Ukrajina

mishic

#224051 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Ove pozicje na okupiranoj teritoriji Ukrajine sa kojih agresor lansira dronove moraju se naći na prioritetnim metama ukrajinske vatre. Ovo je preveliki broj dronova koji guši PVO a sem toga čini se da Putler zaista namjerava okončati rat pa je odlučio da sve zalihe iskoristi kako bi štetu u Ukrajini učinio što većom.

Zbog toga mu i ne treba udovoljiti da termine koje on bude predlagao Ukrajina prihvati nego Ukrajina treba tražiti onaj trenutak koji njoj bude odgovarao.
drug_profi

#224052 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Odgovor će sigurno biti. I biće bolan, sasvim sigurno.
I ne mora biti danas, već kad bude najpogodnije.
Peacean

#224053 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

I Ukrajina je vjerovatno gomilala dronove tokom primirja, nadam se da će sve to za Moskvu krenuti 🇺🇦
Crvene_brigade

#224054 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Najnovija vijest: Predsjednik Zelenski naredio osvetu! “Predsjednik Volodimir Zelenski naložio je vojsci da pripremi "moguće formate našeg odgovora" na smrtonosni napad.”

Opširnije na: https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... sti_prva_m
Bernardinac

#224055 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

drug_profi wrote: 14/05/2026 12:11 Odgovor će sigurno biti. I biće bolan, sasvim sigurno.
I ne mora biti danas, već kad bude najpogodnije.
Mislim da bi Ukrajina mogla uzeti jedan veći ruski grad ili regiju i sav napad skoncentrisat na taj cilj. Stuć svaku fabriku i infrastrukturu u tom gradu i toj oblasti.
drug_profi

#224056 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Neki vojni aerodrom ili ratnu luku, sve što ima na njoj pogoditi i zapaliti. I da dolasci traju par sati. Da ni gasenje ne moze poceti.
karanana

#224057 Re: Ukrajina

Post by karanana »

u kakvim oblacima vi zivite ljudi dragi.
ne mogu reci ni da previse igrica igrate jer to ni u igricama nema.
Bernardinac

#224058 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

drug_profi wrote: 14/05/2026 21:44 Neki vojni aerodrom ili ratnu luku, sve što ima na njoj pogoditi i zapaliti. I da dolasci traju par sati. Da ni gasenje ne moze poceti.
Pa nešto slično kao Tuapse. Mislim da tamo više nema zdravog tanka za naftu?
Point.

#224059 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Gle ovog rusa iz Hercegovine.
Crvene_brigade

#224060 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Putinistan u plamenu...

Point.

#224061 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Udri ih majku im prćim agresorsku
Crvene_brigade

#224062 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Ukrajinski heroji oslobađaju svoju zemlju...

Crvene_brigade

#224063 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Teška noć za Putinove fašističke agresore...

karanana

#224064 Re: Ukrajina

Post by karanana »

neto promjene kontrole teritorije u maju: +47km2 rusija.
geralt

#224065 Re: Ukrajina

Post by geralt »

karanana wrote: 15/05/2026 15:55 neto promjene kontrole teritorije u maju: +47km2 rusija.
Tokom svoje proljetne ofanzive su osvojili manje teritorije od povrsine opstine Novi Grad Sarajevo? Odlicne vijesti za Ukrajinu.
Crvene_brigade

#224066 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

karanana wrote: 15/05/2026 15:55 neto promjene kontrole teritorije u maju: +47km2 rusija.
@karanana: kao i obično širi jeftinu i lako demantiranu (vikend) putinofilsku-Sputnjik propagandu jer činjenice govore sasvim nešto drugo: “Ukrajina prvi put od augusta 2024. godine oslobodila više teritorije nego što je Rusija zauzela.”

Opširnije na: https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ukra ... /260514069
karanana

#224067 Re: Ukrajina

Post by karanana »

e ne znam....
ukrajiski izvor playfra0 kojeg sam citirao jucer i koji prati i geolocira svaku pojavu ukrajinskih ili ruskih vojnika na nekim teritorijama i racuna kvadraturu palu ili oslobodjenu na svakom dijelu fronta navodi ovaj podatak za 14 dana maja od +47 za rusiju.
i u aprilu je rusija bila u plusu nekih 100km2. generalno, pomalo napreduju najvise izvan pokrovska oko rodinske i dobropilije kao i konstantinivke, ali me isnenadilo i to da napreduju pomalo i istocno od zaporozja oko hualipolja gdje sam mislio da ukr ofanziva vraca teritoriju. ali to je metar gore metar dole iz dana u dan. ali ocekivo sam da ce ukr vratiti hualipolje ali bogami tanko.
Crvene_brigade

#224068 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

karanana wrote: 15/05/2026 16:34 e ne znam....
ukrajiski izvor playfra0 kojeg sam citirao jucer i koji prati i geolocira svaku pojavu ukrajinskih ili ruskih vojnika na nekim teritorijama i racuna kvadraturu palu ili oslobodjenu na svakom dijelu fronta navodi ovaj podatak za 14 dana maja od +47 za rusiju.
i u aprilu je rusija bila u plusu nekih 100km2. generalno, pomalo napreduju najvise izvan pokrovska oko rodinske i dobropilije kao i konstantinivke, ali me isnenadilo i to da napreduju pomalo i istocno od zaporozja oko hualipolja gdje sam mislio da ukr ofanziva vraca teritoriju. ali to je metar gore metar dole iz dana u dan. ali ocekivo sam da ce ukr vratiti hualipolje ali bogami tanko.
I nakon što si demantiran po ko zna koji put nastavljaš širiti jeftinu putinofilsku propagandu. Pišeš, postaš uoči vikenda, uvijek bez navođenja izvora i citiranja. Nemoj se više brukati. Odavno si izgubio svaku vjerodostojnost i relevantnost na ovoj temi.
Point.

#224069 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Karanana ignore. Pun mi je q ovih latentnih proruskih forumaša. Bolje on zna od indexa i njihovih izvora.
Crvene_brigade

#224070 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Rijetki istup heroja Budanova. Arhitekt velikog obrata zbog kojeg ratni zločinac Putin priča o kraju rata: 'Jasno da me želi ubiti, pokušao je 10 puta'.

Legendarni špijun je glavni pregovarač s Moskvom, ali i vodeći obrambeni strateg Kijeva...
Kirilo Budanov (40), šef kabineta Volodimira Zelenskog, otkrio je da Kremlj pokušava izvršiti atentat na njega, bez obzira na to što je glavni pregovarač u mirovnim pregovorima s Moskvom.

General-pukovnik Budanov bio je šef ukrajinske vojne obavještajne službe (HUR) od kolovoza 2020. do siječnja ove godine, nakon čega je imenovan šefom predsjednikova ureda. Navodno je u tom razdoblju preživio najmanje deset pokušaja atentata.

Dok predvodi diplomatske pregovori s Rusijom za okončanje rata, istovremeno razvija dugoročnu obrambenu strategiju Kijeva. Kao profesionalni obavještajni časnik zaslužan za planiranje i sudjelovanje u specijalnim operacijama ukrajinskih oružanih snaga, dobitnik je nagrade Heroj Ukrajine, najvišeg vojnog priznanja u zemlji. Također, Budanov u bliskim je odnosima s CIA-om.

Stalna prijetnja za život

“Potpuno je razumljivo da me Kremlj i dalje pokušava ubiti”, rekao je Budanov u razgovoru za Times, u prvom intervjuu za britanske medije otkako je preuzeo novu ulogu.

U predsjedničkom uredu na snazi ​​su opsežne sigurnosne mjere, ali novinare Timesa dočekao je noseći pištolj u futroli. Unatoč stalnoj prijetnji, Budanov vjeruje da će mirovni proces privesti rat do kraja.

„Ne moram nikome vjerovati, moram postići rezultat. Svi načini, oblici i metode rada su dobri ako daju taj rezultat. Ne bavim se stvarima u koje ne vjerujem. Vjerujem u proces pregovora… u završetak i rezultat”, rekao je.

Oslanja se na doušnike

Budanov je pojasnio da mu je uloga u obavještajnoj zajednici pomagala u pregovorima o mirovnom sporazumu, budući da još uvijek ima pristup doušnicima i utjecajnim osobama u Rusiji, od kojih dobiva obavještajne podatke o prednostima, slabostima i “crvenim linijama” pregovarača s druge strane stola. “Vjerujte mi, znam kako razgovarati s njima”, rekao je.

Kao šef HUR-a izgradio je sustav za pregovore o razmjeni zarobljenika, pri čemu se često oslanjao na skrivene kanale unutar Rusije kako bi zarobljene ukrajinske vojnike i civile vratio kući. “Ti su se kanali sada pokazali korisnima za mirovne pregovore”, rekao je.

Razmjena zarobljenika po principu “tisuću za tisuću” , koja je planirana u sklopu primirja za Dan pobjede, nije uspjela. Istodobno, Budanov priznaje da još uvijek nema čvrstog datuma za nove pregovore.

Prijetnja Orešnikom

Rusija se, u međuvremenu, spremala ispuniti svoje nedavne prijetnje masovnim napadom na središte Kijeva, rekao je, nakon što je Kremlj upozorio zapadne nacije da evakuiraju svoja veleposlanstva i nagovijestio da bi Kremlj mogao rasporediti nuklearni projektil Orešnik. Budanov ipak tvrdi da su strahovi od nuklearnog napada koji kruže glavnim gradom neutemeljeni, ali da ruski arsenal ostaje ozbiljna prijetnja.

„Rusija apsolutno ima sposobnost izvesti nuklearni napad u bilo kojem trenutku i na bilo kojoj udaljenosti. Njezini nuklearni kapaciteti omogućuju joj da izvrši takav zadatak. Ali to je, prije svega, pitanje političke volje. Nisam vidio nikakve pokazatelje pripreme za nuklearni napad. Da ih ima, znao bih”, rekao je.

Budanov je legendarna figura među vojnicima Ukrajine i njihovih zapadnih saveznika, a njegovo ime često s poštovanjem šapuću oni kojima je bio zapovjednik. Kao iskusni ronilac specijalnih snaga, vodio je brojne operacije iza neprijateljskih linija, uključujući napade unutar okupiranog Krima. Nekoliko puta je ranjen u akciji.

Osvetničke operacije

Nakon ruske aneksije Krima i invazije na Donbas 2014. godine, HUR je organizirao nekoliko osvetničkih operacija. Od početka rata u Ukrajini Budanov je nadzirao napade na visoke dužnosnike u okupiranoj Ukrajini koji surađuju s Rusima, ruske propagandiste i generale.

Zbog toga je u Moskvi dospio na vrh popisa najtraženijih osoba. Većina pokušaja atentata protiv njega osujećena je u ranim fazama i držana u tajnosti.

Ukrajinska državna sigurnosna služba SBU priopćila je 2024. da je spriječila pokušaj napada balističkim raketama na njegov konvoj. Sudionici napada bila su dva pukovnika ukrajinske državne sigurnosne službe koja su tajno radila za Moskvu. SBU je uhitio pukovnike, kao i treću osobu koja je trebala preživjele dokrajčiti dronom kamikazom.

Otrovali suprugu Budanova

Prije tri godine njegova supruga Marianna Budanova navodno je otrovana teškim metalima, zajedno s nekoliko obavještajnih časnika, a Kijev smatra da je riječ o ruskoj operaciji usmjerenoj na najuži krug oko Budanova.

Godine 2019. bomba je postavljena ispod automobila Budanova, ali je prerano detonirala, pa je otrgnula ruku ruskom agentu koji ju je postavio. Navodno je Budanov progonio drugog napadača pištoljem prije nego što je ubojica pobjegao automobilom.

Imenovan je za šefa predsjednikova kabineta nakon istrage o korupciji u kojoj je smijenjen njegov prethodnik, Andrij Jermak. Potom je Mihailo Fedorov zamijenio Rustema Umerova na mjestu ministra obrane, jer je ovaj također upleten u korupciju.

Preokret na bojištu

Budanov (40) i Fedorov (35) smatraju se naprednim, kreativnim osobama koje su postigle značajan iskorak u vojnoj tehnologiji kako bi vodile asimetrični rat protiv Moskve. Stječe se dojam da se nakon preustroja vlasti, smjer rata preokrenuo u korist Kijeva.

Europski fondovi i prekogranična partnerstva tvrtki ubrzali su ukrajinsku vojnu industriju. Njihovi udari dronovima koji gađaju i uništavaju naftnu i plinsku infrastrukturu duboko u teritoriju Rusije, zbivaju se brzinom i razmjerima kojima se trupe predsjednika Putina nisu mogle mjeriti.

Ukrajina, koja je ovisila o vojnoj pomoći sa Zapada, transformirala se u značajnog izvoznika stručnosti i tehnologije dronova, rekao je Budanov. „Razvijamo se puno brže jer smo u ratnom stanju i želimo podijeliti to znanje s drugima“, rekao je.

Korupcija na vrhu

Tehnološka revolucija koja je u tijeku u Ukrajini omogućila je Kijevu da nanese teške gubitke ruskim osvajačima. NATO procjenjuje da na ratištu svakog mjeseca gine između 20.000 i 25.000 ruskih vojnika, a sve zbog ograničenih taktičkih dobitaka.

Budanov se u političkom životu suočava s mnogim teškim izazovima. Njegov prethodnik Jermak u ponedjeljak je optužen za pranje novca u sklopu istrage o korupciji koja je poljuljala povjerenje u vladu Zelenskog. Odstupio je u siječnju kada su istražitelji za borbu protiv korupcije pretresli njegov dom. U utorak su krenula sudska saslušanja, a moguće je da će netko “utopiti” Zelenskog, iako sam predsjednik nije pod istragom.

Budanov se distancirao od Jermaka, koji je optužen za gomilanje neograničene moći, rekavši da će voditi ured potpuno drugačije, vjerujući svojim podređenima da ispunjavaju dužnosti. „Bez mikromenadžmenta. Potpuno delegiranje ovlasti na relevantne ljude i puna odgovornost tih ljudi za rezultat“, rekao je.

Nema dovoljno dobrovoljaca

Ukrajinci koji se nadaju da bi mogao promijeniti dosadašnji pristup mobilizaciji bit će razočarani. „Regrutiranje dobrovoljaca nije dovoljno za pokrivanje broja ljudi potrebnih vojsci. To je nemoguće zbog ekonomskih problema i nemoguće jer nakon 12 i pol godina rata nema ničega što bi motiviralo takav broj ljudi za dobrovoljno služenje“, rekao je.

Zakleo se da će se boriti protiv časnika za regrutaciju koji mlate novake, ali je rekao da se mobilizacija mora nastaviti. “Vodimo najstrašniji, totalni rat u ovom trenutku. Rat u kojem sudjeluju milijuni ljudi. Nema drugog načina od mobilizacije. U suprotnom ćemo propasti”, rekao je

Preuzeto sa: https://www.telegram.hr/politika-krimin ... e-10-puta/
geralt

#224071 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Znas li kako se zove ofanziva koja za mjesec dana ofanzivnog angazmana kompletne ruske vojske na 1000km fronta rezultira u +47km2 promjene teritorija? Neuspjesna ofanziva.

Toliko je otprilike Armija BiH oslobodila u propaloj deblokadi Sarajeva u ljeto '95. koja se smatra za katastrofalan vojni neuspjeh.
karanana

#224072 Re: Ukrajina

Post by karanana »

geralt wrote: 15/05/2026 20:16
Znas li kako se zove ofanziva koja za mjesec dana ofanzivnog angazmana kompletne ruske vojske na 1000km fronta rezultira u +47km2 promjene teritorija? Neuspjesna ofanziva.

Toliko je otprilike Armija BiH oslobodila u propaloj deblokadi Sarajeva u ljeto '95. koja se smatra za katastrofalan vojni neuspjeh.
mozemo se sloziti da su to mrvice.
problem sa poredjenjem deblokade sarajeva i ovog ruskog grickanja je to da je nas pokusaj deblokade slomljen i potpuno zaustavljen nakon nekoliko dana, sa mnogim pocetnim napredovanjem vracenim na pocetne pozicije. a rusi "neuspjesno napreduju" vec mjesecima i godinama bez vecih kontri i vracanja teritorije (bar u neto kvadraturi). jer onda njihov cijeli napredak zadnje 3 godine mozemo nazvati neuspjesnim, i jeste vjerovatno. ali u te tri godine oni uzese i bahmut i avdivku i chasiv jar i pokrovsk i toreck......to je njima uspjeh jer im puca neka stvar koliko ce jada i idota biti isfashirano, imaju ih na pretek.
tako da, zavisi kako gledas, ko je uspjesan a ko nije.
geoxx

#224073 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Tesko da je to njima uspjeh i da ih briga za vojnike. Drugacije bi oni, ali im ocigledno nema druge nego na ovaj nacin ratovati.
Crvene_brigade

#224074 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Magyarove ptice love fašističke agresore…

Post Reply