EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post Reply
elcaliente

#401 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by elcaliente »

Trappist wrote: 04/05/2026 10:49
Ozimician wrote: 04/05/2026 10:46 Sistem uzas nad uzasima realno, bukvalno samo novi layer birokratije i maltretiranje postenog naroda. I ranije su skeneri bili prespori, ovo sad uzas jos gore.

Migranti sigurno eto dolaze tako sto predaju biometrijski pasos granicnoj sluzbi te zemlje. Isto tako, dolazak migranata je trenutno na rekordno niskom nivou, da nema Ukrajinaca (protiv kojih jelde se ne smije nista reci) - Njemacka bi 2025 god. zavrsila sa negativnim migracionim saldom (vise napustilo drzavu, nego doslo u nju).

Na aerodromima je dobro jer se ne ceka ni blizu kao na cestovnim prelazima - EU gradjani imaju posebne saltere, non-EU sa Eu prebivalistem se ne skeniraju, pa onda ide brze i obicno imas odmah 8+ saltera otvorenih (cak i na malim aerodromima tipa Memmingen) - peglaju BH drzavljane uveliko na svim aerodromima sa pitanjima gdje ides i ostajes. Neki su chill i dovoljan im je kratak odgovor, a neki bas zadrti.

Iz iskustava do sad iz druge ruke - Svedska je najgora trenutno i njihova granicna sluzba.
:thumbup:
onaj ko nesto muti i hoce da bude ilegalac ne vjerujem da ce doci u 7 ujutru na aerodrom u becu sa malim koferom i pristupiti salteru.
Bas me zanima statistika koliko na aerodromu uspiju otkriti "ilegalaca" generalno.
Iznenadio bi se kada bi vidio koliko ljudi ne dobije ulazak.
Aerodrom Menimgen koji je prdina bara sto se tice veleicine i protoka objavljuje sedimcno statistiku.
Uvjek ces naci par Bosanaca, Srbi i Makedonaca kojima je odbijen ulazak, svake hefte ih bude po nekoliko.
Trappist

#402 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Trappist »

DaysleepeR wrote: 04/05/2026 10:53
Trappist wrote: 04/05/2026 09:55
DaysleepeR wrote: 04/05/2026 09:38

Ja sam prelazio prije 2 sedmice, skenirao otiske i slikao se, nemam nijedan pečat u pasošu.
Možda gledaju nekom ko stalno ide tamo-vamo, meni ništa gledali nisu, trajalo minutu bukvalno.
Preksinoc u Becu ludilo. Ispred mene lik sa novim pasosem bez ijednog pecata, ispeglala ga granicarka kad je prije novog pasosa usao, izasao, sigurno je bio 15tak minuta na salteru. Ja imam 10-tak pecata u EU i svaki je pogledala, tek onda uzela da me slika.
Ti pričaš o aerodromskom graničnom prelazu, ja pričam o cestovnom. Na aerodromu uvijek peglaju.
da. Ali ako tako brzo ide kako objasnjavas da su ljudi 7 sati cekali jucer na granici? Uzmi primjer u autu si sa zenom i dvoje djece i prvi put prelazis, svi moraju izaci, dati otiske, slikati. Kako to moze trajati brze od tog da sa prozora das 4 pasosa koja samo treba skenirati i pecat staviti ?
Tvrtko II Kotromanić

#403 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Tvrtko II Kotromanić »

elcaliente wrote: 04/05/2026 10:54
Trappist wrote: 04/05/2026 10:49
Ozimician wrote: 04/05/2026 10:46 Sistem uzas nad uzasima realno, bukvalno samo novi layer birokratije i maltretiranje postenog naroda. I ranije su skeneri bili prespori, ovo sad uzas jos gore.

Migranti sigurno eto dolaze tako sto predaju biometrijski pasos granicnoj sluzbi te zemlje. Isto tako, dolazak migranata je trenutno na rekordno niskom nivou, da nema Ukrajinaca (protiv kojih jelde se ne smije nista reci) - Njemacka bi 2025 god. zavrsila sa negativnim migracionim saldom (vise napustilo drzavu, nego doslo u nju).

Na aerodromima je dobro jer se ne ceka ni blizu kao na cestovnim prelazima - EU gradjani imaju posebne saltere, non-EU sa Eu prebivalistem se ne skeniraju, pa onda ide brze i obicno imas odmah 8+ saltera otvorenih (cak i na malim aerodromima tipa Memmingen) - peglaju BH drzavljane uveliko na svim aerodromima sa pitanjima gdje ides i ostajes. Neki su chill i dovoljan im je kratak odgovor, a neki bas zadrti.

Iz iskustava do sad iz druge ruke - Svedska je najgora trenutno i njihova granicna sluzba.
onaj ko nesto muti i hoce da bude ilegalac ne vjerujem da ce doci u 7 ujutru na aerodrom u becu sa malim koferom i pristupiti salteru.
Bas me zanima statistika koliko na aerodromu uspiju otkriti "ilegalaca" generalno.
Iznenadio bi se kada bi vidio koliko ljudi ne dobije ulazak.
Aerodrom Menimgen koji je prdina bara sto se tice veleicine i protoka objavljuje sedimcno statistiku.
Uvjek ces naci par Bosanaca, Srbi i Makedonaca kojima je odbijen ulazak, svake hefte ih bude po nekoliko.
ima takvih slucajeva na svakom aerodromu
pa i na SJJ svake haman hefte imas nesto Kurda, Kineza i drugih (vecinom azijskih) nacija koji se pokusavaju bez vize i drugih potrebih papira prebacit do BiH pa dalje u EU
Naslovnica

#404 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Naslovnica »

elcaliente wrote: 04/05/2026 10:46
Naslovnica wrote: 04/05/2026 10:11
r_faruk wrote: 04/05/2026 10:06 Pa dobro..... do svake granice vodi jedna cesta. Pretpostavljam da ce i ovi iz EU cekati satima na ulazak u Hrvatsku s obzirom da su kilometarske kolone. Koliko brze mogu proci EU gradjani od nas kada ne mogu doci do granice od nas? :D
Sistem koji su uveli je toliko "odličan" da su ga pojedine države već počele ukidati.
Koje drzave i kako mislis ukidati?
Grčka, Portugal, Španija...
Kada kažem ukidati mislio sam na privremenu suspenziju.
Ozimician

#405 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Ozimician »

Ali ti ljudi nisu ilegalci, odbijen ulazak moze biti iz razlicitih razloga. U zadnje vrijeme bez jakog razloga posjete i povratne karte - odbijaju ulaske.
elcaliente

#406 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 04/05/2026 10:54
elcaliente wrote: 04/05/2026 10:49 U Lisabonu prosli vikend cekanje an aerdoromu bili preko 5 sati na pasoskoj kontroli . Sletila im 3 aviona iz juzne Amerike u isto vrijeme jer su neki letovi kasnili.
Uzas bas, ali eto to je recimo "vanredna okolonst", ali sistem definitivno osudjen na propast. Grcka se otvoreno buni, radi turisticke sezone. Evo vidjeli smo kod nas haosa za 1. maj, ako potraje u ljetnoj sezoni, ispast ce jednostavnije avionom do Turske, nego autom do Makarske.
Mogu su Grci buniti koliko hoce dobili su odgovor o Brisela.
Isti taj sistem ima Engleska i Amreika pa se niko ne buni kada ceka tamo i kada mu postavljaju hiljadu pitanja na ulazu.
elcaliente

#407 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 04/05/2026 10:57 Ali ti ljudi nisu ilegalci, odbijen ulazak moze biti iz razlicitih razloga. U zadnje vrijeme bez jakog razloga posjete i povratne karte - odbijaju ulaske.
Pa nisu ilegalci jer nisu presli granicu ali su bili u pokusaju i to im se zavede i poslije toga imaju samo probleme.
DaysleepeR

#408 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by DaysleepeR »

Trappist wrote: 04/05/2026 10:56
DaysleepeR wrote: 04/05/2026 10:53
Trappist wrote: 04/05/2026 09:55

Preksinoc u Becu ludilo. Ispred mene lik sa novim pasosem bez ijednog pecata, ispeglala ga granicarka kad je prije novog pasosa usao, izasao, sigurno je bio 15tak minuta na salteru. Ja imam 10-tak pecata u EU i svaki je pogledala, tek onda uzela da me slika.
Ti pričaš o aerodromskom graničnom prelazu, ja pričam o cestovnom. Na aerodromu uvijek peglaju.
da. Ali ako tako brzo ide kako objasnjavas da su ljudi 7 sati cekali jucer na granici? Uzmi primjer u autu si sa zenom i dvoje djece i prvi put prelazis, svi moraju izaci, dati otiske, slikati. Kako to moze trajati brze od tog da sa prozora das 4 pasosa koja samo treba skenirati i pecat staviti ?
Zato što je nešto drugo očito razlog zastoja. Mi po svom starom običaju prebrzo donosimo zaključke i time produbljujemo vlastite probleme.
Kao recimo u slučaju izlijetanja tramvaja. Nas je trojica bilo u autu, dali smo otiske i slikali se za manje od 3 minuta. I ideš dalje.
Dakle, nije slikanje i skeniranje problem i razlog. Prije da je razlog u tome što svi moraju stati i nema mahanja rukom. Ali to tako mora biti i šta ćeš sad.
Ozimician

#409 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Ozimician »

Jbg ako se pola drzava EU buni za ova pravila (ove turisticke otvoren), koga je onda EU konsultirala prije nego je uvela sve ovo, kakva je to onda tvorevina?
MinistarKulture

#410 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by MinistarKulture »

Ozimician wrote: 04/05/2026 10:57 Ali ti ljudi nisu ilegalci, odbijen ulazak moze biti iz razlicitih razloga. U zadnje vrijeme bez jakog razloga posjete i povratne karte - odbijaju ulaske.
Odbijaju i ako nemas para

Odbili su jednog jer je imao 20 eura u dzepu, i naravno bez kreditne karice
zposao

#411 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by zposao »

mali_balon wrote: 04/05/2026 09:43
Qler wrote: 04/05/2026 09:21 Kum i djeca mu imaju hr putovnicu, zena nema, svi medju nas papaniju :)
Pa sto ona ne.predje pjeske granicu...nisam jednom to vidio....oni sa EU dokumentima u EU red onaj ko.je u isrom autu fino izadje ode na EES red tamo zavrsi a ovi ga sacekaju...ali valja doci do razdvajanja redova :D
Po meni bi logicnije bilo da ovi sto imaju EU papire normalno u autima prolaze jer brže idu, a da ovi koji nemaju EU papire izadu pa pješke u redu rješavaju. Mozda se varam ali nesto kontam da bi možda tako brže išlo
elcaliente

#412 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by elcaliente »

Naslovnica wrote: 04/05/2026 10:56
elcaliente wrote: 04/05/2026 10:46
Naslovnica wrote: 04/05/2026 10:11
Sistem koji su uveli je toliko "odličan" da su ga pojedine države već počele ukidati.
Koje drzave i kako mislis ukidati?
Grčka, Portugal, Španija...
Kada kažem ukidati mislio sam na privremenu suspenziju.
Nije istina niti Protugal niti Spanija nisu prijavili probleme niti su dobili odbrenje od Brisela, samo je Grcka isla na probleme u sistemu i dobila odobrenje za tu iznimku imaju samo ovo ljeto.
A iznimka vazi samo za nosioce pasosa GB svi ostali moraju na EES.
Tu je GB diplomatija radila.
A nemojte zaboraviti da je i GB napravfila posebnu traku za EU gradjane na aerodormima koji moraju proci kroz sistem ali u posebnoj traci.
Last edited by elcaliente on 04/05/2026 11:04, edited 3 times in total.
Ozimician

#413 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Ozimician »

MinistarKulture wrote: 04/05/2026 11:00
Odbijaju i ako nemas para

Odbili su jednog jer je imao 20 eura u dzepu, i naravno bez kreditne karice
Da, mom rodjaku su brojali koliko ima para u novcaniku. Uglavnom sada su postali rigorozni i bez povratne karte i rezervisanog hotela - imas dobre sanse da te vrate.
Dope_Man

#414 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Dope_Man »

mali_balon wrote: 04/05/2026 09:43
Qler wrote: 04/05/2026 09:21 Kum i djeca mu imaju hr putovnicu, zena nema, svi medju nas papaniju :)
Pa sto ona ne.predje pjeske granicu...nisam jednom to vidio....oni sa EU dokumentima u EU red onaj ko.je u isrom autu fino izadje ode na EES red tamo zavrsi a ovi ga sacekaju...ali valja doci do razdvajanja redova :D
Sta bi sa tim postigli osim da malo proseataju? Svakako ce moci dalje tek kada svi prodju, ovako im je valjda udobnije sjedit zajedno.
MinistarKulture

#415 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

elcaliente wrote: 04/05/2026 10:57
elcaliente wrote: 04/05/2026 10:49 U Lisabonu prosli vikend cekanje an aerdoromu bili preko 5 sati na pasoskoj kontroli . Sletila im 3 aviona iz juzne Amerike u isto vrijeme jer su neki letovi kasnili.
Uzas bas, ali eto to je recimo "vanredna okolonst", ali sistem definitivno osudjen na propast. Grcka se otvoreno buni, radi turisticke sezone. Evo vidjeli smo kod nas haosa za 1. maj, ako potraje u ljetnoj sezoni, ispast ce jednostavnije avionom do Turske, nego autom do Makarske.
Isti taj sistem ima Engleska i Amreika pa se niko ne buni kada ceka tamo i kada mu postavljaju hiljadu pitanja na ulazu.
Da imaju, sada uporedi koliko se dugo ceka tu na granici
elcaliente

#416 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by elcaliente »

MinistarKulture wrote: 04/05/2026 11:05

Pa na granci Meksiko USA se ceka isto satima iako imas 10 traka, a kod nas imas jednu traku za ulazak i jednu za izlazak.
elcaliente

#417 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by elcaliente »

Evo ja sada gledam kameru na prelazu Orasije-Zupanja gdje ja uglavnom idem, nema ziva roba.
Predjes granicu za pet minuta.
MinistarKulture

#418 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

elcaliente wrote: 04/05/2026 11:07

Pa na granci Meksiko USA se ceka isto satima iako imas 10 traka, a kod nas imas jednu traku za ulazak i jednu za izlazak.
Meksikancima su potrebne vize za ulazak u USA

A zbog kartela, droge i ilegalnih migracija, tu su kontrole jos rigoroznije

Uporedi aerodrome
Haris.ba

#419 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: 04/05/2026 09:49
Haris.ba wrote: 04/05/2026 09:17
Naslovnica wrote: 04/05/2026 09:13 Priča oko (ne)ulaska BiH u EU nije baš tako jednoznačna i jednostavna.
Ali, ipak jeste.

Vecina naroda na izborima bira politicare koji u sustini ne rade da se ide u EU.
Ne, ne bira većina naroda političare koji u suštini ne rade ništa da se ide u EU.
Kao prvo, večina naroda uopđšte ne glasa. Ljenost, apatija, ne vide alternativu, razočarenje, predaja, all of the above...
Kao drugo, u pitanju su opstrukcije na svim nivoima od strane onih koji još nisu odustali od razbijanja Bosne i Hercegovine i ideja iz devedesetih godina.
U pitanju su oni kojima ne odgovara EU zakonodavstvo i polaganje računa i koji više vole da imaju vlast od Skenderije do Kozije ćuprije nego da BiH uđe u EU.
Nije u pitanju samo "birali ste eto vam ga".
Pustite tu priču.
Ti sto ne glasaju oristaju da neko drugi odluci. Tako, i oni donose odluku.

Te opstrukcije dolaze od vecine naroda. Jer, vecina naroda glasa za opstrukcije. Da nije tako - promjenila bi se takva vlast nakoj jednog ciklusa izbora.

Vecini naroda ovo odgovara.
tokio25

#420 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by tokio25 »

upravo
vecini odgovara jer u eu ne bi mogao varati drzavu i druge na nacin na koji sada radi vecina
onda kad jos dobijes neke namete koji su normalni a sada ih u bih mozda i nema onda belaj joj od sirotinje uzimaju a sirotinja rostilja svaki vikend vozi auto koje kosta vise nego 632377 njegovih prosjecnih plata ako je uopste zaposlen i sl
elcaliente

#421 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by elcaliente »

MinistarKulture wrote: 04/05/2026 11:14
elcaliente wrote: 04/05/2026 11:07

Meksikancima su potrebne vize za ulazak u USA

A zbog kartela, droge i ilegalnih migracija, tu su kontrole jos rigoroznije

Uporedi aerodrome
Pa Bosanci, Srbi, Kosavari su u ocima Evropljana Meksikanci.

Na aerodromima ce isto biti sve bolje i bolje, dok se ustele i dok krene Etias.

Zasto npr Njemacka, Francuska ili Austrija ne javljaju probleme i cekanja a imaju milione putnika koji moraju proci kroz EES.
Od toliko clanica naravnoo da ce biti ispocetka kod par juznjaka problema tako je od kada je svijeta i vijeka.

Mada ja mislim da za putnike iz BiH je najveca krivica kod BH vlasti jer se nisu pripremili za EES kao sto se nisu pripremili sa CBAM pa sada kukanje.
Ozimician

#422 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Ozimician »

U ovakvom izbornom/ustavnom sistemu definitivno narod ne odlucuje - jedina opcija su dakle protesti ispred OHR-a jer on je jedini koji nesto odlucuje, posebno kad se uspostavlja vlast - tako da je ovo sve njihov produkt.

Tako da neku suplju o demokratiji zaboravite.
Dope_Man

#423 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Dope_Man »

elcaliente wrote: 04/05/2026 11:10 Evo ja sada gledam kameru na prelazu Orasije-Zupanja gdje ja uglavnom idem, nema ziva roba.
Ako cemo realno ovaj prosli vikend je trodnevni vikend.. sasvim logicno da ce biti ogromne guzve, bas razlog zasto ja nisam isao nigdje. Govore mi jucer dvoje razlicitih ljudi da su imali problem u petak u voznji od Graza prema Sloveniji.. dakle granice nikakve nema (osim ako nekako nije guzva od Gradiske do Graza), pa su upali u debele guzve i voznja koja je obicno manje od sat trajala 2.5 sata.

Pa nema ni granice na ulazu i Hercegovine u Bosnu, a smijem se kladiti da je jucer bilo katastrofa od Konjica do Bradine... kao i uvijek kada je produzeni vikend/praznik.

U normalnim uvjertima na granici ovaj sistem stvarno ne pravi toliku razliku. Naravno da ce se i mala razlika osjetiti kada svakako imas zagusenje.
elcaliente

#424 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by elcaliente »

Dope_Man wrote: 04/05/2026 11:24
elcaliente wrote: 04/05/2026 11:10 Evo ja sada gledam kameru na prelazu Orasije-Zupanja gdje ja uglavnom idem, nema ziva roba.
Ako cemo realno ovaj prosli vikend je trodnevni vikend.. sasvim logicno da ce biti ogromne guzve, bas razlog zasto ja nisam isao nigdje. Govore mi jucer dvoje razlicitih ljudi da su imali problem u petak u voznji od Graza prema Sloveniji.. dakle granice nikakve nema (osim ako nekako nije guzva od Gradiske do Graza), pa su upali u debele guzve i voznja koja je obicno manje od sat trajala 2.5 sata.

Pa nema ni granice na ulazu i Hercegovine u Bosnu, a smijem se kladiti da je jucer bilo katastrofa od Konjica do Bradine... kao i uvijek kada je produzeni vikend/praznik.

U normalnim uvjertima na granici ovaj sistem stvarno ne pravi toliku razliku. Naravno da ce se i mala razlika osjetiti kada svakako imas zagusenje.
To pricam, navale svi od jedanput i govore nevalja sistem a to sto im jedna traka vodi do prelaza i jedna traka preko savskog ili unskog mosta to je uredu.
I pazi niko je zahtjeva izgradnju adekvatnih saobracjnica i prelaza u svojoj drzavi nego kazu da nevalja sistem od druge drzave.
To je najlakse, pokazati prstom na nekog drugog i to je to.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#425 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Truba »

ja sam slusao na bh radio zvučnu reportažu neke dvije kapitalistice koje su ko srednjoskolka i studentica isle na poziv ujaka iz tahitija na mjesec dana tamo
viza ne treba ako predočite povratnu kartu za avion na licu mjesta :D

kaže mi smo bile ne građani drugog i trećeg reda nego petok
3 dana putovale i presjedale kaže razdvoje putnike a nas skroz u stranu

kad su dosle na tahiti ljudi nisu znali kojaje ovo zemlja i jesu li dvije zemlje
kaže guglali jel ovo neka zajebancija
ali buduci da su imali povratnu kartu nisu im nista mogli

u japanu najgore kazu u tranzitu bilo :D

i onda seru Zemlja mala :D
Post Reply