Mrak
EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
- ElRe
#8127 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
u stvarnosti je to 400-450 km, što je za svakodnevnu vožnju korektno.669 chilometri nel ciclo WLTP
Realno, povoljna kupovina.Cayenne Coupé Electric vanno da 113.008 euro a 172.662 euro, pari a circa 3.000-4.000 euro in più (a seconda delle versioni) rispetto al corrispettivo modello SUV.
Zanemariva razlika u cijeni od standatdnog Cayenna Coupe. Biće ovo hit na tržištu.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#8128 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
To je ok. Realno, ni SUS auto niko nece cijediti do kraja. Tako da se i na njima moze odbiti barem 10-20% dometa.ElRe wrote: ↑24/04/2026 09:08u stvarnosti je to 400-450 km, što je za svakodnevnu vožnju korektno.669 chilometri nel ciclo WLTPRealno, povoljna kupovina.Cayenne Coupé Electric vanno da 113.008 euro a 172.662 euro, pari a circa 3.000-4.000 euro in più (a seconda delle versioni) rispetto al corrispettivo modello SUV.
Zanemariva razlika u cijeni od standatdnog Cayenna Coupe. Biće ovo hit na tržištu.
- dr_Evil
#8129 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ovisno valjda o regiji gdje zivis. U Skandinaviji se svako 2 godine mora zamijeniti tekucina od kocnica - na svim autima, pa tako ni el. ne moze od toga pobjeci. Da bi imao garanciju moras svake godine da ides na servis, sto znaci da ga dignu pogledaju, malo podmazu steke na vratima i cesto podmazu klijesta(celjust) od kocnica posto se ne koriste cesto kao kod sus auta i hrdjaju.elcaliente wrote: ↑24/04/2026 08:29Ja sam vozio godinu dana firminu Teslu.
I u nasem carpoolu ima 50 Tesla vozila.
Pricao sam bas prije dvije-tri godine na tu temu sa likom koji nabavlja vozila za nasu firmu i on mi je to tada rekao za servis.
Kaze postoji servis jedino ako nisi sam u stanju da naspes tekucinu za pranje vjetrobranskog stakla, inace ne postoji redovan servis kakvog poznajemo kod SUS auta. Kada odu pakne od kocnica to se mjenja, javi ti auto, ali je isto tako naveo da su mu rekli kada je narucivao auta kod Tesle da 3-4 godine auta najverovatnije nece vidjeti servisa jer se ni pakne ne trose tako brzo kao kod SUS auta posto elektro motor sam koci i najvise snage absorbuje.
Zadovoljstvo u obicnoj radionici kosta 400KM, u Nissan servisu 600KM. Ako je svaka druga da ide i tekucina u kocnicama dodaj na to jos 250KM
Sto se tice toga u BIH, pitao sam u Nissanu kazu nista mu ne radimo osim kupe filtera.
- Peacean
#8130 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
S obzirom koliko Poršea ima na našim ulicama nećemo dugo čekati da ga vidimo uživo.
-
elcaliente
#8131 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pa gdje god da krenes 400-450 km je dovoljno.ElRe wrote: ↑24/04/2026 09:08u stvarnosti je to 400-450 km, što je za svakodnevnu vožnju korektno.669 chilometri nel ciclo WLTPRealno, povoljna kupovina.Cayenne Coupé Electric vanno da 113.008 euro a 172.662 euro, pari a circa 3.000-4.000 euro in più (a seconda delle versioni) rispetto al corrispettivo modello SUV.
Poslije 400 km ce svakako stati, napraviti pauzu, nesto jesti.
-
tokio25
#8132 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
poenta je da tu tekucinu mozes i ti promjeniti kod tesle ne gubis garancijudr_Evil wrote: ↑24/04/2026 09:13Ovisno valjda o regiji gdje zivis. U Skandinaviji se svako 2 godine mora zamijeniti tekucina od kocnica - na svim autima, pa tako ni el. ne moze od toga pobjeci. Da bi imao garanciju moras svake godine da ides na servis, sto znaci da ga dignu pogledaju, malo podmazu steke na vratima i cesto podmazu klijesta(celjust) od kocnica posto se ne koriste cesto kao kod sus auta i hrdjaju.elcaliente wrote: ↑24/04/2026 08:29Ja sam vozio godinu dana firminu Teslu.
Pricao sam bas prije dvije-tri godine na tu temu sa likom koji nabavlja vozila za nasu firmu i on mi je to tada rekao za servis.
Kaze postoji servis jedino ako nisi sam u stanju da naspes tekucinu za pranje vjetrobranskog stakla, inace ne postoji redovan servis kakvog poznajemo kod SUS auta. Kada odu pakne od kocnica to se mjenja, javi ti auto, ali je isto tako naveo da su mu rekli kada je narucivao auta kod Tesle da 3-4 godine auta najverovatnije nece vidjeti servisa jer se ni pakne ne trose tako brzo kao kod SUS auta posto elektro motor sam koci i najvise snage absorbuje.
Zadovoljstvo u obicnoj radionici kosta 400KM, u Nissan servisu 600KM. Ako je svaka druga da ide i tekucina u kocnicama dodaj na to jos 250KM![]()
Sto se tice toga u BIH, pitao sam u Nissanu kazu nista mu ne radimo osim kupe filtera.
a to na kraju krajeva mozes uraditi preko yt videa ako cemo s tvojom pricom nastaviti
jbt ako si protiv ev sto se javljas ovdje?
znamo da mrzis da ne bi nikad kupio i dovidjenja
- dr_Evil
#8133 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ne znam da li tekucinu mozes sam promijeniti, hajde recimo da mozes, ali opet moras ici na servis svake godine da bi odrzao garanciju. Naravno u mrskoj Skandinaviji ne moras u sluzbeni, nego bilo koji servis koji je upisan u registar. Kao i za SUS vozilo.tokio25 wrote: ↑24/04/2026 11:46poenta je da tu tekucinu mozes i ti promjeniti kod tesle ne gubis garancijudr_Evil wrote: ↑24/04/2026 09:13Ovisno valjda o regiji gdje zivis. U Skandinaviji se svako 2 godine mora zamijeniti tekucina od kocnica - na svim autima, pa tako ni el. ne moze od toga pobjeci. Da bi imao garanciju moras svake godine da ides na servis, sto znaci da ga dignu pogledaju, malo podmazu steke na vratima i cesto podmazu klijesta(celjust) od kocnica posto se ne koriste cesto kao kod sus auta i hrdjaju.elcaliente wrote: ↑24/04/2026 08:29
Ja sam vozio godinu dana firminu Teslu.
Zadovoljstvo u obicnoj radionici kosta 400KM, u Nissan servisu 600KM. Ako je svaka druga da ide i tekucina u kocnicama dodaj na to jos 250KM![]()
a to na kraju krajeva mozes uraditi preko yt videa ako cemo s tvojom pricom nastaviti
Na osnovu cega si ti zakljucio da ja mrzim
E'o da kazem da na cijenu redovnog servisa za EV, skoro duplo je za SUS vozilo.
-
tokio25
#8134 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
onda sam te vjerovatno zamjenio s nekim izvini jer sam na brzaka procitao i zakljucio da kritikujes ev
izvini do mene je onda ako sam pogresno zakljucio
sam znas kakvih ima padobranaca ovdje
za teslu ne moras ovlasteni e sad da li drzava gore trazi neki oficijelni koji je registrovan to ne znam
izvini do mene je onda ako sam pogresno zakljucio
sam znas kakvih ima padobranaca ovdje
za teslu ne moras ovlasteni e sad da li drzava gore trazi neki oficijelni koji je registrovan to ne znam
-
tokio25
-
azdralovic
#8136 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
cime ti je uslovljena ta godisnja posjeta? Tesla generalno u svojim uslovima nema takvu klauzulu za New Vehicle Limited Warrantydr_Evil wrote: ↑24/04/2026 11:51Ne znam da li tekucinu mozes sam promijeniti, hajde recimo da mozes, ali opet moras ici na servis svake godine da bi odrzao garanciju. Naravno u mrskoj Skandinaviji ne moras u sluzbeni, nego bilo koji servis koji je upisan u registar. Kao i za SUS vozilo.tokio25 wrote: ↑24/04/2026 11:46poenta je da tu tekucinu mozes i ti promjeniti kod tesle ne gubis garancijudr_Evil wrote: ↑24/04/2026 09:13
Ovisno valjda o regiji gdje zivis. U Skandinaviji se svako 2 godine mora zamijeniti tekucina od kocnica - na svim autima, pa tako ni el. ne moze od toga pobjeci. Da bi imao garanciju moras svake godine da ides na servis, sto znaci da ga dignu pogledaju, malo podmazu steke na vratima i cesto podmazu klijesta(celjust) od kocnica posto se ne koriste cesto kao kod sus auta i hrdjaju.
Na osnovu cega si ti zakljucio da ja mrzimja ga imam.
jedino servis elektricnih komponenti mora obavljati certificirani servis... zamjene tekucina filtera itd ne zahtjevaju
- dr_Evil
#8137 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Veze nemam, ne vozim Teslu, cak sto vise hejter sam iste. To je standard za sva auta u Norveskoj - mozda i Tesla odstupa od toga, ko ce Musku znati.azdralovic wrote: ↑24/04/2026 12:32cime ti je uslovljena ta godisnja posjeta? Tesla generalno u svojim uslovima nema takvu klauzulu za New Vehicle Limited Warrantydr_Evil wrote: ↑24/04/2026 11:51Ne znam da li tekucinu mozes sam promijeniti, hajde recimo da mozes, ali opet moras ici na servis svake godine da bi odrzao garanciju. Naravno u mrskoj Skandinaviji ne moras u sluzbeni, nego bilo koji servis koji je upisan u registar. Kao i za SUS vozilo.
jedino servis elektricnih komponenti mora obavljati certificirani servis... zamjene tekucina filtera itd ne zahtjevaju
Znam da moj el. Nissan mora svake godine da mu bravu podmazu, ali ne mora biti ovlasteni sve dok je upisan u drzavni registar
- ElRe
#8138 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Taycana po Sarajevu ima solidno. Vidio sam i nekoliko Macana BEV.
-
tokio25
#8139 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
tesla nema to da moras mijenjati ili u suprotnom gubis garancijudr_Evil wrote: ↑24/04/2026 12:36Veze nemam, ne vozim Teslu, cak sto vise hejter sam iste. To je standard za sva auta u Norveskoj - mozda i Tesla odstupa od toga, ko ce Musku znati.azdralovic wrote: ↑24/04/2026 12:32cime ti je uslovljena ta godisnja posjeta? Tesla generalno u svojim uslovima nema takvu klauzulu za New Vehicle Limited Warrantydr_Evil wrote: ↑24/04/2026 11:51
Ne znam da li tekucinu mozes sam promijeniti, hajde recimo da mozes, ali opet moras ici na servis svake godine da bi odrzao garanciju. Naravno u mrskoj Skandinaviji ne moras u sluzbeni, nego bilo koji servis koji je upisan u registar. Kao i za SUS vozilo.
Znam da moj el. Nissan mora svake godine da mu bravu podmazu, ali ne mora biti ovlasteni sve dok je upisan u drzavni registar![]()
garanciju gubis kao sto kolega rece kad se minejaju elektricne komponente i ako oko njih ceprkas
ovo ostalo je u biti balkanski san
samo vozi dok se ne raspadne
-
tokio25
#8140 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
-
azdralovic
#8141 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
-
tokio25
#8142 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
ima jedan u sarajevu al sumnjam da je na fizicko lice nego na firmu (opet kazem mozda nisam upravu) al manje vise nebitno
hoce sigurno doci u porse pa ce to vozati menadzeri i sl
o tome nisam razmisljao kad sam prvi post pisao
rekoh neki dan sve vise govorim okolo da je struja bezveze jer je ovo idealno vrijeme za imati ev
samo da tesla dodje zvanicno ovdje to bi bilo idealno i to je to
- ElRe
#8143 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Jednog Taycana vozi cura iz Derviša Numića.
-
tokio25
#8144 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
davno ja rekoh u drustvu da imam neke milione ulozio bih u punjace i na svakom parkingu po 2 staviti minimalno
to je buducnost
to je buducnost
- Peacean
#8145 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Da li naš zakon uopšte dozvoljava preprodaju struje? Znam da imamo nerazumne zakone kada se radi o ovakvim stvarima.
-
tokio25
#8146 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
pa kako to radi moon e387 e-go?
ako oni mogu vjeorvatno i ti mozes
ako oni mogu vjeorvatno i ti mozes
-
azdralovic
- Peacean
#8148 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Sad mi još samo fali par miliona
- Didier
#8149 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Elektroprivreda prodaje struju po kilovatu, dok ostali prodaju uslugu punjenja, i naplaćuju po minuti, koliko znam.
Nisam punio na Moonovim punjačima, ne znam je li i to po minuti, neka me neko ispravi ako griješim.
- nepass1
#8150 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pa jedino kao drugo auto kuci da po gradu ne trosis gorivo.
Ja na ap u hr ide spring 80km/h kamioni je zaobilaze