Da si ikad prisao i blizu. Business klase znao bi da to ne igra nikakvu ulogu na pasoskoj kontroli, pogotovo u EU. Kod nas te mogu preko reda pustiti ako si schmidt ili si neki klinac u vladi.tokio25 wrote: ↑04/05/2026 18:23nisam bezosTrappist wrote: ↑04/05/2026 18:19tokio25 wrote: ↑04/05/2026 17:52
kad ides biznis klasom i kad si clan kluba neke avio kompanije sve je jednostavnije
tako da ja ne cekam toliko
a sad se buni sto i tebi nije tako
opet niko te ne tjera da ides tamo ako neces
tako da opet je do tebe ne do njih
jbt ajmo se onda zaliti i sto amerika brani da udjemo kad nemamo vize![]()
Gdje si jeff bezos nismo se prepoznali
biznis klasa uopste nije toliko skuplja od ekonomske
nisam ja kriv sto vi ganjate wizz i sl
EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
-
Trappist
#476 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
-
tokio25
#477 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
nemoj mi stavljati rijeci u usta i nesto sto nisam rekaokakabanja213 wrote: ↑04/05/2026 19:06Znaci raji koja ide na Jadran preporucujes Sarajevo Zagreb biznis klasom pa onda da se spuste do Podaca, Drvenika, Dola autobusom, taksijem ili renta a car. Bravo.tokio25 wrote: ↑04/05/2026 17:52kad ides biznis klasom i kad si clan kluba neke avio kompanije sve je jednostavnijekakabanja213 wrote: ↑04/05/2026 17:38
Elmedine, jesi li to ti??? Cuj ti ne cekas toliko. Kralju, cekas kolika je guzva na granici (moszda onih 50tak metara prije boljih mozes preci u traku za bijelce) i slikas se (mozda i ne ako si bijelac).
Ja oskljicivo idem gdje moram i gdje mi je fino a to ni Hrvatska ni Srbija nisu.
Opet to nema nikakve veze za ovim idiotskim pravilom.
tako da ja ne cekam toliko
a sad se buni sto i tebi nije tako
opet niko te ne tjera da ides tamo ako neces
tako da opet je do tebe ne do njih
jbt ajmo se onda zaliti i sto amerika brani da udjemo kad nemamo vize
rekao sam da svako bira gdje ce
ako se nekome ne svidja proces moze u crnu goru
- JohnnyS
#478 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Zar biznis klasa ima i biznis granični prijelaz na aerodromu?
-
tokio25
#479 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
itekako igra kad si clan kluba i letis biznis klasom
tebe su ocito levatili i za nesto sto ti "pripada"
nisam rekao da prolazis odmah nego da manje cekas
-
tokio25
-
kakabanja213
#481 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
-
kakabanja213
#482 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
To u Kolumbiji za vrijeme Escobara nije bilo. Ali nek ti bude.
-
tokio25
#483 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
3.1 Premium facilitation services Premium facilitation services (also known as ‘fast track’) are now an important component of many airline and airport business models. Dubai International Airport, for example, offers a range of passenger concierge services including fast-track immigration by three different branded providers while many airlines offer fast track border entry services for first and business class passengers.kakabanja213 wrote: ↑04/05/2026 19:12Taman mu isto pisem. Kakve veze biznis klasa sa carinom ima???
-
tokio25
#484 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
idite vi do makarskekakabanja213 wrote: ↑04/05/2026 19:14To u Kolumbiji za vrijeme Escobara nije bilo. Ali nek ti bude.
ps. nije ni cudo sto se bunite i sto nemate pojma izgleda kako fercera u biti sve to
-
kakabanja213
#485 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Kakve veze Dubai ima sa EU? Na EU aerodromima to ne postoji a siguran sam ni na USA(tu sam sve znacajnije obisao). Imas na amerckim one preclear, TSA raznorazne fore ali to nikakve veze sa klasom u avionu nema. Bas nikakve. Ti mozes sa najjeftinijom kartom kupiti brzu carinu i security. Na Eu aerodromima toga nema ali vjerujem za lovu bice i to. Opet to sa cijenom karte nece imati nikakve veze. Moguce je da takvo nesto postoji u tim slobodarskim drzavama tipa UAE, Katar, ali taj dio svijeta me bas ne zanima.tokio25 wrote: ↑04/05/2026 19:173.1 Premium facilitation services Premium facilitation services (also known as ‘fast track’) are now an important component of many airline and airport business models. Dubai International Airport, for example, offers a range of passenger concierge services including fast-track immigration by three different branded providers while many airlines offer fast track border entry services for first and business class passengers.kakabanja213 wrote: ↑04/05/2026 19:12Taman mu isto pisem. Kakve veze biznis klasa sa carinom ima???
-
tokio25
#486 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
vidis li sta pise for examplekakabanja213 wrote: ↑04/05/2026 19:27Kakve veze Dubai ima sa EU? Na EU aerodromima to ne postoji a siguran sam ni na USA(tu sam sve znacajnije obisao). Imas na amerckim one preclear, TSA raznorazne fore ali to nikakve veze sa klasom u avionu nema. Bas nikakve. Ti mozes sa najjeftinijom kartom kupiti brzu carinu i security. Na Eu aerodromima toga nema ali vjerujem za lovu bice i to. Opet to sa cijenom karte nece imati nikakve veze. Moguce je da takvo nesto postoji u tim slobodarskim drzavama tipa UAE, Katar, ali taj dio svijeta me bas ne zanima.tokio25 wrote: ↑04/05/2026 19:173.1 Premium facilitation services Premium facilitation services (also known as ‘fast track’) are now an important component of many airline and airport business models. Dubai International Airport, for example, offers a range of passenger concierge services including fast-track immigration by three different branded providers while many airlines offer fast track border entry services for first and business class passengers.kakabanja213 wrote: ↑04/05/2026 19:12
Taman mu isto pisem. Kakve veze biznis klasa sa carinom ima???
to ima svaki veci aerodrom i u europi
evo prvi odgovor ai
AI Overview
Fast-track airport services in Europe provide priority access to security and passport control, allowing travelers to skip long lines for a faster, smoother experience. These services are available at most major European hubs (e.g., London Heathrow, Paris CDG, Rome Fiumicino, Frankfurt) for roughly €5–€15, accessible via premium tickets, elite frequent flyer status, or by purchasing passes from providers like Holiday Extras or Vueling.
eu.parkos.com
+4
Popular European Fast Track AirportsMany European airports offer dedicated priority lanes (often called "Fast Lane" or "Premium Security"):Major Hubs: London Heathrow (LHR), Paris Charles de Gaulle (CDG), Frankfurt (FRA), Amsterdam Schiphol (AMS), Rome Fiumicino (FCO).Regional & Leisure Airports: Dublin (DUB), Barcelona (BCN), Zurich (ZRH), Athens (ATH), Malaga (AGP).How to Access Fast TrackPremium Class Tickets: Business or First Class tickets almost always include fast-track access.Frequent Flyer Status: Gold or Diamond members of airline loyalty programs (e.g., SAS EuroBonus, Aegean Miles+Bonus) get free access.Purchase Online/On-site: Non-premium passengers can often buy passes directly from the airport website, airline, or through services like Holiday Extras.Premium Credit Cards: Select premium credit cards, such as certain Visa premium cards, offer fast track in specific countries.Costs and ConsiderationsCosts: Generally start around €5–€10 per person, varying by airport (e.g., €7 at Rome Fiumicino, ~€12.50+ at Eindhoven).Effectiveness: While usually faster, these lanes can sometimes experience delays during peak times if they attract many families or premium passengers.Validity: Passes are usually valid only for the specific flight and date booked.Specific Airport Examples (Prices & Locations)Rome Fiumicino/Ciampino (FCO/CIA): Available for roughly €7.Eindhoven (EIN): Fast-track lanes available from €12.50.Warsaw/Gdansk/Poznan (LOT Polish Airlines): Fast track available; for example, 40 PLN (~€9
kao sto rekoh za tebe je makarska
-
konami666
#487 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Ma ne mozes ti njima objasniti kad im je vrhunac čekanje na Hrvatskoj granici min 6 sati ili ako je let onda flydubai ili wizzair i tako te zakurac aviokompanije.tokio25 wrote: ↑04/05/2026 19:18idite vi do makarskekakabanja213 wrote: ↑04/05/2026 19:14To u Kolumbiji za vrijeme Escobara nije bilo. Ali nek ti bude.
ps. nije ni cudo sto se bunite i sto nemate pojma izgleda kako fercera u biti sve to
-
Trappist
#488 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Provaljujes se, bolje da stanes nego da dublje upadas u nebuloze.
Biznis nije puno skuplja od economy

Biznis nije puno skuplja od economy
- JohnnyS
#489 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
pitao sam ja AI što je taj fast track na Fiumicinu i omogućuje li brži pregled putovnica. Pa kaže:
Kratko: **uglavnom ne – standardni “Fast Track” na Zračna luka Rim–Fiumicino odnosi se na sigurnosnu kontrolu, ne na kontrolu putovnica.**
Evo kako to stvarno funkcionira:
###
Što dobiješ s običnim Fast Trackom
* Prioritetni prolaz kroz **security (rendgen, tekućine, laptopi)**
* Preskakanje reda na tom dijelu
To je i službeno glavna svrha usluge ([Aeroporti di Roma][1])
###
A kontrola putovnica?
* **Standardni Fast Track u pravilu NE uključuje poseban red za passport control**
* Kontrola putovnica ide normalno (ili e-gates ako ih možeš koristiti)
###
Iznimke
* Neki vanjski prodavači tvrde da uključuju i “priority lane” za passport control, ali:
* to nije standardna aerodromska usluga
* često ovisi o dostupnosti i osoblju
* u Italiji **ne postoji službeni fast-track za imigraciju** ([Fastrack VIP][2])
* Pravi “skip svega” postoji samo kao **VIP Meet & Assist** (skuplja usluga s pratnjom)
---
###
Zaključak
* Ako kupiš Fast Track na Fiumicinu → **ubrzavaš sigurnosnu kontrolu**
* **Ne računaj** da ćeš brže proći kontrolu putovnica
---
Ako hoćeš, mogu ti reći isplati li se uopće uzeti Fast Track u Fiumicinu (ovisno o terminalu, dobu dana i letu – tu ima dosta razlike).
[1]: https://www.adr.it/web/aeroporti-di-rom ... hatgpt.com "Fast Track: Rome Fiumicino Airport"
[2]: https://fastrackvip.com/airports/fco-ai ... hatgpt.com "Rome Fiumicino Airport Concierge Services - Fastrack VIP"
Kratko: **uglavnom ne – standardni “Fast Track” na Zračna luka Rim–Fiumicino odnosi se na sigurnosnu kontrolu, ne na kontrolu putovnica.**
###
###
* **Standardni Fast Track u pravilu NE uključuje poseban red za passport control**
###
* Neki vanjski prodavači tvrde da uključuju i “priority lane” za passport control, ali:
* u Italiji **ne postoji službeni fast-track za imigraciju** ([Fastrack VIP][2])
* Pravi “skip svega” postoji samo kao **VIP Meet & Assist** (skuplja usluga s pratnjom)
---
###
---
Ako hoćeš, mogu ti reći isplati li se uopće uzeti Fast Track u Fiumicinu (ovisno o terminalu, dobu dana i letu – tu ima dosta razlike).
[1]: https://www.adr.it/web/aeroporti-di-rom ... hatgpt.com "Fast Track: Rome Fiumicino Airport"
[2]: https://fastrackvip.com/airports/fco-ai ... hatgpt.com "Rome Fiumicino Airport Concierge Services - Fastrack VIP"
- tramvajtrojka
#490 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Ovo sve imas i u Sarajevu da uzmes kosta cvaju da preletis preko security checkpointa prvi a ne preko pasoske kako respo veli nigdje neces dobiti zasebnu pasosku ako ne zakupis poseban vip terminal koji je u potpunosti razlicit od klasičnog terminalaJohnnyS wrote: ↑04/05/2026 20:22 pitao sam ja AI što je taj fast track na Fiumicinu i omogućuje li brži pregled putovnica. Pa kaže:
###Što dobiješ s običnim Fast Trackom
To je i službeno glavna svrha usluge ([Aeroporti di Roma][1])
###A kontrola putovnica?
###Iznimke
---
###Zaključak
---
Respo se po obicaju provaljuje al haj stas očekivat drugo od posoljenog
-
mali_balon
#491 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Napusti moje lomentarekakabanja213 wrote: ↑04/05/2026 19:03Najjaca argumentacija. Ali prolazi.mali_balon wrote: ↑04/05/2026 18:51Evo procitah tvoju prepisku sa tokiom....zaobidji me....dosta mi je sda trolova u pokusajukakabanja213 wrote: ↑04/05/2026 14:26
A sta ako me ovi iz EU tjerali da idem u EU a pri tome i da nosim traku. I tada vazi "pravila su pravila". Jebote zivkt koliko u ovoj drzavi ima mazohista neovisno o kuluturoloskim, ideoloskim, politockim stajalistima. Sta je ovim ljudima,????
-
tokio25
#492 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
samo naprijed ne namjeravam vam objasnjavati nesto sto ocito ne znate i sto nikad vjerovatno necete koristiti
bosnjo zna najbolje
ocit primjer kako bosnjo misli da je pametniji od nekog zapadnjaka
bosnjo zna najbolje
ocit primjer kako bosnjo misli da je pametniji od nekog zapadnjaka
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
belfy
#494 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
ti ono bi socioloski fakultetlija koji vozi kamion, jel tako?
-
belfy
#495 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
prvo bi bilo za reci da migranti sada ne dolaze iz Afrike ili sa Bliskog istoka.Ozimician wrote: ↑04/05/2026 10:46 Sistem uzas nad uzasima realno, bukvalno samo novi layer birokratije i maltretiranje postenog naroda. I ranije su skeneri bili prespori, ovo sad uzas jos gore.
Migranti sigurno eto dolaze tako sto predaju biometrijski pasos granicnoj sluzbi te zemlje. Isto tako, dolazak migranata je trenutno na rekordno niskom nivou, da nema Ukrajinaca (protiv kojih jelde se ne smije nista reci) - Njemacka bi 2025 god. zavrsila sa negativnim migracionim saldom (vise napustilo drzavu, nego doslo u nju).
Na aerodromima je dobro jer se ne ceka ni blizu kao na cestovnim prelazima - EU gradjani imaju posebne saltere, non-EU sa Eu prebivalistem se ne skeniraju, pa onda ide brze i obicno imas odmah 8+ saltera otvorenih (cak i na malim aerodromima tipa Memmingen) - peglaju BH drzavljane uveliko na svim aerodromima sa pitanjima gdje ides i ostajes. Neki su chill i dovoljan im je kratak odgovor, a neki bas zadrti.
Iz iskustava do sad iz druge ruke - Svedska je najgora trenutno i njihova granicna sluzba.
drugo bi bilo, da ako to vec dobro poznajes pocneces cesce korisitti Ryanair ili Wizz umjesto Kantica ili Halilovica.
trece - strpi se do primanja drzavljastva i sve rijeseno... (mada zapravo nece biti ako nastavis koristis autobusne prevoznike)
-
mali_balon
#496 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
-
talijan97
#497 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
EU je bila i previše strpljiva i dobra prema nama.
Vrlo dobro da počinju prave posljedice na koži građana, a imam osjećaj da će nas zadesiti u nizu još problema zbog kojih ćemo ostati poniženi.
Do sada smo se sve provlačili, pa ja bih rekao i neokrznuti za bezobrazluk i nerad vlasti za koje smo glasali.
Vrlo dobro da počinju prave posljedice na koži građana, a imam osjećaj da će nas zadesiti u nizu još problema zbog kojih ćemo ostati poniženi.
Do sada smo se sve provlačili, pa ja bih rekao i neokrznuti za bezobrazluk i nerad vlasti za koje smo glasali.
- Better Man
#498 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Zbog velikih gužvi kad ulaziš u Veliku Britaniju ako imaš biometrijski pasoš više ne ideš na pasošku i carninsku kontrolu, već ideš na skener pasoša. Otvoriš pasoš gdje tvoja slika i prisloniš na skener i na ekranu očita tvoje lice, ako je sve ok i ako se podudara, otvaraju se vratašca i prolaziš.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#499 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Je li i ti tako radis kad ides u London?Better Man wrote: ↑05/05/2026 09:58 Zbog velikih gužvi kad ulaziš u Veliku Britaniju ako imaš biometrijski pasoš više ne ideš na pasošku i carninsku kontrolu, već ideš na skener pasoša. Otvoriš pasoš gdje tvoja slika i prisloniš na skener i na ekranu očita tvoje lice, ako je sve ok i ako se podudara, otvaraju se vratašca i prolaziš.
- Better Man
#500 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila
Da._BataZiv_0809 wrote: ↑05/05/2026 10:11Je li i ti tako radis kad ides u London?Better Man wrote: ↑05/05/2026 09:58 Zbog velikih gužvi kad ulaziš u Veliku Britaniju ako imaš biometrijski pasoš više ne ideš na pasošku i carninsku kontrolu, već ideš na skener pasoša. Otvoriš pasoš gdje tvoja slika i prisloniš na skener i na ekranu očita tvoje lice, ako je sve ok i ako se podudara, otvaraju se vratašca i prolaziš.