Kad ih Cokolinda i njezin humani push back nisu obeshrabrili nece ni mnoge druge akcije. Jedino sta mozes uraditi je popraviti stanje u zemlji, pogledati pod BiH kad je socijalni balon ispuhao nakon onih iseljavanja 2016-2021 danas je to rijetka pojava, cak ces danas vise cuti da se neko vraca.konoplja wrote: ↑16/04/2026 13:24Pa eto barem se slazemo u setkanju po drzavi.dr_Evil wrote: ↑16/04/2026 13:07Naravno da je putovnica bila jaka da si mogao gdje si htio, od same nezavinosti Hrvatima nije trebala putovnica da se dokopaju Njemacke, oni su vec od 92 uzivalo to pravo. Iz kojih razloga mozemo ja i ti samo nagadjati, a ja znam na sta nagadjam. Od Njemacke do Norveske je svakako pussy smoke.konoplja wrote: ↑16/04/2026 13:00
Dobro ne kazem da mi lazes, vec da za to prvi put cujem. A nema mi ni smisla iz toga sto je rat vec zavrsio bio, a ne vjerujem da je hr pasos bio jak toliko i priznati da si mogao tek tako u avion i za Norvesku bez vize i nekih dodatnih provjera.
Kako god, ono sto hocu da kazem je da meni sva ova dogadjanja sa migracijama ovih skoro pa vec dvadest godina nemaju nikakvog smisla. Poraz politike i svih medjunarodnih odnosa i organizacija je da se to ne moze bolje organizovati nego je spalo na to da ljudi zapale dokumente i onda pjesace hiljade i hiljade kilometara, sakrivajuci se, riskirajuci zivot da bi stigli do zeljene destinacije i onda sta bude bude. E to ne razumijem, taj mentalni sklop ljudi, a ne samo to, nego i organizaciju svega toga na globalnom nivou. I zato me je zanimalo kako je sve to izgledalo kad je kod nas rat bio.
Poceo sam se onda raspitivati i pitati ljude koji su prosli kroz to, i nikada nisam dobio impresiju da je bio haos kao sada. Niko mi nikad nije rekao bilo nas je stotinjak, svi smo spalili dokumente i rekli idemo pjehaka pravac Svedska.
Nego kako sam vec naveo. Dva brata, kuca do kuce u istoj ulici, sve izgubili. Zena i mala djeca. Do Zagreba stigli i tamo se smjestili sa nekom organizacijom. Par sedmica kasnije jave im ide sutra autobus, imaju 4 slobodna mjesta, vas je 4. U toliko i toliko sati, budite tu. Dodju oni i tek onda saznaju da idu za Svedsku. Par dana kasnije druga familija isto tako samo za Norvesku.
Imamo prijatelje u Australiji. Oni su tamo zavrsili tako sto su random bili poslani u Englesku. Nije im se svidilo pa su ganjali dalje i dobili papire za Australiju. Pa ova sa situacija u Njemackoj i posljedicno Amerikom. Sve je bilo organizovanije, postojali su neki procesi koji su se pratili i provodili. A ne ovaj totalni haos.
Sta ovaj iz Gane treba da podje cijelu Afriku, prekrca se preko mora do Spanije i tu mu nevalja. ni Francuska mu nevalja, nego eto bas on mora u Englesku. Ali nista papiri, proces nego sve kroz haos. Nikakvog mi smisla nema.
Poraz politike i organizacije.
Pa slazem se ja s tobom da ovo danas nista nije normalno, prvo nije normalno da smo pomogli unistiti sasvim solidne drzave od Sirije do Libije, a zatim nije normalno da se ljudi bez dokumenata setaju kako hoce i kako stignu. Ako ti ista znaci u onom prvo valu je bilo mnogo i sa dokumentima, doktora i inzinjera. Ja ne bih nikome dozvolio da setka po drzavi dok ne dobijemo potpuni uvid u to koje i sta je. Lako je to zaustaviti, jednostavno obnoviti drzave koje smo unistili.Hrvatski državljani mogu putovati u Njemačku bez vize od samog osamostaljenja Hrvatske, odnosno od početka 1992. godine.Evo ključnih faza i datuma koji su definirali putovanja u Njemačku:1992. godina: Nakon što je Njemačka priznala Hrvatsku (siječanj 1992.), ubrzo je uspostavljen bezvizni režim za kratkotrajna putovanja (turistička i privatna). To je bio značajan izuzetak u to vrijeme, jer su građani mnogih drugih bivših jugoslavenskih republika i dalje trebali vize.1. srpnja 2013.: Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, hrvatski državljani dobivaju pravo na slobodu kretanja i rada u Njemačkoj. Od tog trenutka viza nije potrebna ni za zapošljavanje (iako su postojala prijelazna razdoblja za radne dozvole koja su kasnije ukinuta).1. siječnja 2023.: Ulaskom u Schengensko područje, ukinute su i granične kontrole na granicama s drugim članicama Schengena (poput Slovenije i Mađarske) pri putovanju prema Njemačkoj.![]()
Ali taj argument, mi smo im unistili drzave ne priznajem. Nisam ja vlada i rukovodstvo koje je to odlucilo niti sam za njih glasao. A koliko znam u vecini slucajeva je vecinska populacija protiv ratova i intervencija, i ne vjerujem da je rat u Siriji itd imao podrsku normalnog naroda u EU.
Sto se tice toga da je lako zaustavti. Slazem se, ali ne da je rjesenje obnoviti drzave. Naravno, to bi pomoglo i dio je rjesenja ali nije prvi korak niti je jedino rjesenje. Naravno, zalazem se za obnovu i pomoc, ali prvo je potrebno uspostaviti jake kontrole granica i poslati jasnu poruku da ulaz nece biti dozvoljen i ko bude uhvacen bit ce ekspresno deportiran - to bi trebalo biti lako u ovom digitalnom dobu. Na taj nacin bi se obeshrabrili pokusaji.
A vidi, mozemo se mi ograditi da nismo krivi, ali od nasih poreza je neko kupovao Toyota Hilux, bacao bombe i sta vec ne, sutili smo. Danas kad primaju sjekaca glava i uzimaoca seksualnog roblja kao pocasnog gosta u sve nase drzave opet mi sutimo.
Sad bi mi Johnny rekao da nam je to cionisticki lobij nametnuo osjecaj krivnje...