Kurbani

Forum za humanitarne akcije.
vjeshalica

#26 Re: Kurbani

Post by vjeshalica »

sadie_forever wrote: 15/07/2020 18:22

Ja bih voljela u neku koja se bavi recimo klanjem kurbana po Africii ,Mijanmaru i slicnim siromasnim dijelovima svijeta.Prije par mjeseci sam gledala video kako se dijele kurbani sirotinji u Africi,neki od njih jedino tada priuste sebi meso :-( tuzno
ima covjek koji kurbane salje za afriku tj,kolju se za afriku
ustvari to su likovi koji su pravili bunarove po africi
sad koliko je to regularno ne znam ali isto tako nisam vidjela da se neko zalio da su muljali
Scheduler

#27 Re: Kurbani

Post by Scheduler »

Ima li neko preporuku gdje uzeti kurban da se ovan doveze na adresu za prvi dan?
mishic

#28 Re: Kurbani

Post by mishic »

Onome koga stvarno interesuje kako i gdje završi meso kurbana uplaćenih u medresama u BiH svake godine bude izvještaj kome i koliko tog mesa je donirano bolnicama, staračkim domovima, javnim kuhinjama, studentskim domovima i drugim institucijama od javnog interesa.

Učenici medrese i studentskog doma u Sarajevu ne potroše ni pola doniranih kurbana a tako je i sa ostalim medresama u BiH tako da većina tog mesa završi u različitim javnim ustanovama a same medrese i u zadnjih nekoliko godina Rijaset organizuju nabavku, klanje, skladištenje i podjelu tog mesa.

I koliko ja znam svake godine u medijima IZ i u njenim institucijama budu objavljeni rezultati o broju uplata, zaklanih kurbana u sitnoj i krupnoj stoci, te raspored tog mesa različitim institucijama. Samo to malo ko prati a iste podatke objave i same medrese i muftijstva u svojim izvještajima.
lorens od arabije

#29 Re: Kurbani

Post by lorens od arabije »

mishic wrote: 27/04/2026 22:20 Onome koga stvarno interesuje kako i gdje završi meso kurbana uplaćenih u medresama u BiH svake godine bude izvještaj kome i koliko tog mesa je donirano bolnicama, staračkim domovima, javnim kuhinjama, studentskim domovima i drugim institucijama od javnog interesa.

Učenici medrese i studentskog doma u Sarajevu ne potroše ni pola doniranih kurbana a tako je i sa ostalim medresama u BiH tako da većina tog mesa završi u različitim javnim ustanovama a same medrese i u zadnjih nekoliko godina Rijaset organizuju nabavku, klanje, skladištenje i podjelu tog mesa.

I koliko ja znam svake godine u medijima IZ i u njenim institucijama budu objavljeni rezultati o broju uplata, zaklanih kurbana u sitnoj i krupnoj stoci, te raspored tog mesa različitim institucijama. Samo to malo ko prati a iste podatke objave i same medrese i muftijstva u svojim izvještajima.
dosta tog mesa od kurbana završi u domaćim mesnim industrijama (jer medrese nemaju dovoljno rashlanih komora da to sve skladište), dio se preradi u proizvode za potrebe medresa, ali veći dio se proda tim mesnim industrijama.
mishic

#30 Re: Kurbani

Post by mishic »

lorens od arabije wrote: 13/05/2026 14:41 ali veći dio se proda tim mesnim industrijama.
apsolutna laž! samo manji dio se preradi radi korištenja kao suhomesnati proizvodi što tokom godine opet koriste učenici i studenti
noviclan

#31 Re: Kurbani

Post by noviclan »

Kad sam cuo ef pasanovica kako govori da je kurban u izbih 600 km, a u gazi 3000$ i kako kaze kome je skupo 600 neka trazi za manje. inflacija je cudo
https://www.klix.ba/pretraga?q=Kurbani
lorens od arabije

#32 Re: Kurbani

mishic wrote: 13/05/2026 17:54
lorens od arabije wrote: 13/05/2026 14:41 ali veći dio se proda tim mesnim industrijama.
apsolutna laž! samo manji dio se preradi radi korištenja kao suhomesnati proizvodi što tokom godine opet koriste učenici i studenti
To sam i napisao, manji dio se preradi za potrebe IZ, a veći dio ide za njihove potrebe (mesnih industrija). I onda ljudi jedu proizvode od mesa kurbana i piju alkohol.
mishic

#33 Re: Kurbani

Post by mishic »

lorens od arabije wrote: 13/05/2026 18:50 To sam i napisao, manji dio se preradi za potrebe IZ, a veći dio ide za njihove potrebe (mesnih industrija). I onda ljudi jedu proizvode od mesa kurbana i piju alkohol.
Upravo sam reagovao zbog te laži. Ni jedan jedini kilogram kurbanskog mesa se ne prodaje niti se ustupa mesnoj industriji. Da se tako radi ne bi tone i tone toga mesa bile donirane institucijama nego bi svi "viškovi" bili prodati mesnoj industriji.

Ne mogu shvatiti zbog čega neko ko očito nema uvid u to o tome govori i bjesomućno laže.
lorens od arabije

#34 Re: Kurbani

mishic wrote: 13/05/2026 19:40
lorens od arabije wrote: 13/05/2026 18:50 To sam i napisao, manji dio se preradi za potrebe IZ, a veći dio ide za njihove potrebe (mesnih industrija). I onda ljudi jedu proizvode od mesa kurbana i piju alkohol.
Upravo sam reagovao zbog te laži. Ni jedan jedini kilogram kurbanskog mesa se ne prodaje niti se ustupa mesnoj industriji. Da se tako radi ne bi tone i tone toga mesa bile donirane institucijama nego bi svi "viškovi" bili prodati mesnoj industriji.

Ne mogu shvatiti zbog čega neko ko očito nema uvid u to o tome govori i bjesomućno laže.
Pa ja baš imam uvid 😀, zato i pišem to.
I u većini slučajeva medresa ne dobije proizvode od mesa kurbana nego od nekog random mesa, šta prvo naleti.
mishic

#35 Re: Kurbani

Post by mishic »

lorens od arabije wrote: 13/05/2026 19:49 Pa ja baš imam uvid , zato i pišem to.
Lažeš!!!

Jer da imaš uvid ne bi tako pisao. Kurbane kolju sve medrese i Rijaset. Tačno se zna s kim sarađuju oko usluga klanja i pri tome na licu mjesta borave njihove komisije da nadgledaju proces. Registruje se svaki kurban brojem i kilažom mesa koje se potom skladišti u hladnjačama. Nakon toga se odrede količine za preradu (sušenje) a ostalo ide u medreske hladnjaće. Ono što pretekne komisijski se raspoređuje u narodne kuhinje, bolnice, domove staraca, i dr.

Evidencija o svakom kilogramu se uredno vodi i čuva tako da apsolutno nije moguće da neko na svoju ruku i po sopstvenoj volji rspolaže tim mesom. Tako se radi u svih sedam medresa i Rijasetu. A priče i laži šire oni "koji uz rakiju jedu to meso".
lorens od arabije

#36 Re: Kurbani

Tješi se 😀
Post Reply