Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Haris.ba

#58476 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 17/04/2026 07:30
Haris.ba wrote: 17/04/2026 06:48
House wrote: 17/04/2026 00:59 ovako bošnjake pripremaju... ali sva sreća američki kapital dolazi munjevitom brzinom na ove prostore. ambasada rusije i SDA mogu kurcu svirati.

i onaj fahro sa malim rukicama...
Bice bolno otreznjenje kada se otkrije sa kojom primjesom je taj "americki" kapital.
Sa kojom primjesom?
Veoma zanimljivom.

https://n1info.ba/vijesti/izrael-planir ... -u-regiji/

"Ako mene pitate, nema sumnje da bi BiH mogla biti 'mali Izrael na Balkanu', ali također može biti i 'veći Izrael na Balkanu'. Sve što imate je vrlo sadržajno, i Izrael nije ovdje samo kako bi ostvario profit, nego kako bismo sarađivali i kako bismo svi zajedno bili na dobitku", kazao je Dan Oryan, šef Odjela za Balkan pri Ministarstvu vanjskih poslova Izraela.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#58477 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 17/04/2026 08:33
Haris.ba wrote: 17/04/2026 06:48

Bice bolno otreznjenje kada se otkrije sa kojom primjesom je taj "americki" kapital.
Sa kojom primjesom?
Veoma zanimljivom.

"Ako mene pitate, nema sumnje da bi BiH mogla biti 'mali Izrael na Balkanu', ali također može biti i 'veći Izrael na Balkanu'. Sve što imate je vrlo sadržajno, i Izrael nije ovdje samo kako bi ostvario profit, nego kako bismo sarađivali i kako bismo svi zajedno bili na dobitku", kazao je Dan Oryan, šef Odjela za Balkan pri Ministarstvu vanjskih poslova Izraela.
Nisam razumio, mozes li pojasniti?
Haris.ba

#58478 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 17/04/2026 08:37 Nisam razumio, mozes li pojasniti?
Slicno ko i Iranu. Ameri glavni izvodjac, ali za izraelski racun na kraju.

Jedan ogroman pogon sa ogromnim potrebama elektricne energije se treba praviti za jedan veoma bitan materijal u namjenskoj industriji (nije Al) u Hercegovini.
Da ne spominjem da jedan od krakova ulaska izraelskog gasa u Evropu, pored Grcke i Bugarske je Hrvatska i Bosna.
Sve je vec dogovoreno, isplanirano...nama je samo gledati kako ljudi rade.
JohnnyS

#58479 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by JohnnyS »

Haris.ba wrote: 17/04/2026 08:46
_BataZiv_0809 wrote: 17/04/2026 08:37 Nisam razumio, mozes li pojasniti?
Slicno ko i Iranu. Ameri glavni izvodjac, ali za izraelski racun na kraju.

Jedan ogroman pogon sa ogromnim potrebama elektricne energije se treba praviti za jedan veoma bitan materijal u namjenskoj industriji (nije Al) u Hercegovini.
Da ne spominjem da jedan od krakova ulaska izraelskog gasa u Evropu, pored Grcke i Bugarske je Hrvatska i Bosna.
Sve je vec dogovoreno, isplanirano...nama je samo gledati kako ljudi rade.
Jel ovo A.I. ili aluminij? :D
dr_Evil

#58481 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

https://bljesak.info/vijesti/politika/s ... ara/558261
SDA prijeti izlaskom iz svih tijela Grada Mostara
Izbori se blize, izbori se blize, svuda coca-cola. Koji dobar djingl.

Dakle, ovi palermovi nista nisu naucili iz onog kad Vucicevi napustise institucije na Kosovu i ko fol Metohiji. Oni bi napustali nesto sta su sami pravili. Nasi veliki zastiticni nacionalnih interesa.

Chmoljo drug mi neki dan rece da se moze na gradu puno toga uraditi, valjda nije mislio da se moze napustiti vlast :D ja sam vise mislio da se treba blokirati od grada pa do federacije, ali s obzirom ko je u gradskom SDA-u i da vjerujem u njihove namjere ne bih se iznenadio :D

Jedina istina ovdje je da nemaju se cime pohvaliti narodu, ovaj mandat je bio katastrofa, onaj prosli se nesto i vidjelo kad je uslo malo reda u nered.
Danguba

#58482 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

Auh al ste se nagovorili samo zato sto ne razumijete sta sam htjeo reci.

RUSIJA je brutalni AGRESOR u Ukrajini.

Okupirali su dijelove teritorije gdje je vecinsko rusko stanovnistvo i to nista ne moze opravdati
Postoji li sila koja ce te teritorije vratiti?
Cisto sumnjam pa i da se Amerika ukljuci

Sta je ciniti, zastititi ostali dio zemlje da ne okupiraju i pregovarati ili jos godinama pa i desetljecima ratovati i iscrpljivati se

Sto se tuce Amerike i Bajdena, mnogo su bili umijesani u drsavanja u Ujrajini prije agresije
Sada, isto ce Ameri reci, potpisujte mir bez okupiranih teritorija jer vas mi necemo vise braniti sto i pokazuju

Je li Amerika bila predvidnik mnogih sankcija prema Rusiji koje trebaju slijediti i EU zemlje?
Miniranje Sjevernog toka je vjerovatno njihovo djelo A oni jos uvijek kupuju ruske energente sam se od nas zahtjeva da to ne radimo

Je li pravedno to sto se desilo Ukrajini, naravno da nije
Ima li iko snage da vrati okupirane teritorije, nema
Da li nas to sve iscrpljuje, da
Molio bih sve one koji su za produzetak rata da napisu na koji nacin ce se zavrsiti ova agresija

Imamo li i mi pravo da kupujemo robu od bilo koga, imamo

Je li trenutna americka administracija nas prijatelj,nije(moje misljenje) jer sve sto su uradili(sankcije i JI, ambasad)govori da samo gledaju svoj interes
geoxx

#58483 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by geoxx »

Meni se cini da ti nesvjesno prizeljkujes da je na pocetku tog rata bio neki “pragmaticni” Trump.

Evo ga, tu je sad, pa vidimo da su taj rat i opcenito odnosi dva naroda i drzave mnogo kompleksniji za rijesiti.
mishic

#58484 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mishic »

Ova agresija i Putinova vladavina završiti će se daljim osipanjem Rusije jer će i neki drugi narodi, regije i pokrajine krenuti putem Ukrajine.

Migracije stanovništva u Rusiji i drastična stradanja pojedinih etničkih skupina bila su politički projekti pa pitanje većinskog stanovništva u nekoj pokrajini nije prirodan proces nego politički projekat koji ni na koji način ne daje za pravo Rusiji da okupira teritorije na koje je naselila Ruse i time te teritorije (naročito industrijalizirane) učinila većinski ruskim.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#58485 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Truba »

mishic wrote: 17/04/2026 11:00
Migracije stanovništva u Rusiji i drastična stradanja pojedinih etničkih skupina bila su politički projekti pa pitanje većinskog stanovništva u nekoj pokrajini nije prirodan proces nego politički projekat koji ni na koji način ne daje za pravo Rusiji da okupira teritorije na koje je naselila Ruse i time te teritorije (naročito industrijalizirane) učinila većinski ruskim.
poceo sam sumnjati da koristis AI
pa sam pitao geminija

Analiza teksta koji ste naveli ukazuje na to da je on napisan vrlo ciljano, s jasnim političkim i povijesnim stavom. Iako se danas umjetna inteligencija često koristi za generiranje raznih sadržaja, ovakve rečenice obično nose pečat ljudskog promišljanja o osjetljivim geopolitičkim temama.

Na kraju, teško je sa stopostotnom sigurnošću tvrditi tko je autor bez dodatnog konteksta, nego se može zaključiti da je stil pisanja direktan i argumentiran na način koji je svojstven ljudima koji se bave poviješću ili novinarstvom. Rečenica je strukturno ispravna i prenosi jasnu poruku o demografskim promjenama kao rezultatu planiranih politika, a ne prirodnih kretanja.

Kada promatramo ovakve osvrte, važno je uvidjeti da oni zahtijevaju poznavanje složenih povijesnih okolnosti, što često nadilazi puko slaganje riječi koje rade algoritmi. Stoga, ovakav izričaj djeluje kao plod osobnog uvjerenja i analize pojedinca koji poznaje prilike u navedenoj regiji.
dr_Evil

#58486 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 17/04/2026 11:22
mishic wrote: 17/04/2026 11:00
poceo sam sumnjati da koristis AI
pa sam pitao geminija

Analiza teksta koji ste naveli ukazuje na to da je on napisan vrlo ciljano, s jasnim političkim i povijesnim stavom. Iako se danas umjetna inteligencija često koristi za generiranje raznih sadržaja, ovakve rečenice obično nose pečat ljudskog promišljanja o osjetljivim geopolitičkim temama.

Na kraju, teško je sa stopostotnom sigurnošću tvrditi tko je autor bez dodatnog konteksta, nego se može zaključiti da je stil pisanja direktan i argumentiran na način koji je svojstven ljudima koji se bave poviješću ili novinarstvom. Rečenica je strukturno ispravna i prenosi jasnu poruku o demografskim promjenama kao rezultatu planiranih politika, a ne prirodnih kretanja.

Kada promatramo ovakve osvrte, važno je uvidjeti da oni zahtijevaju poznavanje složenih povijesnih okolnosti, što često nadilazi puko slaganje riječi koje rade algoritmi. Stoga, ovakav izričaj djeluje kao plod osobnog uvjerenja i analize pojedinca koji poznaje prilike u navedenoj regiji.
A dobro, slazem se s tvojim AI. Odavno mislim da je drug Misko PR u nekoj stranci ili instituciji povezanoj sa strankom. Ne da je bot, nego da covjek zivi od pisanja pamfleta i vjeruje u iste.

Za Novi_Nick sam mislio da je neki klix AI bot :D
mishic

#58487 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mishic »

Slučajno sam povjesničar i nikakve algoritme ne koristim. Kolonijalizam, pljačka naroda i zemalja kroz njega, genocidni projekti i sve što je prethodilo novijem dobu interesovali su me u mjeri u kojoj neke savremene zemlje, narodi, politike i ekonomije zaboravljaju ili revitaliziraju dijelove prošlosti s ciljem pravdanja ili osporavanja nekih epoha.

U ostalom zar je primjer BiH i njene najnovije ali i ranije povijesti nešto drugačiji od ruskog ili bilo čijeg ko je posezao za sličnim projektima?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#58488 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Truba »

znači gemini je pogodio na osnovu stila

zato je moj stil da nemam stila
:mrgreen:
dr_Evil

#58489 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Ja nabacam gomilu misli i prepustim citacu da zakljuci sta je pisac htio reci :D
Haris.ba

#58491 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 17/04/2026 10:27 Chmoljo drug mi neki dan rece da se moze na gradu puno toga uraditi, valjda nije mislio da se moze napustiti vlast ja sam vise mislio da se treba blokirati od grada pa do federacije, ali s obzirom ko je u gradskom SDA-u i da vjerujem u njihove namjere ne bih se iznenadio
Kad bi se pojavio neko sa kicmom iz Sda u Mostaru da stvarno nije kupljen od strane Hdz, taj bi sa vremenom bio najjaci politicar u Bosni.

Nazalost, ovo je suplja predizborna. Ja ne vidim u Sda ikakve kvalitete da dolazi iz mostarske Sda.
dr_Evil

#58492 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 17/04/2026 12:00
dr_Evil wrote: 17/04/2026 10:27 Chmoljo drug mi neki dan rece da se moze na gradu puno toga uraditi, valjda nije mislio da se moze napustiti vlast ja sam vise mislio da se treba blokirati od grada pa do federacije, ali s obzirom ko je u gradskom SDA-u i da vjerujem u njihove namjere ne bih se iznenadio
Kad bi se pojavio neko sa kicmom iz Sda u Mostaru da stvarno nije kupljen od strane Hdz, taj bi sa vremenom bio najjaci politicar u Bosni.

Nazalost, ovo je suplja predizborna. Ja ne vidim u Sda ikakve kvalitete da dolazi iz mostarske Sda.
Pa zar postoji kvaliteta igdje u u SDA? Makar od ovih isturenih poslusnika, naravno da u clanstvu imaju odlicnih ljudi, ali takvi nece doci u priliku da se pitaju nesto.

Sve je ovo uvod u izbore, Safa nesto devri iz sjene, a vjerujem pored toga sto radi iz sjene da ima neke i ambicije na federalnom nivou.
Point.

#58493 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

Danguba wrote: 17/04/2026 10:50 Auh al ste se nagovorili samo zato sto ne razumijete sta sam htjeo reci.

RUSIJA je brutalni AGRESOR u Ukrajini.

Okupirali su dijelove teritorije gdje je vecinsko rusko stanovnistvo i to nista ne moze opravdati
Postoji li sila koja ce te teritorije vratiti?
Cisto sumnjam pa i da se Amerika ukljuci

Sta je ciniti, zastititi ostali dio zemlje da ne okupiraju i pregovarati ili jos godinama pa i desetljecima ratovati i iscrpljivati se

Sto se tuce Amerike i Bajdena, mnogo su bili umijesani u drsavanja u Ujrajini prije agresije
Sada, isto ce Ameri reci, potpisujte mir bez okupiranih teritorija jer vas mi necemo vise braniti sto i pokazuju

Je li Amerika bila predvidnik mnogih sankcija prema Rusiji koje trebaju slijediti i EU zemlje?
Miniranje Sjevernog toka je vjerovatno njihovo djelo A oni jos uvijek kupuju ruske energente sam se od nas zahtjeva da to ne radimo

Je li pravedno to sto se desilo Ukrajini, naravno da nije
Ima li iko snage da vrati okupirane teritorije, nema
Da li nas to sve iscrpljuje, da
Molio bih sve one koji su za produzetak rata da napisu na koji nacin ce se zavrsiti ova agresija

Imamo li i mi pravo da kupujemo robu od bilo koga, imamo

Je li trenutna americka administracija nas prijatelj,nije(moje misljenje) jer sve sto su uradili(sankcije i JI, ambasad)govori da samo gledaju svoj interes
Ako se nagradi Rusija za agresiju sa teritorijim, otvara se Pandorina kutija i postavlja se pitanje šta će spriječoti neke druge globalne sile da čopaju komšiluk jer im se može?

Ti ideš sa pričom da je Zelenski kriv što nije kriv a nisi pomislio sa se mir jednostavno i lako može postići time da Rusija prekine agresiju i vrati se na međunarodno priznate granice?

Ti ideš sa pričom kako se tamo ionako priča ruski pa šta fali? Šta ako sutra Srbija napadne BiH i zaželi manji entitet zauzeti vojno, hoćeš li reći neka se samo uspostavi mir, dajte im rs tamo se ionako priča srpski?
Haris.ba

#58494 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 17/04/2026 12:09 Sve je ovo uvod u izbore, Safa nesto devri iz sjene, a vjerujem pored toga sto radi iz sjene da ima neke i ambicije na federalnom nivou.
Lik svake izbore odradi neku folisku ko biva vratice se.
De, manite se Safe.
dr_Evil

#58495 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 17/04/2026 12:31
dr_Evil wrote: 17/04/2026 12:09 Sve je ovo uvod u izbore, Safa nesto devri iz sjene, a vjerujem pored toga sto radi iz sjene da ima neke i ambicije na federalnom nivou.
Lik svake izbore odradi neku folisku ko biva vratice se.
De, manite se Safe.
Moja opcija nikad nije ni bio, nemam se cega manit, ali nikako da se on mani nas :D
Isner

#58496 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Isner »

Rusija vrši agresiju na međunarodno priznatu državu, ubija stanovništvo i uništava infrastrukturu i po svim pravnim normama, prošlim, sadašnjim i budućim je kriva... Tu nema rasprave.

Ali i Ukrajina, bez obzira što to nigdje ne piše, ne može biti primljena u NATO iz istog razloga što ni Kuba i ala Kube ne mogu na svojoj teritoriji raspoređivati sisteme koji su orkenuti ka AmeriKi (što zeru ne umanjuje sranje koje je Rus napravio a i dalje radi)...

Kao što ni Amerika ne bi smjela upadati i hapsiti brkate predsjednike tuđih država i ravnati Iran i XY država samo zato što su im donatori iz Izraela rekli da moraju...
Haris.ba

#58497 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 17/04/2026 12:33 Moja opcija nikad nije ni bio, nemam se cega manit, ali nikako da se on mani nas
Ma ne treba lika ni spominjati. Lik ko Fantomas. Kriv za sve, sve mu se prisije.
dr_Evil

#58498 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 17/04/2026 12:38
dr_Evil wrote: 17/04/2026 12:33 Moja opcija nikad nije ni bio, nemam se cega manit, ali nikako da se on mani nas
Ma ne treba lika ni spominjati. Lik ko Fantomas. Kriv za sve, sve mu se prisije.
Ebi ga, ne mozes ga zaobici nikako, volili ga ili ne usao je u historiju, a s druge strane jos uvijek se pita i to jako mnogo. Ima on i sasvim zdravih pogleda na stanje u Mostaru i BiH, i dobrih akcija, samo nekako uvijek uspije da zaobidje svoju odgovornost u svemu tome - da ne spominjemo ni rijec o ekonomskom kriminalu. Nesto ko Srbi, uvek na pravoj strani istoriji, bez imalo samokritike.
dr_Evil

#58499 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

https://bljesak.info/vijesti/bih/kava-s ... zzh/558297

Kratak pogled na zid iza milicije. Sto bi rekao sumir, sve isto kao prije rata, piva i kuliranje :D
BAK-eV

#58500 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by BAK-eV »

_BataZiv_0809 wrote: 17/04/2026 08:37
Haris.ba wrote: 17/04/2026 08:33

Sa kojom primjesom?
Veoma zanimljivom.

Nisam razumio, mozes li pojasniti?
Pa treba napraviti gasovod ali da ga Bosnjaci finasiraju.

Ono ovi ga prave, ulazu lovu ali ako se ne proda odredjena kolicina gasa, onda to Vlada Federacije treba da nadoknadi.

Eh sad zapitaj se ko puni najvise federalni nudzet.
Post Reply