SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

geralt

#107226 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by geralt »

dječak sa šibicama wrote: 12/05/2026 17:25 Navodno je svaka treca bracna zajednica pozornica bracnog nasilja, uglavnom muskarci nad zenama ili nasilje nad zenama.

Ako je to istina, nikakvo cudo da tu i tamo dodje i do fatalnog ishoda. To je nepopravljivo, neiskorjenjivo, toga ce uvijek biti i uvijek je bilo. Ostaje samo adekvatno kazniti nasilnika i na kraju ubicu ako dodje do toga, odnosno pokusati sprijeciti ubistvo nekakovom prevencijom pa imamo li mi socijalne sluzbe.
Mislim znam da imamo nikakve, niko tu ne radi svoj posao a mnogi i ne znaju jer su uposleni uhljebljivanjem, a takvih je i u policiji.
Znam slucaj gdje su policajci na intervenciji rekli "ma necemo se petljati, to je njihova stvar". A i zene cesto sute ili presute, znam licno jednu koja je prije dosta godina prijavila nasilje od strane tadasnjeg supruga a inace dosta poznata licnost. Komsije zvale policiju zapravo, zbog buke, a onda ona prijavila. Kasnije, povukla sve, a doticni je danas uvazeni gradjanin i stanovnik medija. Nisam je nikada pitao sta je bilo jer glupo je, a i ne znamo se tako dobro, samo je jednom rekla u drustvu na temu nasilja u porodici "necemo o tome".
Moja procjena je da je neko savjetovao da ne talasa.

Uglavnom, neiskorjenjivo je. A mi smo i takvo drustvo, da je nasilje ocekivano. Od zene se ocekuje da bude sluzavka i kurva i cedna, ovisno o lokaciji dogadjanja. Svega tu ima, i bolje ne ulaziti u to, nego pritiskati institucije da pojacaju kazne za pocetno nasilje. Uvijek to krene sa tucom i drekom, mislim da rijetko dodje do ubistva bez prethodnih repova, zabrane prilaska, intervencije policije jer dreka vika cika tuca.
Jeste neiskorjenjivo, ali se moze znatno smanjiti. A tri nacina da se to postigne su finansijska nezavisnost zena, normalizacija razvoda u drustvu, i pravilan anti-patrijarhalni odgoj zenske djece.

Ucite kcerke da ne trpe budale i ne daju na sebe. A tu su bitniji psiholoski stav i snazna licnost nego ucenje borilackih vjestina i rukovanja oruzjem.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#107227 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mk ultra »

Pa vec to vidis po broju brakova uopce

Propast u najavi
nepass1

#107228 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

mk ultra wrote: 12/05/2026 19:55 Pa vec to vidis po broju brakova uopce

Propast u najavi
Pa kad covjek ne moze biti sa istom osobom 100g. Prije je musko saralo, zena domacica trpila, sad i ona samostalna, radi pa i on i ona saraju pa se razvode.
Gdje god je dvoje jedno je donje, bio brak, braca, prijatelji uvijek neko pusi. Jednostavno ljudska narav.
Jos kad dodas da je dosta tih brakova bez ikakve ljubavi vec ono vrijeme mi je, hocu dijete...
sinuhe

#107229 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sinuhe »

Ova dva slučaja u Mostaru i Sarajevu jesu ubistva samostalnih žena.
Bile su boljeg obrazovanja od ubica. Elma se zauzela i htjela mu pomoći u otvaranju automehaničarske radnje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#107230 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

kolega gore spominje ljubav
kakva ljubav ako ti je neko 10. po redu?
ili ako ti je neko next best thing ako nisi mogao što si htio oženiti ili udat se pa se skrasio s onim kojim mozes

takvo je vrijeme u kojem živimo
previse izbora stvara probleme
vratite dogovorene brakove i zivotni vijek do 35 :D tad je sve bilo krasno :lol:
vjeshalica

#107231 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Propast u najavi
Cim se to uda u 20toj nema tu hajra. Treba se manit provincijalskih obicaja iz 2 vijeka pne.
Osmi Socrates

#107232 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Osmi Socrates »

Svejedno, vašu ženu je oženio neko drugi. Kao što ste i vi oženili tuđu ženu. :lol:
dr_Evil

#107233 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dr_Evil »

vjeshalica wrote: 13/05/2026 09:17

Propast u najavi
Cim se to uda u 20toj nema tu hajra. Treba se manit provincijalskih obicaja iz 2 vijeka pne.
Da mi se vratit, i sad ovu pamet djecu bih sa 18 pravio :D do sad sam ih mogao iz kuce izbacit
vjeshalica

#107234 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

geralt wrote: 12/05/2026 17:49
Jeste neiskorjenjivo, ali se moze znatno smanjiti. A tri nacina da se to postigne su finansijska nezavisnost zena, normalizacija razvoda u drustvu, i pravilan anti-patrijarhalni odgoj zenske djece.

Ucite kcerke da ne trpe budale i ne daju na sebe. A tu su bitniji psiholoski stav i snazna licnost nego ucenje borilackih vjestina i rukovanja oruzjem.
Cijelo drustvo se treba sistematski prevaspitavat. A za to trebaju generacije i generacije. Nije samo dovoljno zenu zaposliti i uciniti je finansijski nezavisnom. Treba skinuti kult da je brak jedini uspjeh u zivotu i da neko ko nema 2 ciste u glavi uspio u drustvu jer je udao/ozenio pod cudnim okolnostima i tako zivotari. Kad se pocnu cijeniti i vrednovati i druge stvari i uspjesi ljudi i njihovi doprinosi sebi i drustvu da budu koristi i kvalitetni onda cemo biti drugaciji. Vazda mi na um padne onaj vaskavi levat sto ga je zena ostavila sa 3 djece pa se vratila, a zive u nekoj jazbini u kojoj ni medzed ne bi usao. Takvi slucajevi su dokaz da nije samo uspjeh roditi i udati se nazor i pod svaku cijenu, vec treba ziviti i odgajati a svi ti ljudi su ustvari nase drustvo. Nisu ta sranja porodicna izolovani slucaj to utice na sve nas.
drug_profi

#107235 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Jedini uspjeh u životu i ujedno svrha tvog postojanja jeste imati potomstvo koje ce biti bolje od tebe po svakom parametru.
Truba

#107236 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

problem je sto jedna dvije generacije naprave treća sjebe i krene opet ispocetka
:mrgreen:
BadBoy

#107237 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

geralt wrote: 12/05/2026 17:49
dječak sa šibicama wrote: 12/05/2026 17:25 Navodno je svaka treca bracna zajednica pozornica bracnog nasilja, uglavnom muskarci nad zenama ili nasilje nad zenama.

Ako je to istina, nikakvo cudo da tu i tamo dodje i do fatalnog ishoda. To je nepopravljivo, neiskorjenjivo, toga ce uvijek biti i uvijek je bilo. Ostaje samo adekvatno kazniti nasilnika i na kraju ubicu ako dodje do toga, odnosno pokusati sprijeciti ubistvo nekakovom prevencijom pa imamo li mi socijalne sluzbe.
Mislim znam da imamo nikakve, niko tu ne radi svoj posao a mnogi i ne znaju jer su uposleni uhljebljivanjem, a takvih je i u policiji.
Znam slucaj gdje su policajci na intervenciji rekli "ma necemo se petljati, to je njihova stvar". A i zene cesto sute ili presute, znam licno jednu koja je prije dosta godina prijavila nasilje od strane tadasnjeg supruga a inace dosta poznata licnost. Komsije zvale policiju zapravo, zbog buke, a onda ona prijavila. Kasnije, povukla sve, a doticni je danas uvazeni gradjanin i stanovnik medija. Nisam je nikada pitao sta je bilo jer glupo je, a i ne znamo se tako dobro, samo je jednom rekla u drustvu na temu nasilja u porodici "necemo o tome".
Moja procjena je da je neko savjetovao da ne talasa.

Uglavnom, neiskorjenjivo je. A mi smo i takvo drustvo, da je nasilje ocekivano. Od zene se ocekuje da bude sluzavka i kurva i cedna, ovisno o lokaciji dogadjanja. Svega tu ima, i bolje ne ulaziti u to, nego pritiskati institucije da pojacaju kazne za pocetno nasilje. Uvijek to krene sa tucom i drekom, mislim da rijetko dodje do ubistva bez prethodnih repova, zabrane prilaska, intervencije policije jer dreka vika cika tuca.

Bolje je učiti sinove da ne budu kreteni i patrijahranlni kromanjonci
vjeshalica

#107238 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 13/05/2026 09:42 Jedini uspjeh u životu i ujedno svrha tvog postojanja jeste imati potomstvo koje ce biti bolje od tebe po svakom parametru.
Sta cemo sa onima koji ne mogu iz bioloskih razloga ili bilo kojih drugih? Uzmimo plasticni primjer da je neko jako bio koristan drustvenoj zajednici nema jos dijete, korisniji nego jedan kromanjonac sa 3 djece bez hljeba, i pogine nekim nesretnim okolnostima ili umre. Nebitno. Ostade veci uspjeh kromanjonca? U guzici.
Ljudi su nerealni. Ko je tako los ne moze odgojiti bolje dijete,moze samo jos sofisticiranijeg idiota od sebe.
Truba

#107239 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

čovjek se rodi gej čovjek se rodi nasilan čovjek se rodi vjeran čovjek se rodi kurvar čovjek se rodi...

odgoj tu ne igra neku ulogu

to je moje misljenje nakon 45 godina promisljanja na planeti zemlji

da je do odgoja :D komunističke škole nisu odgojile generacije i generacije domaćih koljača silovatelja i ubojica
Laplace

#107240 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 13/05/2026 10:06
drug_profi wrote: 13/05/2026 09:42 Jedini uspjeh u životu i ujedno svrha tvog postojanja jeste imati potomstvo koje ce biti bolje od tebe po svakom parametru.
Sta cemo sa onima koji ne mogu iz bioloskih razloga ili bilo kojih drugih? Uzmimo plasticni primjer da je neko jako bio koristan drustvenoj zajednici nema jos dijete, korisniji nego jedan kromanjonac sa 3 djece bez hljeba, i pogine nekim nesretnim okolnostima ili umre. Nebitno. Ostade veci uspjeh kromanjonca? U guzici.
Ljudi su nerealni. Ko je tako los ne moze odgojiti bolje dijete,moze samo jos sofisticiranijeg idiota od sebe.
Uzmimo za primjer Nikolu Teslu. Na ovim prostorima ga jedni prikazuju kao polubožanstvo a drugi kao čudaka koji se nije ženio niti imao djece. Skoro niko ga ne vidi kao genijalnog inženjera koji je dosta doprinio napretku čovječanstva i ponekad bio u velikim zabludama.
tokio25

#107241 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Truba wrote: 13/05/2026 10:09 čovjek se rodi gej čovjek se rodi nasilan čovjek se rodi vjeran čovjek se rodi kurvar čovjek se rodi...

da je do odgoja :D komunističke škole nisu odgojile generacije i generacije domaćih koljača silovatelja i ubojica
Pa nije ga skola odgajala
vjeshalica

#107242 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/10 ... -u-ilijasu

Kakav odron...dokaz je ova lombrozova lobanja da nama treba smrtna kazna

Lik i djelo potraziti na google
vjeshalica

#107243 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Laplace wrote: 13/05/2026 10:46
Uzmimo za primjer Nikolu Teslu. Na ovim prostorima ga jedni prikazuju kao polubožanstvo a drugi kao čudaka koji se nije ženio niti imao djece. Skoro niko ga ne vidi kao genijalnog inženjera koji je dosta doprinio napretku čovječanstva i ponekad bio u velikim zabludama.
Tesla je ostavio sve ono sto danas oko sebe koristis, toliko o ostavstini oko sebe. Sebicni ljudi ostavljaju iza sebe sebicna tupa govna. Znam da se mnogi mogu naci uvrijedjeni,ali to je tako....
Svaki um iznad prosjeka je ovdje podsmijeh,uvreda i pljuvacina

Mi smo narod koji nije oprostio nikome malo srece i reda u zivotu...ili pljuje zavist,uvrede,potvore,spletke...ne mislim na one sto su uspjeli sa drogom i pizdarijama nego oni koji su uredili svoj zivot sasvim pristojno i nenametljivo.
drug_profi

#107244 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ja govorim o biološkoj svrsi jedinke. Opstanak, potomstvo, napredak.
O evolutivnim i biološkim čorsokacima ne pričam. Nikakv uspjeh nemaš ako se s tobom tvoja linija završava. Šta god da si u životu postigao.
Nažalost znam predivne ljude koji imaju sve u životu osim djece. I za koju godinu ništa od toga što su postigli i imaju neće više biti važno.
vjeshalica

#107245 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Smijesno poimanje uspjeha ali svako ima svoje verzije o tome.
Truba

#107246 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

tokio25 wrote: 13/05/2026 10:50
Truba wrote: 13/05/2026 10:09 čovjek se rodi gej čovjek se rodi nasilan čovjek se rodi vjeran čovjek se rodi kurvar čovjek se rodi...

ah da skole nisu mjesto cjelovitoga odgoja :D
Truba

#107247 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

izvrstan primjer 0.0001% pučanstva
:sax:

mars neće kolonizirati ni roba ni diplome ni skije ni šminka ni doktorati iz sovjetske firme :D i marksizma
nego ljudi od krvi i mesa
ili roboti koje ce napraviti put ljudima od krvi i mesa
tokio25

#107248 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Truba wrote: 13/05/2026 12:32
tokio25 wrote: 13/05/2026 10:50

ah da skole nisu mjesto cjelovitoga odgoja :D
pa vidimo kako skola kotira kod ljudi
posebno u ranim pocetcima jugoslavije
nece moje dijete u skolu nego ce da obradjuje zemlju i sl
vjeshalica

#107249 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Truba wrote: 13/05/2026 12:33

izvrstan primjer 0.0001% pučanstva
:sax:

mars neće kolonizirati ni roba ni diplome ni skije ni šminka ni doktorati iz sovjetske firme :D i marksizma
nego ljudi od krvi i mesa
ili roboti koje ce napraviti put ljudima od krvi i mesa
Hahaha kako ces na mars bez diplome, neko skolu uci da dopre do marsa....de sjedi mozda ne treba u woykowice diploma
noviclan

#107250 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Zoran Čegar oslobođen optužbi za krivotvorenje isprava u predmetu kupoprodaje nekretnine na Nišićima
http://www.klix.ba/clanak/260513140

https://cin.ba/dvostruki-zivot-policajca-cegara/

E de budi pametan, ko petlja ovdje
Post Reply