Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

epik

#6251 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by epik »

splinter wrote: 13/10/2025 09:33 :sad: Baš kontam šta li je bilo s mačićem, jer teško othraniti tako malo mače pogotovu ako nije pod nadzorom 24h. Mislim ako čovjek nije stalno tu, posao, obaveze i ostalo. U principu veliki je procenat uginuća, čak i kada se da maksimum, nemoguće je pronozirati, ali vi ste uradili sve što je bilo do vas i barem ste sa te strane učinili jedno veliko dobro djelo.
Da tesko je...
HelaS

#6252 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by HelaS »

Mačka 45 sati zarobljena na drvetu u Hrasnici, službe odbijaju pomoći
Image
Iz Udruženja Prijatelji životinja uputili su hitan apel građanima Sarajeva i okolice zbog mačke koja je zaglavljena na drvetu u naselju Hrasnica.

Kako navode članovi na Facebook stranici Udruženja, mačka se na grani drveta visokog 6-7 metara nalazi već dva dana. Kažu da su kontaktirali vatrogasce, gorsku službu, komunalnu službu i udruženja za zaštitu životinja, ali niko nije izašao na teren.

- Mačka lutalica je zaglavljena na drvetu već 45 sati, na visini oko drugog sprata. Temperatura je -2 stepena, mačka drhti, iscrpljena je i prestala je mjaukati. Vidno je prestravljena i ne usuđuje se sići sama, stoji u objavi.

Više ljudi je na različite načine pokušalo doći do mačke i pomoći joj da se spusti na tlo, ali u tome nisu uspjeli.

- Mi smo pokušali pomoći, ali je previsoko i opasno bez opreme. Molimo svakoga ko ima ljestve, korpu, dizalicu ili iskustvo s penjanjem i spašavanjem životinja da pomogne, piše u Facebook objavi.

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sar ... i-1098521/
Pa šta ste radili dva dana :?

Ima li neko ovdje ko može pomoći da se skine s drveta ova mačka?
snijeg_led

#6253 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by snijeg_led »

Neka neko zovne elektrodistribuciju i kaze da je ulicna rasvjeta tu mozda ce doci.
HelaS

#6254 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by HelaS »

snijeg_led wrote: 15/12/2025 22:19 Neka neko zovne elektrodistribuciju i kaze da je ulicna rasvjeta tu mozda ce doci.
Ali kakvi ljudi tu žive da gledaju i slušaju mijaukanje mačke za pomoć cijela dva dana. Evo zgrada i prozor na 10 m :?
insaneinthebrain

#6255 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by insaneinthebrain »

opca kurcobolja po svim pitanjima, boli nekog briga. da je covjek zaglavio na drvetu ne bi se niko trzno :zzzz:
liyf

#6256 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by liyf »

HelaS wrote: 15/12/2025 22:12
Image
Iz Udruženja Prijatelji životinja uputili su hitan apel građanima Sarajeva i okolice zbog mačke koja je zaglavljena na drvetu u naselju Hrasnica.

Kako navode članovi na Facebook stranici Udruženja, mačka se na grani drveta visokog 6-7 metara nalazi već dva dana. Kažu da su kontaktirali vatrogasce, gorsku službu, komunalnu službu i udruženja za zaštitu životinja, ali niko nije izašao na teren.

- Mačka lutalica je zaglavljena na drvetu već 45 sati, na visini oko drugog sprata. Temperatura je -2 stepena, mačka drhti, iscrpljena je i prestala je mjaukati. Vidno je prestravljena i ne usuđuje se sići sama, stoji u objavi.

Više ljudi je na različite načine pokušalo doći do mačke i pomoći joj da se spusti na tlo, ali u tome nisu uspjeli.

- Mi smo pokušali pomoći, ali je previsoko i opasno bez opreme. Molimo svakoga ko ima ljestve, korpu, dizalicu ili iskustvo s penjanjem i spašavanjem životinja da pomogne, piše u Facebook objavi.

Za ovo se zovu vatrogasna društva/gorske službe spašavanja. KJKP PARK bi također trebao izaći na ovakav poziv
HelaS

#6257 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by HelaS »

liyf wrote: 15/12/2025 22:57
Spoiler
Show
HelaS wrote: 15/12/2025 22:12
Image

Za ovo se zovu vatrogasna društva/gorske službe spašavanja. KJKP PARK bi također trebao izaći na ovakav poziv
Kažu da su kontaktirali vatrogasce, gorsku službu, komunalnu službu i udruženja za zaštitu životinja, ali niko nije izašao na teren.
liyf

#6258 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by liyf »

Zvali su PVB koji na ovakve pozive ne smije ići, da zovu VD Ilidža oni bi sigurno došli, a vjerovatno bi došla i GSS Ilidža, ne znam koga su zvali ali vjerovatno GSS Stanicu Sarajevo

Prije par sedmica su imali identicnu intervenciju na koju je doslo VD Ilidza, a da na ovo ne dodju
HelaS

#6259 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by HelaS »

Maca koja je dva dana bila na drvetu je napokon spasane zahvaljujuci divnim ljudima koji su se odazvali na poziv...

Danguba

#6260 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Danguba »

Na sramotu vatrogascima. :(
liyf

#6261 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by liyf »

Danguba wrote: 15/12/2025 23:16 Na sramotu vatrogascima. :(
Na sramotu zakonodavcima koji su pisali zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu koji u sebi ne sadrži drugu najčešću intervenciju vatrogasaca

Mačka koja se popela na drvo će se sa istog drveta spustiti
Danguba

#6262 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Danguba »

liyf wrote: 15/12/2025 23:17
Na sramotu zakonodavcima koji su pisali zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu koji u sebi ne sadrži drugu najčešću intervenciju vatrogasaca

Haj recimo da u pravilniku ne stoji(nije kreten spomenuo takvu situaciju) ali sta bi se desilo da su izasli?
Ne pise ni da covjek smije na svoju ruku rizikovati svoj zivot da spase tudji.
liyf

#6263 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by liyf »

Danguba wrote: 15/12/2025 23:20
liyf wrote: 15/12/2025 23:17

Haj recimo da u pravilniku ne stoji(nije kreten spomenuo takvu situaciju) ali sta bi se desilo da su izasli?
Ne pise ni da covjek smije na svoju ruku rizikovati svoj zivot da spase tudji.
Dobio bi disciplinsku prijavu komandira voda, komandir voda bi dobio disciplinsku prijavu komandira čete, a sviju bi ih naguzio komandant Cacan koji i bez mačaka na drvetu guzi sve oko sebe. Pokvari mu se kamion, padne sa korpe, pogodi dijete granom, mačka mu padne iz ruke, napravi udes, apsolutno nema nikakvu zaštitu na sudu kakvu bi imao da se sve to desilo prilikom požara.

Svaki vatrogasac bi volio da se na ovo odazove ali ne doslovno ne može, razumijem i frustraciju i ljutnju ali je dovoljno svakodnevno izlaganje brojnim opasnostima na poslu koje su proizvod groznog zakona o vatrogastvu. Zakon napisan 2008. godine, stavljen u funkciju 2024. i napisan od strane ljudi van struke koji ne znaju šta je voda a kamoli šta više.

Piše da smije rizikovati svoj život, to je opisu posla. Vatrogastvo je služba zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od požara. Ta djelatnost je od naročitog društvenog značaja jer je njena funkcija zaštita i spašavanja ljudi i materijalnih dobara.
HelaS

#6264 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by HelaS »

Često bude informacija u medijima da su vatrogasci spasili mačku sa drveta, sa krova, i sl. Da li su to Profesionalni ili DVD, ne znam, meni je nebitno. Dakle, vatrogasci dolaze na lice mjesta i spašavaju životinje, iako to tako valjda ne piše u njihovom pravilniku. Međutim, ovo mače od 7 mjeseci je dva dana bilo na visokoj grani stabla, u Hrasnici u kojoj je temperatura ovih dana na minus 4-5C, bez hrane i bez vode, a maltene pod prozorima okolnih stanovnika Hrasnice. I ovo neko udruženje, i oni svi, pa šta su radili dva dana. Ne razumijem, ili informacije u medijima nisu ispravne... :?
liyf

#6265 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by liyf »

HelaS wrote: 15/12/2025 23:29 Često bude informacija u medijima da su vatrogasci spasili mačku sa drveta, sa krova, i sl. Da li su to Profesionalni ili DVD, ne znam, meni je nebitno. Dakle, vatrogasci dolaze na lice mjesta i spašavaju životinje, iako to tako valjda ne piše u njihovom pravilniku. Međutim, ovo mače od 7 mjeseci je dva dana bilo na visokoj grani stabla, u Hrasnici u kojoj je temperatura ovih dana na minus 4-5C, bez hrane i bez vode, a maltene pod prozorima okolnih stanovnika Hrasnice. I ovo neko udruženje, i oni svi, pa šta su radili dva dana. Ne razumijem, ili informacije u medijima nisu ispravne... :?
DVD nije odgovoran Kantonalnoj upravi CZ kao što je PVB, a vatrogasci koji dođu su iz DVD i oni dobijaju saglasnost svoje Općine za izlazak na intervencije, da ga zovne da montira haubicu on može otići ako ga pusti Općina, isto tako mora otići ako ga Općina zove

Također nakon 2 dana to već postaje odgovornost veterinarske stanice (po zakonu o zaštiti životinja)
snijeg_led

#6266 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by snijeg_led »

HelaS wrote: 15/12/2025 23:14
Maca koja je dva dana bila na drvetu je napokon spasane zahvaljujuci divnim ljudima koji su se odazvali na poziv...

Hvala :thumbup:
BlackCaviar

#6267 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by BlackCaviar »

Sinoc autom dolazim u ulicu gdje zivim, svjetla osvjetlise zucu, lezi nepomicno na cesti ispred kuce, neko ga autom udario.

Eh kad se sjetim kako se mrljav i nikakav pojavio u avliji prije 3 godine, kosti mu se vidjele, imao 3 mjeseca tad.

Jbg, drugacije je kad si u kuci, ne mozes macku samo unutra drzati, jednostavno mora izlaziti i vani.

Komsijina macka s kojom se inace vazda ganjao (oboje kastrirani) jutros mi na prozor skoci, al zuce ne bi da izleti za njom.

Image
Plavo-bijeli

#6269 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Plavo-bijeli »

Sta je najbolje sto ste sa temua kupili?

Kontam i onu neku veliku grebalicu, ne znam valja li sta?

Neka igracka ako ima da je dobra?

Isto i mozda neki krevet dobar.
liyf

#6270 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by liyf »

Plavo-bijeli wrote: 14/04/2026 22:51 Sta je najbolje sto ste sa temua kupili?

Ne znam smijem li ostavljati linkove ovdje, ali mali jastučić za spavanje, podlogu za hranjenje i posudice za hranjenje, i manji tunel za igranje iako nece s tim da se igra ali je ok kvalitet za placenu cijenu. Kontao sam i ja grebalicu ali nisam još uvijek, jesam kupio zastitnu traku kao grebalica sto se zalijepi za kauc i to je super stvar, tu stalno ostri kandže pa ne znam ni da li nam treba velika grebalica.
Plavo-bijeli

#6271 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Plavo-bijeli »

liyf wrote: 15/04/2026 10:43

Ne znam smijem li ostavljati linkove ovdje, ali mali jastučić za spavanje, podlogu za hranjenje i posudice za hranjenje, i manji tunel za igranje iako nece s tim da se igra ali je ok kvalitet za placenu cijenu. Kontao sam i ja grebalicu ali nisam još uvijek, jesam kupio zastitnu traku kao grebalica sto se zalijepi za kauc i to je super stvar, tu stalno ostri kandže pa ne znam ni da li nam treba velika grebalica.
a sto ne bi smio :D postavi slobodno :thumbup:
Drug Clan

#6272 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Drug Clan »

Naručivao sam dosta stvari za mačića sa Temu-u i uglavnom sam baš zadovoljan kvalitetom.

Evo par stvari koje sam uzeo:

https://share.temu.com/SIRQbCbzPNB

https://share.temu.com/Q5jgWVDuDzB

https://share.temu.com/ma7sZf5aYoB

https://share.temu.com/dnSwEPSfzxB

https://share.temu.com/kjQIGbTuGhB

https://share.temu.com/Z7k22ZkWX7B

https://share.temu.com/Th05OJOnCUB
Last edited by Drug Clan on 19/04/2026 20:25, edited 1 time in total.
Post Reply