INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

dječak sa šibicama

#28001 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Vjerovatno odgovor isti kao i "ako imas jednog internet provajdera u drzavi, bez konkurencije, kakve ce cijene biti".

Niko sa monopolom nije sadake dijelio.
tokio25

#28002 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by tokio25 »

ma nije monopol
nego otvoreno trziste samo nema ratova i tako tih problema
nego ajmo reci mir u svijetu sve drzave prijateljske i sl
dječak sa šibicama

#28003 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

I prozori su od marmelade a kuce od cokolade :D

Nemoguce, u utopiji svi bi imali jednako niko ne bi bio milijarder a neko gladan.

Ideja jedne drzave jedne monete jedne vlade, navodno postoji. Ja ne znam jel teorija zavjere ili sta je.

Trenutno imamo jednu ekipu "nevidljivih mocnika" koja radi sta hoce, mi smo skuhane zabe, kazu nam stavite maske mi stavimo maske jer "umrijecemo". Kazu bice nafta milion dolara, ljudi slegnu ramenima jer jbg sta se moze.
Rastu li cijene objektivno ili umjetno, kako mi to mozemo znati. Mi samo mozemo znati da nas dere ko stigne, i da mi prednjacimo jer smo neuredjena drzava koju vode mafijasi. I ne moze ovo dovijeka, nece Neka i onaj iz VM moci dizati plate budzetlijama unedogled, niti ce se najniza plata moci dizati onako, kako se kome svidi. Postoji ekonomska racunica i odrziva ekonomija a mi smo daleko od toga. Niti proizvodimo dovoljno, niti prodajemo dovoljno, a krediti MMF ce se jednom morati i vratiti.

Ili ce ici onaj sistem "otpis kredita" ali ne za lijepe oci. Sta mi imamo dati, Afrika ima dijamante kobalt pi materine, a Bosna?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28004 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 06/04/2026 14:51 Lagano idemo ka tome, da budemo sretni imati hljeba i krompira.
Reklo bi se da je tako, ali ne idemo.
Ne mozes narodu nanijeti "neesencijalnih" proizvoda, sve se prodaje kao ludo.

Neki dan mi zena govori hoce nekakav fen da vidi od Dysona, 1000 KM to cudo kosta, a njoj bi ga prodala neka iz Austrije u pola cijene......znaci ne mozes ga naci, sve rasprodato. Dakle ne da nije doslo jer ga nema ko kupiti, nego rasprodato. I ne samo u Sarajevu nego u svim poslovnicama sirom BiH. Cuj fen milja maraka, sta radi, presadjuje kosu?

Mene po TV iz Domoda slali u Jablanicu jer je tamo ostao jedini primjerak tog kojeg ja zelim.
dječak sa šibicama

#28005 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Mozda je rasprodato jer nisu nabavili 1000 aparata od 1000km vec 10.

Misli malo o tome. Znaju koliko mogu prodati.

Nikad u granapu nema velikih nabavki skupih proizvoda, vec krompira i brasna ono sto ide i sto se najvise prodaje.
Haris.ba

#28006 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 06/04/2026 15:03 Cuj fen milja maraka, sta radi, presadjuje kosu?
Suti i kupi. I ja sam morao. :skoljka:
Uvija kosu.

Koliko kosta feniranje, sa vremenom ce se i isplatiti.
nepass1

#28007 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

dječak sa šibicama wrote: 06/04/2026 14:51 NEki ne mogu platiti, da, neki mogu.

Ja mogu iskreno, platiti i cevape 14 km i ne znam, patlidjan 10. Ali ne vidim poentu, prvo zao mi ljudi koji ne mogu a takvih je ogromno puno. Drugo, meni ostaje manje, koliko god imam sa svakim novim poskupljenjem, imam manje. Doci ce dan da ni ja necu moci, ni ti ni onaj ni ovaj. Ovo ide nezaustavljivo, kvalitet zivota nam opada. Umjesto da mozes ustediti neki dinar, kupiti nesto da se ne zaduzujes ko konj u banci na kredit, ne nego trosi sve na patlidjane i cevape i gledaj kud sunce hoda.

Hoce covjek da kupi novi tv, novi racunar, klima uredjaj, pantole, majicu, a ne da istresam bogatstvo na jebenu naftu i paprike.
Kupovace ljudi jer moraju, i naftu od tri ipo marke, moras. Ali ces negdje drugo iskihati te pare, jebo takav zivot ako je sve prezivljavanje. Lagano idemo ka tome, da budemo sretni imati hljeba i krompira.
I sta predlazes?

Da se kolektivno samoubijemo, moras nasuti, manje ali moras, moras jesti losiji kvalitet ali ces jesti.
Neces se zapiti sedmicno, vec mjesecno, neces na more sedam vec cetiri dana. Ali jbg zivjeti moras

5g ista prica po forumu niko kurcem nije mrdnuo
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#28008 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 06/04/2026 15:07
_BataZiv_0809 wrote: 06/04/2026 15:03 Cuj fen milja maraka, sta radi, presadjuje kosu?
Suti i kupi. I ja sam morao. :skoljka:
Uvija kosu.

Koliko kosta feniranje, sa vremenom ce se i isplatiti.
Vise njena frizerka naplati sisanje+farbanje+feniranje nego ja izradu ugovora :-)

@Djecak, logicno je da nisu nabavili isti broj Dysona kao Firstova od 30 maraka, ali ako se rasprodao u 10 prodavnica sirom BiH i to nesto govori.
Ci-Nick

#28009 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ci-Nick »

neki wrote: 06/04/2026 14:42
dječak sa šibicama wrote: 06/04/2026 14:38 Dakle, ugovori nistavni jer "visa sila" se javlja sad vec svake godine.

A kako su cijene nafte pale nakon prosle krize, kad su skakale u nebesa, nije se cekalo godinu dvije zbog ugovora.
Tad nije bilo nestašice, nego samo besmisleni strah od moguće nestašice..
Sad se bukvalno svakodnevno kupcima isporučuje 20% nafte manje nego inače
Kako 20% ako prolaze tankeri za Kinu, Indiju, Pakistan, Japan. I 10% je nategnuto jer su na ovakvim cijenama ostali proizvođači sigurno podigli proizvodnju. Naravno i 5% kad fali puno je ali ne može se pričati o tome da će sve stati, kao da bukvalno nigdje ni kap neće više poteći.
Nafta koju mi trošimo je iz Azerbejdžana, Kazahstana i nešto iz Libije ili Alžira.
daario naharis

#28010 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by daario naharis »

Problem je sto je cevap 14KM u srcu grada kod Sebilja i 14KM u Hrasnom, 14KM na Ilidzi. Znaci ne postoje razlike.
Javier Pena

#28011 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Javier Pena »

nepass1 wrote: 06/04/2026 15:12 I sta predlazes?

Da se kolektivno samoubijemo, moras nasuti, manje ali moras, moras jesti losiji kvalitet ali ces jesti.
Neces se zapiti sedmicno, vec mjesecno, neces na more sedam vec cetiri dana. Ali jbg zivjeti moras

:thumbup:

Živjeti u skladu s mogućnostima i to je to, ne vrijedi razbijati glavu kad ništa ne možeš promijeniti. Osim probati više para zarađivati.
nepass1

#28012 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nepass1 »

Javier Pena wrote: 06/04/2026 15:47
nepass1 wrote: 06/04/2026 15:12 I sta predlazes?

:thumbup:

Živjeti u skladu s mogućnostima i to je to, ne vrijedi razbijati glavu kad ništa ne možeš promijeniti. Osim probati više para zarađivati.
Ja godinu dana filet nisam pojeo da bi cijena skocila sa 11 na 15KM. Banane ni djetetu nisam htio kupovati, sve bojkot, lihvari, nedam pare bla bla
Sad sam se predao, koliko mogu kupim, gledam da ustedim, ali kad dijete mjesecno hoce cevape odvedem i jos i ja pojedem desetku.
A nije mi dijete ni znalo sta je cevap :D
dječak sa šibicama

#28013 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Na forumu raspravljamo razmjenjujemo misljenje, ne donosimo rjesenja :D

Mozemo primjetiti valjda, i pisati o tome.
dječak sa šibicama

#28014 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Da ne zaboravim, za taxi, preporucujem Vozzy svima koji zele ostaviti automobil na parkingu ili nemaju automobil.

Danas mi je za relaciju na kojoj bi mi mafijasi taxe uzeli 10-11 km, ova aplikacija uzela 7. Dosao lijep uredan automobil, cijena fiksna odmah dobijes cifru kad narucujes, vozac odmah zove i kaze kad ce doci. Posteno, uredno, transparentno.

Malo sam vrtio po aplikaciji, duze relacije su jos i jeftinije hocu reci sto kraca relacija to je kilometar skuplji ali recimo gledam relaciju koju danas taxo po novim cijenama naplacuje sigurno 17-18 (jer je prije poskupljenja bila oko 12-13) kod Vozzy je ravno 11 maraka i nesto pfeninga iznad.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#28015 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Koliko ga brzo mozes dobit?
tokio25

#28016 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by tokio25 »

dodje pbicno auto ne taxi?
jel ima nekih obiljezja vozzy ili sl?
dječak sa šibicama

#28017 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Samo sam jednom koristio, danas, cim sam izabrao rutu i dobio informacije o cijeni, kliknuo na naruci voznju, za par sekundi zove lik da potvrdi. Dosao vrlo brzo.
Mozda je slucajno, pise tamo da se ceka malo vise.

Civilni automobil, lik ima aplikaciju na mobitelu kod volana, fiksna cijena dobijes odmah cijenu voznje. Moras dobro paziti lokaciju odredista, ako pogresno uneses on ce te ostaviti tamo gdje aplikacija nalaze. Mozes kasnije ispraviti ali u automobilu moras unijeti novu rutu i placas dodatno. Strogo postuju pravila.

Ruta se lako izabere, piknes prstom gdje zelis i odmah izadje adresa. Ali ipak treba paziti, znate kakve su kod nas ulice.

Odmah dobijes u app tip vozila, registraciju, ime vozaca, boju vozila.
Rothmans

#28018 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Rothmans »

Kako izgleda lik taj ? Jel se moze danas sutra branit kad mu taxe naruce voznju ??
suspect_zero

#28019 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by suspect_zero »

_BataZiv_0809 wrote: 06/04/2026 15:03
dječak sa šibicama wrote: 06/04/2026 14:51 Lagano idemo ka tome, da budemo sretni imati hljeba i krompira.
Reklo bi se da je tako, ali ne idemo.
Ne mozes narodu nanijeti "neesencijalnih" proizvoda, sve se prodaje kao ludo.

Neki dan mi zena govori hoce nekakav fen da vidi od Dysona, 1000 KM to cudo kosta, a njoj bi ga prodala neka iz Austrije u pola cijene......znaci ne mozes ga naci, sve rasprodato. Dakle ne da nije doslo jer ga nema ko kupiti, nego rasprodato. I ne samo u Sarajevu nego u svim poslovnicama sirom BiH. Cuj fen milja maraka, sta radi, presadjuje kosu?

Mene po TV iz Domoda slali u Jablanicu jer je tamo ostao jedini primjerak tog kojeg ja zelim.

Taj je bio dvica tek kad se pojavio kod nas, jedna razmazena starog ogulila....I ja tako :shock: reko dvije milje za fen (dobro nije obicni, ima nekih kamaru nastavaka I funkcija).
dječak sa šibicama

#28020 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Pa ne znam zasto bi mu taxe sacekusu pravili, posla imaju preko glave navodno a ovi ljude rade sa licencama.

Osim ako su kod nas taxe cosa nostra, mada je i Kozi neko stao u kraj jer zakon.
suspect_zero

#28021 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by suspect_zero »

Dječak, samo skines aplikaciju I tjt?
dječak sa šibicama

#28022 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

suspect_zero wrote: 06/04/2026 17:21 Dječak, samo skines aplikaciju I tjt?
Samo to, uneses podatke ime prezime ja mislim ne sjecam se neki dan sam instalirao ali mislim da ide ime prezime adresa. I onda biras voznju, pocetna adresa i odrediste.
Digla_da_kreci

#28023 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Digla_da_kreci »

To zvuci isto kao uber i lyft. :thumbup:
Rothmans

#28024 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Rothmans »

dječak sa šibicama wrote: 06/04/2026 14:51 NEki ne mogu platiti, da, neki mogu.

Ja mogu iskreno, platiti i cevape 14 km i ne znam, patlidjan 10. Ali ne vidim poentu, prvo zao mi ljudi koji ne mogu a takvih je ogromno puno.
Qrac ti mozes pajdo, svaki drugi komentar na temi - tvoj. :lol:
nivla

#28025 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nivla »

neka hvala ,ilegalac iz radomira putnika,
Post Reply