Da, rade isključivo samci
Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Moderator: anex
- Edin H.
-
peca777
#52 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Evo imam ja i nista ti ne stoji. Lude jer ne mogu otici u shopping s djecom, jer nedjeljom nista ne radi. Lude jer su imali slobodan dan u toku sedmice. Na kraju lude na takve kao ti sto popuju da su dobili nesto, a pazi sada, imali jedan slobodan dan, dobili isto tako jedan slobodan dan, samo fiksiran.
Sto se tice bracnih partnera i odnosa, apsolutno im je vise odgovaralo da na planinu odu u ponedjeljak, nego u nedjelju kada i kunto i panto lete i onda se napravi guzvara.
Dodatno proklinju neradnu nedjelju jer subotom poginu, a ponedjeljkom navali raja da ih jos vise dotuce.
Jebu i porodicu, i iylet i svakoga ko to povezuje kao da su nesto dobili. Eto.
ZoR kaze da nije tako. Hoces li reci da treba da ignorisemo zakon na nacin da nametnemo neki drugi zakon i on se kobiva mora porovoditi i postovati,a onaj prvi ne?
-
prelivoda
#53 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
I ti radiš u trgovini, pa imate slobodan ponedeljak u isto vrijeme jednom u 6 mjeseci, ili si nezaposlen?peca777 wrote: ↑04/05/2026 13:31Evo imam ja i nista ti ne stoji. Lude jer ne mogu otici u shopping s djecom, jer nedjeljom nista ne radi. Lude jer su imali slobodan dan u toku sedmice. Na kraju lude na takve kao ti sto popuju da su dobili nesto, a pazi sada, imali jedan slobodan dan, dobili isto tako jedan slobodan dan, samo fiksiran.
Sto se tice bracnih partnera i odnosa, apsolutno im je vise odgovaralo da na planinu odu u ponedjeljak, nego u nedjelju kada i kunto i panto lete i onda se napravi guzvara.
Dodatno proklinju neradnu nedjelju jer subotom poginu, a ponedjeljkom navali raja da ih jos vise dotuce.
Jebu i porodicu, i iylet i svakoga ko to povezuje kao da su nesto dobili. Eto.
ZoR kaze da nije tako. Hoces li reci da treba da ignorisemo zakon na nacin da nametnemo neki drugi zakon i on se kobiva mora porovoditi i postovati,a onaj prvi ne?
-
bumerangss
#54 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Rođak mi kaže da i u Buljakovom Potoku u zgradi preko puta OŠ Umihana Cuvidina ima granap "kod Himze" koji radi 24h od kako je uvedena neradna nedjelja
Na fb mi iskoci da Bazar na Cvili u Nedima Filipovica isto radi 24h tj dragstor
Na fb mi iskoci da Bazar na Cvili u Nedima Filipovica isto radi 24h tj dragstor
-
peca777
#55 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Ja radim vikendom. Uostalom ne znam zasto ides personalno na mene?
Ja sam za to da radnici u trgovvini, gdje su pekare, benzinske i ostale pm, imaju 2 slobodna dana, dodatno placeni za rad nejdeljom i slicno.
Ja nisam za poguzne muhe koje klimaju glavom i kazu daaaaa imali jedan dan, sada imaju isto jedan dan i to im je super, nek se udaraju u dupe, ko ce ba psotovati ZoR? Ranije nisu imali ni taj jedan...
Ja sam za to da radnici u trgovvini, gdje su pekare, benzinske i ostale pm, imaju 2 slobodna dana, dodatno placeni za rad nejdeljom i slicno.
Ja nisam za poguzne muhe koje klimaju glavom i kazu daaaaa imali jedan dan, sada imaju isto jedan dan i to im je super, nek se udaraju u dupe, ko ce ba psotovati ZoR? Ranije nisu imali ni taj jedan...
-
prelivoda
#56 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Sve je to OK, samo što zakonodavac nikako nije mogao da obezbjedi da rad nedeljom bude plaćen po nekom kolektivnom ugovoru, i da radnici u trgovini rade oko 170 sati mjesečno, već su neki radili mjesečno i 200+ sati. Ovako su radnici dobili slobodan dan, kad i većina drugih radnika, kako bi mogli vidjeti svoju djecu i porodicu bar jednom sedmično.peca777 wrote: ↑04/05/2026 13:53 Ja radim vikendom. Uostalom ne znam zasto ides personalno na mene?
- VladaFBiH
#57 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
zar nisi na nekom "pikniku" s porodicom?Isner wrote: ↑03/05/2026 15:30 Dobar naziv ima taj novootvoreni više Daniela Ozme, zove se SOVA![]()
Ja radnim danima gledam moje komšije, to ranije nisam primjecivao, u prodavnicu il samoposlugu idu strogo za po jednu stvar i najmanje po desetak puta dnevno... Ode kupi hljeb, pa eto ga po litar jogurta, pa eto ga po dvoguzu soka, pa ide sapun, pa cigare i dopuna, pa dalje redom šta zafali..![]()
Neradna nedjelja više nikad nece postati radna, to slobodno zaboravite... Ko se prije navikne, lakše za njega..
a to da neće ćemo vidjeti - prvi ko bude imao muda da pokrene apelaciju pred ustavnim sudom je oborio i to bez ikakvih problema
- VladaFBiH
#58 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
ali su zato imali drugi dan u sedmici slobodan - lijep spin si pokušao ali ne ide brateprelivoda wrote: ↑04/05/2026 13:15 Ko od vas ima nekoga zaposlenog u trgovini? Kolike plate imaju? Kad nije bilo neradne nedelje, koliko ste imali prilika da sa bračnim partnerom provedete nedelju i odete negdje na izlet ili kod šire porodice?
Da napomenem, kada nije bilo neradne nedelje, radnici su bili slobodni nedeljom svakih 6 do 7 sedmica.
- VladaFBiH
-
tokio25
#60 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
uvijek su imali 1 dan slobodan samo sto je bio random u sedmiciVladaFBiH wrote: ↑04/05/2026 14:30ali su zato imali drugi dan u sedmici slobodan - lijep spin si pokušao ali ne ide brateprelivoda wrote: ↑04/05/2026 13:15 Ko od vas ima nekoga zaposlenog u trgovini? Kolike plate imaju? Kad nije bilo neradne nedelje, koliko ste imali prilika da sa bračnim partnerom provedete nedelju i odete negdje na izlet ili kod šire porodice?
Da napomenem, kada nije bilo neradne nedelje, radnici su bili slobodni nedeljom svakih 6 do 7 sedmica.![]()
- VladaFBiH
#61 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
a brate sami su izabrali - sjebali su sve što se može sjebati... a ja sam mislio da ne može gore od SDA/DF/SzBiHDebelinJoe wrote: ↑03/05/2026 16:52Znam par finansijski jakih likova koji su to namjeravali, ali svi čekaju oktobar, odlazak trojke na smetljište historije i da će nova vlast ukinuti neradnu nedjelju, pa im se ne isplati investirati u prostor.akcija007 wrote: ↑03/05/2026 15:54 Cudi me da niko nije zakupio prostor u Zeljeznickoj stanici Sarajevo i otvorio supermarket ( ne dragostor).
U sklopu je zeljeznicke stanice moze imati notmalno tadno vrijeme pon-ned 7-22 svih 365 dana u godini. Nema veze sto su rijetki vozovi, u skopu je zeljeznicke i zadovoljava Zakon da moze biti otvoren nedjeljom i praznicima.
- VladaFBiH
#62 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
upravo, a pravi bi i jedini ispravan cilj trebao biti da imaju 2 dana i da se vikend dodatno plaća pa nek radi kome se isplati da plaća ljude dodatno za ta dva dana a ne ovako donijeti retardiranu odluku koja je sve sjebalatokio25 wrote: ↑04/05/2026 14:33uvijek su imali 1 dan slobodan samo sto je bio random u sedmiciVladaFBiH wrote: ↑04/05/2026 14:30ali su zato imali drugi dan u sedmici slobodan - lijep spin si pokušao ali ne ide brateprelivoda wrote: ↑04/05/2026 13:15 Ko od vas ima nekoga zaposlenog u trgovini? Kolike plate imaju? Kad nije bilo neradne nedelje, koliko ste imali prilika da sa bračnim partnerom provedete nedelju i odete negdje na izlet ili kod šire porodice?
Da napomenem, kada nije bilo neradne nedelje, radnici su bili slobodni nedeljom svakih 6 do 7 sedmica.![]()
-
peca777
#63 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
hehe, vidis li paradoksa? Ne mozemo ti obezviejditi, evo ti zabrana? Upravo se trbealo boriti da se obezbijedi, a ne da budu niza klasa koja je napucana nogom kao rjesenje nedjeljka i zabrana prodaje. Opet nisu obezbijedili da je to slobodan dan, zar ne? Radnik i dalje moze raditi nedjeljom, samo ne moze prodavati.prelivoda wrote: ↑04/05/2026 14:11 Sve je to OK, samo što zakonodavac nikako nije mogao da obezbjedi da rad nedeljom bude plaćen po nekom kolektivnom ugovoru, i da radnici u trgovini rade oko 170 sati mjesečno, već su neki radili mjesečno i 200+ sati. Ovako su radnici dobili slobodan dan, kad i većina drugih radnika, kako bi mogli vidjeti svoju djecu i porodicu bar jednom sedmično
- Isner
#64 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Porediš otvaranje 3 (slovima: tri) dragstora sa izmjenom Zakona o unutrašnjoj trgovini na koji je nakalemljeno 60 000 zaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine?ReymondReddington wrote: ↑04/05/2026 11:31Kakvo balansiranje? To HDZ nema svoje trgovacke lance pa ce mu to smetati?Isner wrote: ↑03/05/2026 21:22Nije to baš Odluka iako nam je tako predstavljaju... Ta epska glupost zvana Neradna nedjelja je dio Zakona o unutrašnjoj trgovini i zbog toga velim da je zaključana.. Da bi je otključao i poništio, moraš izbalansirati podršku HDZ-a, velikih trgovačkih lanaca, sindikata i prava radnika po osnovu Zakona o radu, a znamo da je kod nas to (skoro) nemoguce...peca777 wrote: ↑03/05/2026 20:55 Kako se moze zabraniti prodaja jednom odlukom, tako moze i odobrenje. Odluka NEMA SMISLA da ti privatnom vlasnistvu zabranis samo prodaju, nikave logike.
Veceras u gradu red pred pekarama, radnice u benCinskim padaju, sta je sa dragstorima?
X sedmica radnih je rjesenje, gdje ces uvijek imati par radnji koje rade.
Dodatno je suludo kada ne rade trzni centri, a kirija uredna. Je li jasno da je ovo odluka koja nije sistemska?
Sto da ne? Evo ja bih prije da radnici imaju vecu platu, meni skuplje nedjeljom, radi ko hoce. Zar to nije rjesenje? Sta je problem da radnik dobije vise novca?
Nekad je bolje ništa ne donositi nego usvajati ovakvu glupost, pa još kad se radi bez pripreme i preko koljena, dobijemo to što dobijemo...
Objasni kako onda bingo otvara 3 dragstora? Odkud mu radnici koji hoce sad da rade i 3 smjenu ne samo nedjeljom nego bilo koji dan?
Sindikat koji ne smije bingu da pisne ce u slucaju da se odluka revidira samo izaci i mahati usima.
Ljudi, jedno su naše želje i potrebe, drugo je realnost...
Moguce da vecina radnika želi da se vrati stari zakon odnosno da nedjelja bude radna ako ce se njihove finansije poboljšati... Al pretpostavljam da je njihova polazna osnova u eventualnim razgovorima sa poslodavcima toliko visoka da se ovim sad više isplati da ostane neradno...
-
tokio25
#65 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
pa evo to su dobili u vidu ovih dragstora jer ce im se placati i nocna i nedjelja vise sigurno
-
peca777
#66 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Hoce hoce. Kako onaj rece, uveli su ovo jer nisu mogli garantovati provodjenje ZoR gdje radnik ima slobodan dan ili uvecano primanje za rad nejdeljom, a sada ce se to sve provoditi kod dragstora 
-
prelivoda
#67 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Praviš se ti mutav, jasno je da mislim da je porodica zajedno mogla biti nedeljom svakih 6-7 sedmica.VladaFBiH wrote: ↑04/05/2026 14:30ali su zato imali drugi dan u sedmici slobodan - lijep spin si pokušao ali ne ide brateprelivoda wrote: ↑04/05/2026 13:15 Ko od vas ima nekoga zaposlenog u trgovini? Kolike plate imaju? Kad nije bilo neradne nedelje, koliko ste imali prilika da sa bračnim partnerom provedete nedelju i odete negdje na izlet ili kod šire porodice?
-
prelivoda
#68 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
I da, svima koji se protive neradnoj nedelji, želim da im žena radi svaku nedelju, i da negdje mogu otići zajedno svake prestupne godine.
- JohnnyS
- VladaFBiH
#70 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
- VladaFBiH
#71 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Sve ok, ali miješaš pojmove – slobodan dan nije novina, samo je sada fiksiran i manje fleksibilan, u okviru zabrane rada trgovina nedjeljom (radnici i dalje mogu radit nedjeljom) – čisto radi preciznosti.prelivoda wrote: ↑04/05/2026 15:10Praviš se ti mutav, jasno je da mislim da je porodica zajedno mogla biti nedeljom svakih 6-7 sedmica.VladaFBiH wrote: ↑04/05/2026 14:30ali su zato imali drugi dan u sedmici slobodan - lijep spin si pokušao ali ne ide brateprelivoda wrote: ↑04/05/2026 13:15 Ko od vas ima nekoga zaposlenog u trgovini? Kolike plate imaju? Kad nije bilo neradne nedelje, koliko ste imali prilika da sa bračnim partnerom provedete nedelju i odete negdje na izlet ili kod šire porodice?
-
last mohicans
#72 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Omugućiti svakomo ko želi da radi, neka radi. Ova glupost od tri dana kada ne radiš je neodrziva za poslodavce a i privatnike. Radio sam preko 30 dana svaki dan, niko me nije tjerao, trebalo mi. Neka radi ko hoće za veće dnevnice.
- alibegoa
#73 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Kako može tropic IS da radi i 1. i 2. i 3. maj i svaku nedjelju? nešto ne vidim da se njihovi radnici bune.
Išao tamo čisto iz radoznalosti nekoliko puta prije naše FBiH nebuloze, prazno, a sad ne možeš parkirati poslije 10:00.
I onda kažu nije se odrazilo na fiskalni promet u FBiH kako da ne, ne vjerujte svojim očima nego nama.
Išao tamo čisto iz radoznalosti nekoliko puta prije naše FBiH nebuloze, prazno, a sad ne možeš parkirati poslije 10:00.
I onda kažu nije se odrazilo na fiskalni promet u FBiH kako da ne, ne vjerujte svojim očima nego nama.
- VladaFBiH
#74 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
itekako se odrazilo na sektor trgovine samo što ne žele da priznaju iako svi egzaktni podaci kaću da je odluka katastrofalna... mada gledajući i ostale odluke ova je u skladu s njima (autoceste, željezara, koksara, namjenska industrija, željeznice FBiH, bankrot KS-a koji kuca na vrata,... nastavite sami niz potopa koji napraviše)alibegoa wrote: ↑04/05/2026 16:39 Kako može tropic IS da radi i 1. i 2. i 3. maj i svaku nedjelju? nešto ne vidim da se njihovi radnici bune.
-
akcija007
#75 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2
Naravno da se odrazio promet. Nije se preraspodjelio na ostale dane vec je otisao u RS pogotovu iz Sarajeva u Lukavicu i iz Gracanice, Teanja i te regije u Doboj .
Tropic i Crvena Jabuka imaju 2 slobodna dana u sedmici . Nedelja fixsno i jos jedan dan kada te sljeduje
Plate u trgovini su dosta porasle . Samo sto nemaju kao prije dodatka na rad nesjeljom i praznikom na uvecanu dnevnicu jer ne rade nedjeljom i praznicima
Tropic i Crvena Jabuka imaju 2 slobodna dana u sedmici . Nedelja fixsno i jos jedan dan kada te sljeduje
Plate u trgovini su dosta porasle . Samo sto nemaju kao prije dodatka na rad nesjeljom i praznikom na uvecanu dnevnicu jer ne rade nedjeljom i praznicima