Milostinja - pomoći ili ne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

SaraFina

#26 Re: Milostinja - pomoći ili ne?

Post by SaraFina »

Ja dajem uvijek onoliko koliko mogu zaboraviti i halaliti. Nikad me ne zanima gdje te pare zavrse, i da li sam stvarno dala nekom kome je trebalo ili me taj neko kome sam pomogla prevario. I utrošio lovu na luksuz. Svakom na dušu.

Naravno nikad ne bi poslala novac ovim prevarantima s društvenih mreža. Gdje je online prosjacenje prisutno. Ili recimo kojekakvim akterima po nekim farmama i elitama.

Starijim ljudima, djeci za lijecenje, borcima u teškoj situaciji, invalidima, bolesnim, samohranim majkama i sl uvijek bi pomogla koliko mogu.
jeza u ledja

#27 Re: Milostinja - pomoći ili ne?

Post by jeza u ledja »

Peacean wrote: 05/05/2026 08:38
_BataZiv_0809 wrote: 05/05/2026 08:15 Taman sam ugledavsi naslov teme htio ovaj video postaviti :kiss:
Odličan kanal, ima neke baš brutalne teme :thumbup:
Kretenski kanal.
belfy

#28 Re: Milostinja - pomoći ili ne?

Post by belfy »

_BataZiv_0809 wrote: 05/05/2026 08:15
Peacean wrote: 05/05/2026 08:14 Odgledao sam zanimljiv video pa me zanima mišljenje forumaša o tome kako bi oni pomogli ( ili ne ) nesrećnima kako im ta pomoć više ne bi trebala, bilo to u BiH ili svijetu.

Šta kaže @Sociolog na ovo? :)
Taman sam ugledavsi naslov teme htio ovaj video postaviti :kiss:
ovaj prica o Americkim problemima. i, jeste tacno, ali vazi samo za Ameriku. u EU je tesko da ce ti nesto takvo trebati. i ovo mogu potrkrijepiti sa desetinama primjera, kao i zakonima.

samo ne znam sto vas obojica pratite Americkog Vlogera koji prica o njihovim problemima, a nemaju dodirnu tacku sa Evropom...
Osmi Socrates

#29 Re: Milostinja - pomoći ili ne?

Post by Osmi Socrates »

On se bavi američkim problemima na veoma čudan način. Odakle da počnem da ga seciram? :lol:

I kao što rekoh, oni koji iz uvjerenja, u ovom slučaju, ne daju milostinju bolje da šute. :lol: Jer ako im je ovaj video argument.... Neću dalje. :lol:
jeza u ledja

#30 Re: Milostinja - pomoći ili ne?

Post by jeza u ledja »

belfy wrote: 13/05/2026 03:59
_BataZiv_0809 wrote: 05/05/2026 08:15
Peacean wrote: 05/05/2026 08:14 Odgledao sam zanimljiv video pa me zanima mišljenje forumaša o tome kako bi oni pomogli ( ili ne ) nesrećnima kako im ta pomoć više ne bi trebala, bilo to u BiH ili svijetu.

Šta kaže @Sociolog na ovo? :)
Taman sam ugledavsi naslov teme htio ovaj video postaviti :kiss:
ovaj prica o Americkim problemima. i, jeste tacno, ali vazi samo za Ameriku. u EU je tesko da ce ti nesto takvo trebati. i ovo mogu potrkrijepiti sa desetinama primjera, kao i zakonima.

samo ne znam sto vas obojica pratite Americkog Vlogera koji prica o njihovim problemima, a nemaju dodirnu tacku sa Evropom...
Hmm “vlogger”. Lik je godinama bio executive za Fox News, poslije napravio sajtove za koje su regrutirali djecu iz troll farmi u Makedoniji.

Pogledati mu samo naslove na jutub kanalu. :oops:

Inace video uradci su mu takvi da sa dozom istine i relevantnosti odredjene teme navodi gledaoca da pocne vjerovati u sve i jednu desnicarsku, da ne kazem fasisticku ideju.

Inace naravno da pausalno davanje milostinje ili udjeljivanje bez ikakvih podstreka nema smisla. No naslov treba biti o ispravnom nacinu humanitarne pomoci ili socijalnih izdavanja, ne kako je milostinja kontraproduktivna. Kad gledam ovo i vidim da tome neko aplaudira, jasnije mi je kako je neko poput Elon Muska moze biti popularan. Nadam se samo da ljubitelji ovog kanala ne kukaju o Trumpu tamo na americkim i spoljno-politickim temama. :oops:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#31 Re: Milostinja - pomoći ili ne?

Post by Truba »

ja zovem humanitarne telefone
cca od 2,3 do možda 10-ak mjesecno poziva po 2 marke
Ateista

#32 Re: Milostinja - pomoći ili ne?

Post by Ateista »

Video iz uvodnog posta nisam gledao, niti sam upoznat sa tim likom ni bilo kojim jutjuberom, nemam vremena za tako nesto, pa da ne bude zabune - moj stav nije odgovor na video nego generalno na pitanje iz naslova.

Stojim pri onome sto sam rekao da je prosjacenje u vecini slucajeva biznis, i to biznis u kojem vecinom "zaradjeno" ne ide onome kome se da novac vec onome ko je iznad njih i ko ih iskoristava, tako da prosjacima novac ne dajem nikad i ni u kojoj situaciji. Kao sto neki daju ne ulazeci u to kako ce taj to koristiti, ja idem obrnuto jer ne zelim da podrzavam tako nesto, makar to znacilo i da propustim dati nekom kome stvarno treba.
I dalje stojim da je mala sansa da ce onaj kome stvarno treba i ko bi htio raditi, se uopse odluciti na to da prosi.

Skupljanje za operacije je druga stvar, mislim i da pomozi.ba radi dosta dobar posao pomazuci onima kojima stvarno treba a ne prosjacima.
ovo_malo_duse

#33 Re: Milostinja - pomoći ili ne?

Post by ovo_malo_duse »

Takodje sam misljenja da je to postalo bizins. Obicno ovima sto prose ne dam, radije odem do onih nana i deda sto po nesto prodaju i sjede po cijeli dan pa im pokupujem to sto prodaju, bez obzira dali mi treba ili ne...
Bez namjere da reklamiram ovo je jedina organizacija kojoj ucestvujem haman u svakoj akciji.
Ti ljudu nemaju mrlje na obrazu i pomazu gdje treba:

https://most-bro.dk/
Post Reply