BINGO trgovački lanac - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

tokio25

#4501 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by tokio25 »

darius_maximus wrote: 29/04/2026 13:13
Martin Rigs wrote: 29/04/2026 12:58
darius_maximus wrote: 29/04/2026 11:47 Realno je da je prvi maj praznik, drugi radni, treći neradni.
Sad, što bi bilo super spojiti, to se rješava danima godišnjeg i onda se ode fino negdje.
Nekad fino padne neki praznik, nekad ne padne, ne može svaki put ispasti da se može spojiti sve bez dana godišnjeg.
Bingo je tema..al hajd
A jel ti radis drugi maj ili nedjeljom ..
Ne prejudiciram da si uhljebljen al jarane zvucis tako..ko sto Niksic rece neki dan,neradnu nedjelju bi ukidali oni koji nikad nisu radili nedjeljom..
Ja radim redovni posao radnim danima od 09:00 do 17:00 (kod privatnika), a naveče i vikendima obično radim honorarno.
Prošli prvi maj sjedio na livadi i kao dežurni odgovarao na mailove, jer klijente iz npr. Amerike ne zanima što bih ja roštiljao.

Meni je svejedno, meni su i prvi i drugi i treći radni dani, samo kažem.

Edit:
I da, nije nedjelja neradna, nedjelja je neradna za trgovce.
Zatvori onda i kafiće, itd.
Manite me se šupljih priča i lafo brige za "običnog čovjeka".
jedan od mozda par forumasa kod kojih postujem napisano vjerovatno sto slicno razmisljamo pa se slazem
al ovdje je upravo ono o cemu se pise
znaci ti radis pa neka rade i ostali
slazem se da drugi bi trebao biti radni al tako je odlucio vlasnik kompanije i da hoce on moze da radi samo jedan dan u sedmici
to sto ti radis honorarno je tvoj izbor sto znaci da nisi to izabrao ne bi radio 3 dana
znaci klasicno ono cim dotaknes u moj rahatluk problem je
dječak sa šibicama

#4502 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by dječak sa šibicama »

Nema to vise ko sta radi, vec sto ces 3 dana imati sve zatvoreno, gdje to ima da nijedna trgovina ne radi puna tri dana.

Bolesno drustvo, bolesno od populizma.
darius_maximus

#4503 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by darius_maximus »

tokio25 wrote: 29/04/2026 13:48
Martin Rigs wrote: 29/04/2026 12:58
Bingo je tema..al hajd
A jel ti radis drugi maj ili nedjeljom ..
Ne prejudiciram da si uhljebljen al jarane zvucis tako..ko sto Niksic rece neki dan,neradnu nedjelju bi ukidali oni koji nikad nisu radili nedjeljom..
Ja radim redovni posao radnim danima od 09:00 do 17:00 (kod privatnika), a naveče i vikendima obično radim honorarno.
Prošli prvi maj sjedio na livadi i kao dežurni odgovarao na mailove, jer klijente iz npr. Amerike ne zanima što bih ja roštiljao.

Edit:
jedan od mozda par forumasa kod kojih postujem napisano vjerovatno sto slicno razmisljamo pa se slazem
slazem se da drugi bi trebao biti radni al tako je odlucio vlasnik kompanije i da hoce on moze da radi samo jedan dan u sedmici
to sto ti radis honorarno je tvoj izbor sto znaci da nisi to izabrao ne bi radio 3 dana
Pazi, jedan mi govori da sam na državnim jaslama i da nisam radio nikad nedjeljom, pa bih zato ukidao.
Drugi mi govori da ja radim nedjeljom, pa bih zato ukidao.
Ne možeš valjati, kako god ga okreneš. :D

Istina je da ne razumijem potrebu da se ograniči nekome kada će raditi, ako hoće da radi.
Niti su sve žene majke koje žele da provode praznike s djecom, niti su svi muškarci porodični ljudi i žele da odmore tri dana.

Neko nema ni kučeta ni mačeta, pa mu je lakše i draže raditi, neko je student koji bi da namakne koju paru zbog rastućih cijena i činjenice da ne može kupiti neke stvari koje bi želio ili otići na more ove godine.

Zato kažem, pusti ljude da rade kada hoće i plaćaj ih na odgovarajući način (praznik, prekovremeni, itd.) i svi sretni.
Najveća foluška je da se neko sjetio da ljudi hoće da odmore, ali samo prodavači (naravno, jer jedino to je bitno u Sarajevu, svi ostali da su se nacrtali na svojim poslovima u nedjelju).
tokio25

#4504 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by tokio25 »

dječak sa šibicama wrote: 29/04/2026 13:55 Nema to vise ko sta radi, vec sto ces 3 dana imati sve zatvoreno, gdje to ima da nijedna trgovina ne radi puna tri dana.

Bolesno drustvo, bolesno od populizma.
ko kaze da ces imati sve zatvoreno?
jedino sto nece raditi su ovi trzni centri i retail centri obi penny i sl gdje neces moci kupiti ventil i sl
tokio25

#4505 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by tokio25 »

darius_maximus wrote: 29/04/2026 14:00

Edit:
Pazi, jedan mi govori da sam na državnim jaslama i da nisam radio nikad nedjeljom, pa bih zato ukidao.

Istina je da ne razumijem potrebu da se ograniči nekome kada će raditi, ako hoće da radi.
Niti su sve žene majke koje žele da provode praznike s djecom, niti su svi muškarci porodični ljudi i žele da odmore tri dana.

Neko nema ni kučeta ni mačeta, pa mu je lakše i draže raditi, neko je student koji bi da namakne koju paru zbog rastućih cijena i činjenice da ne može kupiti neke stvari koje bi želio ili otići na more ove godine.

Zato kažem, pusti ljude da rade kada hoće i plaćaj ih na odgovarajući način (praznik, prekovremeni, itd.) i svi sretni.
Najveća foluška je da se neko sjetio da ljudi hoće da odmore, ali samo prodavači (naravno, jer jedino to je bitno u Sarajevu, svi ostali da su se nacrtali na svojim poslovima u nedjelju).
pa generalno nisi radio nedjeljom to honorarno je kao sto rekoh tvoj licni izbor a ne poslodavca
jbg i ja mozda radim od 8 do 4 a onda vikendom navece radim kao zastitar na vratima
hocu li ja onda reci ne valja gazda jer se ne mogu naspavati preko vikenda ili mi je draze sto uzmem 100-200 ili koliko vec je cijena za "vratara" za noc
kad tako gledas pojedinacno onda je uvijek nekome ograniceno
evo meni je ograniceno da odem u pola 1 navece u obi penny i kupim sto mi treba iz tih radnji npr
jbg treba mi perla jer pravim narukvice live za publiku u australiji a nestalo mi

jbg nije foluska nego su radnici izganjali
to sto se poklopilo sa manjkom radnika u bingu i sl je samo njihov plus
slazem se da je trebalo ovo bolje odraditi al sta je tu je
jbg ne valja kad izrabljuju ne valja kad nesto pozitivno urade
nama nikad ugoditi generalno
peca777

#4506 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by peca777 »

Koliko povrsno gledamo je cinjenica da branimo to sto je "neradna nedjelja", a nit je neradna, a posebno kao takva nije za sve.

Radi se o zabrani prodaje nedjeljom, a ostale djelatnosti uredno rade.

Ono sto hocu da kazem je da smo povrsni i imamo povrsna rjesenja. Jedno od njih je zabrana prodaje.
tokio25

#4507 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by tokio25 »

neradna je za ove u bingu peniju itd
peca777

#4508 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by peca777 »

Nije neradna, vec je zabrana prodaje. Oni mogu raditi ako treba.
tokio25

#4509 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by tokio25 »

peca777 wrote: 29/04/2026 14:55 Nije neradna, vec je zabrana prodaje. Oni mogu raditi ako treba.
neradna je i nece raditi
mogu oni raditi i do 4 ujutro ako treba i sada i prije
starboy018

#4510 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by starboy018 »

a da se vratite na temu

zakljucat ce ljudi i ovu temu kao i onu o neradnoj nedjelji gdje su se konstantno ponavljali argumenti za-protiv na milion stranica
darius_maximus

#4511 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by darius_maximus »

tokio25 wrote: 29/04/2026 14:47
darius_maximus wrote: 29/04/2026 14:00

pa generalno nisi radio nedjeljom to honorarno je kao sto rekoh tvoj licni izbor a ne poslodavca
jbg i ja mozda radim od 8 do 4 a onda vikendom navece radim kao zastitar na vratima
hocu li ja onda reci ne valja gazda jer se ne mogu naspavati preko vikenda ili mi je draze sto uzmem 100-200 ili koliko vec je cijena za "vratara" za noc
kad tako gledas pojedinacno onda je uvijek nekome ograniceno
evo meni je ograniceno da odem u pola 1 navece u obi penny i kupim sto mi treba iz tih radnji npr
jbg treba mi perla jer pravim narukvice live za publiku u australiji a nestalo mi

jbg nije foluska nego su radnici izganjali
to sto se poklopilo sa manjkom radnika u bingu i sl je samo njihov plus
slazem se da je trebalo ovo bolje odraditi al sta je tu je
jbg ne valja kad izrabljuju ne valja kad nesto pozitivno urade
nama nikad ugoditi generalno
Miješamo kruške i jabuke.

Preduzeća i radnici (dakle oboje) bi trebali imati opciju da rade kada hoće.
Ako bi npr. Bingo želio raditi nedjeljom, onda bi trebao vidjeti ima li radnika koji hoće da rade nedjeljom.
Ako od npr. 10.000 radnika u Sarajevu hoće da radi samo 200 radnika, onda bi možda mogao raditi samo BCC (bubam sada) i to je to.
Ti radnici bi dobili duplu/trostruku dnevnicu i svi sretni.

Ako nema nikoga ko hoće da radi, onda ne možeš otvoriti radnju i to je to.
U ugostiteljstvu se to stalno dešava.
Prije koji mjesec sjedoh u Drugu kuću, hajd' rekoh da pojedem picu.
Kaže žaaaaoooo mi je, picmajstor radi do 16:00, nema tog dijela jelovnika.
Jebi ga, ljudi drže otvoreno, služe samo pića, jedan konobar, jedan za šankom, šta ćeš.

Ono što je problem je što mi ne možemo očito provjeravati ko radi nedjeljom jer želi, a koga tjeraju.
Isto kao što ne možemo utvrditi da li se ti dani dodatno plaćaju.
I zato smo onda zatvorili radnje, umjesto da pokušamo provesti zakon o jebenom radu.

Ja radim od svoje 16. godine.
Sve, od nosanja namještaja za selidbe, do videoteke, itd.
Naravno da se radilo vikendom, radilo se svaki dan.
Videoteka radi od 08:00 do 24:00, zapadne te smjena od 16:00 do 24:00 i još u 23:55 neko uleti da samo brzinski nešto uzme.
Nakon toga još pola sata čisti prostor, u 01:00 si kući, možda.
Mlađi bio, trebala mi lova, takvi poslovi i jesu za toga.

Opet ponavljam, ko hoće to da radi, neka radi (a ja sam želio, na stranu što sam filmofil, pa mi je to svakako jedan od najdražih poslova ikad).
Problem nastaje kada se nekoga tjera da radi ili kada se nekoga ne plaća za rad.
To je ono što mi ne možemo urediti i zato je i donesena ova odluka (da ne spominjem Lidl i te faktore).
peca777

#4512 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by peca777 »

tokio25 wrote: 29/04/2026 14:59 neradna je i nece raditi
majke mu ga kako si tvrdoglav. Je li moguce? Nedjelja nije neradna, vec je zabrana prodaje. Daj mi zakon koji kaze da je nedjelja neradna.
tokio25

#4513 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by tokio25 »

peca777 wrote: 29/04/2026 15:13
tokio25 wrote: 29/04/2026 14:59 neradna je i nece raditi
majke mu ga kako si tvrdoglav. Je li moguce? Nedjelja nije neradna, vec je zabrana prodaje. Daj mi zakon koji kaze da je nedjelja neradna.
pitaj da li rade nedjelju
je li moguce da guras nesto sto nije istina?
kazem ti i ranije je zakon bio da bingo radi do 9 10 nebitno pa su kad je potrebno ostajali do 4 ujutro
jel to u zakonu bilo? nije tako da pusti suplje
jbt u raspravama kad ti treba zakon onda se hvatas daj mi clan a kad treba nesto obici onda jebo taj clan ionako je u praksi drugacije
tokio25

#4514 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by tokio25 »

starboy018 wrote: 29/04/2026 15:02 a da se vratite na temu

zakljucat ce ljudi i ovu temu kao i onu o neradnoj nedjelji gdje su se konstantno ponavljali argumenti za-protiv na milion stranica
bravo ionako se mozemo vrtiti dovijeka ovako
uredu je imati drugacije misljenje ali ne mogu ja njih natjerati da budu u pravu :D

doduse pisemo o bingu :D
tokio25

#4515 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by tokio25 »

darius_maximus wrote: 29/04/2026 15:12

Miješamo kruške i jabuke.

Preduzeća i radnici (dakle oboje) bi trebali imati opciju da rade kada hoće.
Ako bi npr. Bingo želio raditi nedjeljom, onda bi trebao vidjeti ima li radnika koji hoće da rade nedjeljom.
Ako od npr. 10.000 radnika u Sarajevu hoće da radi samo 200 radnika, onda bi možda mogao raditi samo BCC (bubam sada) i to je to.
Ti radnici bi dobili duplu/trostruku dnevnicu i svi sretni.

Ako nema nikoga ko hoće da radi, onda ne možeš otvoriti radnju i to je to.
U ugostiteljstvu se to stalno dešava.
Prije koji mjesec sjedoh u Drugu kuću, hajd' rekoh da pojedem picu.
Kaže žaaaaoooo mi je, picmajstor radi do 16:00, nema tog dijela jelovnika.
Jebi ga, ljudi drže otvoreno, služe samo pića, jedan konobar, jedan za šankom, šta ćeš.

Ono što je problem je što mi ne možemo očito provjeravati ko radi nedjeljom jer želi, a koga tjeraju.
Isto kao što ne možemo utvrditi da li se ti dani dodatno plaćaju.
I zato smo onda zatvorili radnje, umjesto da pokušamo provesti zakon o jebenom radu.

Ja radim od svoje 16. godine.
Sve, od nosanja namještaja za selidbe, do videoteke, itd.
Naravno da se radilo vikendom, radilo se svaki dan.
Videoteka radi od 08:00 do 24:00, zapadne te smjena od 16:00 do 24:00 i još u 23:55 neko uleti da samo brzinski nešto uzme.
Nakon toga još pola sata čisti prostor, u 01:00 si kući, možda.
Mlađi bio, trebala mi lova, takvi poslovi i jesu za toga.

Opet ponavljam, ko hoće to da radi, neka radi (a ja sam želio, na stranu što sam filmofil, pa mi je to svakako jedan od najdražih poslova ikad).
Problem nastaje kada se nekoga tjera da radi ili kada se nekoga ne plaća za rad.
To je ono što mi ne možemo urediti i zato je i donesena ova odluka (da ne spominjem Lidl i te faktore).
razumijem ja sta ti pises al ne mozemo nikad udovoljiti svima
kako u ovome tako i u saobracaju tako i kod ekologije ili bilo cega

evo ajde da napravimo anketu medju radnicima binga anonimno da li ste za rad nedjeljom
obici cemo stup bcc otoku i koji jos veliki bingo mozemo?
ili evo dovoljno je ova 3
i da vidimo rezultat
sta mislis koliko bi njih htjelo raditi nedjelju?
peca777

#4516 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by peca777 »

tokio25 wrote: 29/04/2026 15:17 pitaj da li rade nedjelju
je li moguce da guras nesto sto nije istina?
ko koga ne razumije?

Odgovori mi jasno:

-da li postoji zakon koji kaze da je NEDJELJA NERADNA?

Ne postoji. Zasto siris tu pricu?

Da, nece raditi, no to je odluka poslodavca, ne drzave. Drzava, odnosno blentitet je odlucio da je samo zabrnajena prodaja nedjeljom, ne i rad. Boze, zar je ovo tesko sazvakati, reci jeste, tako je, dobili smo polovicno rjesenje, ali eto opet nece raditi...osim ako se ne promijeni 5 do 12 odluka?
tokio25 wrote: 29/04/2026 15:17 pa su kad je potrebno ostajali do 4 ujutro
Ostaju i sada, kao i mnoge druge odredbe o ZoR koje se krse. Zato i kazem nakaradno sve prihvatamo, polovicno..
tokio25 wrote: 29/04/2026 15:21 i da vidimo rezultat
Moze, evo napravi. Ja tvrdim da bi preko 90% bilo za to da ima dva slobodna dana u sedmici umjesto jednog fiksiranog. Ostalima je svejedno, ja bio cetvrtak, ja nedjelja, opet je JEBENO JEDAN DAN. Isli na misu nedjeljom, ili na molitvu cetvrtkom, svejedno.

PS: a radnici u dragstoru? Ima li za njih anketa? :D Je li njima neradna? Imaju li oni neka prava?
Last edited by peca777 on 29/04/2026 15:25, edited 1 time in total.
tokio25

#4517 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by tokio25 »

to je iz tvoje perspektive
kazem ti ajmo evo zajedno obici trzne centre i pitati
i meni je svejedno kako rade obdanista jer mi ne trebaju i onda mogu reci ma svejedno dal imaju slobodno nedjelju ili cetvrtak
peca777

#4518 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by peca777 »

hehe nisam ni mislio da ces odgovoristi smisleno. Samo ono sto je na tvoj mlin, moze.
tokio25

#4519 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by tokio25 »

pa i ti odgovaras lijevo nesto
kazem ti pitaj radnike sta im je draze nedjelja da ne rade ili cetvrtak
bingu se potrefilo tako i pomiri se s tim
kao sto rekoh i meni se ne svidja sto se sve pretvara u bingo pa jel ima zakon da mu to zabrani?
peca777

#4520 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by peca777 »

I sta ako ja tebi kazem pitao sam 10 radnika, 9 kaze da nisu nista dobili osim vise posla subotom i ponejdeljkom? Ti ces onda reci ali meni kazu........ i jebi ga.

Ja ti kazem da ovo nije sistemski rijeseno, da je polovicno, ti u kontru nece raditi. Ja ti kazem da su trebali dobiti 2 dana, ti sutis. Kazes neradna, ja kazem odlukom vlasnika il ti ga popularno gazde je neradna, a ne zakonski.

Upitam da mi kazes koji to zakon kaze da je nedjelja neradna, sutis.

Zar ne vidis poentu da je ovo polovican zakon i zakon koji nije gledao radnika, vec komfor sistema ovog, ili onog? Da je gledao radnika, pozabavili bi se ZoR, omogucili da radi ko hoce, pa kako drugi forumas rece od 20 bimga, radila bi 2 gdje ljudi hoce da rade i zarade.

Jok, neradna, stas ti, ja znam da je neradna...i tako te price. Ponavljam, imali jedan dan, dobili jedan dan. WoW.
tokio25 wrote: 29/04/2026 15:29 bingu se potrefilo tako i pomiri se s tim
Majstore, ja nemam problem sa zabranom prodaje. Ja cisto razmisljam malo sire. Sutra da zavrsim kao trgovac, prihvatio bih juce da imam 2 slobodna dana pa nek bude koja god da su, umjesto jednog i to nesigurnog da je 100% neradni. Sistemsko rjesenje, ne polovicno.
tokio25

#4521 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by tokio25 »

naravno da cu reci jer isto ces ti reci meni ako ti ja kazem od 100 radnika 99 je zadovoljno neradnom nedjeljom
zato i predlazem odemo zajedno napravimo anketu medju radnicima i to je to

zakon naravno da je polovican uvijek jer kao sto rekoh nikad neces zadovoljiti sve
ko ce meni nadoknaditi sto u bingu ne mogu otici u 1 ujutro?
niko
zato sutim
ako smatram da je toliko potrebno borio bih se kroz stranku kroz klinac palac nebitno

naravno da sutim jer nisam ja advokat pravnik i sl da ti ovdje listam zakone a posebno ne da ih tumacim
jbg ja nisam klasicni bosnjo koji se razumije u sve pa tabiri od taktike protiv italije do zakona o radu preko strujanja zraka u kotlini

sto se tice radnika uvijek moze promijeniti posao ili raditi dodatno nedjeljom ako mu se radi kao sto forumas iznad ne moze u svojoj firmi raditi vikend pa radi honorarno
tako i ovaj iz binga moze vozati glovo korpu moze se zaposliti na benzinskoj itd
niko mu ne brani

ma ja ti razmisljas malo sire isto kao ateista kad razmislja kako je dobar vozac
jah mi smo svi glupi jbg

ps. ja necu vise o radnoj nedjelji da ne bi zatvorili temu
od sad samo o bingu i eventualno o ova 2 neradna dana
peca777

#4522 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by peca777 »

tokio25 wrote: 29/04/2026 15:43 naravno da sutim jer nisam ja advokat pravnik i sl da ti ovdje listam zakone a posebno ne da ih tumacim
Da se ne raspravljamo vise, onda barem koristi ispravnu terminologuju. Reci da je zabrana prodaje nedjeljom, a ne neradna nedjelja.

Sto se ostalog tice, saburamo, kao i inace :) Neko ce drugi rijesiti.
tokio25 wrote: 29/04/2026 15:43 ili raditi dodatno nedjeljom ako mu se radi kao sto forumas
Kako ce bgti raditi kao trgovac kada mu je zabranjeno da radi kao trgovac?
tokio25

#4523 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by tokio25 »

peca777 wrote: 29/04/2026 15:46

Kako ce bgti raditi kao trgovac kada mu je zabranjeno da radi kao trgovac?
jel forumas radi isto sto i radnim danima?
ne
ko kaze da mora raditi isto?
i ispravna terminologija je neradna nedjelja jer ne rade nedjeljom
peca777

#4524 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by peca777 »

Poenta je da je zakonski onemogucen da se bavi. Ne vidis problem u tome?
tokio25 wrote: 29/04/2026 15:50 i ispravna terminologija je neradna nedjelja jer ne rade nedjeljom
Jest kad bi se lagali. To sto ti nisi vidio svojim ocima da rade je samo tvoj problem i tvoja ogranicenost.

Ponavljam, nedjelja nije neradna, vec je zabranjena prodaja.
tokio25

#4525 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by tokio25 »

ja zakonski onemogucen da idem u 1 ujutro u kupovinu
znaci tvoje je vazno moje nije?
pa to je klasicno nase daj samo meni
isti slucaj sa profesorima na fakultetu koji se bune jer im ode nepropisno parkiranje na matematickom a sve kao briga o prirodi i sranja
bukvalno sve dok ne dodje do tebe ne bunis se a kad dodje onda je to najvaznije na svijetu
trebam li pominjati hakiza i njegovu potrebu za tramvajem u 12 koji kasni i sl
da ne pricamo o sotalim forumasima da je bitno samo kad njima treba

jah eto ja ogranicen a ti si sirokih pogleda samo ti je ograda visoka pa ne vidis bas siroko

o nedjelji kao sto rekoh necu vise jer je neradna nedjelja i ne radi se
Post Reply