Mađarska
- kamberovica polje
#676 Re: Mađarska
Ista priča ko i kod nas.
Nepismena stoka kupljena za pola kile kafe drži ovakve smećare na vlasti.
Nepismena stoka kupljena za pola kile kafe drži ovakve smećare na vlasti.
- cyprus
#677 Re: Mađarska
Nemoj ovo shvatiti lično, između ostalog zato što i ne mislim da ti ozbiljno priželjkuješ pobjedu Orbana, već da više pozivaš na oprez, jer ni ovaj Magyar vjerovatno nije neka velika sreća...
Međutim, moram reći da me ovaj način rezonovanja izbija iz cipela... To 'znaš "bar znaš s kim imaš posla" je jedna ogromna glupost, koja je između ostalog i Trumpa dovela na vlast... Kao i mnoge druge zlikovce... Ako moram takve paralele vuć, oni koji su Sarajevo držali pod opsadom, koji su počili genocid u Srebrenici, te etnički očistili teritoriju više od polovine Bosne i Hercegovine nisu bili nikakvi umiveni u rukavicama, nego oni za koje se dobro znalo s kim se ima posla... Ili da se vratimo još u prošlost... Jasenovac nije natrpao umiveni Vladko Maček, nego oni koji za koje se dobro znalo ko su i šta su - ustaše... Da ne nabrajam dalje...
Ako već svodimo stvar na to: umiveni vs otvoreni desničari... Treba znati da su UVIJEK gori oni koji zlo ne kriju i ne stide ga se...
Desničara ima u svakoj državi, i svakom narodu, i ne treba imati iluzije da ih nekad neće biti... Oni su bezvremenska konstanta i na to da su u demokratskim društvima bitan politički faktor (nekad vladajući, nekad jak opozicioni) mora se računati... Međutim, nije svejedno da li su zadrti ili umiveni... Umivenost je društvena norma i može se, a i mora tolerisati...
Što se tiče Orbana, koji je oličenje svakog zla u politici, mislim da Mađarska sama po sebi nije toliko geopolitički bitna država... Čak me ni njegova podrška Dodiku toliko ne brine... Ono što je ovdje bitno da mađarski glasači pokažu drugim evropskih desničarima šta ih čeka ako nastave podilaziti Putinu i Trumpu...
Helem, padne li večeras ovaj smrad, slavit ću ko da mi je rođendan
-
doktor78
#678 Re: Mađarska
Iliti duboka država na djelu...Bez obzira na to kako će se završiti izbori, čeka nas period velike neizvesnosti i turbulencija u Mađarskoj. Postoje realne mogućnosti da Orbanov sistem preživi čak i ako lider Fidesa izgubi izbore. Biće veoma teško ispraviti sve što je Orban u prethodnih 16 godina uradio na gušenju pravne države, sloboda, medija i institucija. Za ustavne promene potrebna je dvotrećinska većina, a Orban može da računa na seriju sebi odanih ljudi, od predsednika države, preko tužilaca i sudija, do profesora na univerzitetima.
-
geoxx
#679 Re: Mađarska
cyprus wrote: ↑12/04/2026 20:12Nemoj ovo shvatiti lično, između ostalog zato što i ne mislim da ti ozbiljno priželjkuješ pobjedu Orbana, već da više pozivaš na oprez, jer ni ovaj Magyar vjerovatno nije neka velika sreća...
Međutim, moram reći da me ovaj način rezonovanja izbija iz cipela... To 'znaš "bar znaš s kim imaš posla" je jedna ogromna glupost, koja je između ostalog i Trumpa dovela na vlast... Kao i mnoge druge zlikovce... Ako moram takve paralele vuć, oni koji su Sarajevo držali pod opsadom, koji su počili genocid u Srebrenici, te etnički očistili teritoriju više od polovine Bosne i Hercegovine nisu bili nikakvi umiveni u rukavicama, nego oni za koje se dobro znalo s kim se ima posla... Ili da se vratimo još u prošlost... Jasenovac nije natrpao umiveni Vladko Maček, nego oni koji za koje se dobro znalo ko su i šta su - ustaše... Da ne nabrajam dalje...
Ako već svodimo stvar na to: umiveni vs otvoreni desničari... Treba znati da su UVIJEK gori oni koji zlo ne kriju i ne stide ga se...
Desničara ima u svakoj državi, i svakom narodu, i ne treba imati iluzije da ih nekad neće biti... Oni su bezvremenska konstanta i na to da su u demokratskim društvima bitan politički faktor (nekad vladajući, nekad jak opozicioni) mora se računati... Međutim, nije svejedno da li su zadrti ili umiveni... Umivenost je društvena norma i može se, a i mora tolerisati...
Što se tiče Orbana, koji je oličenje svakog zla u politici, mislim da Mađarska sama po sebi nije toliko geopolitički bitna država... Čak me ni njegova podrška Dodiku toliko ne brine... Ono što je ovdje bitno da mađarski glasači pokažu drugim evropskih desničarima šta ih čeka ako nastave podilaziti Putinu i Trumpu...
Helem, padne li večeras ovaj smrad, slavit ću ko da mi je rođendanAli nije ovo još gotovo, da vidimo kako će se glasovi prebrojat... Ne vjerujem da ovaj neće pribjeći i nekim malverzacijskim metodama ko drugar mu Vučić...
Nigdje veze logika. Ista prica i sa Dodikom, kao znamo na cemu smo. Jao. Iako ni to nije tacno, da anketiras i narod i politicare, pola bi ih reklo da Dodika zanimaju samo pare, a ostali da se stvarno hoce otcijepiti.
-
doktor78
#680 Re: Mađarska
Gledati medjeda, picoustog i narandzastog idiota kako pate zbog poraza njihovog jarana - neprocjenjivo
Za sve ostalo tu je Mastercard
Za sve ostalo tu je Mastercard
- kamberovica polje
- dječak sa šibicama
#682 Re: Mađarska
Sve tri stranke koje ce uci u parlament su desnicarske, Magyar je bio clan Fidesza i veliki fan Orbana.
U pet deka, samo ce se radikalno promijeniti, ako on pobijedi, odnos sa Vucicem. Mislim da on nije dobar sa Beogradom.
U pet deka, samo ce se radikalno promijeniti, ako on pobijedi, odnos sa Vucicem. Mislim da on nije dobar sa Beogradom.
-
geoxx
#683 Re: Mađarska
Nije bitno jel desnicar. Iako lik uopce nije ni radikalna desnica.dječak sa šibicama wrote: ↑12/04/2026 20:37 Sve tri stranke koje ce uci u parlament su desnicarske, Magyar je bio clan Fidesza i veliki fan Orbana.
-
zilog
#684 Re: Mađarska
Odem da vidim kako Vucicevi mediji reaguju na prve rezultate:
https://www.novosti.rs/planeta/svet/159 ... -prednosti

Na sajtu Nacionalne izborne kancelarije objavljeni su prvi brojevi, na osnovu kojih Fides-KDNP vodi na nacionalnoj listi sa 1,37 odsto glasova, Tisa stranka je druga, dok je Mi Hazank na trećem mestu, i dalje u konkurenciji.
Prema prvim delimičnim rezultatima, Fides ima 53,18 odsto, Tisa 38,68 odsto, a Mi Hazank 6,11 odsto.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
- dječak sa šibicama
#687 Re: Mađarska
Naravno da je bitno, on je samo malo vise EU frendli i to je sva razlika.
Madjari ne biraju na tom principu na koje mi pratimo, oni biraju ekonomiju a Orban ih je dobro unazadio ekonomski. Zato su ovi i dosli kao alternativa. Ideoloski, oni su jako bliski. Imaju i trecu, najradikalniju opciju, treca stranka koja ulazi u parlament. I predvidja se moguce i kljucna za formiranje vlasti. Nesto ko Stranka za BiH dosta godina unazad
Madjari ne biraju na tom principu na koje mi pratimo, oni biraju ekonomiju a Orban ih je dobro unazadio ekonomski. Zato su ovi i dosli kao alternativa. Ideoloski, oni su jako bliski. Imaju i trecu, najradikalniju opciju, treca stranka koja ulazi u parlament. I predvidja se moguce i kljucna za formiranje vlasti. Nesto ko Stranka za BiH dosta godina unazad
-
Bobi
- Forum administrator
#688 Re: Mađarska
Ma oni su bolesni.zilog wrote: ↑12/04/2026 20:40 Odem da vidim kako Vucicevi mediji reaguju na prve rezultate:
Na sajtu Nacionalne izborne kancelarije objavljeni su prvi brojevi, na osnovu kojih Fides-KDNP vodi na nacionalnoj listi sa 1,37 odsto glasova, Tisa stranka je druga, dok je Mi Hazank na trećem mestu, i dalje u konkurenciji.
Prema prvim delimičnim rezultatima, Fides ima 53,18 odsto, Tisa 38,68 odsto, a Mi Hazank 6,11 odsto.![]()
-
Crvene_brigade
#689 Re: Mađarska
Težak izborni poraz kriminalca i neofašiste Viktora Orbana: Trenutni izborni rezultati i budući raspored snaga u mađarskom parlamentu…
-
geoxx
#690 Re: Mađarska
Ma manje bitno. Kao da kazes i SDS je desno ko Dodik, pa u pet deka. A ovaj se uvezao sa cijelim svijetom, od Moskve do Vasingtona. Ne bi citav svijet pratio izbore u ovoj drzavici da je sve to u pet deka.dječak sa šibicama wrote: ↑12/04/2026 20:42 Naravno da je bitno, on je samo malo vise EU frendli i to je sva razlika.
Madjari ne biraju na tom principu na koje mi pratimo, oni biraju ekonomiju a Orban ih je dobro unazadio ekonomski. Zato su ovi i dosli kao alternativa. Ideoloski, oni su jako bliski. Imaju i trecu, najradikalniju opciju, treca stranka koja ulazi u parlament. I predvidja se moguce i kljucna za formiranje vlasti. Nesto ko Stranka za BiH dosta godina unazad![]()
- dječak sa šibicama
#693 Re: Mađarska
Prati EU jer im je Orban jedna od smetnji. Nije jedina, ima jos takvih u EU.
SDS ili Dodik, koja je razlika?
Neki su i Vukana gurali kao alternativu
SDS ili Dodik, koja je razlika?
Neki su i Vukana gurali kao alternativu
-
geoxx
#695 Re: Mađarska
Ma nikakva. Na ovom forumu sve isto, Biden i Trump, Orban i ovaj, Merz i Afd, Dodik i SDS. Ljudi budale izlaze na izbore i ulazu se milioni i milioni u kampanje da bi se dobilo isto.
-
Bobi
- Forum administrator
-
Crvene_brigade
#697 Re: Mađarska
Polako stižu rezultati iz velikih gradova. Prednost se stalno povećava...
- skupljac_zeljeza
#698 Re: Mađarska
Može li ultradesničarska stranka Mi Hazank sa 9 poslaničkih mjesta narušiti većinu? Prešla cenzus.
-
Bobi
- Forum administrator
#699 Re: Mađarska
Kasni taj tvoj twiteras, mi imamo novijeCrvene_brigade wrote: ↑12/04/2026 20:55 Polako stižu rezultati iz velikih gradova. Prednost se stalno povećava...
- dječak sa šibicama
#700 Re: Mađarska
Merz i AfD nisu isto, naravno.
Nisu ni Orban i Magyar isto, ne znam sta citas, kazem nema velike razlike. Ponavljam, lik je bio clan Orbanove partije. Valjda to nesto govori o ideoloskoj obojenosti.
Nisu ni Orban i Magyar isto, ne znam sta citas, kazem nema velike razlike. Ponavljam, lik je bio clan Orbanove partije. Valjda to nesto govori o ideoloskoj obojenosti.