Josip Broz Tito
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- dr_Evil
#1551 Re: Josip Broz Tito
Samo je jedan Najveci Sin!
- seln
#1552 Re: Josip Broz Tito
Darinka je umrla od tuberkuloze kratko poslije oslobodjenja i pokopana je u dvoristu Belog dvora(!)
- MarlboroGold
#1553 Re: Josip Broz Tito
Bez sumnje najveći državnik ovih prostora ikad, ali istovremeno i čovjek koji je pravio veliki broj grešaka. Nisam jugonostalgičar, jer bi to bio apsurd s obzirom da sam rođen 1987. godine. Nema mi ništa gore nego kad mi dođu moje generacije, a pogotovo ovi što su kasnije rođeni pa viču jest bilo dobro u ono vrijeme, Tito ovo, Tito ono... ajd bježi.
Cijenim ideju suživota, bratstva i jedinstva u određenoj mjeri i to je sve. Vjerovatno zato što sam Tuzlak, pa mi to i danas donekle živimo.
Cijenim ideju suživota, bratstva i jedinstva u određenoj mjeri i to je sve. Vjerovatno zato što sam Tuzlak, pa mi to i danas donekle živimo.
- dr_Evil
-
JonjoShelvey7
#1558 Re: Josip Broz Tito
Pozdrav!
Preporuka za knjigu koja govori u počecima Jugoslavije (Titove) pa sve do njenog raspada 90tih.
Hvala!
Preporuka za knjigu koja govori u počecima Jugoslavije (Titove) pa sve do njenog raspada 90tih.
Hvala!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1559 Re: Josip Broz Tito
https://povijest.hr/nadanasnjidan/hrvat ... MEOp10lAr4
tito zaslužan za uvođenje hrvatskog jezika u talijansku dalmaciju 1883. kao službenog jezika
na današnji dan
kololizirano
tito zaslužan za uvođenje hrvatskog jezika u talijansku dalmaciju 1883. kao službenog jezika
na današnji dan
kololizirano
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#1560 Re: Josip Broz Tito
Nesto mi naumpadose one sirene u 15.05, a danas u svakoj drugoj psovci Tito
ne sjecam se vremena dok je bio ziv, ali me svejedno neka nostalgija uhvati
ne sjecam se vremena dok je bio ziv, ali me svejedno neka nostalgija uhvati
- Billy The Pljuc
#1561 Re: Josip Broz Tito
Punih 46 godina kako ode, životni vijek nečiji. Plak'o sam k'o da mi je najrođeniji otišao, isto k'o da sam znao šta dolazi poslije a blage veze nisam imao. Ja se iskreno ne sjećam da je gladnih bilo, siromaštva jeste bilo ali se živjelo i preživljavalo. Iz perspektive svoje porodice, radničke, troje djece i svega je bilo potaman, dva puta se godišnje išlo na odmor, zimovanje/ljetovanje. Seljakanja i podstanarstva povazdan dok rahmetli stari nije odlučio da se skrasi i da konačno kuću gradi. Podigao kredit, preuzeo pare, djecu pred'o familiji i komšiluku, sjeo na motor, rahmetli mati bezbeli iza njega i pravac more. Nisu se vraćali pa haman mjesec dana, došli i tek onda počeli sa gradnjom, naravno uzajmio da napravi kuću jer nije im mnogo ostalo od kredita. Iste godine se uselilo, sprat tj. potkrovlje se nije radilo jer nije bilo dovoljno love pa par godina poslije napravi se i to. Bezbrižno uglavnom mada je bilo problema da se oboje vrate na posao koji su tada imali. Podigli djecu, iškolovali mada sam ja jedini od nas troje koje je upisalo fakultet i nemrem reći da nam je šta falilo. Znam da sam i kao klinjo imao priliku svoj dinar zaraditi i uopšteno ko je htio raditi bilo je prilika a iskreno i pomagalo se jedni drugima, nekako mi se čini s ove vremenske distance da smo mnogo bolji ljudi bili.
Reći da sam jugonostalgičar i poštovaoc lika i djela Josipa Broza Tita i mogu u tom nekom kontekstu bezbrižnosti, slobode i činjenice da smo i sa mnogo manje bili sretniji za razliku od danas. Neke stvari bih mu i zamjerio al' s obzirom na okolnosti i na protok vremena halal olsum, svakako nije isto za ovog obilježavanja.
Reći da sam jugonostalgičar i poštovaoc lika i djela Josipa Broza Tita i mogu u tom nekom kontekstu bezbrižnosti, slobode i činjenice da smo i sa mnogo manje bili sretniji za razliku od danas. Neke stvari bih mu i zamjerio al' s obzirom na okolnosti i na protok vremena halal olsum, svakako nije isto za ovog obilježavanja.
- Truba
#1562 Re: Josip Broz Tito
vidim ja poznat datum danas

- Danguba
#1563 Re: Josip Broz Tito
Javi se potajni stovalac ali da ga iz stranke ne vide.
- Edin H.
#1564 Re: Josip Broz Tito
Još malo minuta šutnje 
- Edin H.
#1565 Re: Josip Broz Tito
Kaže Tereza svi smo plakali. Nismo baš svi plakali.
Mene sljedeći dan, 5 Maja nastavnik likovnog izbacio sa časa što sam se zezao.
Izašao napolje iz škole, prazne ulice.
Kući ne možeš da ne objašnjavaš.
Ali barem nisam morao držati počasnu stražu pored biste, premda sam bio najbolji učenik.,
Mene sljedeći dan, 5 Maja nastavnik likovnog izbacio sa časa što sam se zezao.
Izašao napolje iz škole, prazne ulice.
Ali barem nisam morao držati počasnu stražu pored biste, premda sam bio najbolji učenik.,
- dulekrele
#1566 Re: Josip Broz Tito
Tito je bio Tito. A da sam plakao nisam. 
-
mishic
#1567 Re: Josip Broz Tito
U mnogo čemu je bio u pravu ali ključna greška u startu kada je dozvolio "promjenu uniforme" i time onemogučio odgovornost za ratna dešavanja pa su teški zločinci postali heroji spriječila je sve što bi moglo voditi pravdi i pomirenju a silom nametnuto čutanje o tome samo je pokrivalo ono što se kuhalo ispod toga i što je proključalo devedesetih godina prošlog stoljeća.
- Haris.ba
#1568 Re: Josip Broz Tito
Plan Ram su pisali JNA generali. Nisu nikakvi prebjezi.mishic wrote: ↑04/05/2026 12:08 U mnogo čemu je bio u pravu ali ključna greška u startu kada je dozvolio "promjenu uniforme" i time onemogučio odgovornost za ratna dešavanja pa su teški zločinci postali heroji spriječila je sve što bi moglo voditi pravdi i pomirenju a silom nametnuto čutanje o tome samo je pokrivalo ono što se kuhalo ispod toga i što je proključalo devedesetih godina prošlog stoljeća.
Uzrok problema (kada je kralj Aleksandar pozelio da ima veliku drzavu) nije mogao popraviti ni Tito.
Pogledaj po raznim evropskim drzavama. Naci ces niz velikih nepravdi poslije Drugog Svjetskog. Nije Juga po tome izutetak.
- Edin H.
#1569 Re: Josip Broz Tito
Cilj je bio jačanje i omasovljenje pokreta, morao je proglasiti amnestiju.
- Truba
#1570 Re: Josip Broz Tito
barem da je uveo dionicka drustva
smanjio dzabalebarose po zeljezarama kad su mu predlagali
dozvolio brzo otvaranje malih firmi
kopirao rjesenja iz uspjesnijih zemalja
dozvolio dvopartijski ili visepartijski sistem ( na kome bi opet pobijedio)
ali sta ce on je fakticki nepismen covjek za danasnje politicare
zavrsi ba vecernju skolu idi uci pricat jbt

- Edin H.
- sinuhe
#1572 Re: Josip Broz Tito
Do šezdesete nije legao u krevet sa ženom starijom od trideset godina.
- Haris.ba
#1573 Re: Josip Broz Tito
Lahko je iz danasnje perspektive da je uveo dionicka drustva.Truba wrote: ↑04/05/2026 12:19 barem da je uveo dionicka drustva
![]()
Lik bio u zatvoru jer je vjerovao da su dionicka drustva protiv njegovih ideala, a on da ih uvede....
Sto nisu poslije njega uveli dionicka drustva?
A, trzisne reforme jesu pocele 1980ih. Nedovoljno, ali se islo u tom pravcu. U Jugi je uveden famozni d.j.l. sto je bio u sustini danasnji d.o.o. Ali, i tada je vec bilo kasno za spas ekonomije.
Otprilike na prelazu 1960ih i 1970ih je bilo sanse da se spasi ekonomija.
Last edited by Haris.ba on 04/05/2026 12:30, edited 1 time in total.
- Truba
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...