Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Idete li nedjeljom na piknik?

Da
23
39%
Ne
36
61%

Total votes: 59

DebelinJoe

#1 Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by DebelinJoe »

Danas je nedelja. I neradna je. Danas u FBiH ništa ne radi. Osim dragstora, pekara i benzinskih. Za nas sa sunčane strane kotline važno je napomenuti da je otvoren novo dragstor u ulici Koševo. Navratio sinoć, ponuda onako, cijene onako lokacija prva liga, veći prostor nego dragstor kod hotela Evropa. Sinoć navratim na Selex po gorivo, vidim ogromna gužva ispred onog dragstora kod Bosmala.

Neradna nedjelja porodila je novi trend, ono što se pomalo pežorativno naziva "dragstor ekonomija."

https://liberalniforum.com/2026/04/25/d ... asicevica/

Još jedan market na području Tuzlanskog kantona prelazi na režim rada dragstora, potvrđujući trend koji je u posljednjim mjesecima sve izraženiji – tržište se prilagođava restrikcijama koje je nametnula politika.

Market kompanije Belamionix u Kalesiji od 26. aprila 2026. godine zvanično mijenja koncept poslovanja i postaje dragstor. Objekt u Tojšićima, u Ulici Fuada Selimovića bb, radit će bez prekida – 24 sata dnevno, svih sedam dana u sedmici.

Iz kompanije poručuju da kupce i dalje očekuje širok asortiman proizvoda, uz ključnu promjenu – mogućnost kupovine u bilo koje doba dana i noći. Drugim riječima, ono što je zakon pokušao ograničiti kroz zabranu rada nedjeljom, tržište sada nadoknađuje kroz stalnu dostupnost.
I nije riječ o izoliranom slučaju.

Kompanija Bingo već je otvorila četiri dragstora – dva u Tuzli, te po jedan u Kalesiji i Srebreniku. Time se jasno profilira novi model poslovanja koji odgovara na promijenjene uslove: ako ne možeš raditi jedan dan, radiš sve dane – bez prestanka.

U pozadini ovog trenda nalazi se odluka vlasti Federacije BiH da uvede neradnu nedjelju u sektoru trgovine – potez čiji je autor federalni ministar trgovine Amir Hasičević. Ideja je bila zaštita radnika i usklađivanje s evropskim praksama.

Međutim, tržište rijetko reagira onako kako to zamišljaju kreatori politika.

Kada se administrativno ograniči radno vrijeme, ne nestaje potreba potrošača – ona se samo preusmjerava. Kupci i dalje žele dostupnost, a kompanije, vođene logikom profita, pronalaze načine da tu potražnju zadovolje. Rezultat je ono što sada gledamo: ubrzani razvoj tzv. “dragstor ekonomije”. Umjesto zatvorenih vrata nedjeljom, dobili smo otvorena vrata 24 sata dnevno.

Konstitutivni narodi se bune...

https://www.klix.ba/biznis/ekonomija/ne ... /260427077

Ispred hotela Brotnjo u Čitluku danas su se okupili nezadovoljni trgovci koji od općinskog vijeća traže da im se omogući rad nedjeljom, kao i drugim izuzetim djelatnostima.

Ali sindikat neradne nedjelje i njihov ministar za neradnu nedjelju ni ne češu se po guzici zbog nezadovoljnog naroda koji jedva čeka da nedjelja postane radna, kako bog zapovijeda.

https://www.klix.ba/biznis/ekonomija/pr ... /260425013

https://www.klix.ba/biznis/ekonomija/cl ... ce=related

Analiza je pokazala da Naša stranka i SDP pripadaju opcijama s visokom podrškom i da dosljedno zagovaraju zaštitu radnika, pravo na odmor i ravnotežu između poslovnog i privatnog života", ističu.

Zato će Naša stranka u opoziciju nakon oktobra, je li tako? Tako jeeeee.

A evo i Neke Nikšića...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/niksic- ... /260330200

Nermine, hajd iskreno, kada si ti to radio nešto nedeljom?

Dakle, kako preživljate neradnu nedjelju?
semirsar

#2 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by semirsar »

ja sam jedan od rijetkih koji prizeljkuje dragstor sto blize, a sto ne i u samoj, Dobrinji, a istovremeno do skoro nisam ni znao da ih vec nekoliko ima u Sa?
Peacean

#3 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Peacean »

Ovo je dobra prilika da se pokrenu mali privrednici, ne moraju samo veliki lanci otvarati dragstore.
semirsar

#4 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by semirsar »

Upravo, nek se uvede i zabrana prodaje alkohola iza 22h, ali da u svakoj opstini bude barem dva tri otvorena 24h
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by _BataZiv_0809 »

DebelinJoe wrote: 03/05/2026 12:06
:D

Pitas narod koji je prezivio 1992-1995.

Pitas narod koji najradije emigrira u drzave gdje je nedjelja neradna u ovoj ili onoj iteraciji.
DebelinJoe

#6 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by DebelinJoe »

Peacean wrote: 03/05/2026 12:44 Ovo je dobra prilika da se pokrenu mali privrednici, ne moraju samo veliki lanci otvarati dragstore.
Volio bih da ima neki Penny dragstor nedjeljom. Volim da majstorišem po kući i oko nje, a nedjeljom sve zatvoreno.
DebelinJoe

#7 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by DebelinJoe »

_BataZiv_0809 wrote: 03/05/2026 12:48

Pitas narod koji najradije emigrira u drzave gdje je nedjelja neradna u ovoj ili onoj iteraciji.
Iskreno, dosta više i te priče 1992-1995. Djeca rođena 2008. ove godine upisuju fakultet.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by _BataZiv_0809 »

DebelinJoe wrote: 03/05/2026 12:56
_BataZiv_0809 wrote: 03/05/2026 12:48

Iskreno, dosta više i te priče 1992-1995. Djeca rođena 2008. ove godine upisuju fakultet.
Iskreno, dosta vise i tvog trolanja.
JohnnyS

#9 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by JohnnyS »

Da parafraziram Ferićevu izjavu o nogometu, od neradne nedjelje mi na živce više idu samo ljudi koje neradna nedjelja živcira :D
Danguba

#10 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Danguba »

Koji su glupsoni ovi iz vlade, po ovome svako ce naci nacina i rupu da se ponovo radi nedjeljom.
Cemu onda zabrana?
Ko se moze organizovati i bez prisile neka radi.
Peacean

#11 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Peacean »

Može li neka firma sad registrovati u nekom objektu veći broj dragstora i u svakom poređati drugačiju robu pa da bude kao u hipermarketu? :D
DebelinJoe

#12 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by DebelinJoe »

JohnnyS wrote: 03/05/2026 13:13 Da parafraziram Ferićevu izjavu o nogometu, od neradne nedjelje mi na živce više idu samo ljudi koje neradna nedjelja živcira :D
Zakonski imamo pravo da jedni druge živciramo. To meni ne smeta. To je demokratija. Zato se u komunizmu zbog političkog vica odlazilo na goli otok, danas se ode na Biro.

Postoje teme o kojima treba diskutovati. Neradna nedjelja je jedna od takvih tema.
mali_balon

#13 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by mali_balon »

A dze ima u Sarajevu dragstor.....bilo bi dobro da svaka mahala ima po jedan...
A prica o neradnoj nedjelji vec ima svoju temi I sve je vec prezvakano
Pandakonda

#14 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Pandakonda »

Dragstor ekonomija je prirodna reakcija na to kada država glumi gazdu i želi stati između ponude i potraznje. Sigurno ćemo vidjeti povecan broj istih ali me samo zanima kako se radi kontrola tog objekta koji je dragstor. Sta ce to inspekcija doci u 2-3 ujutru da provjeri jesi li otvoren? :D

Ovo govorim jer mi je cudno da lokalne piljare nisu krenule koristiti dragstor kao izgovor da rade a da u realnosti zakljucaju kao i inace
DebelinJoe

#15 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by DebelinJoe »

Pandakonda wrote: 03/05/2026 13:53 Dragstor ekonomija je prirodna reakcija na to kada država glumi gazdu i želi stati između ponude i potraznje. Sigurno ćemo vidjeti povecan broj istih ali me samo zanima kako se radi kontrola tog objekta koji je dragstor. Sta ce to inspekcija doci u 2-3 ujutru da provjeri jesi li otvoren? :D

Ovo govorim jer mi je cudno da lokalne piljare nisu krenule koristiti dragstor kao izgovor da rade a da u realnosti zakljucaju kao i inace
U mojoj mahali radi veliki granap, vjerovatno jedan od najjačih nezavisnih granapa u Sarajevo. U širem komšiluku su jedan mali Bingo, Amko, Konzum i Mercator i ovaj mahalski granap ih rastura. Razlog: Ima vrhunsku ponudu voća, povrća i suhomesnatih proizvoda, a i cijene su sasvim korektne. Pitam starijeg lika koji vodi posao zašto ne postanu dragstor, a on kaže da nemaju dovoljno ljudi i sa ljudima koje trenutno imaju, čak 15 zaposlenih jedva sve drže na okupu.

Dakle, bilo bi još dragstora, ali nema ko da radi.
Naslovnica

#16 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Naslovnica »

mali_balon wrote: 03/05/2026 13:39 A dze ima u Sarajevu dragstor.....bilo bi dobro da svaka mahala ima po jedan...
Ima kod mene u B-fazi
ReymondReddington

#17 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by ReymondReddington »

DebelinJoe wrote: 03/05/2026 14:11
Pandakonda wrote: 03/05/2026 13:53 Dragstor ekonomija je prirodna reakcija na to kada država glumi gazdu i želi stati između ponude i potraznje. Sigurno ćemo vidjeti povecan broj istih ali me samo zanima kako se radi kontrola tog objekta koji je dragstor. Sta ce to inspekcija doci u 2-3 ujutru da provjeri jesi li otvoren? :D

U mojoj mahali radi veliki granap, vjerovatno jedan od najjačih nezavisnih granapa u Sarajevo. U širem komšiluku su jedan mali Bingo, Amko, Konzum i Mercator i ovaj mahalski granap ih rastura. Razlog: Ima vrhunsku ponudu voća, povrća i suhomesnatih proizvoda, a i cijene su sasvim korektne. Pitam starijeg lika koji vodi posao zašto ne postanu dragstor, a on kaže da nemaju dovoljno ljudi i sa ljudima koje trenutno imaju, čak 15 zaposlenih jedva sve drže na okupu.

Dakle, bilo bi još dragstora, ali nema ko da radi.
Zato se uvoze pakistanci, indijci. Dragstor ne moze biti veci od 50 kvadrata mescini tako da je i tu limit. Bingo u tuzli ima 2 odkud mu radnici? Nece da rade nedjelju a sad odjednom spremni da rade ne samo nedjelju vec i 3 smjenu bilo koji drugi dan. Kako?

Kad im vlast odobri dovoljno stranih radnika domaci ce imati izbor radi ili noga. Ovi iz indije ce taman pofatati malo i jezika da mogu i na kasu raditi i u trgovini vise neces ni imati nasih ljudi.
Peacean

#18 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Peacean »

Mora li dragstor po zakonu da radi 24h ili može i manje?
Isner

#19 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Isner »

Dobar naziv ima taj novootvoreni više Daniela Ozme, zove se SOVA :-D

Ja radnim danima gledam moje komšije, to ranije nisam primjecivao, u prodavnicu il samoposlugu idu strogo za po jednu stvar i najmanje po desetak puta dnevno... Ode kupi hljeb, pa eto ga po litar jogurta, pa eto ga po dvoguzu soka, pa ide sapun, pa cigare i dopuna, pa dalje redom šta zafali.. :shock:

Neradna nedjelja više nikad nece postati radna, to slobodno zaboravite... Ko se prije navikne, lakše za njega..
semsasuljakovic

#20 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by semsasuljakovic »

Ja kako god skontam usljed neradne nedjelje minimalno 200, pa i više od toga, maraka mi mjesečno ostane u džepu.
Ranije ne znaš šta bi nedjeljom pa odeš u kupovinu i kupiš neke gluposti koje ti realno ni ne trebaju.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#21 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by konektovan »

mali_balon wrote: 03/05/2026 13:39 A dze ima u Sarajevu dragstor.....bilo bi dobro da svaka mahala ima po jedan...
Otvoren bazar dragstor u ul. Nedima Filipovica
dječak sa šibicama

#22 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by dječak sa šibicama »

Rjesenje dobro poznato, 17 radnih i 34 neradne nedelje godisnje po svakoj radnji, radnici koji zele raditi nedeljom veca dnevnica ili satnica.

Ali, kad su retardinjosi na vlasti, onda...
DebelinJoe

#23 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by DebelinJoe »

semsasuljakovic wrote: 03/05/2026 15:36 Ja kako god skontam usljed neradne nedjelje minimalno 200, pa i više od toga, maraka mi mjesečno ostane u džepu.
Ranije ne znaš šta bi nedjeljom pa odeš u kupovinu i kupiš neke gluposti koje ti realno ni ne trebaju.
To i jest cilj kapitalizma, da ti proda proizvod koji ti realno ne treba.
Pandakonda

#24 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Pandakonda »

Isner wrote: 03/05/2026 15:30
Neradna nedjelja više nikad nece postati radna, to slobodno zaboravite... Ko se prije navikne, lakše za njega..
To su govorili i u cg, mađarskoj itd. Polako, doci ce sve na svoje
Naslovnica

#25 Re: Dragstor ekonomija - Neradna nedjelja vol 2

Post by Naslovnica »

Isner wrote: 03/05/2026 15:30 Dobar naziv ima taj novootvoreni više Daniela Ozme, zove se SOVA :-D

Ja radnim danima gledam moje komšije, to ranije nisam primjecivao, u prodavnicu il samoposlugu idu strogo za po jednu stvar i najmanje po desetak puta dnevno... Ode kupi hljeb, pa eto ga po litar jogurta, pa eto ga po dvoguzu soka, pa ide sapun, pa cigare i dopuna, pa dalje redom šta zafali.. :shock:

Image

@Isner

:gunjastajl:
Post Reply