Desavanja u Hrvatskoj

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#30401 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

U punoj dvorani “Jure Petričević” Matice hrvatske u Zagrebu u ponedjeljak, 27. travnja, je predstavljena knjiga “Vareške suze” pokojne Grete Filipović, potresno svjedočanstvo o ratnom zločinu, godinama šutnje, pravnoj borbi i snazi žene koja je odlučila progovoriti.

https://www.ktabkbih.net/hr/vijesti/u-z ... vic/131298

koliko sam skontao posla zena da obidje brata u logoru/zarobljenistvu te je silovali
nisam znao za nju do prije nekoliko mjeseci
isto zbog ove knjige sam saznao
vareš
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#30402 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/me ... _refresh=1

Megaprojekt stoljeća: Hrvatska dobiva najveću investiciju u povijesti ovog dijela Europe

Prema dostupnim, zasad neslužbenim informacijama, ukupna vrijednost ulaganja mogla bi dosegnuti čak 50 milijardi eura, čime bi ovaj projekt postao jedan od najvećih tehnoloških pothvata u Europi, doznaju za Jutarnji novinari Gordana Galović i Ilija Matanović.

Megaprojekt, ubleha ili megapljačka?
JohnnyS

#30403 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

Navodno će trošiti struje koliko sad pola Hrvatske troši. Hrvatska je i dalje u pravilu neto uvoznik struje, plus Boga pitaj u kakvom stanju je elektro distribucija u tom dijelu države
istra_hr

#30404 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by istra_hr »

JohnnyS wrote: 28/04/2026 11:44 Navodno će trošiti struje koliko sad pola Hrvatske troši. Hrvatska je i dalje u pravilu neto uvoznik struje, plus Boga pitaj u kakvom stanju je elektro distribucija u tom dijelu države
-navodno, ponavljam "navodno", spominje se nezavisni samostalni izvor (električne) energije, velika fotonaponska elektrana
-izgradnja nove elektro-distribucione mreže
-bla, bla, bla ...

Dakle, investicija od 50 mlrd. u rangu "science fictiona" oli ti naučne fantastike
Ukratko, po meni, nova prevara u stilu "obećanja Rimac-automobila"... 8-)
Volio bi da se varam i nisam u pravu, ali ...
dječak sa šibicama

#30405 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dječak sa šibicama »

golemo, u svakom slucaju, Hrvatska se sa Amerikom veze
JohnnyS

#30406 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

Ne znaju da je Amerika propala :D
dječak sa šibicama

#30407 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Nisam u startu razumio sta im je to "podatkovni centar", ili data centar kako god, onako laicki reklo bi se nekakva baza podataka necega. Glupost. Jos Topusko, znam samo da tamo ima banja i da je blizu Petrova gora.

Ustvari je temeljni preduvjet da na taj prostor dodju americke IT i ostale velike kompanije, sto ce se vjv i dogoditi ako se realizuje projekat. Za sad su potpisali pismo namjere, sto znaci da se ide sa tim.
Balkanci beru brigu "gdje ce struju naci", koliko mi mentalno zaostajemo za zapadom.

Ovo kad se ili ako se realizuje, korist ce imati i BiH. Ako bude znala iskoristiti blizinu projekta.
Peacean

#30408 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Peacean »

Iz tvrtke Pantheon AI u odgovoru na Indexov upit tvrde kako će u suradnji s grupom Končar izgraditi vlastitu najmoderniju trafostanicu i približno 280 kilometara novih visokonaponskih dalekovoda. Navode kako će njihov strateški partner Greenvolt izgraditi solarnu elektranu snage 500 MW namijenjenu isključivo za potrebe centra, što će, prema njihovim riječima, značajno povećati sigurnost i stabilnost cijelog nacionalnog elektroenergetskog sustava.

Dodaju kako će povećani kapacitet mreže omogućiti spajanje čak 5.2 GW trenutno neiskorištenih obnovljivih izvora energije koji godinama čekaju na priključenje. Investitori naglašavaju kako će električnu energiju kupovati od privatnih proizvođača, čime planiraju potaknuti razvoj neovisnih generatora energije u Hrvatskoj.

"Očekuje se da će njihova rastuća prisutnost i rezultirajući potencijalni viškovi energije pomoći u smanjenju cijena električne energije za kućanstva i gospodarstvo", poručuju iz Pantheon AI-ja, uz napomenu da HEP Proizvodnja neće biti opskrbljivač za ovaj projekt.
Puno toga obećavaju.
sinuhe

#30409 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by sinuhe »

Toga se dosta gradi u nordijskim zemljama zbog jeftine struje. Svaka im čast ako potjeraju na solarni pogon.
zposao

#30410 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zposao »

Peacean wrote: 30/04/2026 07:35
Iz tvrtke Pantheon AI u odgovoru na Indexov upit tvrde kako će u suradnji s grupom Končar izgraditi vlastitu najmoderniju trafostanicu i približno 280 kilometara novih visokonaponskih dalekovoda. Navode kako će njihov strateški partner Greenvolt izgraditi solarnu elektranu snage 500 MW namijenjenu isključivo za potrebe centra, što će, prema njihovim riječima, značajno povećati sigurnost i stabilnost cijelog nacionalnog elektroenergetskog sustava.

Dodaju kako će povećani kapacitet mreže omogućiti spajanje čak 5.2 GW trenutno neiskorištenih obnovljivih izvora energije koji godinama čekaju na priključenje. Investitori naglašavaju kako će električnu energiju kupovati od privatnih proizvođača, čime planiraju potaknuti razvoj neovisnih generatora energije u Hrvatskoj.

"Očekuje se da će njihova rastuća prisutnost i rezultirajući potencijalni viškovi energije pomoći u smanjenju cijena električne energije za kućanstva i gospodarstvo", poručuju iz Pantheon AI-ja, uz napomenu da HEP Proizvodnja neće biti opskrbljivač za ovaj projekt.
Puno toga obećavaju.
Ovo je tolika šuplja da i mala djeca mogu skontati.
Prvo, ako taj data centar od 50 milijardi eura troši el.struje ko pola hrvatske, onda nema teoretske šanse da se to čudo može napajati pomoću solarne elektrane. Šanse nema.
Druga stvar, koliko sam ja učio, sunca po noći nema, a data centar srče struju i po noći, pa evo da nekim čudom solarna elektrana može pokriti potrebe za strujom preko dana, šta će ga pokretati kad nema sunca?
Neće paliti agregate :lol:

Dakle, za takav ogroman projekat ili ce morati graditi dodatne nuklearne elektrane ili termoelektrane na plin. Ili ostaje opcija da uvoze struju izvana, samo je pitanje koliko se to isplati.

A ta priča da ce praviti solarne elektrane može značiti samo da će napraviti solare ko Mamić u Hercegovini da guraju struju u mrežu da im EP otkupljuje, odnosno da im sirotinja plaća tu "zelenu struju".
A o stabilizaciji mreže sa solarima ne treba trositi rijeci. Koliko sam ja upućen solari samo destabiliziraju mrežu.

Sve je to igra velikih igrača koja ima vrlo malo logike za malog čovjeka.

P.S. presuperultramegafantastično mi je kada milijarderi prave AI centre koji troše struje ko manje države i pritom se trebaju ogromne količine vode - popuju običnom čovjeku kako treba paziti na carbon footprint.
Zamisli kada ti AI generira sadržaj kako trebaš paziti na okoliš i usput te nadgleda, a taj isti AI treba čitavu rijeku da ga hladi.
To ocito nije diranje ekosustava.
Staklenički plinovi - šta je to?
istra_hr

#30411 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by istra_hr »

zposao wrote: 30/04/2026 10:21
- - -
:thumbup: :D
ima još bajki u HR, ovih dana, kao:

"Ukrajinski bogataš ulaže milijarde Eura u posrnuli Hajduk"
JohnnyS

#30412 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

istra_hr wrote: 30/04/2026 10:40
- - -

Ko da Ukrajinci nemaju dovoljno problema, samo im još i Hajduk treba
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30413 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by _BataZiv_0809 »

JohnnyS wrote: 30/04/2026 10:47
- - -

:lol: :lol:
zposao

#30414 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zposao »

JohnnyS wrote: 30/04/2026 10:47
- - -

Jaka ova :lol:
istra_hr

#30415 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by istra_hr »

:D ... ja ne zaboravljam i kad je širokogrudna (da ne velim sexistički: sisata) Riječanka-Kolinda
obećavala plaće od 8.000 Eura u Hrvatskoj

Nije to tak davno bilo... 8-)
zposao

#30416 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by zposao »

istra_hr wrote: 30/04/2026 11:26 :D ... ja ne zaboravljam i kad je širokogrudna (da ne velim sexistički: sisata) Riječanka-Kolinda
obećavala plaće od 8.000 Eura u Hrvatskoj

Nije to tak davno bilo... 8-)
A jes je bilo fino vidjet dok je bila predsjednica :-D
Poslje nešto smršala... :cry: je li širokogrudje ostalo ili se upralo? :lol:
dječak sa šibicama

#30417 Re: Desavanja u Hrvatskoj

I sa LNG terminalom su se svojevremeno sprdali, kad je bila najavljena gradnja.
istra_hr

#30418 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by istra_hr »

dječak sa šibicama wrote: 30/04/2026 15:10 I sa LNG terminalom su se svojevremeno sprdali, kad je bila najavljena gradnja.
Netočno, nije istina.

Bile su "dvije struje"/dva različita razmišljanja - kako to izvesti u Omišlju, na otoku Krku.
- da li gradit fixni-kopneni (skuplje rješenje)
- ili "plutajući/floating" - koji koristi usidren brod

To nije "sprdanje", već dva različita mišljenja
dječak sa šibicama

#30419 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Proguglaj komentare index posjetilaca iz tog vremena, ne moras samo za LNG, opcenito sprdaju svaku investiciju.
JohnnyS

#30420 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

Pa nećemo mjeriti svijet po komentarima na Indexu, tamo ja imam dva tri trol profila :D

Ali potrošnju struje veću od Zagreba nadomještati solarima, priznajem da nisam inžinjere energetike, ali čini mi se malo nategnuto.
dječak sa šibicama

#30421 Re: Desavanja u Hrvatskoj

I govorim o internet komentarima.
Ministar gospodarstva Ante Šušnjar izjavio je u srijedu da Republika Hrvatska do 2030. godine planira uvećati udio nuklearne energije u "energetskom miksu" s današnjih 16 na najmanje 30 posto.

„To je minimalan cilj, ali siguran sam da možemo i više jer imamo prednost. U osamdesetim godinama prošlog stoljeća istražili smo više lokacija. U jednu do dvije godine mogli bismo biti spremni za izgradnju. Nuklearna energija bitna je za stabilnost mreže i proizvodnje, a onda možete razvijati znanost, industriju, zdravstvo i sve drugo“, rekao je Šušnjar na panelu o nuklearnoj energiji i energetskoj sigurnosti Europe, održanom u sklopu sastanka na vrhu Inicijative triju mora u Dubrovniku.

Američki ministar energetike Chris Wright rekao je da nuklearna energija ima puno prednosti.

"Nuklearna elektrana radi 24 sata na dan, postiže dugotrajnu korist, a može imati i značajnu ulogu u proizvodnji. Predsjednik Trump i SAD posvetili su se promoviranju novih tehnologija nuklearne energije. Imamo desetke tvrtki, istraživačkih centara i kooperacija, a sigurnost nam je na prvom mjestu“, rekao je Wright.
idu nuklearke zivotom
Post Reply