Krizari u Hercegovini

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

dr_Evil

#1 Krizari u Hercegovini

Post by dr_Evil »

Nedavno naletih na ovaj clanak o krizarima, ali realno nisam reagovao mnogo, rekoh opet neko prekrajanje povijesti:

https://bljesak.info/magazin/knjige/pre ... ara/531364
Hrvatska družba povjesničara „Dr. Rudolf Horvat“, u suradnji s lokalnim partnerima, najavila je niz predstavljanja dviju znanstvenih monografija dr. sc. Blanke Matković. Riječ je o knjigama „Od Vrana do Biokova: Hrvatski protukomunistički otpor djelovanjem imotskih i zapadnohercegovačkih križarskih skupina (1944.-1951.)” te „Od Vrana do Žabe: Hrvatski protukomunistički otpor djelovanjem širokobrijeških i neretvanskih križarskih skupina (1944.-1948.)”.
slika

Prva knjiga, na više od tisuću stranica, obrađuje djelovanje križarskih skupina i jatačkih mreža na prostoru od Vrana preko Posušja, Imotskog i Biokova do Cetine, Tomislavgrada, Kupresa i Rame. Druga monografija, na 700 stranica, prati sličnu tematiku na potezu od Vrana do Neuma, Mostara i planine Čvrsnice.

Obje knjige predstavljaju prošireni doktorski rad koji je autorica obranila na Sveučilištu u Zagrebu u listopadu 2024. godine te se smatraju prvim znanstvenim monografijama koje detaljno obrađuju protukomunistički otpor u dalmatinsko-hercegovačkom prostoru od jeseni 1944. godine. Uz povijesni kontekst, djela ulaze i u područje politologije, arheologije suvremenih sukoba te znanosti o baštini.

Predstavljanja će se održati u rujnu u više gradova – među ostalima u Grudama, Ljubuškom, Posušju, Čapljini, Čitluku, Prološcu, Neumu, Stocu, Mostaru, Širokom Brijegu, Livnu, Bugojnu, Kiseljaku, Novoj Biloj, Busovači, Vitezu, Rami, Kupresu i Tomislavgradu. Program će, osim predstavljanja knjiga, obogatiti i glazbeni nastupi sastava iZLET te lokalnih glazbenika.

E onda danas novi clanak:
Tko je bio Rafael Boban, jedan od mitova ustaške desnice?
Nakon proglašenja NDH vratio se u domovinu i djelovao u Ustaškoj vojnici. U studenom 1941. Rafael Boban promaknut je u čin ustaškog satnika. Postaje zamjenik Jure Francetića, zapovjednika elitne jedinice Ustaške vojnice, poznatije kao Crna legija.
https://bljesak.info/magazin/flash/tko ... ice/544609

Postoji više verzija o Bobanovoj životnoj sudbini nakon 1945. Prema jednoj je poginuo 1946. u Podravini u borbi s partizanima, a prema drugoj 1947. kao križar u Hercegovini. Postoje i priče da se prebacio u Argentinu, potom u SAD, gdje je pristupio američkoj vojsci i sudjelovao u Korejskom ratu. Ondje je navodno izgubio ruku te je umirovljen i vraćen u SAD, nakon čega se preselio u Austriju i ondje umro.
Da li su ovi ljudi zaista sebe zvali krizarima, ili je to novi pokusaj prilagodjavanja povijesti u cilju amnestije ustaskog pokreta na teritoriji zlocinacke NDH? Ako su se zvali krizarima da li su radili u ime tadasnjeg Pape Pia XII za kojeg se vezu kontraverze nacizma. I da li mozemo ovo dovesti u vezu sa ucescem KC u rusenju Jugoslavije.
Tvrtko II Kotromanić

#2 Re: Krizari u Hercegovini

Post by Tvrtko II Kotromanić »

nije to neke veze sa vjerom imalo

krizari/skripari, naziv ko naziv
ostaci porazenih naci kolaboratora
slicno kao i ostaci cetnika

OZNA i ostali ganjali ih do pocetka 50-tih

slicno je bilo i u SSSR-u
"sumska braca" litvanci - ganjali ih haman do 60tih

ukrajinska ona grupa, zaboravio sam kako se zove, sto ih je Bandera predvodio, isto tako, gerila haman do 60tih
dr_Evil

#3 Re: Krizari u Hercegovini

Post by dr_Evil »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 23/12/2025 14:23 nije to neke veze sa vjerom imalo

ukrajinska ona grupa, zaboravio sam kako se zove, sto ih je Bandera predvodio, isto tako, gerila haman do 60tih
Svakako, svi smo koristili naziv skripari u svakodnevnom govoru, ali naziv krizari se nije koristio za ove teroriste. Ne znam da li si ti u nekoj literaturi imao pristup tom nazivu za ove teroriste? @Haris.ba, imas li ti ista :D

Susjed @JohnnyS, da li se u tvojoj kuci ikad koristio naziv krizari za gore navedene?
Last edited by dr_Evil on 23/12/2025 14:30, edited 1 time in total.
JohnnyS

#4 Re: Krizari u Hercegovini

Post by JohnnyS »

Prvi put čujem moram biti iskren :D
avetinja

#5 Re: Krizari u Hercegovini

Post by avetinja »

Negdje sam čitao o tome, ali ne mogu se sjetiti gdje.

Prije Drugog svjetskog rata bila su križarska bratstva, odgojne organizacije nastale kao grana Katoličke akcije, koja su se javila kao odgovor na Šestojanuarsku diktaturu. Vrlo moguće da su taj naziv samo preuzeli odatle, jer se sjećam da je navedeno da su odabrali taj naziv kako bi bio u suprotnosti sa partizanima i komunizmom.

Nije to bio jedini naziv. Kamišari, jamari, špiljari, škripari su se također koristili, zavisi kako gdje. Zanimljivo je da su jedni druge zvali jatacima.

Na slici ispod je i pečat koji potvrđuje postojanje tog naziva kao službenog. Inače, taj prvi zdrug je osnovan u Širokom Brijegu.

Image
dr_Evil

#6 Re: Krizari u Hercegovini

Post by dr_Evil »

avetinja wrote: 23/12/2025 15:09 Negdje sam čitao o tome, ali ne mogu se sjetiti gdje.

Prije Drugog svjetskog rata bila su križarska bratstva, odgojne organizacije nastale kao grana Katoličke akcije, koja su se javila kao odgovor na Šestojanuarsku diktaturu. Vrlo moguće da su taj naziv samo preuzeli odatle, jer se sjećam da je navedeno da su odabrali taj naziv kako bi bio u suprotnosti sa partizanima i komunizmom.

Nije to bio jedini naziv. Kamišari, jamari, špiljari, škripari su se također koristili, zavisi kako gdje. Zanimljivo je da su jedni druge zvali jatacima.

Na slici ispod je i pečat koji potvrđuje postojanje tog naziva kao službenog. Inače, taj prvi zdrug je osnovan u Širokom Brijegu.

Image
Ma citao sam ja na dosta mjesta, ali zadnju godinu dvije, nikad prije toga, a inace sam vjerni pratitelj historije, pogotovo Jugoslavije. Druge nazivao sam cuo naravno. Odrastao sam sa ljudima iz tih krajeva, tesko da nikad niko ne bi spomenuo taj naziv.

Dobro, propusti se desavaju, ali evo trazim relevantnu knjigu od prije rata, jugoslovensko izdanje, koje ce podrzati taj naziv.
avetinja

#7 Re: Krizari u Hercegovini

Post by avetinja »

dr_Evil wrote: 23/12/2025 15:13
avetinja wrote: 23/12/2025 15:09 Negdje sam čitao o tome, ali ne mogu se sjetiti gdje.

Image
Ma citao sam ja na dosta mjesta, ali zadnju godinu dvije, nikad prije toga, a inace sam vjerni pratitelj historije, pogotovo Jugoslavije. Druge nazivao sam cuo naravno. Odrastao sam sa ljudima iz tih krajeva, tesko da nikad niko ne bi spomenuo taj naziv.

Dobro, propusti se desavaju, ali evo trazim relevantnu knjigu od prije rata, jugoslovensko izdanje, koje ce podrzati taj naziv.
https://www.cidom.org/wp-content/upload ... -NOB-2.pdf

Ova knjiga je izdata 1986. godine u Beogradu.

Na 126. stranici se za Kazimira Bogdanovića u fusnotama kaže da je poslije rata pripadao križarskoj organizaciji.

Ovaj izvor iz 1946. godine je još bolji.

https://storage.lib.uchicago.edu/pres/2 ... 9-0354.pdf

Pročitaj strane 10, 76, 166, 167. Križari, križevi, papa...
dr_Evil

#8 Re: Krizari u Hercegovini

Post by dr_Evil »

avetinja wrote: 23/12/2025 15:36
dr_Evil wrote: 23/12/2025 15:13

Image

Na 126. stranici se za Kazimira Bogdanovića u fusnotama kaže da je poslije rata pripadao križarskoj organizaciji.

Avetinja, hvala puno na izvorima :thumbup: :thumbup:
Rejhana

#9 Re: Krizari u Hercegovini

Post by Rejhana »

dr_Evil wrote: 23/12/2025 14:18 Nedavno naletih na ovaj clanak o krizarima, ali realno nisam reagovao mnogo, rekoh opet neko prekrajanje povijesti:

Hrvatska družba povjesničara „Dr. Rudolf Horvat“, u suradnji s lokalnim partnerima, najavila je niz predstavljanja dviju znanstvenih monografija dr. sc. Blanke Matković. Riječ je o knjigama „Od Vrana do Biokova: Hrvatski protukomunistički otpor djelovanjem imotskih i zapadnohercegovačkih križarskih skupina (1944.-1951.)” te „Od Vrana do Žabe: Hrvatski protukomunistički otpor djelovanjem širokobrijeških i neretvanskih križarskih skupina (1944.-1948.)”.
slika

Prva knjiga, na više od tisuću stranica, obrađuje djelovanje križarskih skupina i jatačkih mreža na prostoru od Vrana preko Posušja, Imotskog i Biokova do Cetine, Tomislavgrada, Kupresa i Rame. Druga monografija, na 700 stranica, prati sličnu tematiku na potezu od Vrana do Neuma, Mostara i planine Čvrsnice.

Obje knjige predstavljaju prošireni doktorski rad koji je autorica obranila na Sveučilištu u Zagrebu u listopadu 2024. godine te se smatraju prvim znanstvenim monografijama koje detaljno obrađuju protukomunistički otpor u dalmatinsko-hercegovačkom prostoru od jeseni 1944. godine. Uz povijesni kontekst, djela ulaze i u područje politologije, arheologije suvremenih sukoba te znanosti o baštini.

Predstavljanja će se održati u rujnu u više gradova – među ostalima u Grudama, Ljubuškom, Posušju, Čapljini, Čitluku, Prološcu, Neumu, Stocu, Mostaru, Širokom Brijegu, Livnu, Bugojnu, Kiseljaku, Novoj Biloj, Busovači, Vitezu, Rami, Kupresu i Tomislavgradu. Program će, osim predstavljanja knjiga, obogatiti i glazbeni nastupi sastava iZLET te lokalnih glazbenika.

Eh, Matkovićka je poznati revizionista na veliko, svoje stavove brani tako što vrijeđa i blokira sve one koji su se suprostave stavovima na odmjeren način. Podsjeća me na jednu iz Mostara, relativno je poznata i nije istoričarka, ali uveliko vrijeđa i puna je bijesa i mržnje, dovoljno je da vidiš sliku i zaključiš o kakvoj se osobi radi.

Inače svaka čast za temu, i kao prilog tome izlažem ovu mini seriju Zamke a koja se odnosi na akciju UDBA-e "Operaciju Gvardijan" kojom je razbijen pokušaj ustaške emigracije da izvode terorističke i diverzantske akcije i ujedine križarske formacije u ustanak protiv novih vlasti FNRJ. U akciji je ubijeno ili uhapšeno 90 ustaša. Među uhapšenim su bili i kapitalci Ante Vrban i Ljubo Miloš.

https://www.youtube.com/watch?v=nAj77yQ0jqs&t=18s
dr_Evil

#10 Re: Krizari u Hercegovini

Post by dr_Evil »

Rejhana wrote: 26/12/2025 11:24
dr_Evil wrote: 23/12/2025 14:18 Nedavno naletih na ovaj clanak o krizarima, ali realno nisam reagovao mnogo, rekoh opet neko prekrajanje povijesti:

slika

Hvala drugarcije, bum je pogledal doma u miru :D da ne propustim nesto
Eh, Matkovićka je poznati revizionista na veliko, svoje stavove brani tako što vrijeđa i blokira sve one koji su se suprostave stavovima na odmjeren način. Podsjeća me na jednu iz Mostara, relativno je poznata i nije istoričarka, ali uveliko vrijeđa i puna je bijesa i mržnje, dovoljno je da vidiš sliku i zaključiš o kakvoj se osobi radi.

Inače svaka čast za temu, i kao prilog tome izlažem ovu mini seriju Zamke a koja se odnosi na akciju UDBA-e "Operaciju Gvardijan" kojom je razbijen pokušaj ustaške emigracije da izvode terorističke i diverzantske akcije i ujedine križarske formacije u ustanak protiv novih vlasti FNRJ. U akciji je ubijeno ili uhapšeno 90 ustaša. Među uhapšenim su bili i kapitalci Ante Vrban i Ljubo Miloš.

https://www.youtube.com/watch?v=nAj77yQ0jqs&t=18s

Hvala drugarice, bum je pogledal doma u miru :D
Rejhana

#11 Re: Krizari u Hercegovini

Post by Rejhana »

avetinja wrote: 23/12/2025 15:36

Hvala na linkovima druže avetinja :thumbup:

Čitaš pravu literaturu :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Krizari u Hercegovini

Post by Truba »

Ja ne vjerujem komunistickoj i srpskoj literaturi nakon sto sam ih uhvatio da lazu kako je Bl. MERZ koji je umro 1927
Ustasa
Tako da ne vjerujem ni tim lazima
Krizari su laicka organizacija angaziranih vjernika pri KC dio K.Aakcije

Ko je poslije preuzeo to ime i t d neitno je
Ja da se prozovem hordasem ili zeljovcem...nista ne znaci
avetinja

#13 Re: Krizari u Hercegovini

Post by avetinja »

dr_Evil wrote: 26/12/2025 09:24 Avetinja, hvala puno na izvorima :thumbup: :thumbup:
Rejhana wrote: 26/12/2025 11:34 Hvala na linkovima druže avetinja :thumbup:

Nema na čemu. :thumbup:

Ova knjiga detaljno obrađuje križarska bratstva i križare, vrijedi pogledati.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno ... ra-web.pdf

Na primjer, na stranici 451 govori se o zadaći križara, a na stranici 481 o jednoj od saradnji klera i križara. Na stranicama 443 i 444 govori se o organizovanju križara od strane svećenika na osnovu "pastirskog pisma" donesenog na Biskupskoj konferenciji 20.09.1945. godine, a koje je podržao Stepinac.

Možda bi u manjoj mjeri mogla poslužiti i knjiga "Špijuni, diverzanti, teroristi" od Đure Rebića (nažalost, nije dostupna na internetu, bar koliko je meni poznato), koja obrađuje nekoliko kontrarevolucionarnih pokreta, a između ostalog daje ovakvu definiciju križara:

Image

Samo još jedna informacija koja mislim da nije navedena u izvorima.

Enciklikom "Ubi arcano Dei (1922)" pape Pija XI. otvoren je put za osnivanje Katoličkih akcija/organizacija kako bi crkva bila zastupljenija u društvu, a posebno zbog mnogih previranja i istaknutih razlika među društvom.

U Kraljevini SHS se takvo društvo zvalo Orlovi.

Šestojanuarskom diktaturom Orlovi su ugašeni, a najznačajni dio Orlova osniva Križare. Ime je preuzeto po uzoru na francuske križare, a sa ciljem "odbrane omladine od ateizacije i gubitka nacionalne svijesti". Dalje je rečeno da su imali muška i ženska bratstva.

Ostalo je navedeno, saradnja sa ustašama, klerom, papski izaslanik, sakrivanje križara po samostanima i ostalo.
stubrijez

#14 Re: Krizari u Hercegovini

Post by stubrijez »

dr_Evil wrote: 23/12/2025 14:26

Svakako, svi smo koristili naziv skripari u svakodnevnom govoru, ali naziv krizari se nije koristio za ove teroriste. Ne znam da li si ti u nekoj literaturi imao pristup tom nazivu za ove teroriste? @Haris.ba, imas li ti ista :D

Susjed @JohnnyS, da li se u tvojoj kuci ikad koristio naziv krizari za gore navedene?
Kako nije? Krizari jest pravi naziv u Bosni. Bar u mom kraju, sjever, posavina... to znam preko familije a i oko Sarajeva je taj naziv to sam u literaturi citao (Biber) a isto znam preko familije. Odmetnuti ustase nakon pada Rajha i propasti NDH. Pomenuti kontekst je nesto sasvim drugo, ovo su hajducke naoruzane grupe. Skripari je hercegovacki naziv, ja ga nisam znao do iza rata nekad...
dr_Evil

#15 Re: Krizari u Hercegovini

Post by dr_Evil »

stubrijez wrote: 26/12/2025 20:18
dr_Evil wrote: 23/12/2025 14:26

Kako nije? Krizari jest pravi naziv u Bosni. Bar u mom kraju, sjever, posavina... to znam preko familije a i oko Sarajeva je taj naziv to sam u literaturi citao (Biber) a isto znam preko familije. Odmetnuti ustase nakon pada Rajha i propasti NDH. Pomenuti kontekst je nesto sasvim drugo, ovo su hajducke naoruzane grupe. Skripari je hercegovacki naziv, ja ga nisam znao do iza rata nekad...
Onda je to to, kod nas se fakat u Hercegovini, makar na potezu Mostar-Stolac nije koristio ovaj naziv, a evo sad ipak zahvaljujuci avetinji i evo tebi vidim da sam pogrijesio.
dr_Evil

#16 Re: Krizari u Hercegovini

Post by dr_Evil »

avetinja wrote: 26/12/2025 16:41
dr_Evil wrote: 26/12/2025 09:24 Avetinja, hvala puno na izvorima :thumbup: :thumbup:
Rejhana wrote: 26/12/2025 11:34 Hvala na linkovima druže avetinja :thumbup:

Nema na čemu. :thumbup:

Ova knjiga detaljno obrađuje križarska bratstva i križare, vrijedi pogledati.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno ... ra-web.pdf

Na primjer, na stranici 451 govori se o zadaći križara, a na stranici 481 o jednoj od saradnji klera i križara. Na stranicama 443 i 444 govori se o organizovanju križara od strane svećenika na osnovu "pastirskog pisma" donesenog na Biskupskoj konferenciji 20.09.1945. godine, a koje je podržao Stepinac.

Možda bi u manjoj mjeri mogla poslužiti i knjiga "Špijuni, diverzanti, teroristi" od Đure Rebića (nažalost, nije dostupna na internetu, bar koliko je meni poznato), koja obrađuje nekoliko kontrarevolucionarnih pokreta, a između ostalog daje ovakvu definiciju križara:

Image

Samo još jedna informacija koja mislim da nije navedena u izvorima.

Enciklikom "Ubi arcano Dei (1922)" pape Pija XI. otvoren je put za osnivanje Katoličkih akcija/organizacija kako bi crkva bila zastupljenija u društvu, a posebno zbog mnogih previranja i istaknutih razlika među društvom.

U Kraljevini SHS se takvo društvo zvalo Orlovi.

Šestojanuarskom diktaturom Orlovi su ugašeni, a najznačajni dio Orlova osniva Križare. Ime je preuzeto po uzoru na francuske križare, a sa ciljem "odbrane omladine od ateizacije i gubitka nacionalne svijesti". Dalje je rečeno da su imali muška i ženska bratstva.

Ostalo je navedeno, saradnja sa ustašama, klerom, papski izaslanik, sakrivanje križara po samostanima i ostalo.
Odlicna. Nista bez Vatikana ipak, a @toska me napade neki dan.
toska

#17 Re: Krizari u Hercegovini

Post by toska »

Sjećam se, ali se sjećam i ekonomske krize u IE koja je bila glavni faktor urusavanja socijalizma-komunizma.
Ne vjerojem da su Vatikan I papa imalu tu moć iako su sigurno bili protiv bezbožnika.
Bio je protiv i čitav Zapad iz hiljadu razloga i to oštrije od Vatikana.

Sad me uputi na to što je uticalo da misliš da su Vatikan I papa Vojtila imali bitnu ulogu u tim događajima.
Tvrtko II Kotromanić

#18 Re: Krizari u Hercegovini

Post by Tvrtko II Kotromanić »

https://historiografija.ba/clanci-i-pol ... PkfM2Yjd3A
Nije Hercegovina ali jeste djelovanje križara u srednjoj Bosni
Zanimljiv članak autora Ene Rizve
dr_Evil

#19 Re: Krizari u Hercegovini

Post by dr_Evil »

https://bljesak.info/magazin/knjige/sok ... ata/557911
Šokantni podaci Ive Lučića: Od 24 tisuće poginulih Hrvata u ovom kraju, njih čak 16 tisuća ubijeno je nakon rata!
:D E hajd sad... jel ovaj brani "krizare" ili "komunisticki rezim". Ako podjemo od pretpostavke da je istina, zamisli kakav je to teroristicki pokret bio, i zamisli kakva je to drzava bila kad se mogla suprostaviti teroristickom pokretu te velicine.

P.S. odlicna obitelj inace! Nimalo nacionalisticka, veliki pozdrav za Lucice.
Truba

#20 Re: Krizari u Hercegovini

Post by Truba »

teroristi = neistomišljenici

slicno je i danas
pogotovo na BI
dr_Evil

#21 Re: Krizari u Hercegovini

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 15/04/2026 11:57 teroristi = neistomišljenici

slicno je i danas
pogotovo na BI
Iz perspektive bilo koje danasnje drzave oni bi bili smatrani teroristima.
Truba

#22 Re: Krizari u Hercegovini

Post by Truba »

de mi ovo komentiraj i jesi li znao
Pokolj u Baru (alb.: Masakra e Tivarit), naziv je za masovno ubojstvo velikog broja civila kosovskih Albanaca u Baru koje su počinile jedinice Desete crnogorske brigade NOVJ-a u proljeće 1945. godine, krajem Drugoga svjetskog rata.

dolje nije bilo krizara
dr_Evil

#23 Re: Krizari u Hercegovini

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 15/04/2026 12:59 de mi ovo komentiraj i jesi li znao
Pokolj u Baru (alb.: Masakra e Tivarit), naziv je za masovno ubojstvo velikog broja civila kosovskih Albanaca u Baru koje su počinile jedinice Desete crnogorske brigade NOVJ-a u proljeće 1945. godine, krajem Drugoga svjetskog rata.

dolje nije bilo krizara
Neko je objavljivao tu temu na ovom forumu, ako nije @Novi_Nick , on ima nekih cudnih prica. Tada sam pokusao malo vise da doznam o tome i pored standardne propagande nisam uspio.

Ako se sjecam neko od raje je pricao o nekim napadima lokalnog stanovnistva, izdaji, dezerterstvu, i tako slicno. Sve naravno nije opravdanje za zlocin ako se desio.
Rejhana

#24 Re: Krizari u Hercegovini

Post by Rejhana »

dr_Evil wrote: 15/04/2026 09:10 https://bljesak.info/magazin/knjige/sok ... ata/557911
Šokantni podaci Ive Lučića: Od 24 tisuće poginulih Hrvata u ovom kraju, njih čak 16 tisuća ubijeno je nakon rata!
:D E hajd sad... jel ovaj brani "krizare" ili "komunisticki rezim". Ako podjemo od pretpostavke da je istina, zamisli kakav je to teroristicki pokret bio, i zamisli kakva je to drzava bila kad se mogla suprostaviti teroristickom pokretu te velicine.

Ako iko zna o ovim križarima/škriparima, to je stari UDBAŠ ili SIS-aš Ivo Lučić.

Ova cifra o "16 tisuća ubijenih" je preuveličana. Pokret jeste bio jak, imao je solidnu cifru onih koji su im davali podršku, a broj ubijenih je bio oko 2.000.
Novi_Nick

#25 Re: Krizari u Hercegovini

Post by Novi_Nick »

dr_Evil wrote: 15/04/2026 13:46
Truba wrote: 15/04/2026 12:59 de mi ovo komentiraj i jesi li znao

dolje nije bilo krizara
Neko je objavljivao tu temu na ovom forumu, ako nije @Novi_Nick , on ima nekih cudnih prica. Tada sam pokusao malo vise da doznam o tome i pored standardne propagande nisam uspio.

Ako se sjecam neko od raje je pricao o nekim napadima lokalnog stanovnistva, izdaji, dezerterstvu, i tako slicno. Sve naravno nije opravdanje za zlocin ako se desio.
Treba ipak praviti razliku izmedju pravoslavaca Crnogoraca i pravoslavaca Srba u Crnoj Gori i ko je od njih taj pokolj nad albancima civilima uradio.
Post Reply