Odakle si ti dosao u Zenicu? I jesi trenirao sport neki ?
Zeničani
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
- xPaco1337
#75502 Re: Zeničani
Realno treba otvorit 10-20 manjih firmi i ako pola propadne od tog opet nece svi bez posla ostat kao sad.
Samo smo mi stavljali sva jaja u jednu košaru.
Samo smo mi stavljali sva jaja u jednu košaru.
-
skoronikako
#75503 Re: Zeničani
Kao sto rekoh, od pocetka fulas loptu, prvo si pisao o upumpavanjima miliona. Pa si onda pisao o tome kako drzava treba da uvede carine da neko moze prodavati skuplje, zanemarujuci cinjenicu da su sve drzave oko ove nase isto uradile. To si i kasnije preskocio. I kakav sad ti argument zelis?stangla_angla wrote: ↑22/04/2026 17:00Ima li osim šuplje kakav argument, primjer i slično. Nešto racionalno, smisleno, provjerljivo?skoronikako wrote: ↑22/04/2026 12:27 Koji je ovo put da fulas loptu? Ja bih odustao vec od rasprave iskreno.
Pitas me o podacima i onda kao izvodis zakljucak "prodajte motore". Nece zeljezara nikome ni ostati duzna, POENTA je (posto se crtati tebi ocigledno mora) da ce "vlasnik" izvuci korist od stotine miliona KM, radnici ce se snaci, Zenica ce biti ostecena za minimalno 3-4 miliona KM svaki mjesec. Toliko je neprofitabilno da ce vlasnici dobro profitirati.
- -Chesterfield-
#75504 Re: Zeničani
Ma treba isparčati i prodati sve hercegovcima, ljudima iz Viteza, Busovače, Žepča...
Ljudi imaju šlifa za trgovinu, potporu i zaštitu sa svih nivoa vlasti.
Njima trebaju lojalni i pošteni hamali a toga u Zenici ima dosta, odnosno neće da fali.
Isplativija je trgovina nego proizvodnja.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
doff
#75506 Re: Zeničani
Gasi se metalska industrija a priča se kako će se radnici snaći. Ne zatvara se prodavnica pa da trgovac pređe u drugu prodavnicu i nastavi obavljati istu djelatnost, nego se gasi strukovna djelatnost koja prestaje da ima alternativu.
Dovodimo se u situaciju da mijenjamo kompletnu sliku potrebnih zvanja, radimo na tome da u potpunosti ovisimo o uvozu, a da ovdje pružamo samo uslužne i trgovinske djelatnosti. Tim potezom snižavamo potrebu za učenjem i obrazovanjem, iako ne potcjenjujem ove djelatnosti, ali ovim potezima snižavamo i prostor za napredovanje i kao društvo u cjelini. Nekad smo sve mogli bez da ovisimo o uvozu a sad uvodimo strane kompanije da nam grade autoputeve, a nekad smo daleko kompleksnije stvari po svijetu gradili.
Kažu trenutno je jeftiniji uvozni čelik. Jest dok ne ugase željezaru, a onda kad se ugasi konkurencija, ide dizanje cijena iznad one po kojoj je željezara prodavala.
Sutra vjerovatno gasimo zeljeznicu koju nismo koristili na pravi način, pa onda aerodrome dajemo strancima. Elektroprivreda je već propala, samo čekamo da nam jave.
I dok se ove stvari dešavaju, ubjeđuju nas da je ovo scenarij koji se morao desiti a da pri tome ni u jednom momentu nisu posegnuli da nađu rješenje (jer ne znaju) a nisu dali priliku onima koji znaju.
Dovodimo se u situaciju da mijenjamo kompletnu sliku potrebnih zvanja, radimo na tome da u potpunosti ovisimo o uvozu, a da ovdje pružamo samo uslužne i trgovinske djelatnosti. Tim potezom snižavamo potrebu za učenjem i obrazovanjem, iako ne potcjenjujem ove djelatnosti, ali ovim potezima snižavamo i prostor za napredovanje i kao društvo u cjelini. Nekad smo sve mogli bez da ovisimo o uvozu a sad uvodimo strane kompanije da nam grade autoputeve, a nekad smo daleko kompleksnije stvari po svijetu gradili.
Kažu trenutno je jeftiniji uvozni čelik. Jest dok ne ugase željezaru, a onda kad se ugasi konkurencija, ide dizanje cijena iznad one po kojoj je željezara prodavala.
Sutra vjerovatno gasimo zeljeznicu koju nismo koristili na pravi način, pa onda aerodrome dajemo strancima. Elektroprivreda je već propala, samo čekamo da nam jave.
I dok se ove stvari dešavaju, ubjeđuju nas da je ovo scenarij koji se morao desiti a da pri tome ni u jednom momentu nisu posegnuli da nađu rješenje (jer ne znaju) a nisu dali priliku onima koji znaju.
-
Ci-Nick
#75507 Re: Zeničani
doff wrote: ↑23/04/2026 12:03 Gasi se metalska industrija a priča se kako će se radnici snaći. Ne zatvara se prodavnica pa da trgovac pređe u drugu prodavnicu i nastavi obavljati istu djelatnost, nego se gasi strukovna djelatnost koja prestaje da ima alternativu.
Patriotizam je učiti, raditi i više dati zajednici nego sto uzmeš od zajednice. Pa kad nešto ne možeš ili ne znaš da odstupiš daš priliku da neko drugi pokuša. Ali nema toga kod nas, nema preuzimanja odgovornosti ni za danas a kamoli za sutra.
Putujemo bez cilja i vizije, voze nas narcisoidni polupijani vozači u poluraspadnutom autobusu, pa gdje stignemo.
Last edited by Ci-Nick on 23/04/2026 13:00, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#75508 Re: Zeničani
Sve recenodoff wrote: ↑23/04/2026 12:03 Gasi se metalska industrija a priča se kako će se radnici snaći. Ne zatvara se prodavnica pa da trgovac pređe u drugu prodavnicu i nastavi obavljati istu djelatnost, nego se gasi strukovna djelatnost koja prestaje da ima alternativu.
-
stangla_angla
#75509 Re: Zeničani
Možeš li ti teoretski napisati šta bi trebali uraditi svi nivoi vlasti, vlasnici, radnici. Tržište će regulirati stvari. Ako je njihov čelik subvencioniran znaci da Kina daje milijarde dolara za taj čelik koji je jeftiniji cijelom svijetu. Dakle Kina gubi pare jer nisu tržišne cijene. Ne znam koliko to traje i koliko će trajati. Nema Kina neograničena sredstva. Čak i da ugase sve čeličane svijeta i onda dignu cijene, to će trajati 2-3 godine dok se ne aktiviraju druge čeličane. Sada Indija i Bangladeš imaju dosta jeftiniju radnu snagu od Kine, koje Kina vjerovatno neće moći stići subvencijama i vrlo moguće da će se tamo preseliti proizvodnja čelika. Ponovio sam 100 puta, napravi uslove za privredu doći će kapital, znanje i radna snaga._BataZiv_0809 wrote: ↑23/04/2026 13:00Sve recenodoff wrote: ↑23/04/2026 12:03 Gasi se metalska industrija a priča se kako će se radnici snaći. Ne zatvara se prodavnica pa da trgovac pređe u drugu prodavnicu i nastavi obavljati istu djelatnost, nego se gasi strukovna djelatnost koja prestaje da ima alternativu.
I dok se ove stvari dešavaju, ubjeđuju nas da je ovo scenarij koji se morao desiti a da pri tome ni u jednom momentu nisu posegnuli da nađu rješenje (jer ne znaju) a nisu dali priliku onima koji znaju.![]()
Last edited by stangla_angla on 23/04/2026 14:01, edited 1 time in total.
- Casual's
#75510 Re: Zeničani
Ma realno, boli me kurac (mene licno). Mittal prodao zeljezu pod malo je reci sumnjivim okolnostima, tipovima sa sumnjivim porijeklom novca. Prvi javni nastup je da zele tu spalionicu otpada, drugi javni nastup je da ce proglasiti stecaj i napraviti giganta, treci javni nastup da prijete gasenjem grijana, cetvrti javni nastup je da se gase i da im je zao. Na sve to, radnici su imali zadatak da po drustvenim mrezama pisu kako je spalionica smeca dobra za buducnost Zenica. Ma mrs.
-
stangla_angla
#75511 Re: Zeničani
Svijet funkcionise malo drugačije. Ove price o patriotizmu, pomaganju zajednici Itd je za vrtića . Pomagati se može na licnom nivou, bez bilo kakve organizacije (državne Itd), aCi-Nick wrote: ↑23/04/2026 12:54doff wrote: ↑23/04/2026 12:03 Gasi se metalska industrija a priča se kako će se radnici snaći. Ne zatvara se prodavnica pa da trgovac pređe u drugu prodavnicu i nastavi obavljati istu djelatnost, nego se gasi strukovna djelatnost koja prestaje da ima alternativu.
I dok se ove stvari dešavaju, ubjeđuju nas da je ovo scenarij koji se morao desiti a da pri tome ni u jednom momentu nisu posegnuli da nađu rješenje (jer ne znaju) a nisu dali priliku onima koji znaju.![]()
Patriotizam je učiti, raditi i više dati zajednici nego sto uzmeš od zajednice. Pa kad nešto ne možeš ili ne znaš da odstupiš daš priliku da neko drugi pokuša. Ali nema toga kod nas, nema preuzimanja odgovornosti ni za danas a kamoli za sutra.
Putujemo bez cilja i vizije, voze nas narcisoidni polupijani vozači u poluraspadnutom autobusu, pa gdje stignemo.
Ne vidim neku humanosti kod ljudi. Naprotiv.
-
Ci-Nick
#75512 Re: Zeničani
Ocito da nisi shvatio šta sam rekao.stangla_angla wrote: ↑23/04/2026 13:35Svijet funkcionise malo drugačije. Ove price o patriotizmu, pomaganju zajednici Itd je za vrtića . Pomagati se može na licnom nivou, bez bilo kakve organizacije (državne Itd), aCi-Nick wrote: ↑23/04/2026 12:54doff wrote: ↑23/04/2026 12:03 Gasi se metalska industrija a priča se kako će se radnici snaći. Ne zatvara se prodavnica pa da trgovac pređe u drugu prodavnicu i nastavi obavljati istu djelatnost, nego se gasi strukovna djelatnost koja prestaje da ima alternativu.
Ne vidim neku humanosti kod ljudi. Naprotiv.
Radio sam kratko, četiri mjeseca u firmi koja je ubrzano propadala, bilo me stid uzeti platu jer je nisam zaradio i zaslužio a nisam imao šanse da je zaradim. Dao sam otkaz poslije 4 mjeseca a firma je uskoro propala. Patriota si ako zasluziš svoju platu a mi imamo sistem u kojem 80 do 90% ljudi u javnom sektoru ne zaradi svoju platu.
-
doff
#75513 Re: Zeničani
Te stvari učiš na fakultetu, koje su metode da ostvarivanja cilja - monopola. Jedna od metoda uništavanja konkurencije je damping. Treba li otvarati temu kolika je sila Kina? Jel im polazi za rukom? Jesul ugasili proizvodnju u Zenici? Osvaja se tržište po tržište. Sad će višim cijenama u BiH namiriti damping za naredno tržište. Teško je to ukratko objasniti. Kina je toliko planove razradila da evo i preko Temu su išli na tržište trgovine. Trgovinom se može svako baviti, al kad im je i to interesantno, možeš misliti koliko im je interesantna proizvodnja čelika koja je specifična. Čelika će uvijek trebati.stangla_angla wrote: ↑23/04/2026 13:32
Možeš li ti teoretski napisati šta bi trebali uraditi svi nivoi vlasti, vlasnici, radnici. Tržište će regulirati stvari. Ako je njihov čelik subvencioniran znaci da Kina daje milijarde dolara za taj čelik koji je jeftiniji cijelom svijetu. Dakle Kina gubi pare jer nisu tržišne cijene. Ne znam koliko to traje i koliko će trajati. Nema Kina neograničena sredstva. Čak i da ugase sve čeličane svijeta i onda dignu cijene, to će trajati 2-3 godine dok se ne aktiviraju druge čeličane. Sada Kina i Bangladeš imaju dosta jeftiniju radnu snagu od Kine, koje Kina vjerovatno neće moći stići subvencijama i vrlo moguće da će se tamo preseliti proizvodnja čelika. Ponovio sam 100 puta, napravi uslove za privredu doći će kapital, znanje i radna snaga.
Da bi proizvodio čelik, ne treba ti samo jeftina radna snaga, nego obrazovanje, potrebno su i prirodni resursi za bi zaokružio ciklus proizvodnje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#75514 Re: Zeničani
Nije mi svejedno i ne moze mi biti svejedno. Zeljezara je sagradila zgradu u kojoj sam rodjen i odrastao, sagradila je bazen na kojem sam naucio plivati, sagradila je zgradu u kojoj sam isao u skolu, u krajnjoj liniji sagradila je grad u kojem sam rodjen i u kojem cu se sahraniti.
Opet, to odavno vise nija ona ista Zeljezara, moglo bi se cak reci da je prava Zeljezara ona koja je godinama vec u stecaju i kojoj je ostavljeno sve neprofitabilno.
Zivot me naucio da je promjena jedina konstanta. Sto neko ovdje rece, da se prije 10 godina ovaj potez povukao do sada bi se sve ovo ispeglalo. A i tad je bilo price da je Mitalu kraj blizu, a to se prica sigurno vec 15tak godina.
Kratkorocno ce sigurno biti veliki udar, a onda se ljudi snadju. Mozda je šok terapija i dobra. Vidjet cemo.
Zao mi je ljudi koji ostaju bez posla. Mada mi se cini da ovdje jos ima utakmice da se igra. Na stranu prica sa Energoinvestom, ako je tacno da Bingo stoji u pozadini i da ima velike planove, posla ce sigurno biti.
Vidjet cemo. Yebaji ga.
Opet, to odavno vise nija ona ista Zeljezara, moglo bi se cak reci da je prava Zeljezara ona koja je godinama vec u stecaju i kojoj je ostavljeno sve neprofitabilno.
Zivot me naucio da je promjena jedina konstanta. Sto neko ovdje rece, da se prije 10 godina ovaj potez povukao do sada bi se sve ovo ispeglalo. A i tad je bilo price da je Mitalu kraj blizu, a to se prica sigurno vec 15tak godina.
Kratkorocno ce sigurno biti veliki udar, a onda se ljudi snadju. Mozda je šok terapija i dobra. Vidjet cemo.
Zao mi je ljudi koji ostaju bez posla. Mada mi se cini da ovdje jos ima utakmice da se igra. Na stranu prica sa Energoinvestom, ako je tacno da Bingo stoji u pozadini i da ima velike planove, posla ce sigurno biti.
Vidjet cemo. Yebaji ga.
- Mirzareli
#75515 Re: Zeničani
Vrlo je vjerojatno da ce Energoinvest i jos neki investitori preuzeti Zeničku željezaru.
-
DebelinJoe
#75516 Re: Zeničani
Evo moja porodica i ja smo spremni kupiti dio sada već preminule Željezare i pokrenuti proizvodnju iz oblasti hemije i nemetala.-Chesterfield- wrote: ↑23/04/2026 11:35Ma treba isparčati i prodati sve hercegovcima, ljudima iz Viteza, Busovače, Žepča...
Ljudi imaju šlifa za trgovinu, potporu i zaštitu sa svih nivoa vlasti.
Njima trebaju lojalni i pošteni hamali a toga u Zenici ima dosta, odnosno neće da fali.
Isplativija je trgovina nego proizvodnja.
Zašto Zenica: Zato što je u Zenici još uvijek moguće ono što u Sarajevu odavno zvuči kao pusta želja: Moguće je pronaći i lojalne i poštene radnike. U Zenici je moguće pronaći kvalitetne pravnike, ekonomiste, inžinjere raznih struka, tehničare, farmaceute.
Zenička birokratija i zenički mentalitet nama su poznati i OK su. Infrastruktura je ok. Nakon svih analiza i razmišljanja o mjestu gdje ćemo investirati, a u igri su bili Ilijaš Vareš, Kakanj, Novi Travnik itd, naš izbor je pao na Zenicu...
Sretno nam...
-
skoronikako
#75517 Re: Zeničani
I to su kao razlozi za zasto te boli kurac?Casual's wrote: ↑23/04/2026 13:34 Ma realno, boli me kurac (mene licno). Mittal prodao zeljezu pod malo je reci sumnjivim okolnostima, tipovima sa sumnjivim porijeklom novca. Prvi javni nastup je da zele tu spalionicu otpada, drugi javni nastup je da ce proglasiti stecaj i napraviti giganta, treci javni nastup da prijete gasenjem grijana, cetvrti javni nastup je da se gase i da im je zao. Na sve to, radnici su imali zadatak da po drustvenim mrezama pisu kako je spalionica smeca dobra za buducnost Zenica. Ma mrs.
Radnici nisu imali zadatak po drustvenim mrezama da pisu kako je to dobro za buducnost Zenice. Sad vec spinujes kao i stranacki kolega Fuad Kasumovic.
Sta je dobro za buducnost Zenice? Da ostanemo bez struje haman. Jebi ga svi glupi, samo mi u BiH pametni, i vrlo vjerovatno samo mi u BiH za 10 godina necemo imati struje. Posebno jer smo pametni. Na stranu ko je pricao o spalionici, poenta je da nam treba izvora energije jer ih necemo imati kroz 10ak godina kada stane TE Kakanj. I sta onda? Onda cemo uvoziti i struju. Kad vec sve uvozimo, moze i struja. Budzetlije to naravno ne brine, drzava ce povecati platu da se i taj trosak namiri.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
Ci-Nick
#75519 Re: Zeničani
Sve je to tako kao sto kažeš._BataZiv_0809 wrote: ↑23/04/2026 13:55 Nije mi svejedno i ne moze mi biti svejedno. Zeljezara je sagradila zgradu u kojoj sam rodjen i odrastao, sagradila je bazen na kojem sam naucio plivati, sagradila je zgradu u kojoj sam isao u skolu, u krajnjoj liniji sagradila je grad u kojem sam rodjen i u kojem cu se sahraniti.
Vidjet cemo. Yebaji ga.
Moja žena još 4 godine do penzije, sve i da dobije otkaz preživjet ćemo.
Ovdje je više problem o besciljnom putovanju sa našim "vodičima", bez obzira iz koje stranke dolazili.
Dovoljno je sjetiti se da je ovaj narod bio gladan 92.-95. jer nismo imali poljoprivrednu proizvodnju i umjesto da poslije rata popravimo tu falinku, mi proizvodnju hrane vodimo ka nuli. Tako isto nasjedamo na nekakvu zelenu agendu i odričemo je jedinog energenta koji imamo a to je ugalj.
Dakle idemo ka tome da uvozimo 80% hrane, 80% energije i da nemamo ozbiljne proizvodnje bilo čega.
Strategija kako postati ovisnik o svemu.
-
stangla_angla
#75520 Re: Zeničani
Od čega će profitirati vlasnici? Imaju 300 miliona duga kojeg treba vratiti. Ili možda kažeš da ne treba vraćati dugove.skoronikako wrote: ↑23/04/2026 09:37Kao sto rekoh, od pocetka fulas loptu, prvo si pisao o upumpavanjima miliona. Pa si onda pisao o tome kako drzava treba da uvede carine da neko moze prodavati skuplje, zanemarujuci cinjenicu da su sve drzave oko ove nase isto uradile. To si i kasnije preskocio. I kakav sad ti argument zelis?stangla_angla wrote: ↑22/04/2026 17:00Ima li osim šuplje kakav argument, primjer i slično. Nešto racionalno, smisleno, provjerljivo?skoronikako wrote: ↑22/04/2026 12:27 Koji je ovo put da fulas loptu? Ja bih odustao vec od rasprave iskreno.
Pitas me o podacima i onda kao izvodis zakljucak "prodajte motore". Nece zeljezara nikome ni ostati duzna, POENTA je (posto se crtati tebi ocigledno mora) da ce "vlasnik" izvuci korist od stotine miliona KM, radnici ce se snaci, Zenica ce biti ostecena za minimalno 3-4 miliona KM svaki mjesec. Toliko je neprofitabilno da ce vlasnici dobro profitirati.
- zubi
#75521 Re: Zeničani
https://www.klix.ba/biznis/privreda/uga ... /260423094
Ugašena visoka peć Željezare Zenica: Kraj industrijske proizvodnje čelika koja je trajala 130 godina
Za mnoge radnike željezara nije predstavljala samo radno mjesto, već osnovu porodične sigurnosti i dugoročnog životnog planiranja. Generacije su ovdje gradile karijere, školovale djecu i vezivale svoju egzistenciju za stabilnost fabrike.
Sa završetkom posljednjeg ciklusa proizvodnje, ne zatvara se samo jedan industrijski pogon, već i važno poglavlje u privrednoj historiji Zenice.
Ostaje otvoreno pitanje kakva će biti budućnost kompanije, zaposlenih i industrijske proizvodnje u gradu koji je decenijama bio prepoznat upravo po čeliku i željezari.
Ugašena visoka peć Željezare Zenica: Kraj industrijske proizvodnje čelika koja je trajala 130 godina
Za mnoge radnike željezara nije predstavljala samo radno mjesto, već osnovu porodične sigurnosti i dugoročnog životnog planiranja. Generacije su ovdje gradile karijere, školovale djecu i vezivale svoju egzistenciju za stabilnost fabrike.
Sa završetkom posljednjeg ciklusa proizvodnje, ne zatvara se samo jedan industrijski pogon, već i važno poglavlje u privrednoj historiji Zenice.
Ostaje otvoreno pitanje kakva će biti budućnost kompanije, zaposlenih i industrijske proizvodnje u gradu koji je decenijama bio prepoznat upravo po čeliku i željezari.
-
skoronikako
#75523 Re: Zeničani
Il' trolas il' ti nema pomoci.stangla_angla wrote: ↑23/04/2026 14:42Od čega će profitirati vlasnici? Imaju 300 miliona duga kojeg treba vratiti. Ili možda kažeš da ne treba vraćati dugove.skoronikako wrote: ↑23/04/2026 09:37Kao sto rekoh, od pocetka fulas loptu, prvo si pisao o upumpavanjima miliona. Pa si onda pisao o tome kako drzava treba da uvede carine da neko moze prodavati skuplje, zanemarujuci cinjenicu da su sve drzave oko ove nase isto uradile. To si i kasnije preskocio. I kakav sad ti argument zelis?stangla_angla wrote: ↑22/04/2026 17:00
Ima li osim šuplje kakav argument, primjer i slično. Nešto racionalno, smisleno, provjerljivo?
-
stangla_angla
#75524 Re: Zeničani
Dovoljno je sjetiti se da je ovaj narod bio gladan 92.-95. jer nismo imali poljoprivrednu proizvodnju i umjesto da poslije rata popravimo tu falinku, mi proizvodnju hrane vodimo ka nuli. Tako isto nasjedamo na nekakvu zelenu agendu i odričemo je jedinog energenta koji imamo a to je ugalj.
Dakle idemo ka tome da uvozimo 80% hrane, 80% energije i da nemamo ozbiljne proizvodnje bilo čega.
[/quote]
Druže meni nije jasno kako ti zamišljaš da budeš konkurentan u poljoprivredi. Stvarno nije jasno kako misliš da možeš parirati većim državama u proizvodnji hrane. Npr USA ima 3,6 miliona km2 poljoprivrednog zemljišta, najplodnijeg na svijetu, navodnjavaju ih velikim rijekama, imaju ekstra klimu i mehanizaciju. Bih je površine 51 hiljadu km2. USA ima 70 puta vise poljoprivrednog zemljišta od cijele površine BiH. Kako ti zamišljaš sa možeš biti konkurentan. Šta bi ti uradio , zabranio uvoz hrane pa da hljeb plaćamo 15 km? Gdje bi proizvodio tu hranu na našim brdima i šumama. Ja fakat ne kontam ljude , šta mislite donijet ćemo zakon da se bavimo poljoprivredom i ima da to cvjeta. Ne bitna je klima, voda, ravna površina, plodno tlo, mehanizacija Itd. Shvatate li vi da bih ima 3 miliona ljudi, ne pretjerano pametnih i obrazovanih ( provjerite IQ i obrazovanje) , najsloženija država na svijetu, korupcija medju najvećim u Evropi i vi mislite da smo sposobni takmiciti se sa USA, Kinom, Australijom , Japanom , EU Itd Itd . Kina je devastirala autoindustriju u Njemačkoj koja je za nas drugi svijet. Mislite da ki možemo kao obične fukare se boriti sa tim. Shvatate li npr da walmart u USA ima 2 miliona zaposlenih , jedna firma. Vi kontakte da se možemo nositi sa takvim državama. Probudite se iz balona i prestanite sanjati o nekim industrijskim gigantima i slično, mi smo jedna mahala u nekim kineskim gradovima. Treba gurati ono sto možemo, koliko znam drvna industrija radi dobro, rade hiljade ljudi u dnevnoj industriji izvozi se namještaj, imamo drvo imamo znanje guraj to. Guraj turizma koliko može, i šta ja znam već. Ali treba biti realan i vidjet gdje se nalazimo u svijetu.ima izgleda potencijala u namjenskoj industriji, pokušaj to gurati. Opet kažem napravi uslove za privedu doći će kapital, znanje, radnici sve.
[/quote]
Druže meni nije jasno kako ti zamišljaš da budeš konkurentan u poljoprivredi. Stvarno nije jasno kako misliš da možeš parirati većim državama u proizvodnji hrane. Npr USA ima 3,6 miliona km2 poljoprivrednog zemljišta, najplodnijeg na svijetu, navodnjavaju ih velikim rijekama, imaju ekstra klimu i mehanizaciju. Bih je površine 51 hiljadu km2. USA ima 70 puta vise poljoprivrednog zemljišta od cijele površine BiH. Kako ti zamišljaš sa možeš biti konkurentan. Šta bi ti uradio , zabranio uvoz hrane pa da hljeb plaćamo 15 km? Gdje bi proizvodio tu hranu na našim brdima i šumama. Ja fakat ne kontam ljude , šta mislite donijet ćemo zakon da se bavimo poljoprivredom i ima da to cvjeta. Ne bitna je klima, voda, ravna površina, plodno tlo, mehanizacija Itd. Shvatate li vi da bih ima 3 miliona ljudi, ne pretjerano pametnih i obrazovanih ( provjerite IQ i obrazovanje) , najsloženija država na svijetu, korupcija medju najvećim u Evropi i vi mislite da smo sposobni takmiciti se sa USA, Kinom, Australijom , Japanom , EU Itd Itd . Kina je devastirala autoindustriju u Njemačkoj koja je za nas drugi svijet. Mislite da ki možemo kao obične fukare se boriti sa tim. Shvatate li npr da walmart u USA ima 2 miliona zaposlenih , jedna firma. Vi kontakte da se možemo nositi sa takvim državama. Probudite se iz balona i prestanite sanjati o nekim industrijskim gigantima i slično, mi smo jedna mahala u nekim kineskim gradovima. Treba gurati ono sto možemo, koliko znam drvna industrija radi dobro, rade hiljade ljudi u dnevnoj industriji izvozi se namještaj, imamo drvo imamo znanje guraj to. Guraj turizma koliko može, i šta ja znam već. Ali treba biti realan i vidjet gdje se nalazimo u svijetu.ima izgleda potencijala u namjenskoj industriji, pokušaj to gurati. Opet kažem napravi uslove za privedu doći će kapital, znanje, radnici sve.
- Casual's
#75525 Re: Zeničani
Ko se pocesao po jajima za rudnik u rudare? Niko. Nisu privatno vlasnistvo, nit su ih vlasnici angazovali po drusvenim mrezama.skoronikako wrote: ↑23/04/2026 14:18I to su kao razlozi za zasto te boli kurac?Casual's wrote: ↑23/04/2026 13:34 Ma realno, boli me kurac (mene licno). Mittal prodao zeljezu pod malo je reci sumnjivim okolnostima, tipovima sa sumnjivim porijeklom novca. Prvi javni nastup je da zele tu spalionicu otpada, drugi javni nastup je da ce proglasiti stecaj i napraviti giganta, treci javni nastup da prijete gasenjem grijana, cetvrti javni nastup je da se gase i da im je zao. Na sve to, radnici su imali zadatak da po drustvenim mrezama pisu kako je spalionica smeca dobra za buducnost Zenica. Ma mrs.
Radnici nisu imali zadatak po drustvenim mrezama da pisu kako je to dobro za buducnost Zenice. Sad vec spinujes kao i stranacki kolega Fuad Kasumovic.
Sta je dobro za buducnost Zenice? Da ostanemo bez struje haman. Jebi ga svi glupi, samo mi u BiH pametni, i vrlo vjerovatno samo mi u BiH za 10 godina necemo imati struje. Posebno jer smo pametni. Na stranu ko je pricao o spalionici, poenta je da nam treba izvora energije jer ih necemo imati kroz 10ak godina kada stane TE Kakanj. I sta onda? Onda cemo uvoziti i struju. Kad vec sve uvozimo, moze i struja. Budzetlije to naravno ne brine, drzava ce povecati platu da se i taj trosak namiri.
Da je strasno - jeste. Da je zagadjivac zraka - jeste. Da je privatno vlasnistvo - jeste. Da ce grad prodisati - hoce. Da je ovo scenirano gasenje - jeste. Da radnici i sindikat nemaju ama bas nikakvu snagu - nemaju.
Prije 6 mjeseci je velika vecina upucena u Senada i Bingo znala koji je plan. Sad se svi nesto kao prave grbavi - ma haj.