Dje ba ljetno? Nazderes se kuhanog tijesta, mesine, bijelog luka sa jogurtom.. ne mozes se maknuti 24h
Ljeti se jede lagana hrana.. salate, riba, zelje vako i nako
Moderator: anex
Dje ba ljetno? Nazderes se kuhanog tijesta, mesine, bijelog luka sa jogurtom.. ne mozes se maknuti 24h
Ljeti se jede najvise sataras, pa buranija(to je u hercegovini rendana tikva sta se polije jogurtom nakon pecenja), pecene paprike, a mozes i przeni paradajz. A salata se podrazumijeva, dorucak, rucak, vecera. Riba sa rostilja, to je navecer, ali samo za izabranu raju sta se ne lozi na sto bi ti rekla piletinu u vrhnjumoimoi wrote: ↑12/01/2026 09:05Dje ba ljetno? Nazderes se kuhanog tijesta, mesine, bijelog luka sa jogurtom.. ne mozes se maknuti 24h
Ljeti se jede lagana hrana.. salate, riba, zelje vako i nako
ljubijankic wrote: ↑17/02/2026 15:33 Jedno pitanje, da li neko od vas koji objavljujete slike hrane koristite mašinu za tjesteninu? Imate li neke preporuke?

Probao, ispadne debelo ko njokeepik wrote: ↑18/02/2026 12:54ljubijankic wrote: ↑17/02/2026 15:33 Jedno pitanje, da li neko od vas koji objavljujete slike hrane koristite mašinu za tjesteninu? Imate li neke preporuke?
Fackelmann.... Ne koristim cesto, nemam bas dovoljno zivaca... moze se to i nozem, razvaljaj, urolaj, reži...
Kako vraga mu, kod mene ko papir tanko izvuce... jesi li podesavao debljinuljubijankic wrote: ↑18/02/2026 13:23 Probao, ispadne debelo ko njokeRado bih da probam neku masinu, a svakako ne pravimo često domaću tjesteninu.
To je kada ja razvaljam i nožem režem. Zato i hocu da kupim ovu mašinu.epik wrote: ↑18/02/2026 13:25Kako vraga mu, kod mene ko papir tanko izvuce... jesi li podesavao debljinuljubijankic wrote: ↑18/02/2026 13:23 Probao, ispadne debelo ko njokeRado bih da probam neku masinu, a svakako ne pravimo često domaću tjesteninu.
A to da... tijesto mora biti tvrdo, tj. bez tecnosti, samo jaja. Onda ih mozes prilicno tanko razvaljati.ljubijankic wrote: ↑18/02/2026 13:27 To je kada ja razvaljam i nožem režem. Zato i hocu da kupim ovu mašinu.

Razevo brasno sadrzi manje glutena, pa samim tim nemoj ocekivati da naraste... uglavnom se radi kombinacija psenicno bijelo i razeno... 300gr psenicnog, 200 gr razenog. Pomjesaj na suho zajedno sa germom, kasikica, posoli... sve zajedno izmjesaj na suho. Mozes i razmutiti germu sa malo secera i mlake vode ostaviti par minuta da krene pjemica... u smjesu brasna dodaj mlaku vodu, 370 gr, to je oko 74% hidratacija. Dobro umjesi, par minuta... pokrij krpom ostavi sat do sat i po na toplom. Pobrasni povrsinu i oblikuj veknu, nemoj gnjeciti previse... ostavi jos pola sata na toplom. Ugrij rernu na 220 i peci 10tak minuta, zatim smanji na 190 i peci jos 30tak minuta. Vruc hljeb umotaj u krpu, moze prethodno poprskati vodom ili premazati sa malo putera. Pazi da krpa bude neutralnog mirisa.
zar moze meso sa kostima biti da ne valja, onako realno... ribnica je to