Plinovod Južna interkonekcija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Da li BiH treba dati koncesiju Amerikancima za Južnu interkonekciju

Poll ended at 31/03/2026 23:18

DA
75
63%
NE
45
38%

Total votes: 120

zubi

#751 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zubi »

tuitamo wrote: 18/04/2026 21:48 Neće. Cijena u Berlinu tj. u Njemačkoj je dominantno formirana akcizom.
Švabo bez da potroši i jedan kWh struje plati oko 0,25€/kWh državi.
Kod nas je to puno puno puno puno puno manje.

Pričate na pamet. Svojstveno Bošnji. Bitno je biti protiv. Zažmiriti na riješenja i činjenice.
Viči ne može to tako i eto teme za dangube.

Struja će kod nas pratiti inflaciju i rast standarda. Danas je kod nas struja prejeftina. Toliko jeftina da se ljudi griju klima uređajima.
:bih:
:lol: :lol: :lol:
okanomalo

#752 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by okanomalo »

niko ne smije javno da iznese sve manjkavosti ugovora. to dolazi na raspravu i posipanje pepelom naknadno. :hm: :facepalm:
lajkujMe

#753 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by lajkujMe »

tuitamo wrote: 18/04/2026 21:07
SmokingMan wrote: 18/04/2026 18:09 Tako mi Allaha, oni naši idioti nisu normalni ni jotosekunde, ako se ovo ispostavi istinom za 1-2 godine.
Naravno da nije tačno. Plin za elektrane se skladišti. Skladištinse i ugalj. Ovo što priča je površno i teži senzaciji sa ciljem sa se bude kontra.

Ugalj nas guši i truje. Tu nema priče. Plin je odlična alternativa. Tako se proizvodi struja u Berlinu koji ima više stanovnika nego BiH.

Samo plin i to što prije. Rudnici su svakao na izdisaju a blokovi elektrana stari. Vrijeme je za čišću BiH. :bih:
Odlicna malo sutra, prosjecna cijena kwh u Berlinu je 30 centi. A kod nas 9 pfenginga ogromna je razlika.
tuitamo

#754 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by tuitamo »

lajkujMe wrote: 19/04/2026 11:27
SmokingMan wrote: 18/04/2026 18:09 Tako mi Allaha, oni naši idioti nisu normalni ni jotosekunde, ako se ovo ispostavi istinom za 1-2 godine.
Naravno da nije tačno. Plin za elektrane se skladišti. Skladištinse i ugalj. Ovo što priča je površno i teži senzaciji sa ciljem sa se bude kontra.

Ugalj nas guši i truje. Tu nema priče. Plin je odlična alternativa. Tako se proizvodi struja u Berlinu koji ima više stanovnika nego BiH.

Samo plin i to što prije. Rudnici su svakao na izdisaju a blokovi elektrana stari. Vrijeme je za čišću BiH. :bih:
Odlicna malo sutra, prosjecna cijena kwh u Berlinu je 30 centi. A kod nas 9 pfenginga ogromna je razlika.
Objasnio sam vec koliko država u DE uzima od tih 30centi. Više od 2/3.
Ali ne čitaš ti.
Površno kao i većina. Galami i viči ne valja.
tramvajtrojka

#755 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by tramvajtrojka »

A elektroprivreda da prozivede tu istu električnu energiju potrosi 20-25 pfeninga, i svi glupi u evropi sto prodaju električnu energiju po proizvodnoj cijeni samo mi pametni, zato nam je elektroprivreda na izdisaju
lajkujMe

#756 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by lajkujMe »

tuitamo wrote: 19/04/2026 11:29

Ali ne čitaš ti.
Ne moram ja tvoj tekst citati radim tj radio sam za 2 Njemacke EP.
Znam vrlo dobro procente proizvodnje njihove struje i uvoza.
Ubise se s deklarisanjem da je struja eko friendly da bi opravdali cijene struje.
Gasne elektrane u zemljama koje ne proizvode svoj plin je iskljucivo dobar za brzi kratki boost da bi energetski sistem ostao stabilan.
Mi kad budemo primorani ugasiti termoelektrane bicemo primorani uvoziti skupu struju ili proizvoditi kroz te Gasne Elektrane.
Cijena nece biti onda 9 pf a ni 30pf nego 60 pf po kilowatu.
To znaci s mojom potrosnjom od oko 300 kwh mjesecno sad placam oko 70 km a s tim cijenama cu placati 500 ili 600 km razlika je ogromna i ubice nam zadnji adut privrede a to je jeftina struja.
tuitamo

#757 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by tuitamo »

lajkujMe wrote: 19/04/2026 11:37

Ali ne čitaš ti.
Ubise se s deklarisanjem da je struja eko friendly da bi opravdali cijene struje.
Gasne elektrane u zemljama koje ne proizvode svoj plin je iskljucivo dobar za brzi kratki boost da bi energetski sistem ostao stabilan.
Mi kad budemo primorani ugasiti termoelektrane bicemo primorani uvoziti skupu struju ili proizvoditi kroz te Gasne Elektrane.
To znaci s mojom potrosnjom od oko 300 kwh mjesecno sad placam oko 70 km a s tim cijenama cu placati 500 ili 600 km razlika je ogromna i ubice nam zadnji adut privrede a to je jeftina struja.
Nista ti nećeš da čitaš nego znaš sve. Niko pa ni mi nećemo proizvoditi svu struju iz plinske elektrane. Ti propagiraš dalju ovisnost o uglju. U smislu, de nek bude jeftino a neka Kakanjac umre od raka pluća.
Vidiš li padadoks?

I ugalj uvozimo. Sve uvozimo. Tako ćemo i plin. Kada postignemo dobar udio iz obnovljivih izvora doći će i ‘sloboda’. Plinske elektrane moramo imati. I imati ćemo. To što ćemo plaćati više je sekundarno u odnosu na zdravlje. Plaćaš više sve ostalo. Iphone, auto, gluposti.
Niko se buni. Plaćaj sve više, zarađuj više. I svima dobro.
zubi

#758 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zubi »

lajkujMe wrote: 19/04/2026 11:37 Ne moram ja tvoj tekst citati radim tj radio sam za 2 Njemacke EP.
Upravo.

A onda ce plac i kuknjava, da drzava nesta uradi, ne moze se 'vako durat...
lajkujMe

#759 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by lajkujMe »

tuitamo wrote: 19/04/2026 11:55
lajkujMe wrote: 19/04/2026 11:37
Ali ne čitaš ti.
Nista ti nećeš da čitaš nego znaš sve. Niko pa ni mi nećemo proizvoditi svu struju iz plinske elektrane. Ti propagiraš dalju ovisnost o uglju. U smislu, de nek bude jeftino a neka Kakanjac umre od raka pluća.
Vidiš li padadoks?

I ugalj uvozimo. Sve uvozimo. Tako ćemo i plin. Kada postignemo dobar udio iz obnovljivih izvora doći će i ‘sloboda’. Plinske elektrane moramo imati. I imati ćemo. To što ćemo plaćati više je sekundarno u odnosu na zdravlje. Plaćaš više sve ostalo. Iphone, auto, gluposti.
Niko se buni. Plaćaj sve više, zarađuj više. I svima dobro.
Njemacka koja je ekonomski div ako samo gledas vjetroelektrane i solare, proizvode samo 6% svojih potreba iz tih izvora.
Dobar dio toga je ugalj i Francuske Nuklearke -.-

Nama su opcije limitirane ako gledamo po EU regulativi, imamo donekle mogucnosti s Solarima u hercegovini, veliki potencijal u vjetroparkovima koje tek sad gradimo i hidroelektrane.....
Ugalj nije vise opcija okey ali po putu prema kojem sad idemo alternativa su na Gasne elektrane koje su skupe.
moon_walker_90

#760 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by moon_walker_90 »

Drzava duradi nest....
Haris.ba

#761 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

Kako popijete tako providne foluske uvijek...

Samo JEDNA plinska elektrana ce se praviti, i to u Mostaru. Ovo ostalo je narod da se zabavlja.

Nema termoelektrana, nema plinskih elektrana u Kaknju i Tuzli. Struja ce se kupovati na trzistu.

Isto ko sto placamo skoro 4 KM gorivo, placacemo i struju.
Last edited by Haris.ba on 19/04/2026 14:03, edited 1 time in total.
neki

#762 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by neki »

Ne možemo biti nezavisni sa vjetro, solarnim, ili hidroelektranama, pa makar instalirali i 10 gW.
Moramo imati termoelektrane da bi sistem bio stabilan, nebitno jesu li na ugalj ili nuklearnu energiju
Haris.ba

#763 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

neki wrote: 19/04/2026 14:02 Ne možemo biti nezavisni sa vjetro, solarnim, ili hidroelektranama, pa makar instalirali i 10 gW.
Moramo imati termoelektrane da bi sistem bio stabilan, nebitno jesu li na ugalj ili nuklearnu energiju
Ko ne moze biti nezavisan? To je poenta.

To "mi" se treba definisati.
tuitamo

#764 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by tuitamo »

Nadam se minimalno 10 elektrana i plinskih toplana. Da ugasimo ćumuraše i udahnemo zimi čist zrak.
Haris.ba

#765 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

tuitamo wrote: 19/04/2026 14:07 Nadam se minimalno 10 elektrana i plinskih toplana. Da ugasimo ćumuraše i udahnemo zimi čist zrak.
Sto samo 10? De 100. Ili 1000 kad vec izmisljamo....
Naslovnica

#766 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Naslovnica »

tuitamo wrote: 19/04/2026 14:07 Nadam se minimalno 10 elektrana i plinskih toplana. Da ugasimo ćumuraše i udahnemo zimi čist zrak.
I ćevapare?
Peacean

#767 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Peacean »

Nije mi jasno što naši uhljebi nisu progurali gasifikaciju postojećih TE i izgradnju cijevi do njih. Pošto ameri kažu da hoće da grade neka grade onda.
Haris.ba

#768 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

Peacean wrote: 19/04/2026 14:32 Nije mi jasno što naši uhljebi nisu progurali gasifikaciju postojećih TE i izgradnju cijevi do njih. Pošto ameri kažu da hoće da grade neka grade onda.
1. Zato sto rudari glasaju
2. Ameri u sustini ne pitaju, vec naredjuju. Tako da ta prica nek onda grade je isto ko da Mesiju kazes eto ako zeli da mi zabije go, eto nek zabije.
zubi

#769 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zubi »

Haris.ba wrote: 19/04/2026 14:01 Kako popijete tako providne foluske uvijek...

Samo JEDNA plinska elektrana ce se praviti, i to u Mostaru. Ovo ostalo je narod da se zabavlja.

Nema termoelektrana, nema plinskih elektrana u Kaknju i Tuzli. Struja ce se kupovati na trzistu.

Joj eto ti sve znas, licno sa Ginkelom dogovaras :-)
Haris.ba

#771 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

zubi wrote: 19/04/2026 15:11

Sjetih se sad mog bivseg profe koji je jednom politicaru koji je dosao kod njeg polagati ispit rekao otprilike, ja kolimo sam zaboravio stvari ti nikad neces moci nauciti.
Ci-Nick

#772 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Ci-Nick »

Vlasnik i suvlasnik u 4 ili 5 firmi.
Prihodi nikakvi ili sića, ukupan gubitak veći od dobiti.
"Klasika" , firme se registruju, čeka se prilika.
Na kraju bi projekat mogao završiti kao onaj u RS-u nedavno.
Samo bi ovdje racun mogao biti mnogo veći.

Šta kaže član 10.

“U slučaju da jedna od ugovornih strana bez osnovanog razloga odustane od realizacije projekta ‘Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske’ prije početka izgradnje ili tokom same izgradnje, odgovorna je drugoj ugovornoj strani za prouzrokovanu štetu i nastale troškove”.

Da se podsjetimo:
"Kompanija Viaduct bez zaposlenih i bez izgrađenih hidrocentrala s računima koji su bili blokirani - ipak je dobila presudu protiv Bosne i Hercegovine tešku više od 110 miliona KM."
zubi

#773 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zubi »

Haris.ba wrote: 19/04/2026 15:21
zubi wrote: 19/04/2026 15:11

Sjetih se sad mog bivseg profe koji je jednom politicaru koji je dosao kod njeg polagati ispit rekao otprilike, ja kolimo sam zaboravio stvari ti nikad neces moci nauciti.

Koji si ti samo gigant, jbt... Cinis nam cast svojim upisima na forumu... jazuk pa si anoniman, inace bi vjerovatno na dupe pali da znamo ko si IRL :D
Haris.ba

#774 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Haris.ba »

zubi wrote: 19/04/2026 19:07 Koji si ti samo gigant, jbt... Cinis nam cast svojim upisima na forumu... jazuk pa si anoniman, inace bi vjerovatno na dupe pali da znamo ko si IRL
Ti pises o meni, a ne o temi. :-)

Sta ti dodje gospodin K.iz Mostara?
zigzag

#775 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by zigzag »

Za ovo bi trebalo pohapsiti cijelu entitetsku vladu i parlament.

Napraviće redaljku na nama odnosno našom imovinom. Kada sve uključene strane, bilo ti amerikanci bilo Plinacro, počnu tražiti penale cifre će biti u milijardama.
Post Reply