LIDL - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mayab

#1726 Re: LIDL - sve o tome

Post by mayab »

p206 wrote: 16/05/2026 19:40 Kod mene bivša kolegica presla u centralu ima 2-3 godine. Ne znam šta ima raditi toliko do otvaranja,al eto očigledno ima.

Mislim da će se ljudi malo razočarati kad vide da tu nemaš kupiti nešto da napraviš pošten ručak. Doduše kad vidim u korpama nekih žena koje kupuju,to su sve nekakve grickalice,zaleđena gotova hrana... nema poštenog ručka tu.
Ne znam o čemu ti pričaš , kako nema tu "poštenog ručka" , u Lidlu imaš sve kupiti, možeš napraviti i više nego "pošten ručak" :?: :?: :?:
Casual's

#1727 Re: LIDL - sve o tome

Post by Casual's »

Lidl je dva puta mijenjao ekipu koja vodi Lidl BH. Dva puta ekipe iz Zg, sada ekipa iz Bg. Imaju problem jer su zaposljavali karijeriste, a ne ljude koji zele i znaju raditi. Opcenito su mnogo novca trosili na reatorane, rucke, izlete itd.
last mohicans

#1728 Re: LIDL - sve o tome

Post by last mohicans »

konektovan wrote: 16/05/2026 17:49
gentoo wrote: 16/05/2026 17:03 Haj sto ih obucavaju toliko, mogu i 10 godina ako imaju resurse (ljudi su bili placeni vjerovatno i imaju vec ugovore). Problem kod nas je sto ce ti u prvih 7-8mj. 40% tih radnika otici negdje jer.. ide u njemacku, boli ga q, nervira ga nadredjeni, dobio posao preko stranke u kancelariji na drzavnoj sisi itd.. I onda moras primiti nove koje moras obuciti za 4 dana jer radnja radi, posao ne stoji :lol:

Jedina logika ovih obuka od 2-3 godine je da ljudima das neto jedno 2500, klauzulu u ugovoru da ce rasti svake godine X % i ugovor koji kaze da ne smije napustiti Lidl 10godina. Sto bi bilo pravno diskutabilno.
Bas tako..
Mislim da će ih zadrzavati visokim platama i odličnim uslovima rada, nesto slično kao DM. Ja otkad je otvoren DM ne znam nikoga ko se kod njih zaposlio, pa otisao negdje. Eventualno neka menadzerska pozicija sa pozicije sefa i sl.
mayab

#1729 Re: LIDL - sve o tome

Post by mayab »

last mohicans wrote: 17/05/2026 01:03
gentoo wrote: 16/05/2026 17:03 Haj sto ih obucavaju toliko, mogu i 10 godina ako imaju resurse (ljudi su bili placeni vjerovatno i imaju vec ugovore). Problem kod nas je sto ce ti u prvih 7-8mj. 40% tih radnika otici negdje jer.. ide u njemacku, boli ga q, nervira ga nadredjeni, dobio posao preko stranke u kancelariji na drzavnoj sisi itd.. I onda moras primiti nove koje moras obuciti za 4 dana jer radnja radi, posao ne stoji :lol:

Jedina logika ovih obuka od 2-3 godine je da ljudima das neto jedno 2500, klauzulu u ugovoru da ce rasti svake godine X % i ugovor koji kaze da ne smije napustiti Lidl 10godina. Sto bi bilo pravno diskutabilno.
Bas tako..
Mislim da će ih zadrzavati visokim platama i odličnim uslovima rada, nesto slično kao DM. Ja otkad je otvoren DM ne znam nikoga ko se kod njih zaposlio, pa otisao negdje. Eventualno neka menadzerska pozicija sa pozicije sefa i sl.
Pa tako bi trebala poslovati svaka iole ozbiljna firma , a ne da zaposle gomilu likova "u potrebi" koji moraju raditi štagod da bi preživjeli , i naravno gledati svaku priliku da odu, da otaljavaju posao, da potkradaju , čak.. samo zadovoljan djelatnik , čiji se rad poštuje i adekvatno nagrađuje, je recept za uspješnu tvrtku
moee

#1730 Re: LIDL - sve o tome

Post by moee »

Bas tako..
Znam lika koji je preko štele dobio posao u skladištu DM-a pa ga napustio nakon par mjeseci.
mayab

#1731 Re: LIDL - sve o tome

Post by mayab »

Evo zašto Lidl treba BiH tržištu čim prije ....

https://www.klix.ba/biznis/ekonomija/bi ... /260517001
ZoomZoomKiwi

#1732 Re: LIDL - sve o tome

Post by ZoomZoomKiwi »

mayab wrote: 17/05/2026 10:39 Evo zašto Lidl treba BiH tržištu čim prije ....

Sto posto. Monopolista se bogati preko leđa radnika i glupog naroda.
saiks

#1733 Re: LIDL - sve o tome

Post by saiks »

Znam momka prije godinu dvije faks završio, dobio auto 0-24 od lidla,nova octavia,stan ima placen,vjerujem da je i plata "njemacka"
Giancarlo

#1734 Re: LIDL - sve o tome

Post by Giancarlo »

moee wrote: 17/05/2026 09:54Znam lika koji je preko štele dobio posao u skladištu DM-a pa ga napustio nakon par mjeseci.
Znam ih i ja, kao i prodavacica i eto managera, ali hajmo reci da za managere nema neke zime kad mjenjas poslodavca, ta pozicija je svugdje ista u 5 deka. Ali napustala ih je i "sitna buranija", daleko od toga da nije...

Nema nikakvog razloga da to ne bude slucaj i sa Lidlom, hajmo reci ponajvise zbog same lokacije DC. Kroz neko vrijeme ce poceti zaposljavati jebivjetre koji zive blizu DC i tek ce se tu poznati sa svim carima poslovanja u BiH :D kad ti neko digne sidro, samo ti kaze danas ja vise ne radim, pa se ti hvataj za glavu i satro obucavaj narednog radnika mjesecima ili godinu dana :lol:
mali_balon

#1735 Re: LIDL - sve o tome

Post by mali_balon »

Samo nek se vise otvori.....sva roba nam je ista u svim trgovinama sve isto ....jedino crvena jabuka ima raznovrsniju ponudu
ZoomZoomKiwi

#1736 Re: LIDL - sve o tome

Post by ZoomZoomKiwi »

Ma morala bi biti neka klauzula u ugovoru o minimalnom trajanju zaposlenja, tipa dvije godine od završetka obuke. Ili to, ili ako ćeš ranije onda plati obuku srazmjerno vremenu kojeg si trebao raditi, a nisi.
neki

#1737 Re: LIDL - sve o tome

Post by neki »

"znam ja lika.." jedini argument među našim narodom za neku tvrdnju o kojoj pametuje a o kojoj u suštini pojma nema...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1738 Re: LIDL - sve o tome

Post by konektovan »

ZoomZoomKiwi wrote: 17/05/2026 10:45

A preko koga se bogati lidl?
Joj jesi tupson nevidjeni... :-)
ZoomZoomKiwi

#1739 Re: LIDL - sve o tome

Post by ZoomZoomKiwi »

konektovan wrote: 17/05/2026 11:00
ZoomZoomKiwi wrote: 17/05/2026 10:45

A preko koga se bogati lidl?
Joj jesi tupson nevidjeni... :-)
U Lidlu su radnici sasvim sigurno bolje plaćeni, i cijene su normalnije.

Bingo ima katastrofalne uslove za zaposlene, i još su mu cijene da bog sačuva. Al' nema veze, naš je jelde :bih:

Da hoće doći i Hofer i Spar i EuroSpin i Kaufland u BiH. Samo konkurencija može donijeti bolje cijene, bolji kvalitet i bolje uslove za radnike.

Bolan zar nije jadna država u kojoj najveći promet i najveći profit ostvaruje jedna smrdljiva trgovačka firma.
neki

#1740 Re: LIDL - sve o tome

Post by neki »

najjači su ovi što isele na drugu stranu svijeta, ali znaju sve o uslovima rada u BiH.
jer, naravno, "znaju lika"...
Ateista

#1741 Re: LIDL - sve o tome

Post by Ateista »

ZoomZoomKiwi wrote: 17/05/2026 10:50 Ma morala bi biti neka klauzula u ugovoru o minimalnom trajanju zaposlenja, tipa dvije godine od završetka obuke. Ili to, ili ako ćeš ranije onda plati obuku srazmjerno vremenu kojeg si trebao raditi, a nisi.
Tako je, ako ti poslodavac placa obuku onda moze postaviti ugovor tako da obuku moras otplatiti, ili radom ili finansijski ako ne odradis dovoljno dugo da im se isplatilo ulagati. To naravno mora stajati u ugovoru prije pocetka obuke i takve stvari su zakonski ispravne, vrlo vjerovatno da se Lidl ogradi tako necim.

Za takve ugovore bi naravno trebao raditi sve po zakonu i isplacivati platu regularno, znam za firmu gdje je poslodavac imao takve ugovore (bila i obuka), mnogi otisli prije vremena jer su znali kakvih sve oraha u dzepovima firma ima i da im nece pasti na pamet da idu na sud. :mrgreen:
ZoomZoomKiwi

#1742 Re: LIDL - sve o tome

Post by ZoomZoomKiwi »

Ateista wrote: 17/05/2026 11:12
ZoomZoomKiwi wrote: 17/05/2026 10:50 Ma morala bi biti neka klauzula u ugovoru o minimalnom trajanju zaposlenja, tipa dvije godine od završetka obuke. Ili to, ili ako ćeš ranije onda plati obuku srazmjerno vremenu kojeg si trebao raditi, a nisi.
Tako je, ako ti poslodavac placa obuku onda moze postaviti ugovor tako da obuku moras otplatiti, ili radom ili finansijski ako ne odradis dovoljno dugo da im se isplatilo ulagati. To naravno mora stajati u ugovoru prije pocetka obuke i takve stvari su zakonski ispravne, vrlo vjerovatno da se Lidl ogradi tako necim.

Za takve ugovore bi naravno trebao raditi sve po zakonu i isplacivati platu regularno, znam za firmu gdje je poslodavac imao takve ugovore (bila i obuka), mnogi otisli prije vremena jer su znali kakvih sve oraha u dzepovima firma ima i da im nece pasti na pamet da idu na sud. :mrgreen:
:thumbup:

Kontroleri zračnog prometa, doktori na specijalizacijama i još poneka zanimanja uvijek imaju takve ugovore, jer su te obuke/specijalizacije jako skupe.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1743 Re: LIDL - sve o tome

Post by Truba »

Odem u lidl metkovic ili imotcki
Kupim da jedem i dijelova i opreme za bajk...majice...itd
Jos skontam da lokanicilidzanski tusitelj robe sve ista roba ko u lidlu
nepass1

#1744 Re: LIDL - sve o tome

Post by nepass1 »

ZoomZoomKiwi wrote: 17/05/2026 11:14
Ateista wrote: 17/05/2026 11:12

:thumbup:

Kontroleri zračnog prometa, doktori na specijalizacijama i još poneka zanimanja uvijek imaju takve ugovore, jer su te obuke/specijalizacije jako skupe.
Nema vise za dr. Dobili na sudu da ne moraju vracati lovu ako odu gdje drugo
Giancarlo

#1745 Re: LIDL - sve o tome

Post by Giancarlo »

neki wrote: 17/05/2026 11:11 najjači su ovi što isele na drugu stranu svijeta, ali znaju sve o uslovima rada u BiH.
Haveru sta pjenis odmah, ko zivi na drugom kraju svijetu i prica price "znam ja lika"??? Ja ti govorim iz licnog iskustva, znam i radim sa tim ljudima. Iz moje trenutne firme ljudi odlazili u taj DM, neki su se zadrzali, neki su napustili. Ima ih i koji su obrnuto uradili, jedna od managerica je presla iz DM u firmu gdje radim. I to je sve normalno. Ljudi mjenjaju poslove, karijere i firme. Ako neko misli da postoji idealan poslodavac i gdje ce svi biti uvijek i 100% zadovoljni, grdno se vara. Ako nista, jer nije se rodio ko je narodu ugodio.

Tako da, smanji malo dozivljaj, ako ti ne svida se sta se pise, samo preskoci i uzivaj :kiss:
last mohicans

#1746 Re: LIDL - sve o tome

Post by last mohicans »

moee wrote: 17/05/2026 09:54

Bas tako..
Znam lika koji je preko štele dobio posao u skladištu DM-a pa ga napustio nakon par mjeseci.
Ti što daju otkaze, a ne idu na bolje, slobodno mogu se svrstati u rubriku vjerovali ili ne. U kojoj kompaniji ce dobiti 13 platu, puni regres, svako malo povećanje plate, one kupone, itd. To su uglavnom neradnici koji misle obogatit ce se ako ode na baustel u Dojčland.
moimoi

#1747 Re: LIDL - sve o tome

Post by moimoi »

Fascinantna mi je ta nasa zaludjenost zlj lancima. sad lidl.. bio h&m?! U cemu je stvar?

Jbni bingo je neuporedivo raznovrsniji nego lidl. Jedino sto hobi alat imaju povoljan :D
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#1748 Re: LIDL - sve o tome

Post by gentoo »

neki wrote: 17/05/2026 11:11 najjači su ovi što isele na drugu stranu svijeta, ali znaju sve o uslovima rada u BiH.
Evo znam ja licno lika (tacnije likusu) koja je radila u DM godinama i na kraju napustila radi kancelarijskog posla u SDA ekskluzivnoj (kantonalno-drzavnoj) firmi.

Ta osoba je zavrsila ekonomiju, mozda joj je san bio da radi "u struci" i izdaje i prima fakture a ne da kucka pelene i toalet papir. Sto je najsmjesnije ta SDA ekskluzivna firma nema uopste neke plate, i daj Boze da ima i 200KM vise nego u DM.

Kod nas se vise radi o tome da nikom zivotni san nije da bude kasirka i da ce otici i za manje para da radi u "preduzecu". Po meni posao u LIDL je idealan za mladju raju koja je zavrsila skolu a ne studira ili studira u Travniku/Vitezu/Kiseljaku i da to sljakaju do braka i porodice. Realno je tako za svaki trgovaci lanac ali eto LIDL je vjerovatno malo vise "njemacki" nego "balijski" pa bi se Gen Z tu bolje uklopila.
John Cleese

#1749 Re: LIDL - sve o tome

Post by John Cleese »

moimoi wrote: 17/05/2026 12:07 Fascinantna mi je ta nasa zaludjenost zlj lancima. sad lidl.. bio h&m?! U cemu je stvar?

Jbni bingo je neuporedivo raznovrsniji nego lidl. Jedino sto hobi alat imaju povoljan :D
Fakat :D

Bude u Lidlu, doduše i prehrambene egzotike iz pribaltičkih državica :D
dječak sa šibicama

#1750 Re: LIDL - sve o tome

Post by dječak sa šibicama »

Ja ne razumijem zasto pojedinima smeta bilo sta novo, izgleda bi najsretniji bili da samo Bimgo prodaje hranu, samo HIFA dila gorivo i samo tri vrste hljeba i mlijeka ima u granapu.
Post Reply