Plinovod Južna interkonekcija
Moderator: anex
-
neki
#651 Re: Plinovod Južna interkonekcija
potejto potato..
-
_deCKarD
#652 Re: Plinovod Južna interkonekcija
To je već davno odlučeno, nema ni tranzita ni kupovine, sa 2028 završava sve.dječak sa šibicama wrote: ↑08/04/2026 12:40 Inace ruski plin dolazi kroz Crno More i preko Bugarske Srbije.
Takozvani turski tok.
Bugarska jeste u EU ali nisam siguran da oni mogu i smiju zaustaviti transfer plina ka Srbiji i posljedicno BiH, ako ga vec ne smiju kupovati zbog EU odluka.
![]()
https://www.reuters.com/business/energy ... 025-09-25/
As a member of the EU, we will join the decision to suspend, in the short term, in 2026, contracts for the use or transit of Russian natural gas, and in the long term, by 2028," BTA quoted Zhelyazkov as saying on Wednesday.
Možeš samo dobiti američki i od njihBulgaria's energy minister Zhecho Stankov said that cutting off Russian gas imports "gives Bulgaria tremendous potential to become a major transit country for natural gas from LNG terminals in the U.S."
- dječak sa šibicama
#653 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Znaci nema ni tranzita.
Samo americki plin.
Ju Es Ej

Samo americki plin.
Ju Es Ej
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#654 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Ovo je jedno milijardu puta vaznije od jucerasnjeg dolaska babinog sina u BL.
-
sumirprimus
#655 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Plin tek treba da udje u bih i da se građani upoznaju sa korištenjem benefitom istoga.
Izuzimajući Sarajevo narsvno.
Izuzimajući Sarajevo narsvno.
- zubi
#656 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Ako moze samo da mi u ovom clanku istaknes gdje pise da cinjenica da Bugarska 2028.g. zavrsava sa tranzitom gasa za EU zemlje Turskim tokom, se takodje odnosi i na Srbiju i BiH, ne-EU zemlje?_deCKarD wrote: ↑08/04/2026 13:13 To je već davno odlučeno, nema ni tranzita ni kupovine, sa 2028 završava sve.
https://www.reuters.com/business/energy ... 025-09-25/
As a member of the EU, we will join the decision to suspend, in the short term, in 2026, contracts for the use or transit of Russian natural gas, and in the long term, by 2028," BTA quoted Zhelyazkov as saying on Wednesday.Možeš samo dobiti američki i od njihBulgaria's energy minister Zhecho Stankov said that cutting off Russian gas imports "gives Bulgaria tremendous potential to become a major transit country for natural gas from LNG terminals in the U.S."
Hvala.
- zubi
#657 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Aha, cinjenica da PRIVATNOJ americkoj firmi dajemo mogucnost da bez ikakve naknade, zgrce profit u nasoj zemlji... i sutra u slucaju bilo kakvih problema sa istom firmom, americka vlada nema nista s tim, posto je privatna firma u pitanju_BataZiv_0809 wrote: ↑08/04/2026 13:24 Ovo je jedno milijardu puta vaznije od jucerasnjeg dolaska babinog sina u BL.
- dječak sa šibicama
#658 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Da, tu ne pise nista za transport plina za ne-EU zemlje sto Srbija i BiH jesu za sada.
Njima se kao i Srbiji, namece da ne "tranzituju" plin do Madjarske. Usloljava ih se na vise nacina.
Inace, nije Amerikancima bitan mali gradjanin i njegovo grijanje, ovo se gura zbog plinskih elektrana. O kojima se vec i pise naveliko, navodno ce Kabiri graditi jednu u dole kod Aluminija.
Njima se kao i Srbiji, namece da ne "tranzituju" plin do Madjarske. Usloljava ih se na vise nacina.
Inace, nije Amerikancima bitan mali gradjanin i njegovo grijanje, ovo se gura zbog plinskih elektrana. O kojima se vec i pise naveliko, navodno ce Kabiri graditi jednu u dole kod Aluminija.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#659 Re: Plinovod Južna interkonekcija
SBiH haman protiv. Doduse ne znam koliko je njima ruku ostalo u PDP FBIH.Haris.ba wrote: ↑08/04/2026 11:57Ide uskoro glasanje o zakonu u parlamentu. Vidjecemo ko ce stisnuti pa glasati protiv. Tu suplja sva prestaje. Valja se upisati imenom i prezimenom protiv Amera. Izvjestaj o glasanju odmah ide u Cemeriku i obradjuje se kroz njihov sistem vanjske politike. Odmah te upisu da si kontra njihovog zakona (postavljao sam zakon koji su donijeli u Kongresu i gdje je gasovod u Bosni njihov nacionalni interes).dječak sa šibicama wrote: ↑08/04/2026 11:49 Nerazumljiv post, sta zelis reci, kad SDA dodje na vlast, ona ce sta? otjerati Amerikance? zabraniti im gradnju plinovoda? postaviti uvjete? jel to Bakir obecao da ce uhvatiti amerikance za muda.
Jer je on toliko jak
U zavisnosti od procjene ide uvodjenje finansijskih sankcija, politicka i finansijska potpora onima koji su za zakon protiv onih koji nisu....
Znaci Rumenko ode pod mač bato.
P.S. Uh jest mi neobicno da se ne slazem sa @zubi
- zubi
#660 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Zato sto je Becarevic pametan i razumije kakva je ovo idiotarija, kako se odricemo profita i prepustamo ga drugima, bas glupi Bosanci._BataZiv_0809 wrote: ↑08/04/2026 15:34
SBiH haman protiv. Doduse ne znam koliko je njima ruku ostalo u PDP FBIH.
- zubi
#661 Re: Plinovod Južna interkonekcija
https://www.klix.ba/biznis/privreda/rag ... /260408124
"Ja ne bih imao slova kritike da je rečeno 'Morate ovo podržati, ući ćete pod sigurnosni kišobran Sjedinjenih Američkih Država'. Nemojte mi onda koristiti ekonomsku terminologiju. Nemojte mi govoriti o finansijskim interesima. Nemojte mi govoriti o prihodima. Dakle, prihodi su smiješni. U cijelom periodu koncesije oko 380 miliona maraka je prihod. Nemojte mi spominjati ekonomski interes, spomenite, budite iskreni, taj geopolitički interes, imat ćete obje ruke podignute za to", zaključio je.
"Ja ne bih imao slova kritike da je rečeno 'Morate ovo podržati, ući ćete pod sigurnosni kišobran Sjedinjenih Američkih Država'. Nemojte mi onda koristiti ekonomsku terminologiju. Nemojte mi govoriti o finansijskim interesima. Nemojte mi govoriti o prihodima. Dakle, prihodi su smiješni. U cijelom periodu koncesije oko 380 miliona maraka je prihod. Nemojte mi spominjati ekonomski interes, spomenite, budite iskreni, taj geopolitički interes, imat ćete obje ruke podignute za to", zaključio je.
- dječak sa šibicama
#662 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Raguz na rende kora.
Od cega smo mi imali koristi, i famozni rudnik u Varesu, niko hajrovao nije. Samo Englezi uzeli par milijardi, i potrovali narod.
Opcina i kanton dobiju sicu, nesto malo. E sad, koliko dobiju u koverti nacelnici i ministri, to ne znam.
Od cega smo mi imali koristi, i famozni rudnik u Varesu, niko hajrovao nije. Samo Englezi uzeli par milijardi, i potrovali narod.
Opcina i kanton dobiju sicu, nesto malo. E sad, koliko dobiju u koverti nacelnici i ministri, to ne znam.
- zubi
#663 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Ja, i?dječak sa šibicama wrote: ↑08/04/2026 15:55 Raguz na rende kora.
Kako se to zove??
IDIOTIZAM.
- Haris.ba
#664 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Trojka, sda i hdz glasaju za istu stvar. Hahahahaha.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#665 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Mojne tog ublehasa ljubim tezubi wrote: ↑08/04/2026 15:36Zato sto je Becarevic pametan i razumije kakva je ovo idiotarija, kako se odricemo profita i prepustamo ga drugima, bas glupi Bosanci._BataZiv_0809 wrote: ↑08/04/2026 15:34
- zubi
#666 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Ne mogu ga ocima smisliti, ali da se razumije u gasni biznis, razumije se..._BataZiv_0809 wrote: ↑08/04/2026 16:24Mojne tog ublehasa ljubim tezubi wrote: ↑08/04/2026 15:36Zato sto je Becarevic pametan i razumije kakva je ovo idiotarija, kako se odricemo profita i prepustamo ga drugima, bas glupi Bosanci._BataZiv_0809 wrote: ↑08/04/2026 15:34
-
talijan97
#667 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Čuj plinska elektrana,
-
tuitamo
-
sumirprimus
#669 Re: Plinovod Južna interkonekcija
To su ovi sto misle da struja raste na drvetu i da u bosni treba forsirati EV politiku, a sistem nam padne sa temperaturom 
- zubi
#670 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Kako cete samo zaplakati kad bude trebalo placati tu "plinsku" struju 
-
sumirprimus
- Peacean
#672 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gasovodu Južna plinska interkonekcija BiH i RH.
Ovaj zakon je bio jedina tačka dnevnog reda današnje sjednice, a Dom naroda Parlamenta FBiH je već ranije zakazan na istu temu te će za sedam dana i oni raspravljati o Prijedlogu.
Zakon je u formi izmjena i dopuna sadašnje legislative iz navedene oblasti predložila Vlada FBiH, inicirajući da ga Parlament FBiH razmatra po hitnom postupku. Prethodno su ministri dugo raspravljali o njemu, a radna grupa je sastavljala tekst izmjena.
Izmjenama zakona u tekst se uvodi američki investitor, kompanija AAFS Infrastructure and Energy d.o.o., registrovana u Sarajevu u potpunom vlasništvu američkog društva AAFS Infrastructure and Energy LLC. Istovremeno se isključuje mogućnost da BH Gas ima nadležnost na ovom gasovodu.
Resorni ministar Vedran Lakić naveo je da su osim osnovne trase gasovoda, novopredloženim izmjenama predviđeni i odvojci prema gradovima Grude, Gornji Vakuf-Uskoplje, Donji Vakuf i Čapljina, kao i novi pravac od Kladnja prema Tuzli.
Iz organizacije Aarhus centar u BiH i CEE Bankwatch Network su pak upozorili da zakon treba povući iz hitne procedure jer je na štetu Federacije BiH i njenih građana te "otvara prostor za pogodovanje nepoznatom investitoru bez iskustva". Istaknuli su i da je jedina referenca investitora koji je naveden u zakonu to što je politički povezan s Donaldom Trumpom.
"Radi se o prijedlogu Zakona koji nije u skladu sa Ustavom BiH, Ustavom FBiH, pravnom stečevinom EU, kao ni zakonima BiH i FBiH, te ga je Vlada FBiH dužna povući radi zaštite javnog interesa. U ovom Zakonu ključna prava i obaveze investitora ostaju nedefinisane i prepuštene naknadnim dogovorima između Vlade FBiH i privatne kompanije, što predstavlja ozbiljan pravni i finansijski rizik za FBiH", izjavila je Nina Kreševljaković iz Aarhus Centra.
Pippa Gallop iz CEE Bankwatch Network istaknula je da i dalje nema informacija koliko će ovaj projekat koštati građane u FBiH jer Vlada FBiH nikada nije napravila izračun
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- tramvajtrojka
#674 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Ovima iz aarhus centra samo da je u kontruPeacean wrote: ↑08/04/2026 17:53Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gasovodu Južna plinska interkonekcija BiH i RH.
Ovaj zakon je bio jedina tačka dnevnog reda današnje sjednice, a Dom naroda Parlamenta FBiH je već ranije zakazan na istu temu te će za sedam dana i oni raspravljati o Prijedlogu.
Zakon je u formi izmjena i dopuna sadašnje legislative iz navedene oblasti predložila Vlada FBiH, inicirajući da ga Parlament FBiH razmatra po hitnom postupku. Prethodno su ministri dugo raspravljali o njemu, a radna grupa je sastavljala tekst izmjena.
Izmjenama zakona u tekst se uvodi američki investitor, kompanija AAFS Infrastructure and Energy d.o.o., registrovana u Sarajevu u potpunom vlasništvu američkog društva AAFS Infrastructure and Energy LLC. Istovremeno se isključuje mogućnost da BH Gas ima nadležnost na ovom gasovodu.
Resorni ministar Vedran Lakić naveo je da su osim osnovne trase gasovoda, novopredloženim izmjenama predviđeni i odvojci prema gradovima Grude, Gornji Vakuf-Uskoplje, Donji Vakuf i Čapljina, kao i novi pravac od Kladnja prema Tuzli.
Iz organizacije Aarhus centar u BiH i CEE Bankwatch Network su pak upozorili da zakon treba povući iz hitne procedure jer je na štetu Federacije BiH i njenih građana te "otvara prostor za pogodovanje nepoznatom investitoru bez iskustva". Istaknuli su i da je jedina referenca investitora koji je naveden u zakonu to što je politički povezan s Donaldom Trumpom.
"Radi se o prijedlogu Zakona koji nije u skladu sa Ustavom BiH, Ustavom FBiH, pravnom stečevinom EU, kao ni zakonima BiH i FBiH, te ga je Vlada FBiH dužna povući radi zaštite javnog interesa. U ovom Zakonu ključna prava i obaveze investitora ostaju nedefinisane i prepuštene naknadnim dogovorima između Vlade FBiH i privatne kompanije, što predstavlja ozbiljan pravni i finansijski rizik za FBiH", izjavila je Nina Kreševljaković iz Aarhus Centra.
Pippa Gallop iz CEE Bankwatch Network istaknula je da i dalje nema informacija koliko će ovaj projekat koštati građane u FBiH jer Vlada FBiH nikada nije napravila izračun
-
neki
#675 Re: Plinovod Južna interkonekcija
Nikad se u BiH neće izgraditi plinska elektrana koja će proizvoditi struju za bh tržište