Sarajevski taksisti- dno dna
- dječak sa šibicama
#8026 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Mislim posteno, bez "idem duzom relacijom vise ce otkucat taksimetar" ili ono "gdje je veca guzva, otkucava on i kad sam u koloni" cemu pribjegava veliki broj taksista. I sto je sve transparentno, cijena tolika tolika i on naplati toliko.
Moje je da ga pocastim dvije tri cetiri marke.
Moje je da ga pocastim dvije tri cetiri marke.
- Pandakonda
- Ateista
#8028 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Nije mala razlika, i sad neka mi neko objasni kako jedni mogu poslovati sa toliko nizom cijenom, pri tome vjerovatno placaju i PDV, a taksisti koji ga koliko znam ne placaju, moraju toliko podici cijene...Pandakonda wrote: ↑13/04/2026 12:57Sarajevo taxi po novim cijenama mi rutu naplatio 16 maraka. Vozzy je tu identicnu rutu naplatio ovako 9.60 ako se dobro sjecam. Fiskalni racun uredno dobijes u vozilu
Samo se nadam da ce nasim politicarima doci iz guzice u glavu da zakonski omoguce ovako nesto i u Sarajevu da se registruje, jer ovo kad se malo procuje, ne znam ko je lud da placa taksistima toliko. Jedino mozda neki informaticki nepismeni koji ne znaju instalirati aplikaciju i lakse im je nazvati kako su navikli do sad.
-
tokio25
#8029 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
dobro uvijek je drugacije kad radis sam i kad to firma radi da se ne lazemo
firma ide na kolicinu a pojedinac na cisti profit
i da ne budem krivo shvacen ne branim taksiste ni malo
al da je ovolika razlika ne ide
a propo ovih sto en znaju instalirati i sto su navikli
pa takvih je minimalno 50%
nisam jednom vidio mladi u 20 nemaju pojma oko aplikacija i sl
firma ide na kolicinu a pojedinac na cisti profit
i da ne budem krivo shvacen ne branim taksiste ni malo
al da je ovolika razlika ne ide
a propo ovih sto en znaju instalirati i sto su navikli
pa takvih je minimalno 50%
nisam jednom vidio mladi u 20 nemaju pojma oko aplikacija i sl
- Pandakonda
#8030 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Stvar je sto je Sarajevo Taxi ustvari samo udruzenje samostalnih taxi prevoznika. Oni dogovore koja će cijena biti i to je to. Mogu raditi kako hoce jer imaju monopol nad prevozom putnika i nemaju zakonsko ogranicenje za cijenu. Ali onda logicno ostale firme koje imaju vozace samo to isprate (Crveni, Zuti, Samir i Emir itd.). Vozzy na drugoj strani pokusava da bude drugaciji jer i oni kontrolisu cijene koje se naplacuju korisnicima tako da će samo vrijeme pokazati hoce li njihovim vozacima biti isplativo da vozaju. Dzabe sto Vozzy bude htio ponuditi nizu cijenu voznje ako vozaci budu hjeli plate koje ne mogu pokriti te cijene koje zele dati korisnicima.Ateista wrote: ↑13/04/2026 13:39Nije mala razlika, i sad neka mi neko objasni kako jedni mogu poslovati sa toliko nizom cijenom, pri tome vjerovatno placaju i PDV, a taksisti koji ga koliko znam ne placaju, moraju toliko podici cijene...Pandakonda wrote: ↑13/04/2026 12:57Sarajevo taxi po novim cijenama mi rutu naplatio 16 maraka. Vozzy je tu identicnu rutu naplatio ovako 9.60 ako se dobro sjecam. Fiskalni racun uredno dobijes u vozilu
Samo se nadam da ce nasim politicarima doci iz guzice u glavu da zakonski omoguce ovako nesto i u Sarajevu da se registruje, jer ovo kad se malo procuje, ne znam ko je lud da placa taksistima toliko. Jedino mozda neki informaticki nepismeni koji ne znaju instalirati aplikaciju i lakse im je nazvati kako su navikli do sad.
Mislim da ce na kraju biti ok sve jer u najgorem slucaju cemo imati ljude koji ce taxi posmatrati kao dodatni posao ala korpa, glovo itd. pa ce sigurno biti neka masa kojoj je ok manja zarada pored regularnog posla. Na kraju dana tako Uber i Bolt odrzavaju niske cijene jer se ne oslanjaju na ljude kojima je to full time posao.
- dječak sa šibicama
#8031 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Dizace i Vozzy cijene, ne sumnjam. Ali uvijek ce biti makar malo jeftiniji od SA taxija jer su cijene SA taxi bezobrazno visoke.
Vec smo radili racunicu, oni imaju enormnu zaradu po svakoj voznji.
Mislim neka imaju, sto se mene tice mogu start 15 km staviti to je njihova stvar, ja samo zelim alternativu i konkurenciju. Sistem slobodnog trzista ne ogranicava cijene nikome, ali isto tako ni ne daje monopol nikome.
Mafija bi i monopol i slobodne cijene.
Vec smo radili racunicu, oni imaju enormnu zaradu po svakoj voznji.
Mislim neka imaju, sto se mene tice mogu start 15 km staviti to je njihova stvar, ja samo zelim alternativu i konkurenciju. Sistem slobodnog trzista ne ogranicava cijene nikome, ali isto tako ni ne daje monopol nikome.
Mafija bi i monopol i slobodne cijene.
- drug_profi
#8032 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Kod mene jedna počela raditi ima i fakultet završen, ne zna Office koristiti, čak ni Word kako treba. o Ekseru da ne pričamo.
Da li zna nešto oko instagrama i sl, to ne znam, ali to nije potrebno za posao.
- drug_profi
#8033 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Otoka-Skenderija cca. 9 maraka preko Vozzy.
Tu je recimo litar goriva max. znači hajd 3 marke nek je.
Marka i po PDV-a. Znači polovica iznosa je dobit koja se dijeli na vozača i firmu.
Svak iz svog dijela poslije ima trošak poreza (i amortizacije).
Granično isplativo.
Ovo je sad takva cijena da se formira tržište i naviknu klijenti na uslugu. Poslije će ići korekcija cijena, ali vjerovatno će uvijek biti jeftiniji od SA Taxija.
Tu je recimo litar goriva max. znači hajd 3 marke nek je.
Marka i po PDV-a. Znači polovica iznosa je dobit koja se dijeli na vozača i firmu.
Svak iz svog dijela poslije ima trošak poreza (i amortizacije).
Granično isplativo.
Ovo je sad takva cijena da se formira tržište i naviknu klijenti na uslugu. Poslije će ići korekcija cijena, ali vjerovatno će uvijek biti jeftiniji od SA Taxija.
- Edin H.
#8034 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Sarajevo Taxi ima bolja vozila, moraju biti skuplji.
Ovo nema veze sa problemom taksista sa aerodroma npr. Ili kada odbijaju kraće vožnje.
Ovo nema veze sa problemom taksista sa aerodroma npr. Ili kada odbijaju kraće vožnje.
- yoda82
-
Kuvet
#8036 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Joj, kad bi karticno moglo, to bi bio ogroman plus. Vazda moram do bankomata kad hocu uzeti taksi 
- Pandakonda
#8037 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Zavisi kako koji, Sarajevo taxi nema ista uniformisana vozila kao sto imaju Crveni, Zuti itd. Nekad mi se znalo desiti dođe covjek sa mercedesom a nekad sa golf 4
Svaki vozac u Sa taxiju voza svoje auto koje zeli
-
tokio25
#8038 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
a ne mozes u aplikaciji platiti?
- dječak sa šibicama
-
tokio25
#8040 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
pa to je glavna prednost upravo kad koristis aplikaciju i cudno bi bilo da ne postoji placanje preko aplikacije
- nivla
#8041 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
dodje li poslije karticnog placanja email sa fiskalnim racunom koji se moze provjeriti u pu rs-, posto je firma tamo registrovana
- Pandakonda
-
giovanni008
#8043 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ako neko uspije iskljucivo karticom platiti, nek se javi ovdje.
Ako mu uspije, to znaci goodbye Sarajevotaxi!
PS:
Dobra im je ova fora sa rent a car zakonskom regulativom, tu im ne moze niko nista
Ako mu uspije, to znaci goodbye Sarajevotaxi!
PS:
Dobra im je ova fora sa rent a car zakonskom regulativom, tu im ne moze niko nista
- Laplace
#8044 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
A današnje generacije imale su informatiku u osnovnoj i srednjoj školi i opet ne znaju. Moja generacija imala nešto informatike gdje se radilo u DOS-u, za Word niko nije u to vrijeme ni čuo.drug_profi wrote: ↑13/04/2026 14:15Kod mene jedna počela raditi ima i fakultet završen, ne zna Office koristiti, čak ni Word kako treba. o Ekseru da ne pričamo.
-
tokio25
#8045 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
ma tu vec dolazi do izrazaja nas mentalitet nego da se ne zna ili zna
ono sto cu ja to nema od toga selameta daj da ja nesto sto se odmah zaradi
i sta cu ja to uciti ne treba mi i sl
ono sto cu ja to nema od toga selameta daj da ja nesto sto se odmah zaradi
i sta cu ja to uciti ne treba mi i sl
- holowey
#8046 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
update: cca sat prije zakazanog termina poziv, navodno vozac imao udes pa ne moze doci, da otkazem voznju i ponovo zakazem... uradio tako, drugi vozac u roku 10min prihvatio voznju i 15min ranije dosao... sto se mene tice, usluga za 10+holowey wrote: ↑12/04/2026 10:18navece zakazao za iducu sedmicu, odmah dobio info o cijeni voznje, sutradan popodne provjerio app i tu vec bili ispisani podaci o vozacu i vozilu_BataZiv_0809 wrote: ↑12/04/2026 10:09Napisi i koliko brzo si ga dobioholowey wrote: ↑12/04/2026 10:06
meni ne iskacu nikakve reklame ali ovdje na forumu sam cuo za njih...instalirao app, zakazao voznju, dobio potvrdu da je voznja prihvacena, dobio info ko je vozac, kojim autom dolazi, marka, boja, registracija, odmah navedena cijena voznje... vidjecemo kako ce proci voznja, napisacu iskustva...
- Edin H.
#8047 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Nisu uniformisani, ali mahom imaju dobra i kvalitetna vozila.Pandakonda wrote: ↑13/04/2026 15:02Zavisi kako koji, Sarajevo taxi nema ista uniformisana vozila kao sto imaju Crveni, Zuti itd. Nekad mi se znalo desiti dođe covjek sa mercedesom a nekad sa golf 4Kod Zutog znam cekam skodu karavan i to je to
Svaki vozac u Sa taxiju voza svoje auto koje zeli
- dr_Evil
#8048 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Ebi ga, mi onomad dok bi instalirali i krekovali igricu naucili bi i DOS i informatikuLaplace wrote: ↑14/04/2026 09:47A današnje generacije imale su informatiku u osnovnoj i srednjoj školi i opet ne znaju. Moja generacija imala nešto informatike gdje se radilo u DOS-u, za Word niko nije u to vrijeme ni čuo.drug_profi wrote: ↑13/04/2026 14:15Kod mene jedna počela raditi ima i fakultet završen, ne zna Office koristiti, čak ni Word kako treba. o Ekseru da ne pričamo.
- Laplace
#8049 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Kod nas se tek uvodila informatika (1989.-1990.). Bila po tri učenika na jednom računaru pa dok dođeš na red da pritisneš tipku zvoni za kraj časa. Crni ekran, bijela slova, nikakva grafika. Piši programe liniju po liniju i pazi da ne napraviš ni najmanju grešku.dr_Evil wrote: ↑14/04/2026 13:54Ebi ga, mi onomad dok bi instalirali i krekovali igricu naucili bi i DOS i informatikuLaplace wrote: ↑14/04/2026 09:47A današnje generacije imale su informatiku u osnovnoj i srednjoj školi i opet ne znaju. Moja generacija imala nešto informatike gdje se radilo u DOS-u, za Word niko nije u to vrijeme ni čuo.drug_profi wrote: ↑13/04/2026 14:15
Kod mene jedna počela raditi ima i fakultet završen, ne zna Office koristiti, čak ni Word kako treba. o Ekseru da ne pričamo.
Da li zna nešto oko instagrama i sl, to ne znam, ali to nije potrebno za posao.![]()
-
giovanni008
#8050 Re: Sarajevski taksisti- dno dna
Evo vrtolgavo pada cijena nafte, nakon primirja.
Hocel Sarajevotaxi vratiti prijasnje cijene?
Hocel Sarajevotaxi vratiti prijasnje cijene?