- Registracija vozila - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

tokio25

#5476 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by tokio25 »

ZoomZoomKiwi wrote: 05/05/2026 19:37
tokio25 wrote: 05/05/2026 19:03
ZoomZoomKiwi wrote: 05/05/2026 16:45 Kasniš druže respo ima skoro pa dvije godine od kako je MUP ZDK počeo izdavati te MT tablice. Zakonski postoje već odavno.
ne mogu se sjetiti da li sam vidio te mt tablice tako da me nije ni interesovalo iskreno ima li kakvih jos tablica umjesto obicnih taxi i probnih
ustvari ima jos oruzane snage da su drugacije i to je to koliko znam uz ove tm
Imaju OT
koje su OT?

aha skontao oldtimer
a sad pogledah ove mt i pise da su prenosive registarske oznake i da moze i fizicko i pravno lice uzeti ove tablice
c/p sa ideee

Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini i Pravilnikom o registriranju vozila, a uz potporu Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) u Bosni i Hercegovini je omogućeno korištenje prenosivih registarskih oznaka!

Prenosive registarske oznake su namijenjene za korištenje isključivo unutar granica BiH a njihova primjena pojednostavljuje kupoprodaju automobila i sprječava rizik od nenaplaćenih udesa za vozila koja su neregistrirana sudjelovala u prometu.

IDDEAA je unaprijedila učinkovitost sustava tako da kantonalni MUP-ovi u FBiH, MUP Republike Srpske i Odjel za javni registar Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine mogu bez problema izdavati ove registarske oznake kakve već dugo postoje u zemljama EU.

Ove registarske oznake su crvene boje i izdaju se pravnim ili fizičkim osobama – gospodarstvenicima i mogu se koristiti za automobile koji se voze na testnu vožnju, popravku, tehnički pregled, do mjesta prodaje ili izlaganja, atestiranja ili čuvanja. U vozilu na kojem se nalaze prenosive registarske oznake, a koje učestvuje u prometu mora se nalaziti potvrda o registraciji vozila za prenosive registarske oznake, isprava o osiguranju od automobilske odgovornosti za te prenosive registarske oznake i potvrda o korištenju prenosivih registarskih oznaka koje su na vozilu.

Naime, Vijeće ministara BiH je početkom ove godine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo Pravilnik o cijeni isprava o vozilu i cijeni oznaka za obilježavanje vozila, kojim se definira visina naknade za registriranje i korištenje prenosivih registarskih oznaka, a IDDEEA je doradila učinovitost sustava odnosno baze podataka i tako su stvoreni tehnički preduvjeti za uvođenje prenosivih registarskih oznaka u uporeabu. U Pravilniku o dopunama Pravilnika o registriranju vozila se precizira da se zahtjev za izdavanje prenosivih registarskih oznaka za vozilo podnosi policijskoj postaji prema sjedištu pravne ili fizičke osobe – gospodarstvenika, a nakon podnošenja zahtjeva nadležni organ donosi rješenje kojim se odobrava izdavanje prenosivih registarskih oznaka u skladu s registriranom djelatnošću podnositelja zahtjeva. Visina novčane naknade za izdavanje i korištenje prenosive registarske oznake iznosi 20 KM.
Last edited by tokio25 on 05/05/2026 19:48, edited 1 time in total.
ZoomZoomKiwi

#5477 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by ZoomZoomKiwi »

tokio25 wrote: 05/05/2026 19:42

ne mogu se sjetiti da li sam vidio te mt tablice tako da me nije ni interesovalo iskreno ima li kakvih jos tablica umjesto obicnih taxi i probnih
Imaju OT
koje su OT?
Oldtimer.

Ti kao da si zadnje tri godine bio u zatvoru bez pristupa javnim servisima i medijima.
tokio25

#5478 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by tokio25 »

ZoomZoomKiwi wrote: 05/05/2026 19:48
tokio25 wrote: 05/05/2026 19:42

Imaju OT
koje su OT?
Oldtimer.

Ti kao da si zadnje tri godine bio u zatvoru bez pristupa javnim servisima i medijima.
pa sta ce mi to koji klinac niti vozim oldtimera niti se bavim trgovinom pa da moram probne prenosive i sl ganjati

ps. eto ti si imao pristup pa opet pogresno tumacis sta su ove MT tablice
oXavier

#5479 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by oXavier »

ZoomZoomKiwi wrote: 05/05/2026 16:45 Kasniš druže respo ima skoro pa dvije godine od kako je MUP ZDK počeo izdavati te MT tablice. Zakonski postoje već odavno.
Imaju još za radne mašine, traktor i sl, i za vozila diplomatskih prestavništva.
tokio25

#5480 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by tokio25 »

oXavier wrote: 05/05/2026 19:59
Imaju još za radne mašine, traktor i sl, i za vozila diplomatskih prestavništva.
a dobro to radne masine i traktori su posebna vrsta i ove diplomatske znam al ovo mt nisam znao
oXavier

#5481 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by oXavier »

soxx wrote: 05/05/2026 17:50 Prodajem prvi put auto.

Sad mene pitaju jel auto registrovano. Jeste do pocetka sljedece godine.
Sta se podrszumijeva pod tim registrovan? Koliko ce on morat doplatit da auto prevede na sebe i osiguranje i sta sve ide?

Jer ja hocu polisu prenijet na auto novo sto dam uvezao.

Ne zelim ni kupcs mnogo zakinut jer mi je poznanik ako se odluci ga kupit.
Ako je auto registrovano, on će kupiti kratkoročnu policu osiguranja od dana kupovine do isteka registracije, ima još troškove nove saobraćajne dozvole, kupoprodajnog ugovora i takse, to ti mogu izračunati u agenciji gdje osiguravaš vozilo. Kad on prebaci vozilo na sebe ti možeš prekinuti policu, dobiti povrat neiskorištenog dijela premije sa iste, i tada je iskorisitiiti za novo vozilo.
NediM17

#5482 Re: - Registracija vozila - sve o tome

Post by NediM17 »

soxx wrote: 05/05/2026 17:50 Prodajem prvi put auto.

Sad mene pitaju jel auto registrovano. Jeste do pocetka sljedece godine.
Sta se podrszumijeva pod tim registrovan? Koliko ce on morat doplatit da auto prevede na sebe i osiguranje i sta sve ide?

Jer ja hocu polisu prenijet na auto novo sto dam uvezao.

Ne zelim ni kupcs mnogo zakinut jer mi je poznanik ako se odluci ga kupit.
Kupac treba dokupiti osiguranje za preostali dio registracije, platiti novu saobracajnu dozvolu na svoje ime
Prodavac ne moze povuci svoju policu osiguranja prije toga.
Uostalom, sve ce ti se kazati u agenciji za registraciju vozila.
Edit:
Evo covjek objasnio
Post Reply