Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dosipate li adblue kad vam kontrolna tabla javi manjak u rezervoaru ili dopunjujete bez obzira na to? Ja navikao da svake godine uz zamjenu guma pravo i jedan kanister uzmem. Trenutno mi je na pola razina adbluea.
Dembele100 wrote: ↑17/04/2026 16:49
Dosipate li adblue kad vam kontrolna tabla javi manjak u rezervoaru ili dopunjujete bez obzira na to? Ja navikao da svake godine uz zamjenu guma pravo i jedan kanister uzmem. Trenutno mi je na pola razina adbluea.
Ja ne cekam da mi javi manjak u rezervoaru i mislim da to nije dobra praksa raditi. Kad je malo ispod pola rezervoara dospem koliko treba da bude pun. Cesce dosipanje npr. dva puta godisnje u odnosu na jedno dosipanje smatra se boljim jer cesce sipas svjezu adblue tecnost i mjesas je starijom. Svjeza adblue tecnost je bolja za adblue sistem. Meni je veci rezervoar od oko 20 litara i mogao bi jednom dosuti godisnje kao i ti ali obicno to radim dva puta godisnje.
Kada god napravis nekih tisuca kilometara slobodno dospi.
Ni slucajno cekati da se pale upozorenja.
p.s. i dobro zatvori cep na rezervoaru da ne udje zrak.
Kad vec spominjes čep. Ako na njemu i otvoru ima kristalizacije natopiti mikrofiber krpu toplom vrucom vodom i obrisati. Paziti da kristali ne odu u rezervoar. Topla krpa odnosno voda otapa kristale. I na kantama od adblue tecnosti oko cepa zna biti poprilicno kristala. Paziti da ne ode u tecnost kad se cep odvrne. Isto pazljivo obrisat kanister mikrofiber krpom prije sipanja. Za*ebancija je taj adblue
Ja ne cekam da mi javi manjak u rezervoaru i mislim da to nije dobra praksa raditi. Kad je malo ispod pola rezervoara dospem koliko treba da bude pun. Cesce dosipanje npr. dva puta godisnje u odnosu na jedno dosipanje smatra se boljim jer cesce sipas svjezu adblue tecnost i mjesas je starijom. Svjeza adblue tecnost je bolja za adblue sistem. Meni je veci rezervoar od oko 20 litara i mogao bi jednom dosuti godisnje kao i ti ali obicno to radim dva puta godisnje.
Ni ja nikad dosad nisam čekao upozorenje, ali da vidim i druga mišljenja jer oko adbluea ima milion nekakvih teorija. Neko govori čekaj upozorenje, neko sipaj češće, neko da se koristi aditiv protiv kristalizacije (što mislim da nije loše), neko da se ne sipa do kraja itd.
Kao što rekoh, meni je sad na pola i nasuću sutra. Zadnji put sam sipao prije godinu dana tačno, jer kad zamijenim gume, tako uzmem i jedan kanister. Jedino što mi neće stati sve u rezervoar, pa ću morati baciti ostatak jer mi glupo da držim to upravo zbog tih kristala.
Kod mene pise koliko litara mogu dosuti ( trenutno pise 2 litra ) i u procentima koliko ima u rezervoaru ( trenutno 90% ). Prikazuje i vizuelno na skali koliko ima, slicno kao za motorno ulje. ( bmw g20 )
Kako sipaš aditiv, jel miješaš u kanister s adblueom? Koji omjer?
Tako je. Posto u moj auto stane 12l, kupujem kanistere od 10l i gledam da dospem na nekih 8-9k km (auto nema ocitanje nivoa tekucine). Uglavnom na tom dosipanju primi oko 9-9.5l.
Na ovom Tunapovom proizvodu ima mjerica na boci preko koje se lako dozira.
Mozda ovaj moj nacin i nije dobar, jer nivo tekucine u rezervoaru padne na oko 2-3l, sto je dosta ispod pola ako gledamo ove savjete na internetu da nivo tekucine u rezervoaru uvijek treba da bude iznad pola.
Negdje sam procitao da sistem Audija ne prepozna dosipanje ako je ispod 7l. Ne znam jel se ovo odnosi na dosipanje prije upozoravajuce poruke, ili kada se vec pojavi obavijest.
Kako sipaš aditiv, jel miješaš u kanister s adblueom? Koji omjer?
Tako je. Posto u moj auto stane 12l, kupujem kanistere od 10l i gledam da dospem na nekih 8-9k km (auto nema ocitanje nivoa tekucine). Uglavnom na tom dosipanju primi oko 9-9.5l.
Na ovom Tunapovom proizvodu ima mjerica na boci preko koje se lako dozira.
Mozda ovaj moj nacin i nije dobar, jer nivo tekucine u rezervoaru padne na oko 2-3l, sto je dosta ispod pola ako gledamo ove savjete na internetu da nivo tekucine u rezervoaru uvijek treba da bude iznad pola.
Negdje sam procitao da sistem Audija ne prepozna dosipanje ako je ispod 7l. Ne znam jel se ovo odnosi na dosipanje prije upozoravajuce poruke, ili kada se vec pojavi obavijest.
Malo sma guglao, na Opelu je 15l. Ja sa na polovini trenutno. Kanister mi je od 10l, znači samo treba pratiti upute s ambalaže, tj. 25ml aditiva.
Škoda 1.6 tdi 2011, prije velikog servisa palio povremeno lampicu grijača i check engine ali išao kao lud. Nakon velikog servisa auto ne može da makne, ugašen egr i dpf te isti izbušen, očišćena i turbina i zamjenjen dozer, ali ništa. Auto lijeno i u prvoj i u svakoj brzini, ne može preko 100, do 2500 obrtaja, ne prima gas nikako... Može li biti da je majstor koji je radio veliki servis fulio uzubljenje? Nema dima, radi mirno, pali na po ključa ali ne može meda...I da ne javlja greške što je još čudnije...
nivla wrote: ↑23/04/2026 12:05
ko zna sta ti je s mapom uradio taj kad je gasio dpf
ne ne, nakon velikog servisa je takav, pa sam kod drugog čovjeka odradio egr i dpf off al i dalje ništa, znači nakon zamjene zupčastog auto ne može da makne...
ne ne, nakon velikog servisa je takav, pa sam kod drugog čovjeka odradio egr i dpf off al i dalje ništa, znači nakon zamjene zupčastog auto ne može da makne...
To bas i nema puno logike, to je cista mehanika. Da ti nije u fazi unistio bi motor, da nije sta drugo majstor zaboravio.... krpu u usisu, probusio neko crijevo, zaboravio nesto skopcat.... milion stvari moze bit. MOrat ces opet raskopati motor....
Auto se reklamira kroz odmah i ne uzima natrag dok ga majstor ne vrati u početno stanje. Valjda majstor daje neku garanciju na rad?