tokio25 wrote: ↑29/04/2026 14:47
darius_maximus wrote: ↑29/04/2026 14:00
tokio25 wrote: ↑29/04/2026 13:48
jedan od mozda par forumasa kod kojih postujem napisano vjerovatno sto slicno razmisljamo pa se slazem
al ovdje je upravo ono o cemu se pise
znaci ti radis pa neka rade i ostali
slazem se da drugi bi trebao biti radni al tako je odlucio vlasnik kompanije i da hoce on moze da radi samo jedan dan u sedmici
to sto ti radis honorarno je tvoj izbor sto znaci da nisi to izabrao ne bi radio 3 dana
znaci klasicno ono cim dotaknes u moj rahatluk problem je
Pazi, jedan mi govori da sam na državnim jaslama i da nisam radio nikad nedjeljom, pa bih zato ukidao.
Drugi mi govori da ja radim nedjeljom, pa bih zato ukidao.
Ne možeš valjati, kako god ga okreneš.
Istina je da ne razumijem potrebu da se ograniči nekome kada će raditi, ako hoće da radi.
Niti su sve žene majke koje žele da provode praznike s djecom, niti su svi muškarci porodični ljudi i žele da odmore tri dana.
Neko nema ni kučeta ni mačeta, pa mu je lakše i draže raditi, neko je student koji bi da namakne koju paru zbog rastućih cijena i činjenice da ne može kupiti neke stvari koje bi želio ili otići na more ove godine.
Zato kažem, pusti ljude da rade kada hoće i plaćaj ih na odgovarajući način (praznik, prekovremeni, itd.) i svi sretni.
Najveća foluška je da se neko sjetio da ljudi hoće da odmore, ali samo prodavači (naravno, jer jedino to je bitno u Sarajevu, svi ostali da su se nacrtali na svojim poslovima u nedjelju).
pa generalno nisi radio nedjeljom to honorarno je kao sto rekoh tvoj licni izbor a ne poslodavca
jbg i ja mozda radim od 8 do 4 a onda vikendom navece radim kao zastitar na vratima
hocu li ja onda reci ne valja gazda jer se ne mogu naspavati preko vikenda ili mi je draze sto uzmem 100-200 ili koliko vec je cijena za "vratara" za noc
kad tako gledas pojedinacno onda je uvijek nekome ograniceno
evo meni je ograniceno da odem u pola 1 navece u obi penny i kupim sto mi treba iz tih radnji npr
jbg treba mi perla jer pravim narukvice live za publiku u australiji a nestalo mi
jbg nije foluska nego su radnici izganjali
to sto se poklopilo sa manjkom radnika u bingu i sl je samo njihov plus
slazem se da je trebalo ovo bolje odraditi al sta je tu je
jbg ne valja kad izrabljuju ne valja kad nesto pozitivno urade
nama nikad ugoditi generalno
Miješamo kruške i jabuke.
Preduzeća i radnici (dakle oboje) bi trebali imati opciju da rade kada hoće.
Ako bi npr. Bingo želio raditi nedjeljom, onda bi trebao vidjeti ima li radnika koji hoće da rade nedjeljom.
Ako od npr. 10.000 radnika u Sarajevu hoće da radi samo 200 radnika, onda bi možda mogao raditi samo BCC (bubam sada) i to je to.
Ti radnici bi dobili duplu/trostruku dnevnicu i svi sretni.
Ako nema nikoga ko hoće da radi, onda ne možeš otvoriti radnju i to je to.
U ugostiteljstvu se to stalno dešava.
Prije koji mjesec sjedoh u Drugu kuću, hajd' rekoh da pojedem picu.
Kaže žaaaaoooo mi je, picmajstor radi do 16:00, nema tog dijela jelovnika.
Jebi ga, ljudi drže otvoreno, služe samo pića, jedan konobar, jedan za šankom, šta ćeš.
Ono što je problem je što mi ne možemo očito provjeravati ko radi nedjeljom jer želi, a koga tjeraju.
Isto kao što ne možemo utvrditi da li se ti dani dodatno plaćaju.
I zato smo onda zatvorili radnje, umjesto da pokušamo provesti zakon o jebenom radu.
Ja radim od svoje 16. godine.
Sve, od nosanja namještaja za selidbe, do videoteke, itd.
Naravno da se radilo vikendom, radilo se svaki dan.
Videoteka radi od 08:00 do 24:00, zapadne te smjena od 16:00 do 24:00 i još u 23:55 neko uleti da samo brzinski nešto uzme.
Nakon toga još pola sata čisti prostor, u 01:00 si kući, možda.
Mlađi bio, trebala mi lova, takvi poslovi i jesu za toga.
Opet ponavljam, ko hoće to da radi, neka radi (a ja sam želio, na stranu što sam filmofil, pa mi je to svakako jedan od najdražih poslova ikad).
Problem nastaje kada se nekoga tjera da radi ili kada se nekoga ne plaća za rad.
To je ono što mi ne možemo urediti i zato je i donesena ova odluka (da ne spominjem Lidl i te faktore).