uff kako bi ovake nasamarao... vidi me da prilazim okuki a on mora da mi uzme dio trake da smanjio krivinu a onda ja kocim na 20 zbog njega... pa yebem ti mater ko te nauci da vozis tako?zdruzdjo wrote: ↑29/04/2026 14:09 Sta me u zadnje vrijeme uzasno nervira.
2:
Skretanje u neke krivine kao da vozi neko pravo dugo vozilo. Predje u drugu traku sa pola vozila da bi skrenuo. Mislim cemu. Juce sam se vracao starim putem od lasve do kaknja. Dva puta, sam morao skakati po kocinici zbog takvih. Hladno ti predje u traku.
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Dobrinjac-u-Pragu
#53851 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
-
tokio25
#53852 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ja aludiram na njega koji je kroz kruzni prolazio u smjeru kazaljke na satu jednostavno presjekao gore valjda na vogoscanskoj petlji ga neko vidiohopi wrote: ↑29/04/2026 16:14Ma ne misli on na taj kružni tok, nego na raskrsnicu prije kružnog, ima desno odvajanje pa valjda voze trontuarom.tokio25 wrote: ↑29/04/2026 14:51ili oni koji mrtvi hladni u kruznom odu kontra stranom da skrati jer ne moze voziti okoloBetter Man wrote: ↑29/04/2026 11:18 Nikad više postavljenih kamera, a nikad gora situacija kad je u pitanju sigurnost u saobraćaju. Ima posebna sorta idiota,a to su oni koji ne mogu čekati u koloni na semaforu za skretanje u Buća potok, pa voze mrtvi hladni trotoarem da dođu do svoje trake.
a da ne pricamo o parkiranju kad je trebao kupiti patron za nalivpero itd
jednostavno me "nerviraju" ljudi koji pljuju nesto i kritikuju a isto to rade mozda cak i gore
- hopi
#53853 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A kako vi to kolega znadete kada ste se, barem tako piše, pristupili forumu prošle godine?
Jedva se ja sjećam tih dešavanja a nazočan sam na forumu od 2009 godine.
Jedva se ja sjećam tih dešavanja a nazočan sam na forumu od 2009 godine.
- semirsar
#53854 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
kolega, neko se jos nije probudio i umio?
Duuugo su neki "novi" ovdeka, al' imaju i par zastekanih nickova, 'nako, da se nadju.
- hopi
#53855 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa kolega, ja samo pitam štovanog kolegu odakle mu saznanja koji bi mogao imati sa mnogo većim forumskim stažom nego što prikazuje, ne želim ništa da insuiniram.
- semirsar
#53856 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
pa s obzirom na staz i broj postova, ocito je u pitanju neko ko ima viska slobodnog vremena, pa se moze zakljuciti da ga nije mrzilo citati svehopi wrote: ↑29/04/2026 19:20Pa kolega, ja samo pitam štovanog kolegu odakle mu saznanja koji bi mogao imati sa mnogo većim forumskim stažom nego što prikazuje, ne želim ništa da insuiniram.
-
Naslovnica
#53857 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Gnjusni ste
- semirsar
#53858 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
nemoj tako, ja se cak i brinem, nekih koji su bili stalni na auto temi odjednom nema. Eto, nisam upratio jeli sta pisano, ali jedan od vidjenijih kolega forumasa na auto temi se ne pojavljuje od januara cini mi se, naprasno ga nestade. I onda nevezano za tog, pojavi se bruka nekakvijeh novih koji haraju forumom sad.
-
tokio25
#53859 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
zato sto je to pomenuto na nekoj od tema cini mi se pred novu godinu
kao sto se sve price ponavljaju i ta se ponovi a uz tu ateista i slucaj x i sl
-
DonieBrasco
#53860 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Bice matrijala na cestama sad za prvi maj za pisati na ovoj temi. 
- nepass1
#53861 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Joj prvi maj kad krenu razvedene dame sa drugaricama na vikendice da se provedu kao jake i samostalne gospodje, majke, kraljice u svojim pezoima 206, c3 i ostalim skalamerijama. Prvi izleti na otvorenu cestu, cvrsto drzanje volana sa obje ruke, tose svira, retrovizori ne postoje, 20 ispod ogranicenja, prestizanje misaona imenica
Onda jos poneki penzic koji vozi familiju u rodni kraj sa motom pusti gas to je spas
A ja nervozan sto idem kod punice....
Onda jos poneki penzic koji vozi familiju u rodni kraj sa motom pusti gas to je spas
-
zigson
#53862 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Najbolje ne voziti ko ne mora za prvi maj.
Nego hocemo li se svi konacno sloziti da je tokio = respo?
Nego hocemo li se svi konacno sloziti da je tokio = respo?
-
tokio25
#53863 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mozete se vi slagati ili ne slagati do vijeka
- nepass1
#53864 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je bilo jasno nakon prve poruke...jbt ja se vala ne zamaram forumasima, ko je ko, ko koga guzi i to ali odmah sam skontao, samo se povezalo, reko vidi respo se vratio
- Laplace
#53865 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jutros mi je takav uzeo bar metar moje trake na dosta blagoj krivini, a morao meje vidjeti. Još sam legao na sirenu, džabe, ovaj ne reaguje bar sekundu pa onda lagano, bez žurbe, počinje da se vraća u svoju stranu, gdje se vratio tek negdje iza mene. Ja kočim i bježim na bankinu, njega nije briga. A vozio je sporo, vjerovatno ispod ograničenja, dakle Ateista dobrim dijelom jeste u pravu. Situacija ne bi bila ni blizu toliko rizična da je vozio 30 preko ograničenja, ali u svojoj traci.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑29/04/2026 16:21uff kako bi ovake nasamarao... vidi me da prilazim okuki a on mora da mi uzme dio trake da smanjio krivinu a onda ja kocim na 20 zbog njega... pa yebem ti mater ko te nauci da vozis tako?zdruzdjo wrote: ↑29/04/2026 14:09 Sta me u zadnje vrijeme uzasno nervira.
2:
Skretanje u neke krivine kao da vozi neko pravo dugo vozilo. Predje u drugu traku sa pola vozila da bi skrenuo. Mislim cemu. Juce sam se vracao starim putem od lasve do kaknja. Dva puta, sam morao skakati po kocinici zbog takvih. Hladno ti predje u traku.
-
artur morgan
#53866 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vozio sam i prije masovne upotrebe radara, tokom 2000-tih godina i tada se vozilo dosta brže i neopreznije. Manje se poštovalo ograničenje brzine jer se rjeđe sankcionisala takva vožnja. I tada je bilo patrola sa radarom, ali dosta manje. Danas je drugačije. Vozi se sporije i više se pazi na ograničenja brzine, najviše zbog radara odnosno vozačke dozvole. 20+kmh i ode vozačka. Za to tvoje " malo " preko ograničenja oduzima se vozačka 2+ mjeseca.Ateista wrote: ↑29/04/2026 14:15Radara ima puno i tacno je da neki voze sporije, ali samo smo dobili da oni koji svakako peglaju, sad peglaju jos vise, znaci oni koji su svakako vozili ispod ogranicenja sad voze jos vise ispod toga, za svaki slucaj, dakle samo jos vece guzve i kolone nego ranije.artur morgan wrote: ↑29/04/2026 12:40 Radar nije dovoljan za rješenje problema nedostatka poštivanja saobraćajnih pravila i kulture, ali da radara nema, da nema policijskih patrola na cesti sa radarima, situacija na cesti bi bila haotična i puno gora nego što jeste. Zbog radara i straha od gubitka vozačke dozvole većina vozača pazi na ograničenja brzine. Da nema radara ceste bi bile trkaće staze gdje bi se vozilo na način da se redovno vozi 30-40 kmh više od ograničenja, kao eto to je mizerno više od ograničenja što je jedan forumaš juče napisao.Ko je vozio prije masovne upotrebe radara zna to vrlo dobro. Na M17 se prije redovno vozilo 100 + kmh zvali ga autoput, divljanje, makazice, a sad kad možeš voziti 80 kmh super je i realno bolje je stanje. Problem postaje više količina saobraćaja, sporednih priključnih ulica i puteva, kao i dalje prebrza vožnja ali manje izražena nego prije...
Sto se tice onih koji voze brze, ja ne znam nikog ko voli brze voziti da zbog radara vozi sporije, vec zna gdje su radari ili koristi aplikaciju i uspori samo tamo gdje je radar i opet po gasu, dakle nikakve konkretne razlike. Cak sta vise, malo je i opustenije nego ranije jer je zbog velikog broja stacionarnih radara manje policijskih sacekusa za koje ne mozes pouzdano znati gdje su, skoro da ne pamtim kad sam ih negdje vidio.
Jedini razlog zasto brzi vozaci teze mogu brzo voziti su vece guzve i vise onih koji ih usporavaju, ali zaro vjerovatno ima vise preticanja nego prije.
Brzina nikad nije bila glavni uzrok nesreca koliko god to neko pokusavao na silu tako predstaviti, slucajevi gdje je brzina stvarno uzrok su jako rijetki, to su slucajevi kada neko stvarno izgubi kontrolu jer je prebzo usao u krivinu ili nesto slicno, statisticki jako mali broj tih slucajeva. Vecina nesreca su zbog telefona, oduzimanja prvenstva, rizicnog preticanja, alkohol i slicno, a brzina samo doprinese vecoj steti.
Da, ja sam napisao da je 30-40 preko ogranicenja mizerno jer jeste, na velikom broju dionica gdje se hladno moze voziti i puno brze od toga potpuno sigurno, ko zna naravno. U kanjonu neretve se uvijek moze vidjeti dosta vozila koja idu 120-150 bez ikakvih problema, osim ako je bas guzva.
- dr_Evil
#53867 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
E sto me nasmijanepass1 wrote: ↑29/04/2026 22:47 Joj prvi maj kad krenu razvedene dame sa drugaricama na vikendice da se provedu kao jake i samostalne gospodje, majke, kraljice u svojim pezoima 206, c3 i ostalim skalamerijama. Prvi izleti na otvorenu cestu, cvrsto drzanje volana sa obje ruke, tose svira, retrovizori ne postoje, 20 ispod ogranicenja, prestizanje misaona imenica
-
mali_balon
#53868 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
A priznaj da bi volii da se druzis sa gore pomenutim damama....malo oko rostilja pa malo neke suplje filozofske.....jagma.bi nastala.....tvoja jedina briga bi bila sto nisi ponio dovoljno vijagredr_Evil wrote: ↑30/04/2026 08:57E sto me nasmijanepass1 wrote: ↑29/04/2026 22:47 Joj prvi maj kad krenu razvedene dame sa drugaricama na vikendice da se provedu kao jake i samostalne gospodje, majke, kraljice u svojim pezoima 206, c3 i ostalim skalamerijama. Prvi izleti na otvorenu cestu, cvrsto drzanje volana sa obje ruke, tose svira, retrovizori ne postoje, 20 ispod ogranicenja, prestizanje misaona imenica
A ja nervozan sto idem kod punice....odlicna
![]()
- Ateista
#53869 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Odredjeni broj vozaca mozda stvarno vozi sporije zbog straha od radara, ali sam siguran da oni koji su prije bas brzo vozili, tako voze i danas, jer ko stvarno voli brze voziti lako rijesi problem sa radarima.artur morgan wrote: ↑30/04/2026 08:52Vozio sam i prije masovne upotrebe radara, tokom 2000-tih godina i tada se vozilo dosta brže i neopreznije. Manje se poštovalo ograničenje brzine jer se rjeđe sankcionisala takva vožnja. I tada je bilo patrola sa radarom, ali dosta manje. Danas je drugačije. Vozi se sporije i više se pazi na ograničenja brzine, najviše zbog radara odnosno vozačke dozvole. 20+kmh i ode vozačka. Za to tvoje " malo " preko ograničenja oduzima se vozačka 2+ mjeseca.Ateista wrote: ↑29/04/2026 14:15Radara ima puno i tacno je da neki voze sporije, ali samo smo dobili da oni koji svakako peglaju, sad peglaju jos vise, znaci oni koji su svakako vozili ispod ogranicenja sad voze jos vise ispod toga, za svaki slucaj, dakle samo jos vece guzve i kolone nego ranije.artur morgan wrote: ↑29/04/2026 12:40 Radar nije dovoljan za rješenje problema nedostatka poštivanja saobraćajnih pravila i kulture, ali da radara nema, da nema policijskih patrola na cesti sa radarima, situacija na cesti bi bila haotična i puno gora nego što jeste. Zbog radara i straha od gubitka vozačke dozvole većina vozača pazi na ograničenja brzine. Da nema radara ceste bi bile trkaće staze gdje bi se vozilo na način da se redovno vozi 30-40 kmh više od ograničenja, kao eto to je mizerno više od ograničenja što je jedan forumaš juče napisao.Ko je vozio prije masovne upotrebe radara zna to vrlo dobro. Na M17 se prije redovno vozilo 100 + kmh zvali ga autoput, divljanje, makazice, a sad kad možeš voziti 80 kmh super je i realno bolje je stanje. Problem postaje više količina saobraćaja, sporednih priključnih ulica i puteva, kao i dalje prebrza vožnja ali manje izražena nego prije...
Sto se tice onih koji voze brze, ja ne znam nikog ko voli brze voziti da zbog radara vozi sporije, vec zna gdje su radari ili koristi aplikaciju i uspori samo tamo gdje je radar i opet po gasu, dakle nikakve konkretne razlike. Cak sta vise, malo je i opustenije nego ranije jer je zbog velikog broja stacionarnih radara manje policijskih sacekusa za koje ne mozes pouzdano znati gdje su, skoro da ne pamtim kad sam ih negdje vidio.
Jedini razlog zasto brzi vozaci teze mogu brzo voziti su vece guzve i vise onih koji ih usporavaju, ali zaro vjerovatno ima vise preticanja nego prije.
Brzina nikad nije bila glavni uzrok nesreca koliko god to neko pokusavao na silu tako predstaviti, slucajevi gdje je brzina stvarno uzrok su jako rijetki, to su slucajevi kada neko stvarno izgubi kontrolu jer je prebzo usao u krivinu ili nesto slicno, statisticki jako mali broj tih slucajeva. Vecina nesreca su zbog telefona, oduzimanja prvenstva, rizicnog preticanja, alkohol i slicno, a brzina samo doprinese vecoj steti.
Da, ja sam napisao da je 30-40 preko ogranicenja mizerno jer jeste, na velikom broju dionica gdje se hladno moze voziti i puno brze od toga potpuno sigurno, ko zna naravno. U kanjonu neretve se uvijek moze vidjeti dosta vozila koja idu 120-150 bez ikakvih problema, osim ako je bas guzva.U našem saobraćaju pored saobraćajne kulture nedostaje i saobraćajne discipline. Da se primjenjuju saobraćajna pravila u vožnji a ne neka lična pravila. Vještina vožnje je jedno, saobraćajna pravila su drugo, i to ne treba miješati. Razlika u brzini od 30-40 kmh u slučaju naleta na pješaka može biti razlika između života ili smrti. Udar u pješaka brzinom od 60+kmh obično završi sa smrtnom posljedicom za pješaka, udar pri brzini od 60 kmh najčešće višestruke teške ozljede pješaka opasne po život i trajnu visoku invalidnost a kod starijih lica najčešće ima smrtni ishod, udar pri brzini od oko 30 kmh obično teže ozljede ali znatno lakše od povreda koje nastaju pri brzini od 60 kmh. Kada vozač mora da koči najjače što može nije isto kada koči sa 120+kmh i 80 kmh. Razlika kod izbjegavanja nezgode može biti drastična jer saobraćajne nezgode u pravilu nastaju usljed iznenadnih i neočekivanih okolnosti koje traju vrlo kratko npr. dvije sekunde. Manja brzina znači veću šansu za pravu reakciju vozača ( pravovremenu ) i veće tehničke mogućnosti vozila u takvim situacijama ( kočenje, manevrisanje i sl. ). Imaš pogrešna ubjeđenja koja trebaš korigovati a ako se time vodiš onda to može biti vrlo opasno i za tebe i za druge...jer zapamti koliko god mislio da si dobar vozač u situacijama kada dolazi do saobraćajni nezgoda obično vozač nema nekih objektivnih šansi za popravni ( to znaju oni koji su imali nezgodu ) a kod brze vožnje ni tehnički mogućnosti vozilo za izbjegavanje
![]()
Brzina je u prosjeku smanjena zbog sve vecih guzvi, puno vise automobila a infrastruktura to ne prati, a i pored toga ne bih rekao da je manje nesreca, sto opet pokazuje da je kljucni problem negdje drugo, a to je nepostovanje drugih propisa, u zadnje vrijeme vjerovatno najveci problem su telefoni od kojih se mnogi ne mogu odvojiti i moraju svaku notifikaciju pogledati.
Slazem se da reakcija ne moze biti ista sa 60 i sa 100, povrede, mogucnost kocenja, ali vjestina voznje nije samo znati sto brze proci kroz krivinu da ne izletis, vec kad je u pitanju saobracaj poenta je u pracenju saobracaja, pracenju desavanja ispred, iza, oko sebe i slicno, te prilagodjavanje brzine realnim uslovima na cesti. To nekad znaci i brzinu ispod znaka ako uslovi ne dozvoljavaju brze, ali nekad se moze i znatno brze, ako je cesta dovoljno pregledna i cista, dakle nema ko da ti izleti i da se desi nesto neplanirano da moras naglo kociti. Brzina se prilagodjava prvenstveno preglednosti ceste, upravo da se mogu predvidjeti moguci problemi na vrijeme.
- dr_Evil
#53870 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Dosta i meni 3 minute, jel ono ti napisa na nekoj drugoj temi?mali_balon wrote: ↑30/04/2026 09:07A priznaj da bi volii da se druzis sa gore pomenutim damama....malo oko rostilja pa malo neke suplje filozofske.....jagma.bi nastala.....tvoja jedina briga bi bila sto nisi ponio dovoljno vijagredr_Evil wrote: ↑30/04/2026 08:57E sto me nasmijanepass1 wrote: ↑29/04/2026 22:47 Joj prvi maj kad krenu razvedene dame sa drugaricama na vikendice da se provedu kao jake i samostalne gospodje, majke, kraljice u svojim pezoima 206, c3 i ostalim skalamerijama. Prvi izleti na otvorenu cestu, cvrsto drzanje volana sa obje ruke, tose svira, retrovizori ne postoje, 20 ispod ogranicenja, prestizanje misaona imenica
A ja nervozan sto idem kod punice....odlicna
![]()
Nisam ljubitelj raspušćenica, mada jako volim stih od Balaša:
Tip reče: "Ovde sam s` dve fine ženice
Uuu, dve opake raspuštenice!"
Namignu mangupski
"Svi malo šaramo"
Namignuh i ja
Kao: "Naravno."
-
mali_balon
#53871 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da BA ateista vazda nesta filozofiras da opravdas svoju raskalasenu I bahatu voznju.....vozi po propisima, obrati paznju na ostale ucesnike u soabracaju, budi kolegijala vozac, I vozi auto ne samo fizicki nego I psihicki tj budi konektovan....ali to ne znaci da nisi u pravuAteista wrote: ↑30/04/2026 09:21Odredjeni broj vozaca mozda stvarno vozi sporije zbog straha od radara, ali sam siguran da oni koji su prije bas brzo vozili, tako voze i danas, jer ko stvarno voli brze voziti lako rijesi problem sa radarima.artur morgan wrote: ↑30/04/2026 08:52Vozio sam i prije masovne upotrebe radara, tokom 2000-tih godina i tada se vozilo dosta brže i neopreznije. Manje se poštovalo ograničenje brzine jer se rjeđe sankcionisala takva vožnja. I tada je bilo patrola sa radarom, ali dosta manje. Danas je drugačije. Vozi se sporije i više se pazi na ograničenja brzine, najviše zbog radara odnosno vozačke dozvole. 20+kmh i ode vozačka. Za to tvoje " malo " preko ograničenja oduzima se vozačka 2+ mjeseca.Ateista wrote: ↑29/04/2026 14:15
Radara ima puno i tacno je da neki voze sporije, ali samo smo dobili da oni koji svakako peglaju, sad peglaju jos vise, znaci oni koji su svakako vozili ispod ogranicenja sad voze jos vise ispod toga, za svaki slucaj, dakle samo jos vece guzve i kolone nego ranije.
Da, ja sam napisao da je 30-40 preko ogranicenja mizerno jer jeste, na velikom broju dionica gdje se hladno moze voziti i puno brze od toga potpuno sigurno, ko zna naravno. U kanjonu neretve se uvijek moze vidjeti dosta vozila koja idu 120-150 bez ikakvih problema, osim ako je bas guzva.U našem saobraćaju pored saobraćajne kulture nedostaje i saobraćajne discipline. Da se primjenjuju saobraćajna pravila u vožnji a ne neka lična pravila. Vještina vožnje je jedno, saobraćajna pravila su drugo, i to ne treba miješati. Razlika u brzini od 30-40 kmh u slučaju naleta na pješaka može biti razlika između života ili smrti. Udar u pješaka brzinom od 60+kmh obično završi sa smrtnom posljedicom za pješaka, udar pri brzini od 60 kmh najčešće višestruke teške ozljede pješaka opasne po život i trajnu visoku invalidnost a kod starijih lica najčešće ima smrtni ishod, udar pri brzini od oko 30 kmh obično teže ozljede ali znatno lakše od povreda koje nastaju pri brzini od 60 kmh. Kada vozač mora da koči najjače što može nije isto kada koči sa 120+kmh i 80 kmh. Razlika kod izbjegavanja nezgode može biti drastična jer saobraćajne nezgode u pravilu nastaju usljed iznenadnih i neočekivanih okolnosti koje traju vrlo kratko npr. dvije sekunde. Manja brzina znači veću šansu za pravu reakciju vozača ( pravovremenu ) i veće tehničke mogućnosti vozila u takvim situacijama ( kočenje, manevrisanje i sl. ). Imaš pogrešna ubjeđenja koja trebaš korigovati a ako se time vodiš onda to može biti vrlo opasno i za tebe i za druge...jer zapamti koliko god mislio da si dobar vozač u situacijama kada dolazi do saobraćajni nezgoda obično vozač nema nekih objektivnih šansi za popravni ( to znaju oni koji su imali nezgodu ) a kod brze vožnje ni tehnički mogućnosti vozilo za izbjegavanje
![]()
Brzina je u prosjeku smanjena zbog sve vecih guzvi, puno vise automobila a infrastruktura to ne prati, a i pored toga ne bih rekao da je manje nesreca, sto opet pokazuje da je kljucni problem negdje drugo, a to je nepostovanje drugih propisa, u zadnje vrijeme vjerovatno najveci problem su telefoni od kojih se mnogi ne mogu odvojiti i moraju svaku notifikaciju pogledati.
Slazem se da reakcija ne moze biti ista sa 60 i sa 100, povrede, mogucnost kocenja, ali vjestina voznje nije samo znati sto brze proci kroz krivinu da ne izletis, vec kad je u pitanju saobracaj poenta je u pracenju saobracaja, pracenju desavanja ispred, iza, oko sebe i slicno, te prilagodjavanje brzine realnim uslovima na cesti. To nekad znaci i brzinu ispod znaka ako uslovi ne dozvoljavaju brze, ali nekad se moze i znatno brze, ako je cesta dovoljno pregledna i cista, dakle nema ko da ti izleti i da se desi nesto neplanirano da moras naglo kociti. Brzina se prilagodjava prvenstveno preglednosti ceste, upravo da se mogu predvidjeti moguci problemi na vrijeme.
- Ateista
#53872 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zasto mislis da je moja voznja bahata?mali_balon wrote: ↑30/04/2026 10:04Da BA ateista vazda nesta filozofiras da opravdas svoju raskalasenu I bahatu voznju.....vozi po propisima, obrati paznju na ostale ucesnike u soabracaju, budi kolegijala vozac, I vozi auto ne samo fizicki nego I psihicki tj budi konektovan....ali to ne znaci da nisi u pravuAteista wrote: ↑30/04/2026 09:21Odredjeni broj vozaca mozda stvarno vozi sporije zbog straha od radara, ali sam siguran da oni koji su prije bas brzo vozili, tako voze i danas, jer ko stvarno voli brze voziti lako rijesi problem sa radarima.artur morgan wrote: ↑30/04/2026 08:52
Vozio sam i prije masovne upotrebe radara, tokom 2000-tih godina i tada se vozilo dosta brže i neopreznije. Manje se poštovalo ograničenje brzine jer se rjeđe sankcionisala takva vožnja. I tada je bilo patrola sa radarom, ali dosta manje. Danas je drugačije. Vozi se sporije i više se pazi na ograničenja brzine, najviše zbog radara odnosno vozačke dozvole. 20+kmh i ode vozačka. Za to tvoje " malo " preko ograničenja oduzima se vozačka 2+ mjeseca.U našem saobraćaju pored saobraćajne kulture nedostaje i saobraćajne discipline. Da se primjenjuju saobraćajna pravila u vožnji a ne neka lična pravila. Vještina vožnje je jedno, saobraćajna pravila su drugo, i to ne treba miješati. Razlika u brzini od 30-40 kmh u slučaju naleta na pješaka može biti razlika između života ili smrti. Udar u pješaka brzinom od 60+kmh obično završi sa smrtnom posljedicom za pješaka, udar pri brzini od 60 kmh najčešće višestruke teške ozljede pješaka opasne po život i trajnu visoku invalidnost a kod starijih lica najčešće ima smrtni ishod, udar pri brzini od oko 30 kmh obično teže ozljede ali znatno lakše od povreda koje nastaju pri brzini od 60 kmh. Kada vozač mora da koči najjače što može nije isto kada koči sa 120+kmh i 80 kmh. Razlika kod izbjegavanja nezgode može biti drastična jer saobraćajne nezgode u pravilu nastaju usljed iznenadnih i neočekivanih okolnosti koje traju vrlo kratko npr. dvije sekunde. Manja brzina znači veću šansu za pravu reakciju vozača ( pravovremenu ) i veće tehničke mogućnosti vozila u takvim situacijama ( kočenje, manevrisanje i sl. ). Imaš pogrešna ubjeđenja koja trebaš korigovati a ako se time vodiš onda to može biti vrlo opasno i za tebe i za druge...jer zapamti koliko god mislio da si dobar vozač u situacijama kada dolazi do saobraćajni nezgoda obično vozač nema nekih objektivnih šansi za popravni ( to znaju oni koji su imali nezgodu ) a kod brze vožnje ni tehnički mogućnosti vozilo za izbjegavanje
![]()
-
Naslovnica
#53873 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Realno, ako se bez ikakvih problema može 150 kanjonom Neretve, može se vala nagurati i na 180, to je samo 30 razlikeAteista wrote: ↑29/04/2026 14:15Radara ima puno i tacno je da neki voze sporije, ali samo smo dobili da oni koji svakako peglaju, sad peglaju jos vise, znaci oni koji su svakako vozili ispod ogranicenja sad voze jos vise ispod toga, za svaki slucaj, dakle samo jos vece guzve i kolone nego ranije.artur morgan wrote: ↑29/04/2026 12:40 Radar nije dovoljan za rješenje problema nedostatka poštivanja saobraćajnih pravila i kulture, ali da radara nema, da nema policijskih patrola na cesti sa radarima, situacija na cesti bi bila haotična i puno gora nego što jeste. Zbog radara i straha od gubitka vozačke dozvole većina vozača pazi na ograničenja brzine. Da nema radara ceste bi bile trkaće staze gdje bi se vozilo na način da se redovno vozi 30-40 kmh više od ograničenja, kao eto to je mizerno više od ograničenja što je jedan forumaš juče napisao.Ko je vozio prije masovne upotrebe radara zna to vrlo dobro. Na M17 se prije redovno vozilo 100 + kmh zvali ga autoput, divljanje, makazice, a sad kad možeš voziti 80 kmh super je i realno bolje je stanje. Problem postaje više količina saobraćaja, sporednih priključnih ulica i puteva, kao i dalje prebrza vožnja ali manje izražena nego prije...
Da, ja sam napisao da je 30-40 preko ogranicenja mizerno jer jeste, na velikom broju dionica gdje se hladno moze voziti i puno brze od toga potpuno sigurno, ko zna naravno. U kanjonu neretve se uvijek moze vidjeti dosta vozila koja idu 120-150 bez ikakvih problema, osim ako je bas guzva.
- Laplace
#53874 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma, još 20 pa zaokružiti na 200, lakše se pamti.Naslovnica wrote: ↑30/04/2026 12:24Realno, ako se bez ikakvih problema može 150 kanjonom Neretve, može se vala nagurati i na 180, to je samo 30 razlikeAteista wrote: ↑29/04/2026 14:15Radara ima puno i tacno je da neki voze sporije, ali samo smo dobili da oni koji svakako peglaju, sad peglaju jos vise, znaci oni koji su svakako vozili ispod ogranicenja sad voze jos vise ispod toga, za svaki slucaj, dakle samo jos vece guzve i kolone nego ranije.artur morgan wrote: ↑29/04/2026 12:40 Radar nije dovoljan za rješenje problema nedostatka poštivanja saobraćajnih pravila i kulture, ali da radara nema, da nema policijskih patrola na cesti sa radarima, situacija na cesti bi bila haotična i puno gora nego što jeste. Zbog radara i straha od gubitka vozačke dozvole većina vozača pazi na ograničenja brzine. Da nema radara ceste bi bile trkaće staze gdje bi se vozilo na način da se redovno vozi 30-40 kmh više od ograničenja, kao eto to je mizerno više od ograničenja što je jedan forumaš juče napisao.Ko je vozio prije masovne upotrebe radara zna to vrlo dobro. Na M17 se prije redovno vozilo 100 + kmh zvali ga autoput, divljanje, makazice, a sad kad možeš voziti 80 kmh super je i realno bolje je stanje. Problem postaje više količina saobraćaja, sporednih priključnih ulica i puteva, kao i dalje prebrza vožnja ali manje izražena nego prije...
![]()
- Ateista
#53875 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zavisi od auta i dionice, negdje moze, mislim da sam znao doci do te brzine u kanjonu, ali to je kratko, ne cijelom duzinom tako.Naslovnica wrote: ↑30/04/2026 12:24Realno, ako se bez ikakvih problema može 150 kanjonom Neretve, može se vala nagurati i na 180, to je samo 30 razlikeAteista wrote: ↑29/04/2026 14:15Radara ima puno i tacno je da neki voze sporije, ali samo smo dobili da oni koji svakako peglaju, sad peglaju jos vise, znaci oni koji su svakako vozili ispod ogranicenja sad voze jos vise ispod toga, za svaki slucaj, dakle samo jos vece guzve i kolone nego ranije.artur morgan wrote: ↑29/04/2026 12:40 Radar nije dovoljan za rješenje problema nedostatka poštivanja saobraćajnih pravila i kulture, ali da radara nema, da nema policijskih patrola na cesti sa radarima, situacija na cesti bi bila haotična i puno gora nego što jeste. Zbog radara i straha od gubitka vozačke dozvole većina vozača pazi na ograničenja brzine. Da nema radara ceste bi bile trkaće staze gdje bi se vozilo na način da se redovno vozi 30-40 kmh više od ograničenja, kao eto to je mizerno više od ograničenja što je jedan forumaš juče napisao.Ko je vozio prije masovne upotrebe radara zna to vrlo dobro. Na M17 se prije redovno vozilo 100 + kmh zvali ga autoput, divljanje, makazice, a sad kad možeš voziti 80 kmh super je i realno bolje je stanje. Problem postaje više količina saobraćaja, sporednih priključnih ulica i puteva, kao i dalje prebrza vožnja ali manje izražena nego prije...
![]()