Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- TriDe
#33851 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za početak tačno.
Samo kažem da ima rješenja i pozitivnih primjera.
Šteta što je samo Zelena panorama jedina emisije gdje se o tim lijepim stvarima priča.
Nama sve zvuči nedostižno jer je narod zatučen pričama o politici, neuspjehu i tamnom energijom.
Italija je zaštitila sve svoje sto valja. Naši dođu tamo u neko njihovo selo na odmor, i oduševljeni kad im baba pomuze kozu i servira koziji sir. Oduševljeni njihovim sosovima a moja majka nekad pravila iste, od malo paradajza, luka, sećera i lista bazilike.
Ali eto, to su talijanska sela.
Samo kažem da ima rješenja i pozitivnih primjera.
Šteta što je samo Zelena panorama jedina emisije gdje se o tim lijepim stvarima priča.
Nama sve zvuči nedostižno jer je narod zatučen pričama o politici, neuspjehu i tamnom energijom.
Italija je zaštitila sve svoje sto valja. Naši dođu tamo u neko njihovo selo na odmor, i oduševljeni kad im baba pomuze kozu i servira koziji sir. Oduševljeni njihovim sosovima a moja majka nekad pravila iste, od malo paradajza, luka, sećera i lista bazilike.
Ali eto, to su talijanska sela.
-
detroit-mercy
#33852 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Te pare zaradi kasirka u BiMguTriDe wrote: ↑13/05/2026 11:16Drago mi je da ti sa familijom proizvodiš sa svoje zemlje, i tako direktno čuvaš zdravlje. A zdravlje je najvažnije u šta možeš uložiti.anelsol wrote: ↑13/05/2026 00:13Od poljoprivrede se može živjeti ako imaš relativno veliku obradivu površinu, mehanizaciju, ali i to je kentra. Kombinacija laptop i poljoprivreda je odlična kombinacija i dobra ideja. I ja sadim svake godine, ali za vlastite potrebe. Cijelu godinu imam vlastiti krompir, luk, mrkvu, saransak, a bude i blitve, kelja, glavatog kupusa, raštike i karfiola. Imamo jabuke, šljive (mraz je satare redovno u fazi beharanja), ribizle i kruške. Nije mi podneblje baš za paradajz i paprike. Sve to zahtjeva i vremena, rada i određenog znanja ali barem znam šta jedemo ja i moja porodica. Koristim organsko đubrivo, i prskam samo krompir protiv zlatice. Ostalo je, što bi se danas reklo Eko. Otežavajuća okolnost je vozarenje jer živimo u gradu, a nije mi baš blizu da vozarim na posao i djecu u školu.TriDe wrote: ↑12/05/2026 21:16 Nekad davno sam živio na selu i familija je proizvodila sve potrebno za vlastite potrebe.
Vraćam se na selo abd ovog ljeta, nakon dosta godina rada u firmama i vani.
Nije mi strano ni obrezat šljivu, niti da pomuzem kozu. Čak ni da asistiram tokom jarenja. Nije mi strano nađubrit te isfrezat njivu. Kao sto nije pokosit travu, bilo kovanicom ili čeonom kosilicom. Ne znam jedino otkovat kosu.
Nisam nikad direktno živio od poljoprivrede, jer je otac imao siguran posao, a kasnije i ja.
Ipak, mislim za pocetak iskombinovat dvadesetak sati sedmicno od kuće sa laptopa, sa oživljavanjem dedovine. Imam oko 20 duluma zemlje.
A to za prskanje, u sivoj zoni ekonomije naravno da će se neki ljudi bavit svačim kako bi pregulili. Istina to nije moralno, lijepo ali nema kontrole. Prska sta ko stigne.
Moja životna filozofija je drugačija. Kvalitet ispred količine.
Ako ću nekad nešto prodat, onda će to nositi ime moje porodične firme, što će biti i garancija na dobar proizvod.
BiH nije siromasna zemlja. A evo ja sa svojih 40 godina sam prilicno mlad a uskoro aBd povratnik na selo.
Možda sam luđak koji ide u kontra smijeru, dok svi ciljaju metropole. Ali ovo je moj stav, moja ideja pa sta Bog da.
U BiH se može dobro živjeti ako hoćeš raditi. Ako nećeš raditi neće ti nigdje biti dobro.
Što se ostalog tiče, vjeruj da ti ne trebaju velike površine.
Evo ti primjer, na 40 kila sjemenskog krumpira prinos u normalnim okolnostima je do 650 kg uroda.
Prinos paprike po hektaru varira pa imaš od 10 tona do preko 20 tona. Ali, na 400 m2 plasteničke proizvodnje ti imaš nekoliko branja godišnje i prinos preko 2 tone.
Ne drži me tačno za ove brojeve oko paprika osim krumpira, to je info mog oca, provjereno.
Pa na zasijan dulum bijelog luka kada dobiješ urod recimo 600 kg, ti si uradio odlican posao. Cijena mu se kreće od 5 do 8 KM po kg na pijaci.
Znači posjeduješ plastenik paprika 400 m2, dulum bijelog luka i eto zasijana 4 duluma krumpira, gdje je očekivani prinos blizu 8 tona. Možda ti je bolje sve u luk, to je do tebe i potražnje.
Snalažljiv čovjek, kada se odbiju troškovi na ovo će zaraditi možda do 14000 KM godišnje. Možda više ali i ono sada najvažnije, prije svega moraš istražiti tržište. Ići po pijacama, širit mrežu poznanstava te javiti se recimo i Bingu. Znam da je jedan domaćin baš sa Bingom ugovorio i prodao dvije tone grozđa. Otkupljuju domaće, sa nekima prave ugovore na saradnju a nekima samo jednokratno.
Ali sve ovo je uradi sam. Državu nažalost seljak ne zanima. Neke općine znaju otkupiti viškove, i to je to. Slabi poticaji i nedovoljan budžet za ovu oblast. Prije par dana čitam 190 miliona u Federaciji. Nije vrijedno priče.
Da se vratim na suštinu, treba ti eto 7 duluma zemlje, malo svoje šume, triestak kokoša, za početak.
Bila je priča oko malina pa kažu zašto ih ljudi napustiše. Razlog su nakupci koji su diktitali cijene. Ti preprodavači su imali hladnjače. A cijelo selo da je imalo pameti, skupili bi i nabavili zajedničku hladnjaču te direktno pregovarali sa velikim otkupljivačem. Onda ih ne bi držao primjer na 2 KM već na 2,5 ili 3 marke.
- dr_Evil
#33853 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Te pare su se prije par godina uzimale na 2 duluma jagodadetroit-mercy wrote: ↑13/05/2026 14:11Te pare zaradi kasirka u BiMguTriDe wrote: ↑13/05/2026 11:16Drago mi je da ti sa familijom proizvodiš sa svoje zemlje, i tako direktno čuvaš zdravlje. A zdravlje je najvažnije u šta možeš uložiti.anelsol wrote: ↑13/05/2026 00:13
Od poljoprivrede se može živjeti ako imaš relativno veliku obradivu površinu, mehanizaciju, ali i to je kentra. Kombinacija laptop i poljoprivreda je odlična kombinacija i dobra ideja. I ja sadim svake godine, ali za vlastite potrebe. Cijelu godinu imam vlastiti krompir, luk, mrkvu, saransak, a bude i blitve, kelja, glavatog kupusa, raštike i karfiola. Imamo jabuke, šljive (mraz je satare redovno u fazi beharanja), ribizle i kruške. Nije mi podneblje baš za paradajz i paprike. Sve to zahtjeva i vremena, rada i određenog znanja ali barem znam šta jedemo ja i moja porodica. Koristim organsko đubrivo, i prskam samo krompir protiv zlatice. Ostalo je, što bi se danas reklo Eko. Otežavajuća okolnost je vozarenje jer živimo u gradu, a nije mi baš blizu da vozarim na posao i djecu u školu.
U BiH se može dobro živjeti ako hoćeš raditi. Ako nećeš raditi neće ti nigdje biti dobro.
Evo ti primjer, na 40 kila sjemenskog krumpira prinos u normalnim okolnostima je do 650 kg uroda.
Prinos paprike po hektaru varira pa imaš od 10 tona do preko 20 tona. Ali, na 400 m2 plasteničke proizvodnje ti imaš nekoliko branja godišnje i prinos preko 2 tone.
Ne drži me tačno za ove brojeve oko paprika osim krumpira, to je info mog oca, provjereno.
Pa na zasijan dulum bijelog luka kada dobiješ urod recimo 600 kg, ti si uradio odlican posao. Cijena mu se kreće od 5 do 8 KM po kg na pijaci.
Znači posjeduješ plastenik paprika 400 m2, dulum bijelog luka i eto zasijana 4 duluma krumpira, gdje je očekivani prinos blizu 8 tona. Možda ti je bolje sve u luk, to je do tebe i potražnje.
Snalažljiv čovjek, kada se odbiju troškovi na ovo će zaraditi možda do 14000 KM godišnje. Možda više ali i ono sada najvažnije, prije svega moraš istražiti tržište. Ići po pijacama, širit mrežu poznanstava te javiti se recimo i Bingu. Znam da je jedan domaćin baš sa Bingom ugovorio i prodao dvije tone grozđa. Otkupljuju domaće, sa nekima prave ugovore na saradnju a nekima samo jednokratno.
Ali sve ovo je uradi sam. Državu nažalost seljak ne zanima. Neke općine znaju otkupiti viškove, i to je to. Slabi poticaji i nedovoljan budžet za ovu oblast. Prije par dana čitam 190 miliona u Federaciji. Nije vrijedno priče.
Da se vratim na suštinu, treba ti eto 7 duluma zemlje, malo svoje šume, triestak kokoša, za početak.
Bila je priča oko malina pa kažu zašto ih ljudi napustiše. Razlog su nakupci koji su diktitali cijene. Ti preprodavači su imali hladnjače. A cijelo selo da je imalo pameti, skupili bi i nabavili zajedničku hladnjaču te direktno pregovarali sa velikim otkupljivačem. Onda ih ne bi držao primjer na 2 KM već na 2,5 ili 3 marke.sjedeci na onoj stolici, jos joj svi doprinosi uplaceni.
P.S. pricamo o 2 mjeseca posla godisnje. Posadis u septembru i 3 godine beres jagode, kad dodje sezona ide odrzavanje, navodnjavanje, i sto je moguce vise otrova za potencijalne kupce, pa berba
-
detroit-mercy
#33854 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Super, ali svi ti proizvodjaci jagoda kazu da se isplati kada pored posla imas i dva duluma jagoda posadjenih. Hoce reci posao sigurnica, jos ako je na budzetudr_Evil wrote: ↑13/05/2026 14:13Te pare su se prije par godina uzimale na 2 duluma jagodadetroit-mercy wrote: ↑13/05/2026 14:11Te pare zaradi kasirka u BiMguTriDe wrote: ↑13/05/2026 11:16
Drago mi je da ti sa familijom proizvodiš sa svoje zemlje, i tako direktno čuvaš zdravlje. A zdravlje je najvažnije u šta možeš uložiti.
Bila je priča oko malina pa kažu zašto ih ljudi napustiše. Razlog su nakupci koji su diktitali cijene. Ti preprodavači su imali hladnjače. A cijelo selo da je imalo pameti, skupili bi i nabavili zajedničku hladnjaču te direktno pregovarali sa velikim otkupljivačem. Onda ih ne bi držao primjer na 2 KM već na 2,5 ili 3 marke.sjedeci na onoj stolici, jos joj svi doprinosi uplaceni.
- bilo palo, a sad opet moze
![]()
- dr_Evil
#33855 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa svi proizvodjaci jagoda oko mene to i rade pored posla. Njihova vlast, svi rade u opstini, ili drzavnim firmama. Sta ga briga, digne godisnju platu za realno ni mjesec dana radnih sati - ali ako cemo posteno otpadnu ledja za tih mjesec dana radnih sati.detroit-mercy wrote: ↑13/05/2026 14:16Super, ali svi ti proizvodjaci jagoda kazu da se isplati kada pored posla imas i dva duluma jagoda posadjenih. Hoce reci posao sigurnica, jos ako je na budzetudr_Evil wrote: ↑13/05/2026 14:13Te pare su se prije par godina uzimale na 2 duluma jagodadetroit-mercy wrote: ↑13/05/2026 14:11
Te pare zaradi kasirka u BiMgusjedeci na onoj stolici, jos joj svi doprinosi uplaceni.
- bilo palo, a sad opet moze
![]()
i ta dva duluma jagoda i life is good. Na sta se onda vracamo, da poslije posla radis jos jedan posao
. Onda ti je bolje nauci se krecit ili lijepit plocice, bolji je profit margin
.
Poznajem neke starije koji se bavili samo sa tim, to jest sa raznim sortama, i zivjeli su ko bubreg u loju. Da se ne lazemo oni su imali malo vece zemlje.
Realno malo koji ce ti posao dati godisnju platu za efektivnih mjesec dana posla(plocice sigurno ne), ali sjecam se i vise sezona kad im je mraz odnio sve, a o drzave su dobili krko - i tu stoji valjda ona da se ne isplati osim pored posla. Tuzne su to godine bile u nasem malom mistu
- geralt
#33856 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Cestitam, izumio si zemljoradnicku zadrugu, ujedno i jedan od dva glavna razloga zasto je poljoprivreda na Zapadu isplativa a u Bosni nije.TriDe wrote: ↑13/05/2026 11:16 Bila je priča oko malina pa kažu zašto ih ljudi napustiše. Razlog su nakupci koji su diktitali cijene. Ti preprodavači su imali hladnjače. A cijelo selo da je imalo pameti, skupili bi i nabavili zajedničku hladnjaču te direktno pregovarali sa velikim otkupljivačem. Onda ih ne bi držao primjer na 2 KM već na 2,5 ili 3 marke.
Cuj da nas seljak mora slusati sta mu komsija ili inzinjer iz zadruge kazu, zna on najbolje, najpametniji je, nece njega niko zajebati. Ili da mora dati neke pare nekome za nesto sto mu se nece vratiti za godinu a mozda ni pet.
- geralt
#33857 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vracamo se na to da se u zivotu najbolje baviti poslom koji stvara najvecu dodatnu vrijednost u ekonomiji. Poljoprivreda to nije, bar ne na nacin na koji joj se pristupa u BiH.
-
detroit-mercy
#33858 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Plocice ne jebe mrazdr_Evil wrote: ↑13/05/2026 14:21Pa svi proizvodjaci jagoda oko mene to i rade pored posla. Njihova vlast, svi rade u opstini, ili drzavnim firmama. Sta ga briga, digne godisnju platu za realno ni mjesec dana radnih sati - ali ako cemo posteno otpadnu ledja za tih mjesec dana radnih sati.detroit-mercy wrote: ↑13/05/2026 14:16Super, ali svi ti proizvodjaci jagoda kazu da se isplati kada pored posla imas i dva duluma jagoda posadjenih. Hoce reci posao sigurnica, jos ako je na budzetui ta dva duluma jagoda i life is good. Na sta se onda vracamo, da poslije posla radis jos jedan posao
.
Poznajem neke starije koji se bavili samo sa tim, to jest sa raznim sortama, i zivjeli su ko bubreg u loju. Da se ne lazemo oni su imali malo vece zemlje.
Realno malo koji ce ti posao dati godisnju platu za efektivnih mjesec dana posla(plocice sigurno ne), ali sjecam se i vise sezona kad im je mraz odnio sve, a o drzave su dobili krko - i tu stoji valjda ona da se ne isplati osim pored posla. Tuzne su to godine bile u nasem malom mistu![]()
Poljoprivreda je zajeban posao, posebno u nasim uslovima gdje su posjedi mali a velika ulaganja ako hoces da uvedes malo tehnologije u to. Kada pogledam ove nove poljoprivredne masine i u kom pravcu ide AI, skoro da ti ljudi nece ni trebati za poljoprivrednu proizvodnju. Vec sada imas traktore koji oru velike povrsine a vozace nemaju. Ko sebi kod nas to moze priustiti a ti na trziste izlazis da konkurises takvim proizvodjacima. Otuda ono famozno, kako se isplati uvesti i sta ja znam iz Brazila ili Amerike. Isplati se.
Ovo o cemu se ovdje price je uglavnom, dopunsko zanimanje, malo nesto proizvedes, malo se zajebavas i kao isplati se.
Imao sam ja u familiji koji su se bavili i time, i na kraju su odustali. Famozne maline, svi se dohvatili malina ali ne znaju da malina radno intezivna kultura. A radne snage vise nema, radi toga se je dosta malinjaka i ugasilo. Jer dok platis radnu snagu, hemikalije, oranje, tanjiranje i sve drugo, tebe nigdje. Druga stvar, malina se u sezoni bere dva puta dnevno, obicno ujutro i navece. Sad ako ti je ovo dopunsko zanimanje a ti ces svoj godisnji provesti u malinjaku, onda nabij i maline i sve drugo. Koliko mladih ljudi hoce ovakav zivot?
I ta famozna poredjenja sa poljoprivredom u Skandinaviji i razvijenim zemljama Zapadne Evrope, o cemu ovdje pricamo o jakim industrijskim zemljama koje debelo sabsidiraju svoju poljoprivrednu proizvodnju.
Mi svoju industriju unistavamo a provodi se mantra kako cemo zivjeti od turizma i poljoprivrede. Koja to zemlja viskog stanadarda zivi dobro od poljoprivrede i turizma?
Gledaj, ja nisam protiv toga da sebi nadjes nesto dopunsko da radis pa i ako ti se svidja poljoprivreda, radi na poljoprivredi. Ali pricati da su ljudi lijeni jer pored svog posla nece da imaju jos jednu dodatnu zajebanciju, ta fora ne pije vode.
- JohnnyS
#33859 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni je fakultet bio pun onih koji su ustajali u 5 sati duhan brati, radit u polju, što god treba samo da se od te zemlje maknu. I većina seljaka koje ja znam, tjeraju djecu od zemlje čim porastu. Dobro je rekao anelsol, laptop i zemlja idealno. Živjet od zemlje je robija samo takva, da ti jedna tuča uništi sve što si cijelu godinu spremao, pitao bih te. Nije to samo posij, požanji i nafataj se para.
-
detroit-mercy
#33860 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Na Zapadu 2-3% stanovnistva (radno sposobnog) se bavi poljoprivredom, ovdje se provlaci mantra da pola drzave moze zivjeti super od poljoprivrede. Da je tako isplativo, 30% populacije na Zapadu bi bilo u poljoprivredi.geralt wrote: ↑13/05/2026 14:25Cestitam, izumio si zemljoradnicku zadrugu, ujedno i jedan od dva glavna razloga zasto je poljoprivreda na Zapadu isplativa a u Bosni nije.TriDe wrote: ↑13/05/2026 11:16 Bila je priča oko malina pa kažu zašto ih ljudi napustiše. Razlog su nakupci koji su diktitali cijene. Ti preprodavači su imali hladnjače. A cijelo selo da je imalo pameti, skupili bi i nabavili zajedničku hladnjaču te direktno pregovarali sa velikim otkupljivačem. Onda ih ne bi držao primjer na 2 KM već na 2,5 ili 3 marke.
Cuj da nas seljak mora slusati sta mu komsija ili inzinjer iz zadruge kazu, zna on najbolje, najpametniji je, nece njega niko zajebati. Ili da mora dati neke pare nekome za nesto sto mu se nece vratiti za godinu a mozda ni pet.
-
detroit-mercy
#33861 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U ovoj kombinaciji imas jedno 40 kvadrata vrta i sve superJohnnyS wrote: ↑13/05/2026 14:41 Meni je fakultet bio pun onih koji su ustajali u 5 sati duhan brati, radit u polju, što god treba samo da se od te zemlje maknu. I većina seljaka koje ja znam, tjeraju djecu od zemlje čim porastu. Dobro je rekao anelsol, laptop i zemlja idealno. Živjet od zemlje je robija samo takva, da ti jedna tuča uništi sve što si cijelu godinu spremao, pitao bih te. Nije to samo posij, požanji i nafataj se para.
Btw, i ja ima jedno 40tak kvadrata vrta, pa kad odem na odmor i pitam koga da malo pripazi, pocupa travu, ko da im zub vadis.
A ja svoj odmor necu zrtvovati radi par kilogram paradajza ili krastavaca
- TriDe
#33862 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prošla su vremena gdje se bilo sigurno osloniti na uvoz bilo cega, jer pucaju odnosi.
Sjećam se priče nedje sam pročitao kad su Amerikanci trazili od Turske veliki uvoz jaja.
Pa isto tako priče da Talijani nisu zadovoljni što im je turski lješnjak u Nuteli.
Te razvijene zemlje prelaze na zeleni način života. Sad je tamo idealno da ti vodenica melje zito jer ne trošiš struju. Da ti sunce grije posebne bojlere za vodu.
U pregrađima Pariza se razvija sadnja nekih kultura dok neki gradovi imaju podzemne prostorije gdje se proizvode salate, gljive i ostalo i to još taj dan, kad uzori završi na gradskoj pijaci.
Svijet se mijenja. Nisam ja Nostradamus ili neko ko otkriva novi sistem, ali vidio sam dosta toga da znam kako je najbolje domaće. Ali kad se to zastiti i kontrolise.
Zapad se navikao na komfor. I onda kad u Nizozemskoj podbaci luk ili na istoku zito, kuku pomagaj.
Sjećam se priče nedje sam pročitao kad su Amerikanci trazili od Turske veliki uvoz jaja.
Pa isto tako priče da Talijani nisu zadovoljni što im je turski lješnjak u Nuteli.
Te razvijene zemlje prelaze na zeleni način života. Sad je tamo idealno da ti vodenica melje zito jer ne trošiš struju. Da ti sunce grije posebne bojlere za vodu.
U pregrađima Pariza se razvija sadnja nekih kultura dok neki gradovi imaju podzemne prostorije gdje se proizvode salate, gljive i ostalo i to još taj dan, kad uzori završi na gradskoj pijaci.
Svijet se mijenja. Nisam ja Nostradamus ili neko ko otkriva novi sistem, ali vidio sam dosta toga da znam kako je najbolje domaće. Ali kad se to zastiti i kontrolise.
Zapad se navikao na komfor. I onda kad u Nizozemskoj podbaci luk ili na istoku zito, kuku pomagaj.
Last edited by TriDe on 13/05/2026 14:53, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#33863 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma naravno da je zaeban posao - ne sporim ja nista od toga. Naravno da su nove tehnologije i mehanizacija potrebne recimo u Nevesinju gdje ljudi vade sto-dvjesto tona krtole(kao zagrijavanje)detroit-mercy wrote: ↑13/05/2026 14:40Plocice ne jebe mrazdr_Evil wrote: ↑13/05/2026 14:21Pa svi proizvodjaci jagoda oko mene to i rade pored posla. Njihova vlast, svi rade u opstini, ili drzavnim firmama. Sta ga briga, digne godisnju platu za realno ni mjesec dana radnih sati - ali ako cemo posteno otpadnu ledja za tih mjesec dana radnih sati.detroit-mercy wrote: ↑13/05/2026 14:16
Super, ali svi ti proizvodjaci jagoda kazu da se isplati kada pored posla imas i dva duluma jagoda posadjenih. Hoce reci posao sigurnica, jos ako je na budzetui ta dva duluma jagoda i life is good. Na sta se onda vracamo, da poslije posla radis jos jedan posao
.
Realno malo koji ce ti posao dati godisnju platu za efektivnih mjesec dana posla(plocice sigurno ne), ali sjecam se i vise sezona kad im je mraz odnio sve, a o drzave su dobili krko - i tu stoji valjda ona da se ne isplati osim pored posla. Tuzne su to godine bile u nasem malom mistu![]()
, karikiram ali da ne trazimo dlaku u jajetu.
Poljoprivreda je zajeban posao, posebno u nasim uslovima gdje su posjedi mali a velika ulaganja ako hoces da uvedes malo tehnologije u to. Kada pogledam ove nove poljoprivredne masine i u kom pravcu ide AI, skoro da ti ljudi nece ni trebati za poljoprivrednu proizvodnju. Vec sada imas traktore koji oru velike povrsine a vozace nemaju. Ko sebi kod nas to moze priustiti a ti na trziste izlazis da konkurises takvim proizvodjacima. Otuda ono famozno, kako se isplati uvesti i sta ja znam iz Brazila ili Amerike. Isplati se.
Ovo o cemu se ovdje price je uglavnom, dopunsko zanimanje, malo nesto proizvedes, malo se zajebavas i kao isplati se.
Imao sam ja u familiji koji su se bavili i time, i na kraju su odustali. Famozne maline, svi se dohvatili malina ali ne znaju da malina radno intezivna kultura. A radne snage vise nema, radi toga se je dosta malinjaka i ugasilo. Jer dok platis radnu snagu, hemikalije, oranje, tanjiranje i sve drugo, tebe nigdje. Druga stvar, malina se u sezoni bere dva puta dnevno, obicno ujutro i navece. Sad ako ti je ovo dopunsko zanimanje a ti ces svoj godisnji provesti u malinjaku, onda nabij i maline i sve drugo. Koliko mladih ljudi hoce ovakav zivot?
I ta famozna poredjenja sa poljoprivredom u Skandinaviji i razvijenim zemljama Zapadne Evrope, o cemu ovdje pricamo o jakim industrijskim zemljama koje debelo sabsidiraju svoju poljoprivrednu proizvodnju.
Mi svoju industriju unistavamo a provodi se mantra kako cemo zivjeti od turizma i poljoprivrede. Koja to zemlja viskog stanadarda zivi dobro od poljoprivrede i turizma?
Gledaj, ja nisam protiv toga da sebi nadjes nesto dopunsko da radis pa i ako ti se svidja poljoprivreda, radi na poljoprivredi. Ali pricati da su ljudi lijeni jer pored svog posla nece da imaju jos jednu dodatnu zajebanciju, ta fora ne pije vode.
Da, istina je, zapadni farmeri uzimaju lovu na svemu, proda meso u klaonicu i onda uzme jos toliko od drzave jer je proda. S druge strane drzava recimo zabrani uvoz jabuka ili krompira u onom periodu kad njegova dolazi na rod.
Najvaznija grana svake drzave treba biti naravno industrija, zatim poljoprivreda, pa tek onda valjda sve ostalo. Mi smo unistili industriju i poljoprivredu, pa realno mozda i jesmo malo lijeni. Ne zelim nikome da radi nista pored posla, najbolji i jedini ispravan zivot je komunisticki 8+8+8. I svako bi trebao da moze zivjeti zivot dostojan covjeka za tih 8, ko hoce vise i sade mu se jagode treba ljudima kapu skinuti i omoguciti im zakonski plasman tih proizvoda kad nasa jagoda pristize. Realno poljoprivreda je sezonski posao, pogotovo ko se posveti jednoj ili dvije sorte.
S druge strane drzava mora imati strategiju za zadruge i velike proizvodjace, jer prica da bas i nemamo velikih povrsina i nije tacna - samo su nam zapustene. Nekad je dovoljno zatvoriti granicu, bolje od toga ne treba. Ako mogu neke drzave sengena, mozemo i mi
- geralt
#33864 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U praksi su ti brojevi veci od 2-3% jer zvanicne statistike ne racunaju sezonske radnike (koji su u Americi uglavnom neprijavljeni ilegalni imigranti), te clanove domacinstva koji ne primaju platu i nisu formalno zaposleni u poljoprivredi.detroit-mercy wrote: ↑13/05/2026 14:43Na Zapadu 2-3% stanovnistva (radno sposobnog) se bavi poljoprivredom, ovdje se provlaci mantra da pola drzave moze zivjeti super od poljoprivrede. Da je tako isplativo, 30% populacije na Zapadu bi bilo u poljoprivredi.geralt wrote: ↑13/05/2026 14:25Cestitam, izumio si zemljoradnicku zadrugu, ujedno i jedan od dva glavna razloga zasto je poljoprivreda na Zapadu isplativa a u Bosni nije.TriDe wrote: ↑13/05/2026 11:16 Bila je priča oko malina pa kažu zašto ih ljudi napustiše. Razlog su nakupci koji su diktitali cijene. Ti preprodavači su imali hladnjače. A cijelo selo da je imalo pameti, skupili bi i nabavili zajedničku hladnjaču te direktno pregovarali sa velikim otkupljivačem. Onda ih ne bi držao primjer na 2 KM već na 2,5 ili 3 marke.
Sto ne mijenja cinjenicu da su poljoprivredni poslovi najnepozeljniji u svakom drustvu, i da su cak i fabricki poslovi u gradovima pozeljniji.
- geralt
#33865 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako se to radi u ozbiljnim drustvima, ukljucujuci Skandinaviju @dr_Evil. Drug Kardelj bi bio ponosan na njih.
https://en.wikipedia.org/wiki/Arla_Foods
https://en.wikipedia.org/wiki/Arla_Foods
https://en.wikipedia.org/wiki/Groupe_LimagrainArla Foods is the fourth largest dairy company in the world with respect to milk volume, seventh with respect to turnover. At the start of 2022, 8,492 farmers across Denmark, Sweden, Germany, the UK, Belgium, the Netherlands and Luxembourg owned the cooperative.
https://en.wikipedia.org/wiki/CHS_Inc.Limagrain is an international agricultural co-operative group, specialized in field seeds, vegetable seeds and cereal products. Founded and managed by French farmers, Limagrain is the 3rd largest seed company in the world through its holding Vilmorin & Cie, European leader for functional flours through Limagrain Céréales Ingrédients, 2nd largest French baker and 3rd largest French pastry maker through Jacquet-Brossard.
The Group makes annual sales of more than 2.6 billion Euros and has a headcount of more than 10,000, spread out over 56 countries, including more than 2,000 researchers. In Auvergne the Co-operative has close to 2,000 farmer members. It conducts its business within the framework of a global, sustainable vision of agriculture and agri-food based on innovation and regulation of agricultural markets.
CHS Inc. is a Fortune 500 secondary cooperative owned by United States agricultural cooperatives, farmers, ranchers, and thousands of preferred stock holders.
- dr_Evil
#33866 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
druze @geralt istinu zboris.
Nego gledao sam Babu kod prekodrinca Marica. Tvrdi da je Agrokomerc bio cetvrti najveci proizvodjac hrane u svijetu - ili cak treci ne pamtim.
P.S. ne vjerujem mu, ali je sigurno bio velik
Nego gledao sam Babu kod prekodrinca Marica. Tvrdi da je Agrokomerc bio cetvrti najveci proizvodjac hrane u svijetu - ili cak treci ne pamtim.
P.S. ne vjerujem mu, ali je sigurno bio velik
-
detroit-mercy
#33867 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Odvadi Babo malo odvadi
Servo Mihalj bio veci od Agrokomerca, sto znaci u prva 4 minimum dva iz Juge.
To ista ona prica kako smo bili 4 vojna sila u svijetu
- dr_Evil
#33868 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nah, 4 vojna u Europidetroit-mercy wrote: ↑13/05/2026 15:29Odvadi Babo malo odvadi.
Servo Mihalj bio veci od Agrokomerca, sto znaci u prva 4 minimum dva iz Juge.
To ista ona prica kako smo bili 4 vojna sila u svijetu![]()
-
detroit-mercy
#33869 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Matori, karikiras malo. Ove vodenice sto melju zito, mogu zadovoljiti potrebe niche trzista. Kojekavih yuppies koji su spremni platiti da im vodenica melje zito. Kad treba nahraniti populaciju od 50, 100 ili 200 miliona u drzavi, druga se prica prica.TriDe wrote: ↑13/05/2026 14:52 Prošla su vremena gdje se bilo sigurno osloniti na uvoz bilo cega, jer pucaju odnosi.
- geralt
#33870 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Babo je patoloski lazov, koji je izmedju ostalog tvrdio da je Agrokomerc izgradio tako sto je 20 godina konstantno 20 sati dnevno radio, 3 spavao i 1 odmarao.
-
konami666
#33871 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Bosni živi 0 milijardera.
- ZoomZoomKiwi