Automatski mjenjač - savjeti
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Qler
#1601 Re: Automatski mjenjač - savjeti
To prebacivanje u P jebe mjenjač više nego držanje u D... Ne znam što to radiš... Dokazano, i objašnjeno X puta da nema potrebe za time...
- House
- House
#1603 Re: Automatski mjenjač - savjeti
b-brake
valjda
valjda
- House
#1604 Re: Automatski mjenjač - savjeti
čuva diskove, a moji diskovi pune bateriju. kočenje 
hibrid
hibrid
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- Rockefeller
#1606 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Koliko znam to moze i kolega forumas Aldin uraditi.
Ako uradis, javi koliko kosta, ja to kontam na 60 hiljada raditi ali ne u Dojcland
-
sanchopansa1
#1607 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Vala nikad ne vraćam u N kad negdje stanem, semafori, guzva i sl. Kad bi to radio tad gubim smisao automatskog mjenjača. On je napravljen da ne prebacujem i ne saltam svako malo i nemam nikakvih problema evo već 10 godina. Samo redovni servisi i to je to.
A u P kad ubacujem, to radim samo kada parkiram i to na način da ubacim u N, podignem ručnu, maknem nogu sa nožne kočnice i kada se auto osloni na ručnu, tad ubacim i P i nema problema.
A u P kad ubacujem, to radim samo kada parkiram i to na način da ubacim u N, podignem ručnu, maknem nogu sa nožne kočnice i kada se auto osloni na ručnu, tad ubacim i P i nema problema.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1608 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ja cim ugasim auto, ide sam u P...sanchopansa1 wrote: ↑01/05/2026 10:04 Vala nikad ne vraćam u N kad negdje stanem, semafori, guzva i sl. Kad bi to radio tad gubim smisao automatskog mjenjača. On je napravljen da ne prebacujem i ne saltam svako malo i nemam nikakvih problema evo već 10 godina. Samo redovni servisi i to je to.
- hopi
#1609 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Jedno desetine puta je ovdje na temi ponovljeno da je mit da je potrebno prvo dići ručnu da ona "preuzme" pa onda P, nećesanchopansa1 wrote: ↑01/05/2026 10:04 Vala nikad ne vraćam u N kad negdje stanem, semafori, guzva i sl. Kad bi to radio tad gubim smisao automatskog mjenjača. On je napravljen da ne prebacujem i ne saltam svako malo i nemam nikakvih problema evo već 10 godina. Samo redovni servisi i to je to.
Ništa se desiti mjenjaču niti onom zubcu što drži, niti to na neki poseban način čuva mjenjač. OK možeš ti to dakako raditi ali nema koristi.
- House
-
sanchopansa1
#1611 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Pa dobro, možda si u pravu, vjerovatno i jesi, ali nekako sam mirniji kad to uradim.hopi wrote: ↑01/05/2026 10:39Jedno desetine puta je ovdje na temi ponovljeno da je mit da je potrebno prvo dići ručnu da ona "preuzme" pa onda P, nećesanchopansa1 wrote: ↑01/05/2026 10:04 Vala nikad ne vraćam u N kad negdje stanem, semafori, guzva i sl. Kad bi to radio tad gubim smisao automatskog mjenjača. On je napravljen da ne prebacujem i ne saltam svako malo i nemam nikakvih problema evo već 10 godina. Samo redovni servisi i to je to.
Ništa se desiti mjenjaču niti onom zubcu što drži, niti to na neki poseban način čuva mjenjač. OK možeš ti to dakako raditi ali nema koristi.
Inače to je jedina “ceremonija” koju radim, ostalo ne, upalim, ubacim u D i zaboravim na mjenjač dok ne ugasim vozilo ili ne moram u rikverc.
-
last mohicans
#1612 Re: Automatski mjenjač - savjeti
To je i meni majstor rekao, ali ne kontam bas najbolje, eto osloni se na ručnu, ali opet moraš stisnuti kočnicu da vratiš iz N u P. Ja ključ ne mogu izvaditi bez P.sanchopansa1 wrote: ↑01/05/2026 10:04 Vala nikad ne vraćam u N kad negdje stanem, semafori, guzva i sl. Kad bi to radio tad gubim smisao automatskog mjenjača. On je napravljen da ne prebacujem i ne saltam svako malo i nemam nikakvih problema evo već 10 godina. Samo redovni servisi i to je to.
-
sanchopansa1
#1613 Re: Automatski mjenjač - savjeti
U mene nema ključa, ali se ne može ugasiti bez P. Ja idem u N, oslonim na ručnu, pritisnem nožnu do P i ugasim.last mohicans wrote: ↑01/05/2026 14:27To je i meni majstor rekao, ali ne kontam bas najbolje, eto osloni se na ručnu, ali opet moraš stisnuti kočnicu da vratiš iz N u P. Ja ključ ne mogu izvaditi bez P.sanchopansa1 wrote: ↑01/05/2026 10:04 Vala nikad ne vraćam u N kad negdje stanem, semafori, guzva i sl. Kad bi to radio tad gubim smisao automatskog mjenjača. On je napravljen da ne prebacujem i ne saltam svako malo i nemam nikakvih problema evo već 10 godina. Samo redovni servisi i to je to.
Vjerovatno ne treba ni to, al eto, stvar navike.
-
kao_kaoty
#1614 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Probaj parkirati na uzbrdici bez prvobitnog oslanjanja auta na rucnu kocnicu, pa nam javi utiske
- Ateista
#1615 Re: Automatski mjenjač - savjeti
U P prebacujem samo kad ugasim auto, cesto zaboravim pa mi pisti.
U N ubacim ako cu stati na semaforu i znam da cu duze stajsti, recimo 10-tak sekundi. Ne znam jeli stvarno potrebno ali je opustenije da ne moram nogu drzati na kocnici dok stojim, cak mi je navika i rucnu da "podignem" da ne razmisljam ima li blage nizbrdice i hoce li krenuti naprijed ili nazad.
Ako mislim da cu brzo krenuti onda ne prebacujem u N.
U N ubacim ako cu stati na semaforu i znam da cu duze stajsti, recimo 10-tak sekundi. Ne znam jeli stvarno potrebno ali je opustenije da ne moram nogu drzati na kocnici dok stojim, cak mi je navika i rucnu da "podignem" da ne razmisljam ima li blage nizbrdice i hoce li krenuti naprijed ili nazad.
- House
#1616 Re: Automatski mjenjač - savjeti
nemoj ovo raditi. ostavi u D, stisni kočnicu ili uključi autohold.Ateista wrote: ↑01/05/2026 17:37 U P prebacujem samo kad ugasim auto, cesto zaboravim pa mi pisti.![]()
- mirsek
#1617 Re: Automatski mjenjač - savjeti
House wrote: ↑01/05/2026 17:44nemoj ovo raditi. ostavi u D, stisni kočnicu ili uključi autohold.Ateista wrote: ↑01/05/2026 17:37 U P prebacujem samo kad ugasim auto, cesto zaboravim pa mi pisti.![]()
Nemojte zaboraviti fino stisnuti noznu jer ako malo pipkas kocnicu nece uhvatiti autohold i ode auto naprijed u komsiju u saobracaju.
- Danguba
#1619 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ma znas sta me tjera, imam osjecaj da bas moram pritisnuti kocnicu da auto ne krene naprijed i onaj osjecaj da ce cilindri izbiti koliko sam pritisnuo.
Samo malo pusti auto ode.
- Danguba
#1620 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Jesi li nekada stao sa autom u brdu, tada se osjeti brujanje ako ostane teziste na mjenjacu i bas trzne kada trebas krenuti.hopi wrote: ↑01/05/2026 10:39Jedno desetine puta je ovdje na temi ponovljeno da je mit da je potrebno prvo dići ručnu da ona "preuzme" pa onda P, nećesanchopansa1 wrote: ↑01/05/2026 10:04 Vala nikad ne vraćam u N kad negdje stanem, semafori, guzva i sl. Kad bi to radio tad gubim smisao automatskog mjenjača. On je napravljen da ne prebacujem i ne saltam svako malo i nemam nikakvih problema evo već 10 godina. Samo redovni servisi i to je to.
Ako aktiviras prvo kocnicu mjenjac radi kao mlijeko, nista ne osjeti kretanje.
- Danguba
#1621 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Na BMW cim ugasis ide na P a na Mercu u N.konektovan wrote: ↑01/05/2026 10:38Ja cim ugasim auto, ide sam u P...sanchopansa1 wrote: ↑01/05/2026 10:04 Vala nikad ne vraćam u N kad negdje stanem, semafori, guzva i sl. Kad bi to radio tad gubim smisao automatskog mjenjača. On je napravljen da ne prebacujem i ne saltam svako malo i nemam nikakvih problema evo već 10 godina. Samo redovni servisi i to je to.
Skoro bio na pumpi i reko da napisem neke poruke. Parkiram se i nisam vidio da je blaga nizbrdica. Ugasim auto(M) i ocekivao da je u P kad ono puce nesto iza mene. Sta bi, moje auto otislo u rikverc i lupilo u onaj pp ormaric. Meni se noge oduzele dok sam shvatio sta se desilo.
- Qler
#1622 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Meni prebaci u N kad ugasim, a kad otvorim vrata u P
-
preludezalude
#1623 Re: Automatski mjenjač - savjeti
- Qler
#1624 Re: Automatski mjenjač - savjeti
Ma i ja dižem ručnu (nožnu
) samo da ga ne slušam kako ono pukne kad ubaci u D...
- Danguba