IRAN

Haris.ba

#72651 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

zilog wrote: 10/04/2026 04:30

Kakvog zapadnog gledanja na nas? :lol:

Najvise sto bi mogli imati jeste visoko kontrolisan internet, pa i vise nego danas u Kini.

Nema sanse da bi se dopustilo tek tako da mozes pristupiti i razmjenjivati informacije bez kontrole.

Zanimljivo je da su Sovjeti planirali napraviti svoj internet Ogas jos 1960ih (vjerovatno kao odgovor Arpanetu). Prica je da se odustalo zbog troskova i zbog toga sto su skontali da bi Partija imala manju vlast oko planiranja ekonomije. Ono, sbbkbb. Vjerovatno bi i Juga kopirala neki oblik tog sistema.
kinvart

#72652 Re: IRAN

Post by kinvart »

Utihnu tema. Svi su zbunjeni. Niko ne zna na cemu su dogovor Iran i Amerika uspostavili.

I nekako odjednom doslo sve, nakon raznih velikih izjava. Gubici? Ogromna materijalna steta kod obje strane i gubitak nacionalnih lidera kod Irana.
Ako Iran ostavi Liban, Jemen i Palestinu, nisu nista bolji-gori od onih sto su ih napali.

Od spomenutih likova u proteklom periodu, meni je najveci lik bio Larijani.

Al da vidimo gdje ovo sve ide...
skrbavi-admin

#72653 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

kinvart wrote: 10/04/2026 07:22 Utihnu tema. Svi su zbunjeni. Niko ne zna na cemu su dogovor Iran i Amerika uspostavili.

I nekako odjednom doslo sve, nakon raznih velikih izjava. Gubici? Ogromna materijalna steta kod obje strane i gubitak nacionalnih lidera kod Irana.
Ako Iran ostavi Liban, Jemen i Palestinu, nisu nista bolji-gori od onih sto su ih napali.

Sta moze jedno forumalo iz Tamnog vilajeta sa svjetskim desavanjima.....
Vidis da ljudi koji nas mogu zgazit i kupit klimoglave Pedopstajnaci koaliciji....
Picke svi odreda, valjda bacaju iz fergazera aviona sredstvo za zatomljivanje mozga :mrgreen: pa redom svi samo sute ne moze niko nista osim prdnjave po socijalnim mrezama...... Neki ljudi i nestanu, neki se slucajno i razbole pa nestanu.... Ono sto sam ja vidio da je puno slucajnosti toliko koncentrisano u nekim vremenskim blokovima i toliko desavanja da covjek pocne da ukljucuje mozak i pita se jel bas ovo "vako" kako nam pricaju....

A "ovi sto pricaju" tj masmediji svjetske novine teve internetske kuce i socijalne mreze - vlasnici su 6krakni....

Rijetki su sebi zakucali nacionisticku metu na ledja kao "Hulk", Havijer Bardem, Sarandon, cak i Jesse Ventura (za kojeg sam tek kasnije skonto da je bio glumac) pa eto ovaj Tucker i tako neki ljudi pa smiju glasno pricat..... I Rufallo i Bardem su otvoreno rekli da im je vjerovatno karijera - off.... zbog sta? vlasnici svih tih producentskih kuca su 6kraki..... Ugl svuda su, eto kako vidis mogu ugasit neciju karijeru i slavu na puljku....A i ne libe se koristit taj uticaj da proguraju svoju Stvar i sjebu bilo koga na tom putu ko im smeta....
Last edited by skrbavi-admin on 10/04/2026 07:35, edited 1 time in total.
zigzag

#72654 Re: IRAN

Post by zigzag »

Bolje da se prepucavaju riječima nego raketama.
Sve je bolje od rata.

Ako će postepeno reterirati i vraćati se na "obične dosadašnje " tenzije to je veliki napredak.
Dozer

#72655 Re: IRAN

Post by Dozer »

Moenx wrote: 10/04/2026 01:10
Dozer wrote: 10/04/2026 00:01
Bernardinac wrote: 09/04/2026 23:28
Pa mislim da bi Irancima dobro došlo par USA leševa ili živih i da bi sigurno to objavili?
Ali izgleda da nema ništa ili su se možda nešto "dogovorili" sa amerima ako ima "živih ili mrtvih" a da to ne objavljuju? :roll:
Malo vjerovarno ali recimo da neki mali postotak za tako nešto postoji.
Ja bih, recimo, u datoj situaciji samo sutio ako sam ih pokupio. Isto i da sam pomeo gomilu ljudstva iz onih aviona i helikoptera.
Uradio bih tacno onako kako su i oni - pokazao unistene avione i helikoptere, ali sutio za ljude i ostavio drugoj strani da laprda.

To je vrlo mocan psiholoski alat za ostale - neznanje i nagadjanje.
Da evo kad sklapamo teorije o propagandnom efektivu iznosenja odredjenih informacija sta Vi mislite zasto je Donald Trump neposredno pred primirje objavio ultimatum
I sami ultimatum se poklapa sa uspostavljanjem primirja i pocetkom pregovora
Sta bi to znacilo
Zasto su Iranci prihvatili takav slucajan slijed dogadjaja
Da li je time napravljena dogovorno izlazna strategija za povlacenje Amerike
To jeste Amrikanci bi po tome prihvatili primirje citaj povlacenje ali da ne ispadnu luzeri
U tom svijetlu moze se gledati i prica ili orice o pilotu i nj spasavanju
S obzirom koliko je Zutalj lagao, petljao i izmisljao od samog starta, ovo je lako moguce, pogotovo jer je na kraju rekao sa je Iran dao 10 izvodljivih zahtjeva.
Sad, naravno, opet prica o svojim zahtjevima, a vidjecemo sta ce biti na kraju od pregovora.
Dozer

#72656 Re: IRAN

Post by Dozer »

Static-X wrote: 10/04/2026 01:45
Dozer wrote: 09/04/2026 23:04
Static-X wrote: 09/04/2026 22:55

Nisam siguran. Ljudi im pred nosom uspjese spasiti pilota.
Jesu li? Znamo li zaista to? Jel' igdje pokazan heroj? Zar to ne bi bilo wow za marketing i US vojnu premoc? Moral?
Istina je da se ne zna sta se zaista desilo s njim, kao ni s ona 2 C-130, 2 BH, i 4 zujalice, kao ni s ljudstvom iz svega toga.

Al' cak i da jesu spasili pilota, ovo bi bilo nesto potpuno drugacije.
Osnove pjesadijskih borbenih dejstava kazu: malo ljudi - manje zrtava, puno ljudi - vise zrtava.
Mogli su Ameri lako i jeftino prolaziti po Iraku, Somaliji i sl., ali Iran...
Ok nesto je sumnjivo jer nismo sigurni sta se desilo sto je zapravo negativno za iran. U njihovoj teritoriji ovi im se setaju i traze svog covjeka. Te letjelice su sve trebale biti poskidane, zasto nisu?
Ne znamo ni to. Malo je besmisleno da hekilopteri nisu mogli uzletiti, zar ne? Hajde, avioni i nekako, ali helikopteri nikako.
skrbavi-admin

#72657 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

ja mislim da je diverzija sa avionima direktno povezana sa zutaljovim prijetnjama..... odmah poslije toga se desila....

da vama babuka isprica jednu pricicu... :lol:

imo sam priliku da pricam sa anamo bradonjama iz Afg.... :lol: pravim sto su radili Sovjete :mrgreen:.....
nisu imali nikakvih rjesenja za njihove zracne napade dok se nisu pojavili Stingeri koje im je slao Charlie Wilson :mrgreen:
ali u medjucasu kad bi isao OM napad ukopali bi se u pustinjski pijesak na slamkicu da se ne vide sa RPGovima sa svih strana cekajuci da naidju i onda nastane tarapana..... problem bi bio samo kad bi bila blizu zracna podrska al ne mos letat po onolikoj drzavi mlaznim avionom satima da pratis konvoje..... Zato su Ameri presli na one male jurisne prdavce koji mogu ponijet bombi hejbet i letit dugo za blisku zracnu podrsku

Image.....

e sada.... kad sam vidio ovo dole - znao sam da je vijetnamsko-afganska doktrina u pitanju samo sto ova ima raketne motore :lol:

BarbaDue

#72658 Re: IRAN

Post by BarbaDue »

HD_2015 wrote: 10/04/2026 06:15 Mulanski režim, mulanski režim - sada bih mijenjao ovaj naš režim u BiH koji sve uništi i opljačka za jedan mulanski. Iran pod sankcijama naprednija zemlja od većine na bliskom istoku.

Ali ne, zapadnjacima odgovaraju korumpirani režimi kao u BiH, kao kod Arapa. Cionisti mogu dominirati svijetom samo kroz korumpirane režime. Najbolji primjer je Južna interkonekcija.

Iranska dijaspora - kao i svaka dijaspora, moraju biti submisivni, jer u suprotnom ide deportacija.

Isto kao što znam jednog iz naše dijaspore: "A, ne, ne, nije Evropa pustila da nas ubijaju jer smo muslimani. Nije Evropu briga za ovaj dio svijeta". Džaba mu pokazivati odlomak iz Clintonove knjige koji kaže da smo dobili embargo baš zato što jesmo muslimani.
:thumbup: I ja bi vjeruj mi. Sad.

Zato i žele da sruše takav stabilan sistem i razbiju naciju na paramparčad.

hint:SFRJ
Dozer

#72659 Re: IRAN

Post by Dozer »

Ako imaju ukopane lansere, Ameri mogu plakati jer te rupe u zemlji mogu biti svukuda, i nevidljuve su.
To bi objasnilo iransku sposobnoat da nakon 34 dana salje najmasovniji napad.
Ali, vec receno - nema niko pojma sta sve Iran ima, i koliko.

Za one C-130, na jednom snimku jedan ispaljuje baklje, a one se ne ispaljuju preventive radi, nego tek nakon detekcije dolazeceg projektila.
skrbavi-admin

#72660 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

BarbaDue wrote: 10/04/2026 07:51
HD_2015 wrote: 10/04/2026 06:15 Mulanski režim, mulanski režim - sada bih mijenjao ovaj naš režim u BiH koji sve uništi i opljačka za jedan mulanski. Iran pod sankcijama naprednija zemlja od većine na bliskom istoku.

Ali ne, zapadnjacima odgovaraju korumpirani režimi kao u BiH, kao kod Arapa. Cionisti mogu dominirati svijetom samo kroz korumpirane režime. Najbolji primjer je Južna interkonekcija.

Iranska dijaspora - kao i svaka dijaspora, moraju biti submisivni, jer u suprotnom ide deportacija.

Isto kao što znam jednog iz naše dijaspore: "A, ne, ne, nije Evropa pustila da nas ubijaju jer smo muslimani. Nije Evropu briga za ovaj dio svijeta". Džaba mu pokazivati odlomak iz Clintonove knjige koji kaže da smo dobili embargo baš zato što jesmo muslimani.

koliko sam vidio nijedan iz vrhuske ne uziva u nekom posebnom luksuzu, Homeini je umro u nekoj kacari, Hamneija uslikali sa poderanim kosuljama i papucama..... sije vake sije nake ako nista olosu nacioavlijanera iz Zaljeva su primjer uctivosti i nekog cojstva.... na kraju krajeva izginuli su svi redom ko zohari i nisu se sakrivali po nekim jazbinama nego - sta Alah da.... sto je jos jace svi su redom neki magistri nauka sa znanjem nekoliko jezika jbt..... i to je meni najveca steta u ratu kad pogine i bude ubijen neko sa enormnim znanjem.....

ja mislim da im nema nasilno postalvjenih sankcija, prosjecan iranac bi imo standard barem jednog Svabe..... jer bi vlast sve ulagala u oruzje i infrastrukturu ali mislim da bi vise para zaradili od turizma nego od nafte..... svijet tiho prica o bogatstvima istorije u iranu al ne smije niko imat stembilj iranske drzave u pasosu.....
Billy The Pljuc

#72661 Re: IRAN

Post by Billy The Pljuc »

Al' hajd' dokaži arapskim čobanima ili jednom Mustafi Ceriću (fakat ne znam kakav je Kavazović po tom pitanju) koji je išao u Milano da mu se uzima mjera i džubbe sašije, mora bezbeli tamo i da bude markirano.

Jedna od osnovnih značajki islama jeste skromnost koju nijedan sunit na bilo kakvoj funkciji ili sa titulom u ovo života što ja barem proživjeh ne pokaza. I naravno da takvim predstavnicima islama, pored svega ostalog, šije jesu problem i prijetnja. Davno sam naučio kroz svoja iskustva na BI da šijama mogu više vjerovati nego sunitima a kojima jelte kao pripadam.

Gledam arapske čobane kako se ponašaju i fakat se ne daju porediti sa šijama ni u kom pogledu jer ovi realno predstavljaju mnogo bolje pripadnike i predstavnike vjere koju praktikuju. Da ne bude zabune, loših ljudi ima svugdje ali u sunitskom svijetu je toga mnogo mnogo više nego u šiitskom.
vernes81

#72662 Re: IRAN

Post by vernes81 »

skrbavi-admin wrote: 10/04/2026 08:09
BarbaDue wrote: 10/04/2026 07:51

koliko sam vidio nijedan iz vrhuske ne uziva u nekom posebnom luksuzu, Homeini je umro u nekoj kacari, Hamneija uslikali sa poderanim kosuljama i papucama..... sije vake sije nake ako nista olosu nacioavlijanera iz Zaljeva su primjer uctivosti i nekog cojstva.... na kraju krajeva izginuli su svi redom ko zohari i nisu se sakrivali po nekim jazbinama nego - sta Alah da.... sto je jos jace svi su redom neki magistri nauka sa znanjem nekoliko jezika jbt..... i to je meni najveca steta u ratu kad pogine i bude ubijen neko sa enormnim znanjem.....

ja mislim da im nema nasilno postalvjenih sankcija, prosjecan iranac bi imo standard barem jednog Svabe..... jer bi vlast sve ulagala u oruzje i infrastrukturu ali mislim da bi vise para zaradili od turizma nego od nafte..... svijet tiho prica o bogatstvima istorije u iranu al ne smije niko imat stembilj iranske drzave u pasosu.....
Zato kod nas Nezir Pivić ima čovjeka koji mu drzi kišobran :D
skrbavi-admin

#72663 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

Billy The Pljuc wrote: 10/04/2026 08:48 Al' hajd' dokaži arapskim čobanima ili jednom Mustafi Ceriću (fakat ne znam kakav je Kavazović po tom pitanju) koji je išao u Milano da mu se uzima mjera i džubbe sašije, mora bezbeli tamo i da bude markirano.

Jedna od osnovnih značajki islama jeste skromnost koju nijedan sunit na bilo kakvoj funkciji ili sa titulom u ovo života što ja barem proživjeh ne pokaza. I naravno da takvim predstavnicima islama, pored svega ostalog, šije jesu problem i prijetnja. Davno sam naučio kroz svoja iskustva na BI da šijama mogu više vjerovati nego sunitima a kojima jelte kao pripadam.

Gledam arapske čobane kako se ponašaju i fakat se ne daju porediti sa šijama ni u kom pogledu jer ovi realno predstavljaju mnogo bolje pripadnike i predstavnike vjere koju praktikuju. Da ne bude zabune, loših ljudi ima svugdje ali u sunitskom svijetu je toga mnogo mnogo više nego u šiitskom.
nisi imo nazalost priliku da upoznas lik i djelo, hadzihafiza Halida ef. Hadzimulica.....
skrbavi-admin

#72664 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

vernes81 wrote: 10/04/2026 08:54 Zato kod nas Nezir Pivić ima čovjeka koji mu drzi kišobran :D
Nije problem Nezir - on je posljedica.....
breuer

#72665 Re: IRAN

Post by breuer »

hadžihafiza je malo, izrazito malo, što je kod šiija pravilo to je kod sunita iznimka...
Seawolf

#72666 Re: IRAN

Post by Seawolf »

Dozer wrote: 10/04/2026 07:35
Static-X wrote: 10/04/2026 01:45
Dozer wrote: 09/04/2026 23:04
Jesu li? Znamo li zaista to? Jel' igdje pokazan heroj? Zar to ne bi bilo wow za marketing i US vojnu premoc? Moral?
Istina je da se ne zna sta se zaista desilo s njim, kao ni s ona 2 C-130, 2 BH, i 4 zujalice, kao ni s ljudstvom iz svega toga.

Al' cak i da jesu spasili pilota, ovo bi bilo nesto potpuno drugacije.
Osnove pjesadijskih borbenih dejstava kazu: malo ljudi - manje zrtava, puno ljudi - vise zrtava.
Mogli su Ameri lako i jeftino prolaziti po Iraku, Somaliji i sl., ali Iran...
Ok nesto je sumnjivo jer nismo sigurni sta se desilo sto je zapravo negativno za iran. U njihovoj teritoriji ovi im se setaju i traze svog covjeka. Te letjelice su sve trebale biti poskidane, zasto nisu?
Ne znamo ni to. Malo je besmisleno da hekilopteri nisu mogli uzletiti, zar ne? Hajde, avioni i nekako, ali helikopteri nikako.
Dva MC-130J koji nisu mogli poletjeti su namjenjeni za transport tih malih helikoptera AH-6 do improvizovanog sletišta i od sletišta, nakon završene misije.

Ako avioni MC-130J nisu mogli poletjeti sa improvizovanog sletišta, onda se ni helikopteri AH-6 nisu imali čime izvuči, pa su morali biti uništeni.
skrbavi-admin

#72667 Re: IRAN

Post by skrbavi-admin »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/prit ... /260410017

to je to - vezi konja dje ti aga kaze................. :-)
apsidejzi

#72668 Re: IRAN

Post by apsidejzi »

kinvart wrote: 10/04/2026 07:22 Utihnu tema. Svi su zbunjeni. Niko ne zna na cemu su dogovor Iran i Amerika uspostavili.

Odgovor je veoma jasan ako nisi navijac. Iran nema nacin da zaustavi americke rakete i kontrolise svoje nebo, a ameri ne mogu silom natjerati Iran sa otvori prolaz za tankere. Mogu se rokati vjecno ovako ali to je gubitnicka pozicija za sve. I onda su obe drzave podvile rep jer znaju da ne mogu dobiti rat a ne mogu se odbraniti od posljedica.

Najveci gubitnik ovog rata je Izrael jer vise nemaju bezuslovnu podrsku amerikanaca.
armin071

#72669 Re: IRAN

Post by armin071 »

skrbavi-admin wrote: 10/04/2026 09:15 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/prit ... /260410017

to je to - vezi konja dje ti aga kaze................. :-)
Mene je i čudilo da je neko rekao istinu na internetu…
BAK-eV

#72670 Re: IRAN

Post by BAK-eV »

Billy The Pljuc wrote: 10/04/2026 08:48 Al' hajd' dokaži arapskim čobanima ili jednom Mustafi Ceriću (fakat ne znam kakav je Kavazović po tom pitanju) koji je išao u Milano da mu se uzima mjera i džubbe sašije, mora bezbeli tamo i da bude markirano.

Sve je to slicno osim tih par glavonja u Iranu.

Imas jako bogatih generala i funkcionera u Iranu, Libanu, Pakistanu....

Sve koruptno isto tako.
Toffee karamela

#72671 Re: IRAN

Post by Toffee karamela »

Billy The Pljuc wrote: 10/04/2026 08:48 Al' hajd' dokaži arapskim čobanima ili jednom Mustafi Ceriću (fakat ne znam kakav je Kavazović po tom pitanju)
ne znam kakav je Kavazović po pitanju šivanja odijela ali da je nula od reisa i muslimana pokazao je kada nije htio zakazati bar tevhid Hamneiju i ubijenoj djeci na početku agresije

nek on stiče poene kod zapadnjačkog, diplomatskog staffa u SA. lupit će mu plus u dosijeu i proslijediti ga u svoje centrale.

svaka čast! :thumbup:
Tananarive

#72672 Re: IRAN

Post by Tananarive »

Dozer wrote: 09/04/2026 19:58
Crvene_brigade wrote: 09/04/2026 19:22 Iranski narod se nakon američko-izraelske agresije mora okrenuti sebi i sebično početi gledati na svoju budućnost.

Riješiti se zločinačkog klana Hamnei koji su oteli i uništili državu i društvo. Aktuelni predsjednik Irana može predvoditi taj proces i pokušati donijeti bolji život narodu Irana.
Na nacin da se vrare pod US sapu?
ma de crvene brigade papagaj, režim bla bla truć smijeniti bla bla truć, mule bla bla truć truć, znači frajer je ograničen na tri izlizane parole kontra irana, ko balkon od pola kvadrata
zigzag

#72673 Re: IRAN

Post by zigzag »

Oživjela temu: Melania Trump pokušala odbaciti veze s Epsteinom pa stvorila problem za Donalda
E špela, da si šutila bolje bi bilo. Sad će neko preko vikenda bit bombardovan
Rejhana

#72674 Re: IRAN

Post by Rejhana »

Hej, fukara se svađa jučer oko Zvonka i Nebojše, ko je kome šuknuo, a prekjučer im država kapitulirala. Izgubila enegergetski suverenitet i nezavisnost...
Haris.ba

#72675 Re: IRAN

Post by Haris.ba »

BAK-eV wrote: 10/04/2026 09:38
Sve je to slicno osim tih par glavonja u Iranu.

Imas jako bogatih generala i funkcionera u Iranu, Libanu, Pakistanu....

Sve koruptno isto tako.
Samo pratiti kako im djeca zive. Ti u vrhu furaju tu neku isposnicku pricu. Ako neko od njihove djece zeli do funkcije, isto se pocne oblaciti. Vamo za javnost daj puknute papuce, a u sustini djeca u svili i kadifi.

Ali, oni sto zive izvan politickih funkcija....

Oko 4000 djece drzavnih funkcionera zivi izvan Irana. Zla Cemerika, Kanada i Zapadna Evropa.
Izvor - onaj njihov odbor za krepost (ja ga tako zovem), koji je u sklopu Revolucionarne garde.
Iranci cak imaju i "afazedah" naziv za tu pojavu.
Pa afera bila oko kcerke Laridzanija koja je profa negdje u Engleskoj.
Post Reply