Kosarkaska reprezentacija BiH

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

El_comadante

#31601 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by El_comadante »

Didier wrote: 08/05/2026 10:38
hrasno38 wrote: 08/05/2026 10:03
Didier wrote: 07/05/2026 17:42

Šta misliš o Kondiću i njegovom igranju za reprezentaciju?

Nisam siguran koliko je to dobra ideja, mada je dobio aplauz u Zetri protiv Panathinaikosa, što se vjerovatno može desiti samo kod nas.
Mislim da sada vec veliki uticaj na njega imaju Musa i Kamenjas i takodje da nam taj decko moye pokriti poyiciju naturalizovanog beka i otvoriti prostor Luki. A dobro ima grijehe al sta da se radi donekle razumijem njegovu zelju da bude saigrac Jokicu ali nikada necu razumjeti nikoga ko svoju zemlju ne stavi na prvo mjesto. Ali onda odes u drugu krajnost i skontas da na izborima svake 4 godine zaokruzujes iste one koji nas karaju zadnjih 30, da nam je savez jedno drustvo mrtvih pjesnika na cijem celu je presudjeni kriminalac iz Tuzle, dodikov potrcko, HDZ-ovci i onda se ne treba niscemu cuditi. Odes i pogledas sastav UO i ostalih radnih tjela i bivse kosarkase i kosarkasice izbrojis na prste jedne ruke. Kosta je dobar bek, dobar je i suter ne kao Roberson ali imamo tu igraca koji mogu pokriti taj sutersi dio.
Vidjet cemo brzo ce spisak mozda je ovo sto sam napisao i laz mada dolazi od vrlo ozbiljnih ljudi iz svijeta kosarke. Danas ni sam sebi vise ne mozes vjerovati :)
I ja otprilike tako mislim.

Valjda je i on smekšao, i shvatio da je dobro da igra zemlju u kojoj je rođen. Budemo vidjeli.
Nije on smekšao nego je shvatio da za Srbiju neće nikad igrati, pa haj daj šta daješ sad može i BiH.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#31602 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by hrasno38 »

El_comadante wrote: 08/05/2026 12:22
Didier wrote: 08/05/2026 10:38
hrasno38 wrote: 08/05/2026 10:03

Mislim da sada vec veliki uticaj na njega imaju Musa i Kamenjas i takodje da nam taj decko moye pokriti poyiciju naturalizovanog beka i otvoriti prostor Luki. A dobro ima grijehe al sta da se radi donekle razumijem njegovu zelju da bude saigrac Jokicu ali nikada necu razumjeti nikoga ko svoju zemlju ne stavi na prvo mjesto. Ali onda odes u drugu krajnost i skontas da na izborima svake 4 godine zaokruzujes iste one koji nas karaju zadnjih 30, da nam je savez jedno drustvo mrtvih pjesnika na cijem celu je presudjeni kriminalac iz Tuzle, dodikov potrcko, HDZ-ovci i onda se ne treba niscemu cuditi. Odes i pogledas sastav UO i ostalih radnih tjela i bivse kosarkase i kosarkasice izbrojis na prste jedne ruke. Kosta je dobar bek, dobar je i suter ne kao Roberson ali imamo tu igraca koji mogu pokriti taj sutersi dio.
Vidjet cemo brzo ce spisak mozda je ovo sto sam napisao i laz mada dolazi od vrlo ozbiljnih ljudi iz svijeta kosarke. Danas ni sam sebi vise ne mozes vjerovati :)
I ja otprilike tako mislim.

Valjda je i on smekšao, i shvatio da je dobro da igra zemlju u kojoj je rođen. Budemo vidjeli.
Nije on smekšao nego je shvatio da za Srbiju neće nikad igrati, pa haj daj šta daješ sad može i BiH.
Vidi kad nam je Mulaomerovic mogao da bude selektor moze i Kondic da igra
canvra888

#31603 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by canvra888 »

Ne pada mi na pamet da branim Mulaomerovića, ali po njegovom navodu u medijima, nije dobio poziv tada kada je trebao od reprezentacije BiH dok je bio igrač. Ne ulazeći u istinitost tih riječi, ali ne bih poredio Mulaomerovićevu i Kondićevu situaciju, posebno zato što za Kondića znamo da je dobijao pozive i također znamo da nam je radio iza leđa sa Srbijom, a nas držao u neizvjesnosti.

Kondić nas je, u najmanju ruku, pravio budalama, od selektora do stručnog štaba/saveza pa do nas, podržavaoca reprezentacije, svojim hinjalucima i radom iza leđa. Da se ne izrazim grublje.

Da se ja pitam, nikad ne bi prismrdio reprezentaciji, ali mi i jesmo zemlja puna apsurda.
kakavdanakneiskustvu

#31604 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by kakavdanakneiskustvu »

canvra888 wrote: 08/05/2026 16:46 Ne pada mi na pamet da branim Mulaomerovića, ali po njegovom navodu u medijima, nije dobio poziv tada kada je trebao od reprezentacije BiH dok je bio igrač. Ne ulazeći u istinitost tih riječi, ali ne bih poredio Mulaomerovićevu i Kondićevu situaciju, posebno zato što za Kondića znamo da je dobijao pozive i također znamo da nam je radio iza leđa sa Srbijom, a nas držao u neizvjesnosti.

Kondić nas je, u najmanju ruku, pravio budalama, od selektora do stručnog štaba/saveza pa do nas, podržavaoca reprezentacije, svojim hinjalucima i radom iza leđa. Da se ne izrazim grublje.

Da se ja pitam, nikad ne bi prismrdio reprezentaciji,
ali mi i jesmo zemlja puna apsurda.
:thumbup:
Rogie

#31605 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Rogie »

Ma kod nas se slave (pogotovo sada nakon plasmana na SP) igraci koji su nastupali za komsijske drzave u fudbalu (sada su kod nas u reprezentaciji) i sigurno bi i dalje nastupali da imaju potreban kvalitet, zatim primjeri Bosnjaka koji su igrali ili trenutno igraju za druge reprezentacije, pa i oni koji su nas iz njima poznatih razloga (u najboljim momentima njihove karijere) otkantali kao da ne postojimo kao reprezentacija (samim tim i drzava) i uz to kulturno pravili budalama. Nakon toga, dolaze i oni koji su odredjene prozore/okupljanja propustali potpuno neopravdano, pa su se ponovo nalazili na spiskovima. Ima tih 'aferima'...

Tako da, ne treba cuditi nista drugo. Ako Musi, Kamenom, Dzeki, Kolasincu to ne smeta – ko sam ja da nesto 'pametujem'. Previse smo mi toga sebi dopustili i godinama dopustali da zauzimamo cvrsce stavove oko mnogih pitanja, sto nije razlog da se ne napravi neki 'sistem' u vezi toga – odlasci/dolasci, petljanja – da se to jednom za sva vremena zavrsi. Mada, kome je to u cilju...
hrasno38

#31606 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by hrasno38 »

canvra888 wrote: 08/05/2026 16:46 Ne pada mi na pamet da branim Mulaomerovića, ali po njegovom navodu u medijima, nije dobio poziv tada kada je trebao od reprezentacije BiH dok je bio igrač. Ne ulazeći u istinitost tih riječi, ali ne bih poredio Mulaomerovićevu i Kondićevu situaciju, posebno zato što za Kondića znamo da je dobijao pozive i također znamo da nam je radio iza leđa sa Srbijom, a nas držao u neizvjesnosti.

Da se ja pitam, nikad ne bi prismrdio reprezentaciji, ali mi i jesmo zemlja puna apsurda.
KOndic je igrao za omladinske selekcije BiH i onda mu je neko bacio bubu u uho da bi on kao Srbin trebao da igra za Srbiju koja je jedna od najjackih kosarkasih sila na svijetu. Taj nas jebeni nacionalizam + privlacnost ponudjenog ga je prelomila da izabere Srbiju. Na zadnjem okupljanju je stvarno bio povrijedjen i dugo ga nije bilo ni u Dubaiu. Vidjet cemo sada ali u svakom slucaju ja vise volim da vidim Kondica u reprezentaciji i naseg Garzu nego nekog Amerikanca koji bi blokirao Garzu da moze igrati.
Mulaomerovic sere i sad se pokusava prati a uradio je isto kao i Preldzic i ja im nista posebno ne zamjeram, njihov izbor ali onda ne glume velike patriote. Dolazak Kondica mozda i prelomi mnoge druge mlade momke jer prvi put ove godine se prave i te kako ozbiljne omladinske reprezentacije i pozivi idu momcima i djevojkama iz citavog svijeta. Doduse vise za sada momcima. Pravi se i reprezentacija U20 i ljeto ce biti plaho interesantno sto se tice omladinske kosarke. Kod djevojaka ako ne uspiju da nadju talente van BiH letimo 90% u C divizije a momci bi mogli napraviti lijepa izmemadjenja. Takodje i selektori nisu birani po sistemu B/H/S nego su se gledale mnoge druge stvari. Halimimic ce voditi U20 zene i bit ce i dalje selektor A reprezentacije, Irhad Tinjak U18 muski a ujedno on je i trener juniora Dubaia u kojem igra i nas Subasic koji je veliki talenat. U16 muske ce voditi Gordan Firic a pomocnik ce mu biti Slavisa Ozegovic. Za trenera U14 izabran je odlicni trener iz Slobode Mario Marjanovic. Selektor muske U20 bi mogao biti ili Dzidic ili Trbic amozda i neko treci.
Dakle neki pomaci se desavaju a u sve je i ukljucen jedna momak koji skautira mlade igrace i igracice iz citavog svijeta i to radi perfektno. U julu igra A reprezentacija i ubrzo cemo vidjeti da li ce Kondic ici ili ne. Ovo mu je zadnji poziv.
izbjeglica_iz_besmisla

#31607 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Dobre informacije, hvala :thumbup:

Cemu dugujemo tu angazovanost saveza oko mladih selekcija? To je bio onomad podigao Mahmutovic i sve se maltene raspalo s njegovim odlaskom.
canvra888

#31608 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by canvra888 »

Nije to stvar samo sa Kondićem.

Šta je sa Sikirašem? Evropski prvak bio sa U selekcijom i šta onda? Zna li ko razlog zašto njega nema na okupljanjima, a uredno dobinja pozive?

Šta je sa Mutićem? Također bio u U selekcijama i sada nijedan nastup za seniorsku.
giovanni008

#31609 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by giovanni008 »

Zasto nece biti Nurka?

Pa haman 2 mjeseca je do prve tekme....

hrasno38 wrote: 08/05/2026 11:47 Ipak idemo bez Nurka u kvalifikacijama :(
hrasno38

#31610 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by hrasno38 »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 08/05/2026 19:44 Dobre informacije, hvala :thumbup:

Cemu dugujemo tu angazovanost saveza oko mladih selekcija? To je bio onomad podigao Mahmutovic i sve se maltene raspalo s njegovim odlaskom.
Pa recimo da se malo pritslo sa vise strana a Djerdja ima malo drugaciju viziju od osadasnjih selektora i puno toga polaze u omladinske selekcije a posebno mu je vazna U20
Rogie

#31611 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Rogie »

hrasno38 wrote: 08/05/2026 22:03 Pa recimo da se malo pritslo sa vise strana a Djerdja ima malo drugaciju viziju od osadasnjih selektora i puno toga polaze u omladinske selekcije a posebno mu je vazna U20
Pa koji je trener u maju dolazio u BiH da isprati zavrsnicu tih omladinskih takmicenja, i, koliko sam negdje cuo/procitao, jedan je od glavnih razloga sto ce se u20 selekcija na kraju ipak oformiti jer se nakon pocetne entuzijasticne najave ipak bilo sve brzo ugasilo da od toga nece biti nista? Sto je jos zanimljivije, lik nikakve veze s nasom drzavom kao drzavom nema, a izgleda da mu je opasno stalo da se nesto napravi. Mozda je i s Kondicem ovih dana uspio uzivo obaviti 'konacni' razgovor u vezi reprezentacije.

Sikiras vjerovatno vise ne zeli da se odaziva jer je (koliko se sjecam) bio na par sirih spiskova, moguce i dolazio dva puta i na kraju ili otpao sa zavrsnog spiska ili se uzalud pojavio na pripremama. Nije da je tada i igrao neku kosarku da bi bio u rosteru od 12 igraca.

Za Mutica nesto mislim da Adis nije znao ni da postoji, sad je mozda i on sam izgubio svaku volju da igra za reprezentaciju.
canvra888

#31612 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by canvra888 »

I Mutića i Sikiraša je Vedran uvrstio na spisak još prije skoro deceniju.

S druge strane, imao si Alibegovića koji je dolazio na pripreme dok je bio naturalizovan i onda kada je znao da neće biti izabran ispred naturalizovanog playa.

Imamo li im još kakav izgovor?
Rogie

#31613 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Rogie »

canvra888 wrote: 09/05/2026 00:37 I Mutića i Sikiraša je Vedran uvrstio na spisak još prije skoro deceniju.

S druge strane, imao si Alibegovića koji je dolazio na pripreme dok je bio naturalizovan i onda kada je znao da neće biti izabran ispred naturalizovanog playa.

Imamo li im još kakav izgovor?
Ma ne nalazim im ja izgovore, potpuno su mi nebitni likovi, samo se stvari moraju pogledati i iz njihovog ugla. Pogotovo ih je suludo porediti s jednim Alibegovicem...

Nikakve veze nema sto je neko nekoga pozivao prije X godina, pa poslije toga ga neko drugi (opravdano ili ne) nije pozivao X godina/nije uvrstavao u ekipu, i onda dodje neko treci u periodu kada su oni mozda totalno izbacili opciju igranja za reprezentaciju iz svoje glave. Ako nemas neku posebno izrazenu emociju (ili mozda nemas nikakvu) za drzavom za koju bi nastupao, a s druge strane ni neku potencijalno veliku korist za karijeru, zasto bi se u svim tim okolnostima odazivao?

Zasto nema Campare? Pozivan, cesto bivao u rosterima (istina, bez puno minuta), ali ocigledno povrijedjen ego. Bosnjak, vjerovatno ima itekakvu emociju, ali je s reprezentacijom (ocigledno) zavrsio. Sulejmanovicu je odnos s Adisom (minutaza?) bio dovoljan razlog da se ne pojavi cca 3 godine.

Za mene tu za mnoge stvari nema opravdanja, zato sa svima zavrsiti i biti nacisto na vrijeme. Jednom odbijes poziv/neopravdano se ne pojavis – za mog mandata si iskljucen iz svih opcija. Ista stvar i s Kondicem ako se sad ne odazove.
El_comadante

#31614 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by El_comadante »

hrasno38 wrote: 08/05/2026 19:39

KOndic je igrao za omladinske selekcije BiH i onda mu je neko bacio bubu u uho da bi on kao Srbin trebao da igra za Srbiju koja je jedna od najjackih kosarkasih sila na svijetu. Taj nas jebeni nacionalizam + privlacnost ponudjenog ga je prelomila da izabere Srbiju. Na zadnjem okupljanju je stvarno bio povrijedjen i dugo ga nije bilo ni u Dubaiu. Vidjet cemo sada ali u svakom slucaju ja vise volim da vidim Kondica u reprezentaciji i naseg Garzu nego nekog Amerikanca koji bi blokirao Garzu da moze igrati.
Mulaomerovic sere i sad se pokusava prati a uradio je isto kao i Preldzic i ja im nista posebno ne zamjeram, njihov izbor ali onda ne glume velike patriote. Dolazak Kondica mozda i prelomi mnoge druge mlade momke jer prvi put ove godine se prave i te kako ozbiljne omladinske reprezentacije i pozivi idu momcima i djevojkama iz citavog svijeta. Doduse vise za sada momcima. Pravi se i reprezentacija U20 i ljeto ce biti plaho interesantno sto se tice omladinske kosarke. Kod djevojaka ako ne uspiju da nadju talente van BiH letimo 90% u C divizije a momci bi mogli napraviti lijepa izmemadjenja. Takodje i selektori nisu birani po sistemu B/H/S nego su se gledale mnoge druge stvari. Halimimic ce voditi U20 zene i bit ce i dalje selektor A reprezentacije, Irhad Tinjak U18 muski a ujedno on je i trener juniora Dubaia u kojem igra i nas Subasic koji je veliki talenat. U16 muske ce voditi Gordan Firic a pomocnik ce mu biti Slavisa Ozegovic. Za trenera U14 izabran je odlicni trener iz Slobode Mario Marjanovic. Selektor muske U20 bi mogao biti ili Dzidic ili Trbic amozda i neko treci.
Dakle neki pomaci se desavaju a u sve je i ukljucen jedna momak koji skautira mlade igrace i igracice iz citavog svijeta i to radi perfektno. U julu igra A reprezentacija i ubrzo cemo vidjeti da li ce Kondic ici ili ne. Ovo mu je zadnji poziv.
Nemožeš porediti Mulaomerovića i Kondića jer nije ista situacija. Ovaj nije htio igrati za BiH a bio selektor, dakle pozicija igrač-trener. Konjić nije htio igrati za BiH sve do momenta kad mu je potonula i zadnja nada da neče igrati za Srbiju, dakle igrač-igrač. A moramo nekad pokazati i karakter kao ljudi, kao savez.
Post Reply