoviti... vidio me komsija i posudi mi svoj motorni trimer, stavi mi noz, zategne uprtace i pocnem... malo malo se ugasi trimer... komsija zbunjen, kune se da je ispravan, on kod sebe redovno s njim kosi... kaze daj meni da vidim sta je.... krene on da kosi i k'o zmaj, trimer odnese sve redom... hajde opet ja da probam, opet mi se gasi... komsija skonta sto mi se to desi... kaze fazon gas pa noz na travu i ne pustati gas dok ne odmaknem od trave... probam tako i fakat, trimer reze sve i travu i samoniklo drvece, zbunje, sve... treba znati i tehniku rada...
Da upravo tako- gas, pa nanesi na travu/korov..satraće sve živo.
Treba sačuvati i pročitati uputstvo koje dolazi uz svaki trimer, u njemu je objašnjeno barem 2-3 tehnike košenja, zavisno od toga šta se kosi.
U realnom životu uglavnom vidim kosce koji kada kosu daje gas, u povratu oduzimaju...a npr. Husqvarna jasno kaže. gas konstantan a tehnika (jedna od njih) je i "otkos je košnja"..
drug_profi

#1433 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by drug_profi »

Gascina i deri ako je preraslo.
Prvo po sredini pa u otkosu dole uz tlo.
ferratilis

#1434 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by ferratilis »

Kod mene Kinez AGM 520, skoro kosio prilicno visoku travu, jede je. Ali zahvaljujuci triku koji je neko ovdje podijelio prije par godina mislim, kako pravilno zavrnuti glavu. Prije toga mi je uvijek ostajao milimetar-dva prostora i stalno se trava tu petljala, otkako sam namontirao kako treba, gazi sve pred sobom. Jos koristim silk, ne noz. Ako crkne, uzecu opet isti. Sedam godina rada za 190KM, to nema nigdje. :D
Armin2013

#1435 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by Armin2013 »

ferratilis wrote: 11/05/2026 23:34 Kod mene Kinez AGM 520, skoro kosio prilicno visoku travu, jede je. Ali zahvaljujuci triku koji je neko ovdje podijelio prije par godina mislim, kako pravilno zavrnuti glavu. Prije toga mi je uvijek ostajao milimetar-dva prostora i stalno se trava tu petljala, otkako sam namontirao kako treba, gazi sve pred sobom. Jos koristim silk, ne noz. Ako crkne, uzecu opet isti. Sedam godina rada za 190KM, to nema nigdje. :D
Ma drug ti trimeri oko 200-300 KM sve je Kinez, samo druga boja :D , možda se on sklopi u Austriji ali svi dijelovi iz Kine.
Ali kada se ispravno koriste mogu trajati dugo, ti trimeri nisu da kosiš cijeli dan, nego lagano i odradit će poso.
Pauza

#1436 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by Pauza »

yoyoyo96 wrote: 03/05/2026 10:07 Kakva su iskustva sa aku kosilicama? Imam nekih 900kv uglavnom ravnine.
Imam ja Einhellovu na baterije, bila je malo više od 300 BAM, kao i trimer i aku rezač grana... ok je alat, nije pro ali dovoljno za domaćinstvo, i trebas imati makar 2-3 baterije, one većeg kapaciteta od 4Ah, pa naizmjenično puniti...
Naslovnica

#1437 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by Naslovnica »

Došao trimer sa servisa, kažu da karburacija nije bila podešena i da je sada sve OK.
Bumo videli čim prizdravim.
:thumbup:
Naslovnica

#1438 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by Naslovnica »

Bobi wrote: 10/05/2026 14:45 Jel tuši motor, mozda nema zraka, vidi jel ima kakva klapna za zrak da ju treba otvoriti ili jednostavno karburatortreba podesit nije dobar omjer zrak/gorivo.
kuli1961

#1439 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by kuli1961 »

Naslovnica wrote: 19/05/2026 12:14 Došao trimer sa servisa, kažu da karburacija nije bila podešena i da je sada sve OK.
Javi kad isprobaš. Inače, vrlo vrlo se rijetko dešava da karburator ne bude podešen. H i L dizne, ehhh
drug_profi

#1440 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by drug_profi »

On je to pobrko sam. Pisao je.
kuli1961

#1441 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by kuli1961 »

drug_profi wrote: 19/05/2026 22:09 On je to pobrko sam. Pisao je.
Da, u pravu si- post No 1423.. samo..tu piše da je čačkao vijak za ler- to je onaj vijak sa oprugom, kojim se definiše poluga/ler..biće da je "nako čačnuo H ili L ili obe i "sjebao mu znanje"
šta god, bilo bi dobro da javi iskustvo u košenju, koristiće nekom ko se tek odlučuje za kupovinu nekog trimera
Naslovnica

#1442 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by Naslovnica »

kuli1961 wrote: 19/05/2026 22:36
drug_profi wrote: 19/05/2026 22:09 On je to pobrko sam. Pisao je.
Da, u pravu si- post No 1423.. samo..tu piše da je čačkao vijak za ler- to je onaj vijak sa oprugom, kojim se definiše poluga/ler..biće da je "nako čačnuo H ili L ili obe i "sjebao mu znanje"
šta god, bilo bi dobro da javi iskustvo u košenju, koristiće nekom ko se tek odlučuje za kupovinu nekog trimera
Čekajte malo.
Nisam ja čačkao ništa oko zog nekakvog vijka za karburator.
Ima onaj vijak za sajlu štangasa, to sam malo prodrko, nisam smio ništa dalje dirati.
-Chesterfield-

#1443 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by -Chesterfield- »

Naslovnica wrote: 19/05/2026 12:14 Došao trimer sa servisa, kažu da karburacija nije bila podešena i da je sada sve OK.
Nemaš šta čekati da prizdraviš. Sutra trimer u ruke i opleti do akšama, dok se ne resetuješ. :D Tri litre znoja kada izbaciš bit ćeš ko nov.
Naslovnica

#1444 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by Naslovnica »

-Chesterfield- wrote: 19/05/2026 22:40
Nemaš šta čekati da prizdraviš. Sutra trimer u ruke i opleti do akšama, dok se ne resetuješ. :D Tri litre znoja kada izbaciš bit ćeš ko nov.
:lol: :thumbup:
Vratilo mi trimer na adresu odakle sam ga i poslao - adresa "moje" firme. A ja na bolovanju. Đe ću tražiti, de mi donesite trimer.
:lol:
-Chesterfield-

#1445 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by -Chesterfield- »

Naslovnica wrote: 19/05/2026 22:43
Vratilo mi trimer na adresu odakle sam ga i poslao - adresa "moje" firme. A ja na bolovanju. Đe ću tražiti, de mi donesite trimer.
Pošalji prijatelja ili rođaka da ga preuzme. Nek kaže da se ti nisi usudio voziti do firme.
Danguba

#1446 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by Danguba »

Naslovnica wrote: 19/05/2026 22:43
Pa upravo to, uhvatilo me u ledjima ako mozete ikako da mi dostavite taj trimer.
Kada dodju a ti se savio ko srp i samo im pokazi gdje da ga ostave. :D
drug_profi

#1447 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by drug_profi »

N emože samo tako. Moraju mu demonstrirati da fino radi. Jedno 10 kvadrata da pokose fino.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1448 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by Truba »

u mene je rad 1 rezervoar 1 dan
nema više nema dalje

tako štedim i sebe i aparaturu
zato mi je prošli trajao 3 i pol godine do krađe mamu mu nabijem :D ko ga uze

ovaj mi je nesto jeftin i sve šuhveli al je 2 godine garancije
i njega pazim svako 7. kosenje ubacujem namaz na glavu
pazim da ne pretjeram
ubacujem tanji silk da ne ostetim glavu i opet uhvatim dio strika i sjebem gore metalne stitnike navoja
516_MK

#1449 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by 516_MK »

Pozdrav svima!

Nakon par sati čitanja i filtriranja informacija zamolio bih za preporuku jer mi, haman, više ništa nije jasno!

Dakle, treba mi trimer za košenje trave na cca 3000 m2 pod blagim nagibom. Mašina treba biti u stanju uraditi ovaj posao za jedan dan (nadam se da sam i ja u stanju). Trava se redovno kosi tako da gustog rastinja ima samo ponegdje oko ograde i teren je poprilično ravan.
Koliko sam se uputio u temu, od varijanti do nekih 450 KM preporuka je AGM 520 i BC 1900. Poštujem upute za održavanje i nije mi strano servisiranje bilo kakvih motora, ali bih volio izbjeći modele koje moram servisirati prije svake upotrebe.

Hvala unaprijed.
ferratilis

#1450 Re: Kosačica, trimer,... - uređivanje oko kuće

Post by ferratilis »

Iskreno, mislim da je to prevelika povrsina za jednog covjeka da kosi trimerom. Poludices dok to sve pokosis :D

Ja imam jednu povrsinu od oko 4 duluma i komsija mi traktorom pokosi dvaput godisnje. Mozda bi ti strizna kosilica bila bolje rjesenje, ali one su relativno skupe. Ili nadji nekog da ti to pokosi, ili ganjaj nesto vece. Trimer je vise za povrsine do 1000m2, mozda 2000 za jece modele.
Post Reply