Nagli porast posjećenosti koncerata

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

zomri

#1 Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by zomri »

Donedavno nezamislive stvari na muzičkoj sceni su se nekako u zadnje vrijeme počele dešavati. Čola puni pet Zetri a prije je jedna bila pojam. Dino Merlin puni treće Koševo, dosadašnji maksimum jedno. Kreneš na Skroz nema ulaznica. Čudiš se: otkud to?! Odeš na KOIKOI, misliš bićeš ti, Glava i par dežurnih alternativaca kad ono pun amfiteatar. Buč Kesidi - karta 40 maraka opet kontaš biće poluprazno jer gdje će mladjarija dati toliko za upad, ono dupke pun amfiteatar.

Ako mislite da je to samo kod nas - nije. U Zagrebu isti Buč Kesidi puni Arenu, Prijovićka puni pet Arena, bilo kakav koncert u gradu biva popunjen što je do prije samo nekoliko godina bilo pojam. Dobro upućeni prijatelj u koncertna zbivanja u Agramu mi priča da je banuo na koncert nekog demo izvođača za koga je on jedva čuo, bio je nemalo iznenađen kad ga je dočekala puna sala od nekih 800 duša.

Ovo više nije slučajnost - ovo je trend. Čuo sam razne teorije o tome šta je posrijedi, da čujem i vašu. Zašto su ljudi naglo "poludili" za koncertima?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by Truba »

A dje 508 000? :mrgreen:
Isner

#3 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by Isner »

Slicno je i sa teatrom i pozorištima, prije uzmeš kartu pola sata pred predstavu, sad moraš kupiti najmanje 15 - 20 dana unaprijed... Eksplodirala je i prodaja gramofonskih ploča, potražnja za stripovima a bgm i knjiga, primjetim da omladina i mlađi sve više čitaju... Govori/e o nekom piscu, autoru, kontam hvali se, malo ga ispreskacem pitanjima kad vidim da stvarno čitaju...

Pozitivno, šta god da je povod....
ajdamo
Grijem se na: Sunce
Vozim: Dvotočkaš

#4 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by ajdamo »

zomri wrote: 23/04/2026 22:56 Donedavno nezamislive stvari na muzičkoj sceni su se nekako u zadnje vrijeme počele dešavati. Čola puni pet Zetri a prije je jedna bila pojam. Dino Merlin puni treće Koševo, dosadašnji maksimum jedno. Kreneš na Skroz nema ulaznica. Čudiš se: otkud to?! Odeš na KOIKOI, misliš bićeš ti, Glava i par dežurnih alternativaca kad ono pun amfiteatar. Buč Kesidi - karta 40 maraka opet kontaš biće poluprazno jer gdje će mladjarija dati toliko za upad, ono dupke pun amfiteatar.

Ako mislite da je to samo kod nas - nije. U Zagrebu isti Buč Kesidi puni Arenu, Prijovićka puni pet Arena, bilo kakav koncert u gradu biva popunjen što je do prije samo nekoliko godina bilo pojam. Dobro upućeni prijatelj u koncertna zbivanja u Agramu mi priča da je banuo na koncert nekog demo izvođača za koga je on jedva čuo, bio je nemalo iznenađen kad ga je dočekala puna sala od nekih 800 duša.

Ovo više nije slučajnost - ovo je trend. Čuo sam razne teorije o tome šta je posrijedi, da čujem i vašu. Zašto su ljudi naglo "poludili" za koncertima?
Odgovor je jednostavan.

Bolji životni standard i društvene mreže.

Neki ljudi će ući i u minus ili posuditi pare da bi bili u trendu.

Danas se na događaje ide da bi se objavio story.

Pogledaj snimke sa koncerta 2008, 2015 i 2026.

Image
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#5 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by Chmoljo »

zomri wrote: 23/04/2026 22:56 Donedavno nezamislive stvari na muzičkoj sceni su se nekako u zadnje vrijeme počele dešavati. Čola puni pet Zetri a prije je jedna bila pojam. Dino Merlin puni treće Koševo, dosadašnji maksimum jedno. Kreneš na Skroz nema ulaznica. Čudiš se: otkud to?! Odeš na KOIKOI, misliš bićeš ti, Glava i par dežurnih alternativaca kad ono pun amfiteatar. Buč Kesidi - karta 40 maraka opet kontaš biće poluprazno jer gdje će mladjarija dati toliko za upad, ono dupke pun amfiteatar.

mislim da ima više faktora, a jedan je ipak malo bolji standard iako mnogi ne vole priznati, jer se inercijom kuka da smo najveća bijeda koja nema za pure. više se može priuštiti za stvari sa strane, a i grad je malo više otvoren i za turiste, jača je ponuda i mislim da sve vuče jedno drugo.

prije 20-ak godina grad je bio jebeno mrtvilo i jedini koncert bio je onaj novogodišnji. i to :(
milojicabrzi

#6 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by milojicabrzi »

Ima više faktora....prvi je nešto bolji standard, zbog kojeg imamo vikendom pune prodavnice i tržne centre kupaca, dosta novih auta na cestama (prije kad uđeš u auto-salon, bio si možda jedini kupac ili razgledač tog dana, sada to više nije tako).

Takođe, od rata je prošlo 30 godina...mi generacije koje smo bili studenti kasnih '90-ih, bili smo osakaćeni za dosta toga, jer su prioriteti bili renovinaranje prijeratnog doma, rješavanje statusa izbjeglica, ponovna "motorizacija" polovnih auta, prilična opšta nezaposlenost.

Tada je u kulturu i muziku ulagao samo onaj ko je veliku zaljubljenik ili sam potiče iz tog miljea... miša mu njegovog, na koncertima npr. Majki, Rambo Amadeusa i drugih koji su dolazili u Slogu, CDA, svi u publici smo se manje više znali.

U međuvremenu, došlo je do smjene generacija, a došlo je i do sociološke promjene generacija (ja sam generacija X), sada su već generacije Alfa, uskoro će Beta..., imaju drugačiji pogled na svakodnevni život, hedonizam, trošenje, vidim da nisu neki "štedljivci", pa je i to vjerovatno razlog.

U pravu si, sjećam se kad je Čola dolazio nekad 2010. godine, jedna Zetra, ne prepuna i to je bilo to, Balašević isto....sada je to dosta drugačije i neka je, neka se ulaže u kulturu, koncerte, predstave, filmove, dosta je ta oblast bila zapostavljena zbog nekih egzistencijalnih pitanja... :run: :thumbup: :bih:
DaysleepeR

#7 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by DaysleepeR »

Umjetnost je i nastala iz potrebe čovjeka za duhovnom nadogradnjom :D
Peacean

#8 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by Peacean »

Da, da, Merlin i Prodigy su definicija duhovne nadogradnje :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by _BataZiv_0809 »

Sad su koncerti glavni nacin za izvlacenje para jer muziku slusamo besplatno
dvajt

#10 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by dvajt »

narod je željan dešavanja ... ko je ide u pozorišta i ne zna da je do karte vrlo teško doći ... ja još uvjek ne uspijevam uhvatiti karte za Fazlin mjuzikl - rasproda se mjesecima unaprijed. Slično je i sa sportskim događajima, evo biH makedonija prvi dan 22000 karata prodato, nestvarno. Vjerovatno trendovi, društvene mreže ali sve u svemu živi kontakt i dalje živi i sve je više na cijeni.
banjaluka078
Moderator

#11 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by banjaluka078 »

Mobilnost, opušteniji odnosi, malo više para...

Sada uopšte nije neobično da se dogovori ekipa i od nekog koncerta napravi vikend-izlet, žene s posla su išle u SA na Čolu, ode se u Pulu na ljetne koncerte, do ZG.
U BL dođe od Jajca do Maglaja ko stigne, pogotovo kad su neki krkanski koncerti (organizovan bus iz Livna za Cecu).

To što neki bend nije mainstream i stalno na radiju, ne znači da nema online publiku (fenomen Jakova iz CRO).

Za pozorište je uvijek frka za kartu, i za kino uglavnom.
black

#12 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by black »

DaysleepeR wrote: 24/04/2026 08:52 Umjetnost je i nastala iz potrebe čovjeka za duhovnom nadogradnjom :D
:mrgreen:
Image
Haris.ba

#13 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by Haris.ba »

dvajt wrote: 24/04/2026 09:44 narod je željan dešavanja ... ko je ide u pozorišta i ne zna da je do karte vrlo teško doći ... ja još uvjek ne uspijevam uhvatiti karte za Fazlin mjuzikl - rasproda se mjesecima unaprijed. Slično je i sa sportskim događajima, evo biH makedonija prvi dan 22000 karata prodato, nestvarno. Vjerovatno trendovi, društvene mreže ali sve u svemu živi kontakt i dalje živi i sve je više na cijeni.
Uvijek su pozorista bila dobro posjecena.
doktor78

#14 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by doktor78 »

Neka, hvala Bogu.
I meni je čudno s obzirom da su karte poprilično poskupile (doduše, kao i sve ostalo)-
Sad bi bilo dobro da nam počnu dolaziti svjetski bendovi. Nadam se da će ovo s Prodigyjem biti neki novi početak.
DaysleepeR

#15 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by DaysleepeR »

black wrote: 24/04/2026 10:04
DaysleepeR wrote: 24/04/2026 08:52 Umjetnost je i nastala iz potrebe čovjeka za duhovnom nadogradnjom :D
:mrgreen:
Image
:thumbup:
DaysleepeR

#16 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by DaysleepeR »

Peacean wrote: 24/04/2026 09:40 Da, da, Merlin i Prodigy su definicija duhovne nadogradnje :D
Mogu ja nadugo i naširoko elaborirati ovo što sam napisao.

Samo ću reći da je politika 30 godina pokušala religijom da nadomjesti tu potrebu, i da su bili veoma uspješni jer je zemlja bila mrtva što se tiče dešavanja, ali uzalud je, prirodna potreba autentičnog evropskog naroda je da bude dio istih dešavanja kao i ostatak Evrope.

NIjedna autokratska opcija (a ovdje ih ne fali) ne voli kulturu, jer kultura promiče slobodnu misao, za razliku od religija.

I Merlin je napravio tranziciju od stihova "ja ne pijem, ja to ne smijem" do spotova sa jahtama i hotelima i limuzinama.
dječak sa šibicama

#17 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by dječak sa šibicama »

Gledano od strane nule, svaki broj je porast :D

Nije bilo koncerata, a i ovo je tanko, Zdravko Colic Merlin i Prodigy kao "bivsi bend" koji jase na staroj slavi. Kad tu dodje makar neka Dua Lipa, Sting ili Lenny Kravitz, onda mozemo reci da smo postali koncertno zanimljivi.
DaysleepeR

#18 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by DaysleepeR »

Navikli su se ljudi na pretprodaju i da se karte grabe odmah prvi dan.

To će vrlo brzo dovesti do A liste, zato što će se promoteri sada usuditi ući u takav posao.
Organizator Prodigy-a je za dan završio troškove koncerta ovom pretprodajom, sada ostaje samo profit.

A mnogo veće pare su u A listi. Tako da ja ne brinem.
Last edited by DaysleepeR on 24/04/2026 10:36, edited 1 time in total.
dr_Evil

#19 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by dr_Evil »

dječak sa šibicama wrote: 24/04/2026 10:33 Gledano od strane nule, svaki broj je porast :D

Nije bilo koncerata, a i ovo je tanko, Zdravko Colic Merlin i Prodigy kao "bivsi bend" koji jase na staroj slavi. Kad tu dodje makar neka Dua Lipa, Sting ili Lenny Kravitz, onda mozemo reci da smo postali koncertno zanimljivi.
Prodigy bivsi band, ali su zato Sting i Lenny Kravitz aktuelni :D generacijo gubimo se, ne znam ko je sad poznat pa pisemo po starinski :D
enko 1964

#20 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by enko 1964 »

dječak sa šibicama wrote: 24/04/2026 10:33 Gledano od strane nule, svaki broj je porast :D

Sting je bio
DaysleepeR

#21 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by DaysleepeR »

enko 1964 wrote: 24/04/2026 10:38

Sting je bio
Bio je i Lenny u Banja Luci.
dječak sa šibicama

#22 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by dječak sa šibicama »

Sting i Lenny drze koncerte, turneje, nisu bivsi. To sto su stari, druga je tema.

Prodigy se ne moze porediti sa tim imenima, svakako.

Sting je bio prije 4 godine, govorimo o ovoj godini.
Better Man

#23 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by Better Man »

Čola je trebao imati i više od 5 koncerata u Zetri, ali je odbio, jer je imao planove da to vrijeme provede s porodicom. Jednostavno ljudi željni dobre svirke. Sjećam se 2010.g., Van Gogh izdao novi album i zakazali koncert u Domu mladih u novembru ili decembru. Inters je bio toliki da su ga prodali u par dana i zakazali još jedan. Tako da su imali dva koncerta. Vani je to normala i karte znaju biti rasprodate mjesecima unaprijed. Springsteen je imao 2009.g sedam uzastopnih koncerata u rodnom New Jerseyu i to stadionski koncerti. Toliko je velik bio interes. Inače, on jedan od muzičara koji u kratkom roku rasproda sve koncerte. Evo Radiohead prošle godine napravio turneju od nekih dvadesteak koncerata i sve su rasprodali u sekundi. Nick Cave and the Bad Seeds je 2024. godine su svirali u rasprodanoj Zagrebačkoj areni. Ovo ljeto dolaze u Pulsku Arenu i oba koncerta su rasprodana.
Better Man

#24 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by Better Man »

dr_Evil wrote: 24/04/2026 10:35

Prodigy bivsi band, ali su zato Sting i Lenny Kravitz aktuelni :D generacijo gubimo se, ne znam ko je sad poznat pa pisemo po starinski :D
Misli se da je bivši, jer nema Flinta više, a i budimo realni niko se ne sjeća kad su izbacili šta novo i relevantno. Neki se hvataju na to vidi ga ima milionske preglede i sl., ali pravo mjerilo su ipak koncerti. Evo gledam neku listu najslušanijih pjesama, izvođača i sl. i vidim nema oniih koje ja slušam, ali kad su u pitanju koncerti, rasprodaju čitavu turneju u sekundi.
Peacean

#25 Re: Nagli porast posjećenosti koncerata

Post by Peacean »

U svojoj niši Prodigy nije ništa manji od Stinga i Lennija.
Post Reply