ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drug_profi

#11326 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Zakoni stvarno glupi do 3 pm
veselinovic

#11327 Re: ZOBS

Post by veselinovic »

To su pravila koja se ne mijenjaju, makar zadnih 45 godina ( kad sam polagao) a mnogo su starija.
Postoje situacije kad je to neophodno tako rijesiti, rijetke ali postoje.
Problem prave strucnjaci koji trpaju znak STOP svugdje, vljda misle da taj znak ima vecu vaznost od obrnutog trugla.
Ako razmislis skontas zasto se nekad stavlja ne na liniju preglednosti, nego par metara prije,tj u kojim situacijama je ljekovit.
Ateista

#11328 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Meni to stavljanje znaka stop ranije nema nikakvog smisla.

Autoskole uce kandidate da se na stop mora stati prije samog znaka i ako odatle nije pregledno da se jos jednom mora zaustaviti pred samom raskrsnicom, ali zakonski to nije nigdje tako navedeno.
Zakon kaze da se treba zaustaviti ispred linije ili znaka stop i propustiti sva vozila koja se nalaze na toj cesti i to je sve, nigdje nije naznaceno da se mora zaustaviti i pred raskrscnicom.
Naravno, ako vozac dodje pred raskrsnicu i ima auta onda se svakako mora zaustaviti i pred raskrsnicom da saceka da prodju auta koja imaju prednost, ali ako je cesta prazna onda je dovoljno zaustaviti se ispred znaka stop i onda ako je slobodno i nikome ne uzimas prednost mozes proci bez dodatnog zaustavljanja.

Prakticno se tim postavljanjem ranije gubi smisao znaka stop ako se bukvalno tumaci zakon jer se ne obavezuje stajanje tamo gdje stvarno moze trebati.
Laplace

#11329 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Ateista wrote: 09/05/2026 08:59
tokio25 wrote: 08/05/2026 17:44 Pa odes tamo i kazes ja sam ateista vozacka mi je vec kod vas a dobio sam novo oduzimanje pa bih zelio nastaviti i sljedeci mjesec kad ovo istekne pa samo zabiljezite
U suprotnom oni ce samo misliti da ne dolazis po nju a ne da si ostavio i za sljedece oduzimanje
I to odes prije samo da u sistemu produze da ne dizes pa da isti tren predajes
I ja pretpostavljam da je potrebno otici, ali konta bilo bi dobro da ne mora dzaba ici. Nije moja vozacka, vec dugo je nissm morao predati, vjerovao ili ne, pitam za jarana, tacnije jaranicu. :mrgreen:
Obavezno neka parkira ispred policijske stanice.
Ateista

#11330 Re: ZOBS

Post by Ateista »

Laplace wrote: 12/05/2026 13:40
tokio25 wrote: 08/05/2026 17:44 Pa odes tamo i kazes ja sam ateista vozacka mi je vec kod vas a dobio sam novo oduzimanje pa bih zelio nastaviti i sljedeci mjesec kad ovo istekne pa samo zabiljezite
U suprotnom oni ce samo misliti da ne dolazis po nju a ne da si ostavio i za sljedece oduzimanje
I to odes prije samo da u sistemu produze da ne dizes pa da isti tren predajes
I ja pretpostavljam da je potrebno otici, ali konta bilo bi dobro da ne mora dzaba ici. Nije moja vozacka, vec dugo je nissm morao predati, vjerovao ili ne, pitam za jarana, tacnije jaranicu. :mrgreen:
Tako ja davno jednom morao predati vozacku na hladjenje, i dodjem za mjesec dana da je podignem, kaze ne moze jos, neka je bila greska oko datuma kad sam je predao i kako je isao vikend morao cekati jos tri dana, a trebao na Vlakovo ici iduci dan, bas mi trebala vozacka. Trazim kome se mogu zaliti, posalju me nekom sefu sta je vec, odem u kancelariju objasnim mu kakva je situacija, kaze dzaba ne mozemo sad nista, tako je u sistemu zabiljezeno. Reko sta cu sad, moram sutra na dzenazu - pa vozi kaze bez vozacke, sta fali. :mrgreen:
NediM17

#11331 Re: ZOBS

Post by NediM17 »

Siguran sam da ga nisi posluš'o. :?
tokio25

#11332 Re: ZOBS

Post by tokio25 »

ovo sto je sada opisao u biti jeste problem
Ateista

#11333 Re: ZOBS

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 12/05/2026 14:54 Siguran sam da ga nisi posluš'o. :?
Naravno da cu poslusati sta mi policajac kaze. :mrgreen:
peca777

#11334 Re: ZOBS

Post by peca777 »

Hoces, ako tebi odgovara :D
noviclan

#11335 Re: ZOBS

Post by noviclan »

Ateista wrote: 12/05/2026 14:49
Laplace wrote: 12/05/2026 13:40

Tako ja davno jednom morao predati vozacku na hladjenje, i dodjem za mjesec dana da je podignem, kaze ne moze jos, neka je bila greska oko datuma kad sam je predao i kako je isao vikend morao cekati jos tri dana, a trebao na Vlakovo ici iduci dan, bas mi trebala vozacka. Trazim kome se mogu zaliti, posalju me nekom sefu sta je vec, odem u kancelariju objasnim mu kakva je situacija, kaze dzaba ne mozemo sad nista, tako je u sistemu zabiljezeno. Reko sta cu sad, moram sutra na dzenazu - pa vozi kaze bez vozacke, sta fali. :mrgreen:
Ma iskreno sistemski debili tako sam ja dobio jedan pa drugi dopis da predam vozacku i dosao da predam kad salterusa kaze pa vi gospodine imate dvije zabrane rekoh kako molim pa fino (dva puta slali obavijest da predam prvi put nisam drugi put predam) kazem kako moze dvije zabrane kad je jedan nalog na kojem pise mjesec odmora te rece ona dobro dobro poslat cu ja sluzbeni mail da provjerim i da poprave gresku. Mjesec dana vozio na rizik i nisam dosao poslije tih mjesec dana da preuzmem vec nakon pola godine jer nisam vozio van bosne kad kod iste tete dodjem da preuzmem rekoh samo da preuzmem vozacku idem preko granice kad ce ta ista pa gospodine ne mogu vam dati rekoh kako molim pa vi imate ovdje jos jednu zabranu od mjesec dana rekoh gospodjo draga prije pola godine ste rekli da cete poslati mail za brisanje i evo nakon pola godine imali ste, ako je bilo potrebe, da cuvate moju vozacku dajte vi meni moj dokument a vi zavrsite posao koji niste uspjeli od prije pola godine hvala lijepo
noviclan

#11336 Re: ZOBS

Post by noviclan »

veselinovic wrote: 11/05/2026 16:31 To su pravila koja se ne mijenjaju, makar zadnih 45 godina ( kad sam polagao) a mnogo su starija.
Postoje situacije kad je to neophodno tako rijesiti, rijetke ali postoje.
Problem prave strucnjaci koji trpaju znak STOP svugdje, vljda misle da taj znak ima vecu vaznost od obrnutog trugla.
Ako razmislis skontas zasto se nekad stavlja ne na liniju preglednosti, nego par metara prije,tj u kojim situacijama je ljekovit.
Apropo stopa, pa jevo mater strucnjak koji ga stavi uz onaj piklic kad vozis iz posavske na novopazarsku pa hajde ljeti i nekako ali zimi brate, ovima po ravnom nista ne znaci da malo uspore u nekom slucaju i stanu ali ovi uzbrdo valjaju da izguraju brdo i da se ukljuce na novopazarsku
Post Reply