SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

il dottore

#107101 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by il dottore »

drug_profi wrote: 06/05/2026 11:50
Haris.ba wrote: 06/05/2026 11:44
drug_profi wrote: 06/05/2026 11:40 Upravitelja recimo to ne zanima. Ili pare odmah ili ništa od radova. Mora biti neki fond negdje jbg.
Gdje ima fond za ikakve ostale troskove koje imas u zivotu?
drug_profi wrote: 06/05/2026 11:40 Ali ne odmah cijeli iznos. Želim opciju plaćanja bar na 24 rate.
Ima banka, ima mikrokreditna. Dogovoris se i placas na rate.
Opet ti naopako pilaš. Vidi se da si pravnik jbt.

Neću dodatne troškove i komercijalne kamate.
Država treba da je servis građanima.
Država treba da štiti odgovorne građane od neodgovornih.

Ako postoji fond za ovo i za ono, onda bi trebalo napraviti i za održavanje stambenih objekata kolektivnog stanovanja.
Ništa drugo ne može funkcionisati jer je sve drugo nasilje nad građanima.
Država je zakuhala sa lošim populističkim zakonima, i sad neće da se mješa.
Hajde?
Da drzava odrzava zgrade koje su etazno privatno vlasnistvo?

Ima li to idje na svijet?

Hoce stan u centru grada, privatno vlasnistvo, ali nece da odrzava fasadu i ostalo
tokio25

#107102 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

ne znam da li se krivo izrazio ili stvarno tako misli
ja sam to shvatio fond da ima za uraditi a stanari da pune taj fond mjesecno
a ako neko ne placa tuzbe itd
Laplace

#107103 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

noviforumas wrote: 01/05/2026 21:24
muha_sa wrote: 01/05/2026 21:16
noviforumas wrote: 01/05/2026 21:10 Nije otisao sto je ogladnio, nego da smiri dijete i sakrije se u masi.

Nadam se da MUP pomno prati komentare na drustvenim mrezama. Sve koji traze opravdanja i ostavljaju neprikladne komentare treba tretirati kao potencijalne ubice.
Zar ima i takvih :? :(
Nemali broj i to pod punim imenom i prezimenom. Da MUP zaduzi nekoga samo da takve evidentira imao bi taj pune ruke posla. Monstrumi, psihopate.
Khm...
600 wrote: 01/05/2026 21:30 Ne pricajte gluposti. Ne pricajte kad ne znate sta je bilo. Tare je bio porodican covjek, volio je svoju zenu i dijete vise od sebe. Davao se i previse, stan zajdnicki je uredio sam. Dok ga doticna nije sa direktorom prevarila i to je okidac bio. Zao mi ga samo tako
Nije trebalo mnogo vremena da ispliva jedan od njih.
Laplace

#107104 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

600 wrote: 01/05/2026 21:30 Ne pricajte gluposti. Ne pricajte kad ne znate sta je bilo. Tare je bio porodican covjek, volio je svoju zenu i dijete vise od sebe. Davao se i previse, stan zajdnicki je uredio sam. Dok ga doticna nije sa direktorom prevarila i to je okidac bio. Zao mi ga samo tako
Da li oni koji se nisu odlučili na ubistvo nedovoljno vole djecu i ženu? Nisu porodični ljudi ako u suprugu ne ispale nekoliko metaka?
peca777

#107105 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by peca777 »

ma yebo tareta i slicne (ala 600). Kad im neko cerku rokne mozda i dodju tobe.
drug_profi

#107106 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

il dottore wrote: 06/05/2026 13:19 Da drzava odrzava zgrade koje su etazno privatno vlasnistvo?

Ima li to idje na svijet?

Hoce stan u centru grada, privatno vlasnistvo, ali nece da odrzava fasadu i ostalo
Padobranac.
Čitavu diskusiju pročitaj.

Fond koji bi pokrivao dio od neplatiša i koji bi onda koristio mehanizme države za utuživanje i naplatu od takvih.
Ujedno koji bi služio i kao kreditna baza za veće iznose radova, a koje bi se vraćale mjesečnim uplatama.
Da se time zaštite odgovorni građani od neodgovornih.

A specifične i arhitektonski historijski i sl. važna fasade svakako bi grad morao pokrivati u iznosu koji prelazi cijnu obične fasade.
sinuhe

#107107 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sinuhe »

Na Zapadu kada neko kaže da se preselio zbog visokih troškova stanovanja misli se na velike radove.
drug_profi

#107108 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

sinuhe wrote: 06/05/2026 13:56 Na Zapadu kada neko kaže da se preselio zbog visokih troškova stanovanja misli se na velike radove.
potpuno nevažno šta se na zapadu kaže

Ako želimo zaista riješiti ovo pitanje, ovo je način.
Sve drugo je samo alibi rješenje i neprovodivo i nefunkcionalno.
Mora se biti svjestan mogućnosti građana.
Ateista

#107109 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Laplace wrote: 06/05/2026 13:52
Da li oni koji se nisu odlučili na ubistvo nedovoljno vole djecu i ženu? Nisu porodični ljudi ako u suprugu ne ispale nekoliko metaka?
:shock:
Promakao mi je post koji si kvotao, ne mogu da vjerujem da neko moze tako nesto napisati.
dr_Evil

#107110 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dr_Evil »

Miran porodicni covjek, pretukao rodjenu mater, pa onda rodjenog brata. Na ranu ga povit :D
mali_balon

#107111 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

peca777 wrote: 06/05/2026 13:05 Wow! Ja koji imam problem nisam pametan no vi jeste. Dajte mi kontakt advokata koji ce to uraditi? Jesam li vam napisao advokat, pev, inpekcija, upravitelj NEMAJU I NE ZNAJU RECI MEHANIZAM naplate od onih koji NE ZELE.

I ja nepismen.

I koji k ovi clanovi kazu za evo popravak krova?

Clan 25 sta kaze?
1) Ugovorom između etažnih vlasnika i upravnika se regulišu njihova međusobna prava i obaveze o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrade.

(2) Ugovor potpisuje odgovorno lice upravnika i predstavnik etažnih vlasnika, nakon prethodno pribavljene saglasnosti etažnih vlasnika na tekst ugovora.

(3) Upravnik je dužan po zaključenju ugovora, jedan primjerak ugovora dostaviti Ministarstvu, najkasnije u roku od 30 dana od dana zaključivanja ugovora.
Koji ugovor za one koji ne zele potpisati? Koji nisu u 51%?
Spoiler
Show
(1) Ugovor između etažnih vlasnika i upravnika obavezno sadrži podatke o:

a) sadržaju i obimu poslova redovnog održavanja zajedničkih dijelova zgrade,

b) obavezi preduzimanja hitne i nužne popravke,

c) obavezi i postupku izrade godišnjeg odnosno višegodišnjeg programa održavanja, plana prihoda i rashoda, te godišnjeg izvještaja o radu,

d) načinu osnivanja zajedničke rezerve,

e) načinu uplate sredstava minimalne naknade i zajedničke rezerve na poseban podračun zgrade ili na transakcijski račun upravnika otvoren isključivo za poslove upravljanja i održavanja zajedničkih dijelova zgrade,

f) načinu raspolaganja sredstvima sa podračuna zgrade,

g) načinu raspolaganja sredstvima zajedničke rezerve na transakcijskom računu upravnika,

h) visini mjesečne naknade upravniku,

i) visini mjesečne naknade predstavniku etažnih vlasnika,

j) zastupanju etažnih vlasnika pred sudom i drugim organima,

k) odgovornosti upravnika za obavljanje poslova,

l) otkaznom roku od 90 dana.

(2) Etažni vlasnici i upravnik su dužni postojeće ugovore uskladiti sa ovim zakonom u roku od devet mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.
Gdje ovdje pise obaveza i nacin naplate od onih koji NE ZELE DA UCESTVUJU U POPRAVCI KROVA, ili o nacinu naplate upravitelja od njih? Gdje?
mali_balon wrote: 06/05/2026 12:42 koji ne izmiruju obaveze.
Izmiruju obaveze mjesecnog troska ka upravitelju, no ne zele da izmiruju trosak sanacije krova.
Kad dodjes do clana 30 bit ce ti jasno.....odustajem od daljne rasprave.....a ima posebna tema da ovdje vise ne smaram
mali_balon

#107112 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

dr_Evil wrote: 06/05/2026 14:05
Miran porodicni covjek, pretukao rodjenu mater, pa onda rodjenog brata. Na ranu ga povit :D
Pa to su neki novi standardi....miran porodican ali nekad moras prebit sve zivo ono ispusni ventil...kontas....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#107113 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

ne kontam
jesu li ovdje u kvotanju pomiješana dva zločina
dječak sa šibicama

#107114 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Prakticno zamislja se da jedan stanar, od njih 30 ili 50, prahne mu nova fasada pokrene inicijativu i onda on zeli da neko tamo, neki zakon, drzava, grad, kanton, natjera ostale da mu plate fasadu.

Ne ide to tako.

Zakon moze samo obvezati stanare zgrade u kojoj se fasada obrusava na ulicu, recimo, laicki ali i logicno. Ako je opasna po prolaznike i stanare, onda bi zakon trebao to nekako i regulisati. Pola placa drzava kanton grad, pola stanari, ili u nekom odnosu kako se dogovore.

Sve ostalo je prdimahovina, nema od toga nista. Cuj ja zelim novu fasadu i hajd sad komsije platite.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#107115 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by izvrsni direktor »

dječak sa šibicama wrote: 06/05/2026 14:51 Prakticno zamislja se da jedan stanar, od njih 30 ili 50, prahne mu nova fasada pokrene inicijativu i onda on zeli da neko tamo, neki zakon, drzava, grad, kanton, natjera ostale da mu plate fasadu.

Ne ide to tako.

Zakon moze samo obvezati stanare zgrade u kojoj se fasada obrusava na ulicu, recimo, laicki ali i logicno. Ako je opasna po prolaznike i stanare, onda bi zakon trebao to nekako i regulisati. Pola placa drzava kanton grad, pola stanari, ili u nekom odnosu kako se dogovore.

Sve ostalo je prdimahovina, nema od toga nista. Cuj ja zelim novu fasadu i hajd sad komsije platite.
Zasto bi ja placao obnovu fasade tebi?
Ako vozim neispravno auto, ne rade kocnicd, i kao takav predstavljam opasnost po pjesake, necu moci zakociti pred zebrom, je li treba drzava da mi plati popravku popola sa mnom?! Logicno jel...
Last edited by izvrsni direktor on 06/05/2026 15:14, edited 1 time in total.
Laplace

#107116 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 01/05/2026 23:16
Rothmans wrote: 01/05/2026 23:15
vjeshalica wrote: 01/05/2026 23:11 Mnogo ljudi zivi sa hivom najnormalnije uz terapije dakle nije svako saznanje kasno.
Pa bil ti halalila da ti se donese hiv u kucu zbog kurvanja ?
Ja jedno ti sasvim nesto drugo....odnosno zargonski ja o grahu ti o kupusu i tako to.....
Još kad bi mu neko rekao da se HIV može dobiti i bez kurvanja...
drug_profi

#107117 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

dječak sa šibicama wrote: 06/05/2026 14:51 Prakticno zamislja se da jedan stanar, od njih 30 ili 50, prahne mu nova fasada pokrene inicijativu i onda on zeli da neko tamo, neki zakon, drzava, grad, kanton, natjera ostale da mu plate fasadu.

Ne ide to tako.

Niko to nije rekao. Zna se ko je zadužen za održavanje i on samo može reći da su neki radovi potrebni.
semirsar

#107118 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by semirsar »

Truba wrote: 06/05/2026 14:49 ne kontam
jesu li ovdje u kvotanju pomiješana dva zločina
od istog "covjeka", da, prvi zlocin je premlacivanje majke i brata.
peca777

#107119 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by peca777 »

mali_balon wrote: 06/05/2026 14:14 Kad dodjes do clana 30 bit ce ti jasno.....odustajem od daljne rasprave.....a ima posebna tema da ovdje vise ne smaram
A ja kontao da ces mi reci nesto korisno, jer nas par stanara glupo, ludimo, kontaktirali razne instuticije i advokate, ali ne mozes natjerati nikoga da plati ako nece.

Tri si mi clana naveo, evo i ovaj treci ne govori kako natjerati nekoga da plati obnovu krova ako to nece
Član 30

(Minimalna naknada)

(1) Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstva, donosi odluku o minimalnom iznosu mjesečne naknade po jednom 1 m2 korisne površine stana ili druge samostalne prostorije, kako bi se osiguralo nesmetano upravljanje i održavanje zajedničkih dijelova zgrade.

(2) Minimalni iznos mjesečne naknade služi za pokriće troškova naknade upravniku, predstavniku etažnih vlasnika i ostatak čini zajedničku rezervu.

(3) Naknadu iz stava (1) ovog člana etažni vlasnik obavezno uplaćuje do kraja mjeseca za tekući mjesec.
I bolje da odustanes, samo mi dajes laznu nadu.
Laplace

#107120 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

¤ jelena ¤ wrote: 02/05/2026 02:04 Jbt, šta anonimnost napravi od naizgled misaonih bića... :(
Da, ovdje. Ali na Facebooku još gore stvari (kako ovdje navode, a ja radije vjerujem nego da provjeravam) pišu pod pravim imenom i prezimenom.

Zašto bi nas bilo briga da li je neko nekoga varao? Ubio je ženu, sve ostalo je nebitno. EOD.
zigson

#107121 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

moimoi wrote: 06/05/2026 10:12
zigson wrote: 06/05/2026 10:09
moimoi wrote: 06/05/2026 10:06

Pa bilo bi fino da novinari istraze koliko je nevinih stradalo od legalnog a koliko od ilegalnog oruzja?

Pucnjave medju krimosima me ne interesuju.

Da li je recimo idiot sto je ubio ono dijete na Otoci u autu imao dozvolu? Kao i svi femicidi koji su izvrseni hladnim oruzjem.

Mescini da dozvolu uopste nije tesko izvaditi.
Ponavljas par puta 'mescini' da nije tesko izvaditi bez ikakvog iskustva sa tim, naprdjujes bezveze. Odi i pogledaj proceduru treba ti pola godine da sve zavrsis.
Gdje sam ponovila?
Koliko mogu zakljuciti, nakon sto ga dobijes vise ti ga ne mogu oduzeti pa makar imao i krivicne prijave? Ili grijesim? Prosvjetli me?!
:-) za narusavanje JRiM ti mogu oduzeti i oduzimaju a kamo li za sta drugo.
Za nepravilno skladistenje, nepravilno nosenje, nosenje sa metkom u cijevi, itd itd milion nekih stvari a neke stvari vuku i prijave mimo oduzimanja.

I da, kad ti se jednom oduzme dozvola ne mozes je nikad vise dobiti.

Ovo ti je u rangu 1 lik vozi 200 na sat gdje je ogranicenje 130, 100.000 ostalih ljudi vozi po ogranicenju, al ne hajmo mi tu staviti ogranicenje 50, 5 lezecih i 2 kamere zbog onog jednog, hajmo jebati ovih 100.000 ostalih.

Zakon o nabavci i nosenju oruzja je i dovoljno "ostar", ne moze svako dozvolu ni izganjati, po meni nema potrebe zatezati dodatno legalno naoruzanje.

99.99% problema je u nelegalnom naoruzanju.
Laplace

#107122 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

bumerangss wrote: 02/05/2026 10:37
last mohicans wrote: 01/05/2026 20:56 Svaki slučaj ko preslikan, pa neka se skupština KS ovim pozabavi a ne da mlate praznu slamu. Toliko o tome da policija nije upoznata sa slucajem bila, a i socijalne sluzbe, ko vec ne.
Pokušali smo inicirati sporazumni razvod, ali on nije pristajao pa smo podnijeli tužbu. Trenutno je na snazi bila mjera zabrane, Elma ga je više puta prijavljivala policiji, stalno je pratio, uhodio i jako se plašila. Imam utisak da je imala osjećaj da se nešto ovakvo može desiti", govori nam potresena Bojičić.
Zasto si ogranicio samo na KS?!

Pa sta je sa onim iz Gracanice jel sto je prenosio live ubistvo žene, pa sa onim momkom u Mostaru sto je ubio onu prelijepu djevojku...? Znaci nije ovo kantonalni problem
Iz Gradačca.
mali_balon

#107123 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

peca777 wrote: 06/05/2026 15:53
mali_balon wrote: 06/05/2026 14:14 Kad dodjes do clana 30 bit ce ti jasno.....odustajem od daljne rasprave.....a ima posebna tema da ovdje vise ne smaram
A ja kontao da ces mi reci nesto korisno, jer nas par stanara glupo, ludimo, kontaktirali razne instuticije i advokate, ali ne mozes natjerati nikoga da plati ako nece.

Tri si mi clana naveo, evo i ovaj treci ne govori kako natjerati nekoga da plati obnovu krova ako to nece
Član 30

(Minimalna naknada)

(1) Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog Ministarstva, donosi odluku o minimalnom iznosu mjesečne naknade po jednom 1 m2 korisne površine stana ili druge samostalne prostorije, kako bi se osiguralo nesmetano upravljanje i održavanje zajedničkih dijelova zgrade.

(2) Minimalni iznos mjesečne naknade služi za pokriće troškova naknade upravniku, predstavniku etažnih vlasnika i ostatak čini zajedničku rezervu.

(3) Naknadu iz stava (1) ovog člana etažni vlasnik obavezno uplaćuje do kraja mjeseca za tekući mjesec.
I bolje da odustanes, samo mi dajes laznu nadu.

Clan 41 obaveze upravnika
......
v) da uz prethodno dostavljenu pismenu opomenu, vrši utuživanje etažnih vlasnika za neizmirene obaveze nastale po osnovu upravljanja i održavanja zajedničkih dijelova zgrade, vodeći računa o roku zastare ovih potraživanja, te pokreće postupak izvršenja po donesenim pravosnažnim presudama, odnosno izvršnim naslovima koje ima u skladu sa ovim zakonom
nivla

#107124 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nivla »

nedavno nas se skupila vecina i platila dio avansa za popravku lifta u kesu i to odnijeli upravitelju, potrebno je bilo da je za to saglasno 51%, od ukupnog troska za popravku lifta odbijen avans i ostatak koji je cca 50% iznosa fakturisan svim stanarima(pa i onim koji se nisu slozili za popravku) na 6 mjeseci po xx km
peca777

#107125 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by peca777 »

mali_balon wrote: 06/05/2026 17:22 v) da uz prethodno dostavljenu pismenu opomenu, vrši utuživanje etažnih vlasnika za neizmirene obaveze nastale po osnovu upravljanja i održavanja zajedničkih dijelova zgrade
Upravljanje i odrzavanje. Ne postoji nacin na koji ces nekoga natjerati da plati vise i marke od odrzavanja koji mu je onaj standardni racun.

Da zavrsimo diskusiju, MOLIM TE, ako znas nekog advokata koji ce potvrditi tvoju pricu, 50+1%, renoviranje krova koji prokisnjava, svi moraju platiti (neovisno jesu li potpisali tj i ovih 49%) molim te da mi javis odoh odmah sada do njega.

Trosak sanacije krova snosi nas 10tak, jer ostali ne zele i nema pravnog nacina da ih se natjera.
nivla wrote: 06/05/2026 17:35 iznosa fakturisan svim stanarima(pa i onim koji se nisu slozili za popravku) na 6 mjeseci po xx km
Ko je upravitelj? Oki tako ne zeli. Kaze da nema zakonskog nacina da naplati od onih koji nisu potpisali da su saglasni sa fakturisanjem.
Post Reply