Dozer wrote: ↑21/04/2026 21:34
Znam, gledao vec ranije. Jedino se ne slazem tu vezano za devalvaciju US$, jer bi to napravilo podosta problema u USA ako bi isli a tim ciljem da smanje svoj vanjski dug.
A stampanje love... to je posebna prica. Kod njih je za to zaduzen FED, a FED je - privatni.
Ima nekoliko godina kako sam na nekoj ekonomskoj temi pricao o globalnom ekonomskom balonu koji je uzrokovao kapitalizam, prvenstveno U.S. pumpanje vrijednosti roba i usluga.
Taj balon, kao i sam kapitalizam, u jednom momentu naprosto mora puknuti jer ce pritisak ogromne razlike izmedju prodajnih i proizvodnih cijena, kao i sve veca nemogucnost pracenja prodajnih cijena od sve veceg broja ljudi, dovesti do drasticnog pada kupovne moci, a samim tim i prestanka obrta sredstava.
Konzumerizam i kapitalisticki princip "daj jos vise" jednostavno ce zablokirati sam sebe. Desice se ogromna ponuda i vrlo niska potrazanja uzrokovana slabom plateznom moci 70-80% ljudi.
Drzavne crypto valute ce to mozda blago ublaziti, tj. samo ce sve prolongirati, ali ne i sprijeciti.
Pa koji je onda razlog da su Ameri 1971 ukinuli sustav Bretton Woods koji je vezivao dolar za zlato?
To su uradili da bi mogli printati dolare bez pokrića i samim time ga devalviraju.
Jer po mome dosta neukom shvaćanju te visoke ekonomije ako su svi bili prisiljeni kupovati i prodavati u dolarima, onda je svima bilo u interesu da je taj dolar stabilan.
E sad Amerika čiju valutu svi traže i kupuju može manipulirati sa tom istom valutom.
Zamisli da mi svi kupimo dolare za neku protuvrijednost u zlatu ili nekim drugim dobrima i onda dok držimo akumuliranu neku veliku svotu tih famoznih dolara ovi tamo preko bare skontaju da mogu za svoje potrebe naprintati još dosta tih dolara eto tek tako... I time ne da manipuliraju svojim tržištem nego svjetskim. Takvim potezima praktički pljačkaju druge države.
Jer ako me ti matjeraš.da.ja moram koristiti tvoju valutu i obećaš stabilnost a onda kada kupim ti srušiš vrijednost toga umnažajući bez ikakve kontrole taj isti proizvod, onda sebe bogatiš a mene pljačkaš...
Barem sam ja tako razumio šta znači to američko printanje dolara bez pokrića. I iza takvog dolara ne stoji ništa. Ni zlato ni bilo kakvo dobro nego stoji vojska koja tjera čitav svijet da trguje u dolarima čineći potražnju za dolarima i tako održava neku vrijednost. Da svi kažu da im ne treba više i da ce trgovati u nekoj drugoj valuti veijednost dolara bi potonula.i njima bi na naplatu došlo svo to printanje bez pokrića.
Vjerovatno se zato i želi preći na digitalne kriptovalute, da bi se nekako napravio restart. A drugi važan razlog je moć i masovna kontrola programabilnog novca. Država ti može programirati šta sve i gdje mozes kupiti ako si dobar i uzoran građanin...
Savršena tiranija u najavi.