IRAN

Danguba

#74051 Re: IRAN

Post by Danguba »

Peacean wrote: 21/04/2026 18:55 Američki diplomatski tim koji je već trebao da bude u Pakistanu nije ni krenuo iz SAD.
Znaju to ovi u Iranu.
Dva puta dolaze na pregovore i kada je izvjesmo skoro sve, Amerika citaj Izrael to rusi i ide bombardovanje.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/iran ... /260421186

Ovo je bio predah koji su Ameri isforsirali uz prijetnje da mogu dovuci brodove sa popravke i obnoviti streljivo.

Ovima ne treba vjerovati ni kada sa poklonima dolaze.
alijagoro

#74052 Re: IRAN

Post by alijagoro »

Iranci su trebali odustati od pregovora,cim su ovi poceli da petljaju oko primirja u Libanu
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#74053 Re: IRAN

Post by arman1 »

Sad ide tamburanje level pro. Naranđasti će da ojadi usa.

Image
Last edited by arman1 on 21/04/2026 21:13, edited 1 time in total.
Danguba

#74054 Re: IRAN

Post by Danguba »

Mislim da jos uvijek blefira i vrsi pritisak na Iran.
Trazi sve za nista. Pa nisu ti Iranci indijanci.
arman1

#74055 Re: IRAN

Post by arman1 »

Danguba wrote: 21/04/2026 21:11 Mislim da jos uvijek blefira i vrsi pritisak na Iran.
Trazi sve za nista. Pa nisu ti Iranci indijanci.
Mislim da bi on rado blefirao ali kikice žele pakao, a krdo oko njega želi krv.
dnt

#74056 Re: IRAN

Post by dnt »

japin_mutapi wrote: 21/04/2026 20:13 u iranu je propaganda da je usa pristala na sve iranske zahtjeve pa sad valja premostiti jaz izmedju realnosti i laznih izvjestaja

kako?
optuziti usa za propast pregovora, krsenje primirja i eskalirati sukob
kada pocnu bombe i rakete padati, proglasice pobjedu nad amerikom

rat je mir
sloboda je ropstvo
neznanje je moc
Smaras, al' et'.
last mohicans

#74057 Re: IRAN

Post by last mohicans »

Ljudi nikako da shvate, predah je trebao i Iranu, da se regrupiše, reorganizuje, iskopa neke zatrpane lansere i rakete, obnovi PVO itd. Nisu naivni, rat su, po meni, vodili odlično, samo su da su barem neko jako cionističko govno smakli. To bi bio pravi win. Sve miriše na nastavak, pa cemo vidjeti..Iran se predati neće.
Dozer

#74058 Re: IRAN

Post by Dozer »

zposao wrote: 21/04/2026 12:12
Dozer wrote: 21/04/2026 09:47
skrbavi-admin wrote: 21/04/2026 04:22 zasto bi htio devalvirat.... pa ako ga devalvira 50 posto znaci da je njhov dug smanjio vrijednost na 50%....dakle smanjio ga.... :mrgreen: nije isto danasnjih 100 maraka i onih iz 2000e godine... kome si bio duzan 100 maraka iz 2000e godine kad si mogo kupit 100 litara goriva 15 steka drine, 25 porcija velke 10ke, polivenih 200🤣 itd itd .... sad je tadasnjih 100 maraka vjerovatno oko 4-5 stoja

dodikova logika, ajmo nastampat 500 miljona maraka :lol:
s tim sto bi renta na dug to jest na drzavne obveznice postala bezvrijedna pa je i to jedan nacin da skrsis volumen duga :mrgreen:

zakuco je venecuelu kao najvecu naftogasnu muzaru i sada venecuela igra kako naci rezim svira.... i obezbijedio petrodolarsku protuvrijednost....

ja imam 3x vecu platu nego 2018, placam litar goriva skoro 50% skuplje, ljeb je skuolji 500% nego prije 20ak godina, jaja su skuolja 600% stanarinu povecavaju izgleda na mjesecnoj osnovi auta su poskupila skoro 100% itd itd... dakle ta devalvacija je vec u toku stampanje lova su poceli u koroni
Hmmm....nisam bas siguran da to ide tako... 30T $ je 30T $.
Ako se devalvira vrijednost $, to znaci da mu je vrijednost manja u odnosu na druge valute, npr. €, kao i druge robe (jer - novac je takodjer roba), sto znaci da s devalviranim $ mozes kupiti manje necega nego prije devalvacije.

Npr., ako je 1 $ = 1 €, a 1 hljeb sad kosta 1$ ili 1€, devalvacijom $ vise neces moci kupiti 1 hljeb za 1$, nego ce ti za taj hljeb trebati recimo 1,20$ , dok za 1€ i dalje mozes kupiti taj 1 hljeb.

Devalvacija se primarno, i namjerno, koristi za smanjenja cijena izvoza i povecanje cijena uvoza, sve radi korigovanja platnog deficita i eventualnog povecanja domace proizvodnje, a sto povecava konkurentnost na ino trzistu, ali i inflaciju i smanjenje dohodaka na domacem, tako da devalvacija US$ u ovom kontekstu bas i nije neka sreca za USA niti bi uticala na njihov vanjski dug.
Ima ponešto i o tome u ovom kratkom videu o printanju novca od ovog profesora Richarda Wernera kojega sam već spomenuo.

[youtube]https://youtube.com/watch?v=fE5SZm1qW7I ... HJPFaKLOE-[/youtube]

Ovdje o namjernoj deindustrijalizaciji EU i tzv. Morghentau planu za kojeg nikad prije nisam čuo. Vrlo je zanimljivo i nije nikakva teorija zavjere.

[youtube]https://youtube.com/watch?v=7MbFTd50iRA ... c0CxRgR3aV[/youtube]

Ovdje je govorio o opasnostima digitalnog novca i kakva budućnost čeka EU

[youtube]https://youtube.com/watch?v=UvNoZ-yaIQ8 ... g3Fni-5el_[/youtube]

Zanimljiv je lik i na vrlo pitak način objašnjava složene makroekonomske pojmove.
Znam, gledao vec ranije. Jedino se ne slazem tu vezano za devalvaciju US$, jer bi to napravilo podosta problema u USA ako bi isli a tim ciljem da smanje svoj vanjski dug.
A stampanje love... to je posebna prica. Kod njih je za to zaduzen FED, a FED je - privatni.
Ima nekoliko godina kako sam na nekoj ekonomskoj temi pricao o globalnom ekonomskom balonu koji je uzrokovao kapitalizam, prvenstveno U.S. pumpanje vrijednosti roba i usluga.
Taj balon, kao i sam kapitalizam, u jednom momentu naprosto mora puknuti jer ce pritisak ogromne razlike izmedju prodajnih i proizvodnih cijena, kao i sve veca nemogucnost pracenja prodajnih cijena od sve veceg broja ljudi, dovesti do drasticnog pada kupovne moci, a samim tim i prestanka obrta sredstava.

Konzumerizam i kapitalisticki princip "daj jos vise" jednostavno ce zablokirati sam sebe. Desice se ogromna ponuda i vrlo niska potrazanja uzrokovana slabom plateznom moci 70-80% ljudi.

Drzavne crypto valute ce to mozda blago ublaziti, tj. samo ce sve prolongirati, ali ne i sprijeciti.
preludezalude

#74059 Re: IRAN

Post by preludezalude »

Nebi se cudio da Iran tek sad iznenadi amere i cifute. Nisu oni sjedili skrstenih ruku, znaju oni kako USA "razgovara".
Dozer

#74060 Re: IRAN

Post by Dozer »

Ako US-CIO falanga opet krene, sumnjam da ce s druge strane vidjeti zadrsku u bilo cemu.

Pa Iran jos uvijek ispaljuje stare projektile, mozda je samo par novih aibnuo, cisto da im pokaze sta mogu.

I niko nema pojma sta i koliko cega Iran zaista ima. Nagadjaju s nekakvih 70% ovoga, 40% onoga, a istina je da niko nema pojma.
Bilo je i da nemaju vise nijednog ozbiljnig broda, samo nebitne glisercice, a onda idjednom topovnjaca oplete tanker :lol: .

I Zutalj istjera novinarku jer je pitala odakle im topovnjaca, a sve im unisteno :lol:

A nafta krece gore. 2-3 dana se vetila na 85-89, sad ode na 91
Last edited by Dozer on 21/04/2026 22:02, edited 1 time in total.
arman1

#74061 Re: IRAN

Post by arman1 »

Prije par dana su prezentovali novi dron. Unaprijeđena preciznost, povećan domet i brzina. Dvije verzije. Jedna može promjeniti trajektoriju, optičko prepoznavanje mete. Večina meta su 3D objekti i ako koordinate nisu idealne, malo korekcije ne škodi. Početno 16 - 180 doronova dnevno proizvodni kapacitet. Koristit će i neki drugi eksploziv u glavama.
arman1

#74062 Re: IRAN

Post by arman1 »

Dozer wrote: 21/04/2026 22:00 Ako US-CIO falanga opet krene, sumnjam da ce s druge strane vidjeti zadrsku u bilo cemu.

Pa Iran jos uvijek ispaljuje stare projektile, mozda je samo par novih aibnuo, cisto da im pokaze sta mogu.

I niko nema pojma sta i koliko cega Iran zaista ima. Nagadjaju s nekakvih 70% ovoga, 40% onoga, a istina je da niko nema pojma.
Bilo je i da nemaju vise nijednog ozbiljnig broda, samo nebitne glisercice, a onda idjednom topovnjaca oplete tanker :lol: .

I Zutalj istjera novinarku jer je pitala odakle im topovnjaca, a sve im unisteno :lol:
Nije AKO nego KAD.
Čitalac

#74063 Re: IRAN

Post by Čitalac »

Produženo primirje...
Trump says extending ceasefire, ordered military to continue Iran blockade

The US president has issued a new statement on Truth Social:

“Based on the fact that the Government of Iran is seriously fractured, not unexpectedly so and, upon the request of Field Marshal Asim Munir, and Prime Minister Shehbaz Sharif, of Pakistan, we have been asked to hold our Attack on the Country of Iran until such time as their leaders and representatives can come up with a unified proposal.

“I have therefore directed our Military to continue the Blockade and, in all other respects, remain ready and able, and will therefore extend the Ceasefire until such time as their proposal is submitted, and discussions are concluded, one way or the other.”
armin071

#74064 Re: IRAN

Post by armin071 »

Izrael: Neće ništa biti od dogovora Amerikanaca i Iranaca, spremni smo odmah nastaviti rat
Gazde su progovorile…. Znači idu ameri u novi Vietnam….Za ciofašiste do posljednjeg amerikanca..
geoxx

#74065 Re: IRAN

Post by geoxx »

Usro se Trump ko grlica.
Dozer

#74066 Re: IRAN

Post by Dozer »

Klasicno otezanje jer ne znaju sta mogu ocekivati od Irana. Ono sto znaju jeste da se Iran 100% nece predati, kao i da zna i moze uzvratiti.
Posto, realno, nemaju pojma sta i koliko Iran stvarno jos ima, ide se na ove nebuloze dok se ne smisli sta dalje.

A dalje nemaju kud. Ili da napadnu, ili da se povuku. Povlacenje je na kraju neminovnost, samo sto se sad trazi neki najbezbolniji izlaz, a da ne ispadne da su pobjegli.
zposao

#74067 Re: IRAN

Post by zposao »

Dozer wrote: 21/04/2026 21:34 Znam, gledao vec ranije. Jedino se ne slazem tu vezano za devalvaciju US$, jer bi to napravilo podosta problema u USA ako bi isli a tim ciljem da smanje svoj vanjski dug.
A stampanje love... to je posebna prica. Kod njih je za to zaduzen FED, a FED je - privatni.
Ima nekoliko godina kako sam na nekoj ekonomskoj temi pricao o globalnom ekonomskom balonu koji je uzrokovao kapitalizam, prvenstveno U.S. pumpanje vrijednosti roba i usluga.
Taj balon, kao i sam kapitalizam, u jednom momentu naprosto mora puknuti jer ce pritisak ogromne razlike izmedju prodajnih i proizvodnih cijena, kao i sve veca nemogucnost pracenja prodajnih cijena od sve veceg broja ljudi, dovesti do drasticnog pada kupovne moci, a samim tim i prestanka obrta sredstava.

Konzumerizam i kapitalisticki princip "daj jos vise" jednostavno ce zablokirati sam sebe. Desice se ogromna ponuda i vrlo niska potrazanja uzrokovana slabom plateznom moci 70-80% ljudi.

Drzavne crypto valute ce to mozda blago ublaziti, tj. samo ce sve prolongirati, ali ne i sprijeciti.
Pa koji je onda razlog da su Ameri 1971 ukinuli sustav Bretton Woods koji je vezivao dolar za zlato?
To su uradili da bi mogli printati dolare bez pokrića i samim time ga devalviraju.

Jer po mome dosta neukom shvaćanju te visoke ekonomije ako su svi bili prisiljeni kupovati i prodavati u dolarima, onda je svima bilo u interesu da je taj dolar stabilan.
E sad Amerika čiju valutu svi traže i kupuju može manipulirati sa tom istom valutom.
Zamisli da mi svi kupimo dolare za neku protuvrijednost u zlatu ili nekim drugim dobrima i onda dok držimo akumuliranu neku veliku svotu tih famoznih dolara ovi tamo preko bare skontaju da mogu za svoje potrebe naprintati još dosta tih dolara eto tek tako... I time ne da manipuliraju svojim tržištem nego svjetskim. Takvim potezima praktički pljačkaju druge države.
Jer ako me ti matjeraš.da.ja moram koristiti tvoju valutu i obećaš stabilnost a onda kada kupim ti srušiš vrijednost toga umnažajući bez ikakve kontrole taj isti proizvod, onda sebe bogatiš a mene pljačkaš...

Barem sam ja tako razumio šta znači to američko printanje dolara bez pokrića. I iza takvog dolara ne stoji ništa. Ni zlato ni bilo kakvo dobro nego stoji vojska koja tjera čitav svijet da trguje u dolarima čineći potražnju za dolarima i tako održava neku vrijednost. Da svi kažu da im ne treba više i da ce trgovati u nekoj drugoj valuti veijednost dolara bi potonula.i njima bi na naplatu došlo svo to printanje bez pokrića.
Vjerovatno se zato i želi preći na digitalne kriptovalute, da bi se nekako napravio restart. A drugi važan razlog je moć i masovna kontrola programabilnog novca. Država ti može programirati šta sve i gdje mozes kupiti ako si dobar i uzoran građanin...
Savršena tiranija u najavi.
bosanski__

#74068 Re: IRAN

Post by bosanski__ »

Dozer wrote: 21/04/2026 22:00 Ako US-CIO falanga opet krene, sumnjam da ce s druge strane vidjeti zadrsku u bilo cemu.

- Iran jedva dočekao primirje 14 dana bez ikakve zadrške.

Možete pisati šta god hoćeš ali je vatrena moć na strani Amerike i Izraela.
Danguba

#74069 Re: IRAN

Post by Danguba »

Čitalac wrote: 21/04/2026 22:19 Produženo primirje...

...dok Iran ne pristane na nase zahtjeve odnosno bezuslovnu kapitulaciju. :izet:
To cete dozivjeti nikad a mozda ni tad.
Danguba

#74070 Re: IRAN

Post by Danguba »

bosanski__ wrote: 21/04/2026 22:51

I ti si se iznenadio sta Iran trpi ali i uzvrati. :izet:
Zlocinci ce osjetiti sta znaci na pravdi Boga nekoga napasti.
bosanski__

#74071 Re: IRAN

Post by bosanski__ »

zposao wrote: 21/04/2026 22:43
Dozer wrote: 21/04/2026 21:34 Znam, gledao vec ranije. Jedino se ne slazem tu vezano za devalvaciju US$, jer bi to napravilo podosta problema u USA ako bi isli a tim ciljem da smanje svoj vanjski dug.

Pa koji je onda razlog da su Ameri 1971 ukinuli sustav Bretton Woods koji je vezivao dolar za zlato?
To su uradili da bi mogli printati dolare bez pokrića i samim time ga devalviraju.

Jer po mome dosta neukom shvaćanju te visoke ekonomije ako su svi bili prisiljeni kupovati i prodavati u dolarima, onda je svima bilo u interesu da je taj dolar stabilan.
E sad Amerika čiju valutu svi traže i kupuju može manipulirati sa tom istom valutom.
Zamisli da mi svi kupimo dolare za neku protuvrijednost u zlatu ili nekim drugim dobrima i onda dok držimo akumuliranu neku veliku svotu tih famoznih dolara ovi tamo preko bare skontaju da mogu za svoje potrebe naprintati još dosta tih dolara eto tek tako... I time ne da manipuliraju svojim tržištem nego svjetskim. Takvim potezima praktički pljačkaju druge države.
Jer ako me ti matjeraš.da.ja moram koristiti tvoju valutu i obećaš stabilnost a onda kada kupim ti srušiš vrijednost toga umnažajući bez ikakve kontrole taj isti proizvod, onda sebe bogatiš a mene pljačkaš...

Barem sam ja tako razumio šta znači to američko printanje dolara bez pokrića. I iza takvog dolara ne stoji ništa. Ni zlato ni bilo kakvo dobro nego stoji vojska koja tjera čitav svijet da trguje u dolarima čineći potražnju za dolarima i tako održava neku vrijednost. Da svi kažu da im ne treba više i da ce trgovati u nekoj drugoj valuti veijednost dolara bi potonula.i njima bi na naplatu došlo svo to printanje bez pokrića.
Vjerovatno se zato i želi preći na digitalne kriptovalute, da bi se nekako napravio restart. A drugi važan razlog je moć i masovna kontrola programabilnog novca. Država ti može programirati šta sve i gdje mozes kupiti ako si dobar i uzoran građanin...
Savršena tiranija u najavi.

U američki dolar postoji povjerenje ,i nije tačno da iza američkog dolara ne stoji ništa, već stoji američka privreda, američki pravni sistem koji je neovisan i američki nosači aviona i vojne baze širom svijeta.
Otud povjerenje u američki dolar i zato oni imaju privilegiju da ga printaju.
arman1

#74072 Re: IRAN

Post by arman1 »

Je li to hvataš pamet sa indexa i njihovih analitičara. Gluho bilo njihove pameti.
eltroxin

#74073 Re: IRAN

Post by eltroxin »

Kako bolan niko nema pojma? Vidis da Arman1 ima insajderske informacije.
ddze

#74074 Re: IRAN

Post by ddze »

Dozer wrote: 21/04/2026 22:00 ...
I niko nema pojma sta i koliko cega Iran zaista ima. Nagadjaju s nekakvih 70% ovoga, 40% onoga,
Gospodine, "niko" - ne znaju tacno, ali znaju koliko trebaju znat.
A ne znaju tacno zato sto i vlast u Iranu ne zna tacno sta ima.

LP
last mohicans

#74075 Re: IRAN

Post by last mohicans »

Iran se pritiskao da stane, nije on trazio primirje. Narandza je nakon sedmice rekao da je to to, da je zavrsio posao. Pa potraja 40 dana.
Post Reply