Koliko sam vidio JK Rowling nema problem sa crncem u ulozi Snapea.
Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- dale cooper
- JohnnyS
#38152 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ona je bolji čovjek od mene
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#38153 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Samo sto se sve te stvari preplicu. Jez kaze da je problem sto se prepalo da se gubi judeokrscanska kultura, a jedan od segmenata toga jeste i slika hetero miskarca koji nece biti ponizavan od svega i svakoga. Ukljucujuci vlastitu suprugu. Zato je poplava jordana petersona i slicnih.dale cooper wrote: ↑05/04/2026 20:28
Pa govorim o ovima koji na manjinske grupacije gledaju nedvojbeno iz vlastitog, balkanskog, gledišta, a koje je vjerovatno slično kao i kod američkih desničara. Ali i sam jež je rekao da te grupacije nisu glavni motiv glasanja za Trumpa što je ovdje vama bio cijeli argument.
Ne gledam na njih isto, odvojio sam ih čak i u postu, ali u trenutnoj situaciji mislim da su ti ljudi za demokrate izgubljeni jednako kao i MAGA.
Ono sto ja vidim, da je npr holivud stavio kvacicu na feminizam, osim sto se ponekad spomene razlika u placama (u sta nisam ulazio ali bojim se da i tu ima nebuloza sa svih strana) a da se bavi normalizacijom LGBTQ populacije, ali tako trapavo i pitanjima rasizma.
Pogledaj frku sa filmom ljepotica i zvijer. Licno, po meni je bila smijesna ta frka, nisam vidio problem sa crnom glumicom, ali to jeste segment gdje se u ocima konzervi udara na ono sto je dio kulture bijelog covjeka. "krade" se ljepotica.
Ono sto jeste problem kada se to radi nasilu. Pa jel mora biti james bond crnac samo da bi se stavila kvacica kako smo "rijesili" rasizam?
Sve to izgleda fejk, lazno i nasilu, i stvara kontraefekt. Cesto i dodatn itert glumcu koji ima veci izazov iznijeti takav film ili seriju. Mislim ok, nek bude idris elba james bond, covjek je odlican glumac. ali nesto sumnjam da ce to dovesti do smanjenja omjera crnacke populacije u zatvorima.
Ja kad protiv tih stvari dignem glas, dizem zato sto je to meni cisto preseravanje i licemjerje.
- CiCiban
#38154 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Kao Alan Ford na srpskom.
- drug_profi
#38155 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ne zivim u USA. Uvijek sam bio liberalan.
Jesam u poznim godinama postao rasista jer migrante i cigane ne zelim blizu sebe.
Ali to je iz zivotnog iskustva, ne radi vaspitanja.
I onda ljudima koji su inace umjereni niko ne rjesava ono sto ih zulja, cak i propagira to....
Pa normalno da na kraju podjes za budalom koja je skontala da navtoj prici ima mesa.
I imas Ficu, Orbana, AfD, LePenovu, Farageta...Trumpa kao pretjerivanje u ogorcenosti.
Vjerujem da je dosta glasova dobio samo iz inata i protesta od ljudi koji se ni po cemu ne slažu s njim.
Jesam u poznim godinama postao rasista jer migrante i cigane ne zelim blizu sebe.
I onda ljudima koji su inace umjereni niko ne rjesava ono sto ih zulja, cak i propagira to....
Pa normalno da na kraju podjes za budalom koja je skontala da navtoj prici ima mesa.
I imas Ficu, Orbana, AfD, LePenovu, Farageta...Trumpa kao pretjerivanje u ogorcenosti.
Vjerujem da je dosta glasova dobio samo iz inata i protesta od ljudi koji se ni po cemu ne slažu s njim.
-
Labirint
#38156 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- dale cooper
#38157 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa gubi se, toga se oni najviše i boje, jer ih je trenutno oko 60% dok su latinosi i crnci/afroamerikanci na drugom i trećem mjestu sa otprilikeChmoljo wrote: ↑05/04/2026 21:09Samo sto se sve te stvari preplicu. Jez kaze da je problem sto se prepalo da se gubi judeokrscanska kultura, a jedan od segmenata toga jeste i slika hetero miskarca koji nece biti ponizavan od svega i svakoga. Ukljucujuci vlastitu suprugu. Zato je poplava jordana petersona i slicnih.dale cooper wrote: ↑05/04/2026 20:28
Pa govorim o ovima koji na manjinske grupacije gledaju nedvojbeno iz vlastitog, balkanskog, gledišta, a koje je vjerovatno slično kao i kod američkih desničara. Ali i sam jež je rekao da te grupacije nisu glavni motiv glasanja za Trumpa što je ovdje vama bio cijeli argument.
Ne gledam na njih isto, odvojio sam ih čak i u postu, ali u trenutnoj situaciji mislim da su ti ljudi za demokrate izgubljeni jednako kao i MAGA.
Ono sto ja vidim, da je npr holivud stavio kvacicu na feminizam, osim sto se ponekad spomene razlika u placama (u sta nisam ulazio ali bojim se da i tu ima nebuloza sa svih strana) a da se bavi normalizacijom LGBTQ populacije, ali tako trapavo i pitanjima rasizma.
Pogledaj frku sa filmom ljepotica i zvijer. Licno, po meni je bila smijesna ta frka, nisam vidio problem sa crnom glumicom, ali to jeste segment gdje se u ocima konzervi udara na ono sto je dio kulture bijelog covjeka. "krade" se ljepotica.
Ono sto jeste problem kada se to radi nasilu. Pa jel mora biti james bond crnac samo da bi se stavila kvacica kako smo "rijesili" rasizam?
Sve to izgleda fejk, lazno i nasilu, i stvara kontraefekt. Cesto i dodatn itert glumcu koji ima veci izazov iznijeti takav film ili seriju. Mislim ok, nek bude idris elba james bond, covjek je odlican glumac. ali nesto sumnjam da ce to dovesti do smanjenja omjera crnacke populacije u zatvorima.
Ja kad protiv tih stvari dignem glas, dizem zato sto je to meni cisto preseravanje i licemjerje.
35% udjela populacije i rastućim trendom. Boje se izgubiti primat jer bi im ovi mogli u budućnosti jebati majku majčinu zbog imperijalizma,
robovlasništva i ostalih pizdarija i nepravde koju su im činili kroz vijekove, a i danas im čine. To je isti mentalitet koji danas pravi sranje po
Iranu u ime cionizma i krišćanskog evanđelizma, dva naličja istih ekstremnih ideologija. Isti ti evanđelisti guraju godinama ovu zabranu abortusa
i ukidanja ženama prava glasa u budućnosti, odnosno povratak patrijarhata u punoj snazi. I sada su našli ljude koji to mogu uraditi.
Holivud nije mjerilo za bilo šta. Taj isti Holivud je 50-tih godina pod pritiskom politike napravio lov na vještice proganjajući i uništavajući karijere
ljudima za koje su sumnjali da imaju čak i simpatije prema komunističkoj partiji Amerike, a da ne govorimo o eventualnom članstvu. Tako da se oni savijaju kako vjetar puše. Da sutra skontaju da je momenat da snime neki novi Triump Of Will Trumpu uradili bi to hladno. Sačuvaj me tih holivudskih
liberala.
Ja kao liberal imam samo jedan moto - a to je da sva prava koja uživam ja želim da imaju i drugi, bez obzira na njihovo nacionalno, vjersko, rasno,
spolno, ideološko, seksualno ili bilo koje drugo porijeklo ili opredjeljenje. Sve drugo mi je licemjerno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#38158 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa i Magtori?
- dale cooper
#38159 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Barem si iskren. Ja sam opet suprotno, što sam stariji sve više naginjem liberalizmu pa ako hoćete to nazvati i ekstremnom ljevičarstvu, iakodrug_profi wrote: ↑05/04/2026 21:33 Ne zivim u USA. Uvijek sam bio liberalan.
ne vidim ništa ekstremno u želji za boljim svijetom za sve stanovnike ove planete. A najviše je na to utjecalo što sam se nagledao i naslušao
ovih licemjernih i truhlih balkanskih nacional šovinizama koji ne mogu ni sa kim živim, a posebice međusobno naći zajedničke jezike, jer
su u svojoj suštini mrziteljski i destruktivni.
- Danguba
#38160 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
dale cooper wrote: ↑05/04/2026 21:49Barem si iskren. Ja sam opet suprotno, što sam stariji sve više naginjem liberalizmu pa ako hoćete to nazvati i ekstremnom ljevičarstvu, iakodrug_profi wrote: ↑05/04/2026 21:33 Ne zivim u USA. Uvijek sam bio liberalan.
ne vidim ništa ekstremno u želji za boljim svijetom za sve stanovnike ove planete. A najviše je na to utjecalo što sam se nagledao i naslušao
ovih licemjernih i truhlih balkanskih nacional šovinizama koji ne mogu ni sa kim živim, a posebice međusobno naći zajedničke jezike, jer
Lahko je mrziti drugacijeg a tesko ga prihvatiti.
Kako Nizozemci mogu sa svakim, i sa crncima, romima, migrantima od Obale slonovace do Irana?
- dale cooper
#38161 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Čak i oni, iako bi mi vjerovatno poželjeli sve najgore.
Vidiš interesantno je da su na početku onih prosvjeda za Palestinu u Evropi na dosta LGBTQ skupova vrtile free Palestine zastave. Pa se moglo
po raznim portalima od strane ovih islamofoba pročitati kao joj budala sutra bi im ovi odsjecali glave zato što su homići i slično. Ali to je fulanje poente, LGBTQ kao i svaka skupina pod pritiskom i sa ugroženim pravima shvata tu potrebu da borba za prava važi sa sve i gdje god i kome da su ona ugrožena. Jer jučer su to bili Palestinci, danas Iranci, sutra već mogu doći na red pripadnici LGBTQ ili bilo koje druge manjinske skupine. Naravno,
ovim ne želim izjednačiti patnje, borbu i stvari kroz koje prolaze Palestinci ili Iranci sa drugima, ali je stvar u principu.
- drug_profi
#38162 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Svi su ljudi rasisti po prirodi. Moramo se praviti da nam je ok sto je neko drugacije boje i oblika. To je ono sto nam civilizacija donosi i ja nemam nista protiv toga dostignuca. Ne mislim da je neko losiji covjek ako je druge boje.dale cooper wrote: ↑05/04/2026 21:49Barem si iskren. Ja sam opet suprotno, što sam stariji sve više naginjem liberalizmu pa ako hoćete to nazvati i ekstremnom ljevičarstvu, iakodrug_profi wrote: ↑05/04/2026 21:33 Ne zivim u USA. Uvijek sam bio liberalan.
Jednostavno je drugaciji, ali ja nemam vise zivaca ni snage da se nekom prilagođavam.
Dakle ako je rasizam sto ja konstatujem da je neko drugaciji od mene i da njegova kultura, navike i odgoj nisu komplemetarni mome, onda sma rasista.
Uz to sam postao i mizantrop. To je bez dileme. Djecu volim, odrasle samo podnosim.
- dale cooper
#38163 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ok, kao što sam rekao, barem si iskren, iako ne mogu riječima opisati koliko se ne slažem sa tobom. Mogao bi onda barem promijeniti avatardrug_profi wrote: ↑05/04/2026 22:05Svi su ljudi rasisti po prirodi. Moramo se praviti da nam je ok sto je neko drugacije boje i oblika. To je ono sto nam civilizacija donosi i ja nemam nista protiv toga dostignuca. Ne mislim da je neko losiji covjek ako je druge boje.dale cooper wrote: ↑05/04/2026 21:49Barem si iskren. Ja sam opet suprotno, što sam stariji sve više naginjem liberalizmu pa ako hoćete to nazvati i ekstremnom ljevičarstvu, iakodrug_profi wrote: ↑05/04/2026 21:33 Ne zivim u USA. Uvijek sam bio liberalan.
Jednostavno je drugaciji, a ja nemam vise zivaca ni snage da se nekom prilagođavam.
Dakle ako je rasizam sto ja konstatujem da je neko drugaciji od mene i da njegova kultura, navike i odgoj nisu komplemetarni mome, onda sma rasista.
Uz to sam postao i mizantrop. To je bez dileme. Djecu volim, odrasle samo podnosim.
sa likom druga Tita. Jer mogu misliti šta bi ti tek čovjek koji je osnovao pokret nesvrstanih imao za reći. Licemjerno je brate.
- drug_profi
#38164 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Avatar je da trigeruje fašiste i naciste.dale cooper wrote: ↑05/04/2026 22:10 sa likom druga Tita. Jer mogu misliti šta bi ti tek čovjek koji je osnovao pokret nesvrstanih imao za reći. Licemjerno je brate.
Šta god ti o meni mislio, ja to nisam. A nisam ni licemjer. Neke mi stvari smetaju. Ne želim blizu ljude koji su skloni kriminalu, ili o čijoj se prošlosti ne zna ništa. Mogu biti i bijeli ko snijeg. Rusi npr. Ne želim.
To je životno iskustvo. Ti to zovi rasizmom ako ti je lakše, ali to je onda samo još jedno woke preseravnje gdje ne želite vidjeti suštinu problema.
I Tito je osnovao nesvrtstane da svi ostanu živjeti u svojim zemljama, a ne da dosele u Jugoslaviju.
- dale cooper
#38165 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Netačno...mnogi su iz tih zemalja dolazili na školovanje u Jugoslaviju. Neki su čak i ostajali ovdje.drug_profi wrote: ↑05/04/2026 22:14Avatar je da trigeruje fašiste i naciste.dale cooper wrote: ↑05/04/2026 22:10 sa likom druga Tita. Jer mogu misliti šta bi ti tek čovjek koji je osnovao pokret nesvrstanih imao za reći. Licemjerno je brate.
Šta god ti o meni mislio, ja to nisam. A nisam ni licemjer. Neke mi stvari smetaju. Ne želim blizu ljude koji su skloni kriminalu, ili o čijoj se prošlosti ne zna ništa. Mogu biti i bijeli ko snijeg. Rusi npr. Ne želim.
To je životno iskustvo. Ti to zovi rasizmom ako ti je lakše, ali to je onda samo još jedno woke preseravnje gdje ne želite vidjeti suštinu problema.
I Tito je osnovao nesvrtstane da svi ostanu živjeti u svojim zemljama, a ne da dosele u Jugoslaviju.
Nemam ja šta misliti, ti si sam sve rekao.
- Danguba
#38166 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
@dale cooper
polahko, ubi ti njih.
polahko, ubi ti njih.
- dale cooper
- drug_profi
#38168 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
NEKI su ostajali. To je poenta. Ne svi.dale cooper wrote: ↑05/04/2026 22:18 Netačno...mnogi su iz tih zemalja dolazili na školovanje u Jugoslaviju. Neki su čak i ostajali ovdje.
Vidi, ukratko nisam ja tu došao da pišem da bi me ti pohvalio ili ocijenio. Već sam ti pokušao malo otvoriti oči i na drugu stranu.
Pošto vidim da nema svrhe, živ ti meni bio. Nastavi sa tim, pa dokle ide.
- dale cooper
#38169 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
A rekao si prvobitno da je Tito osnovao nesvrstane da svi ostanu živjeti u svojim zemljama.drug_profi wrote: ↑05/04/2026 22:27NEKI su ostajali. To je poenta. Ne svi.dale cooper wrote: ↑05/04/2026 22:18 Netačno...mnogi su iz tih zemalja dolazili na školovanje u Jugoslaviju. Neki su čak i ostajali ovdje.
Vidi, ukratko nisam ja tu došao da pišem da bi me ti pohvalio ili ocijenio. Već sam ti pokušao malo otvoriti oči i na drugu stranu.
Pošto vidim da nema svrhe, živ ti meni bio. Nastavi sa tim, pa dokle ide.
Nemaš ti meni šta otvarati oči, ja savršeno vidim šta druga strana radi već evo gotovo godinu i pol ovog drugog Trumpovog mandata.
- Danguba
#38170 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Vazda je neko ostajao kako u Jugoslaviji tako i u BiH od osmanlija, Ceha, Slovaka, Palestinaca, Arapa, Hrvata, Rusa, Bjelorusa...ali neki su pozeljni a neki su sumnjivi.
- dale cooper
#38171 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nekako mi je progulilo kroz ovaj paywall NY Timesa, nemam pojma kako, nemam pretplate.banjaluka078 wrote: ↑05/04/2026 20:46 Haj', kad je diskusija na ovoj temi skrenula od narandžastog manijaka, da upitam ima li ko s pretplatom da copy&paste ovaj članak, jer sam upratila neke video-klipove i u par dokumentaraca o omladini koji su pristalice Trumpa i sljedbenici ubijenog Čarlija, da im ne bi nimalo msetalo da se vrati 19. amandman po kojem bi muž glasao u ime cijele porodice. Nema žena šta imati svoje mišljenje i glasati, glava kuće će odlučiti kome glas. Hegseth i njegova crkva se zalažu za ovo.
Pa me interesuje šta piše.
https://www.nytimes.com/2026/04/02/us/h ... women.html
Anyway, "uživaj":
When they prayed on the Sunday after Valentine’s Day, as on other Sundays, most of the women at King’s Way Reformed Church in the old mining town of Prescott, Ariz., wore dainty kerchiefs knotted over their hair to show devotion to God. Marybelle East, 36, wore hers all the time, she said — seven days a week — “for him to see that I submit to his authority.” Her husband’s authority, that is.
Her head scarf is a physical reminder of biblical patriarchy, the kind of marriage the church preaches. “It keeps me from running my mouth,” she said.
To her and the other women, patriarchy also means ceding their political voices to their husbands. They believe America would be better off if women could not vote.
The Easts and their children had driven two hours from the Phoenix area to hear Dale Partridge, the 40-year-old pastor based on the outskirts of Prescott, in a brick-and-glass events space set between a regional airport and a modest golf course.
On social media, the pastor has attracted a following by posting incendiary commentary: railing against feminists, Catholics and gay people, describing immigration as “national suicide,” and labeling Islam and Hinduism “demonic.” He also calls for erasing women’s suffrage, which he lists as one reason “the world is falling apart.”
The 1920 passage of the 19th Amendment, the landmark legislative achievement of the movement to make women equal citizens, made it possible for women across America to vote. But for Mr. Partridge and a growing number of like-minded Christians, it drove America into national decline. Instead, they support “household voting.” One household, one vote — the husband’s.
While many Americans would see this as an unthinkable regression to a time when women were treated as second-class Americans, proponents of the concept believe deeply that this arrangement is what God envisioned in a marriage.
If a decade ago the idea was just another extreme provocation, today it is gaining adherents beyond the fringe. Male influencers and podcasters in the ultraconservative corner of the internet known as the manosphere often push to “repeal the 19th,” and far-right young women have also backed the idea.
“I used to teach this as, ‘This is this fringe thing that’s out there.’ Now I teach it as, ‘This is no longer fringe,’” said Beth Allison Barr, a history professor at Baylor University, author of “The Making of Biblical Womanhood” and advocate for women’s equality in the church, who said she has heard household voting and biblical patriarchy being discussed increasingly in evangelical circles. “It’s being made to sound more palatable and reasonable.”
Even Mr. Partridge is surprised at how fast the conversation has shifted. Just a few years ago, “you’d be slaughtered talking about this,” he said.
And now?
Defense Secretary Pete Hegseth shared a clip last summer of pastors in his ultraconservative denomination, which holds that America is a Christian nation whose laws should reflect Christian tenets, arguing that women should be barred from voting. In 2024, the popular conservative wellness podcaster Alex Clark said on her show that she “wouldn’t mind if it was just the male head of household that voted.” A prominent anti-abortion activist who spoke at the 2020 Republican National Convention, Abby Johnson, has also endorsed household voting.
The church Mr. Partridge founded out of his house with a few people in 2021 now has more than 100 parishioners attending every Sunday, with five to 10 new families joining every year, he said. They’re coming from Phoenix and Minnesota and Las Vegas, from Canada and from as far away as Germany.
“Early adoption of any particular idea always seems strange to the mass,” the pastor said in a recent interview in Prescott, where he lives with his wife, Veronica Partridge, and four children. “But then a few years later, the mass is there, and you’re not as weird as everybody thought you were.”
To people at King’s Way, feminism is what’s weird, and women holding civil authority, or voting independently, is what’s unnatural.
“The results just speak for themselves,” Ms. Partridge, 36, said of female independence. “Everybody seems more stressed out, angry, frustrated with one another, depressed.”
Every democracy in the world has universal suffrage, and repealing the 19th Amendment would require approval by three-quarters of the states — an exceedingly unlikely prospect. But Mr. Partridge said that as more Americans embraced traditional gender roles, he foresaw red states throwing up barriers to women’s suffrage.
Some obstacles to women voting could come sooner. President Trump and Republican allies are pushing legislation that would require proof of citizenship to register to vote, a restriction that opponents say could disenfranchise the many women whose married names do not match those on their birth certificates or other documents.
As an untested model, household voting still has some basic problems, people at King’s Way acknowledged. Unmarried women, they suggested, could be represented by fathers, brothers or uncles. But in their ideal, women would be married, and only to men. (Gay couples have no place in this system.)
Supporters say women’s suffrage divided wives from husbands, rupturing the unity of what the Bible describes as “one flesh.” They argue that what they describe as women’s natural tenderness makes them dangerously susceptible to supporting immigration-friendly candidates and liberal policies.
Prominent conservatives including Allie Beth Stuckey, the Christian podcaster, and Ben Shapiro have also railed about what Ms. Stuckey calls women’s “toxic empathy,” though they stop short of advocating barring women from voting.
“Don’t allow that love and compassion to paralyze your brain from thinking, especially when we are making policy decisions,” Ms. Stuckey said in a January podcast episode about liberal women’s opposition to the immigration crackdown in Minneapolis, adding: “All of these good things about us make us more susceptible to lies.”
Household-voting supporters take that thinking to an extreme.
“Politics is by nature warlike,” said Corbin Clarke, 29, a King’s Way assistant pastor and UPS driver who moved his family to Prescott from Indiana in 2023. “Women weren’t made for battle.”
He added: “They were made for love. They were made for beauty.”
His wife, Haley Clarke, 34, quickly agreed. “God designed it that way,” she said.
Her husband guides her through any hard-to-understand political issues, she said, but as Republicans, “we have the same view on everything.”
For supporters, household voting stems intuitively from what they call biblical patriarchy. In patriarchal marriages, husbands hold ultimate authority, with wives in “submission.”
“If you’re patriarch of your home and your voice is the voice of your home, then it should be that way in politics as well,” Mr. Clarke said.
Many mainstream evangelical Christians have long embraced a softer version, known as complementarianism, which holds that men and women have equally valuable, but different, roles.
Both frameworks draw from the New Testament book of Ephesians, which instructs wives to “submit yourselves to your own husbands as you do to the Lord” and husbands to “love your wives, just as Christ loved the church and gave himself up for her.”
In practice, many complementarian marriages can resemble secular, egalitarian ones. Couples come to a consensus on most decisions. (Perhaps one meaningful difference is that, in theory, husbands cast the tiebreaker if needed.)
Though it has roots in older thinking, biblical patriarchy was popularized in the 1990s and early 2000s by Doug Phillips, the influential founder of Vision Forum Ministries, who also championed household voting. He later resigned over an infidelity scandal.
These days, its best-known spokesman is Doug Wilson, the pastor who built Mr. Hegseth’s denomination and believes America should be a theocracy. Mr. Wilson’s books on marriage form a spiritual road map for King’s Way and kindred churches.
“A man penetrates, conquers, colonizes, plants,” Mr. Wilson has written. “A woman receives, surrenders, accepts.”
Adherents to biblical patriarchy scorn complementarianism as a sop to feminism. The result — weak, watered-down patriarchy — leads to marital chaos, they say.
The Clarkes’ first year of marriage, before adopting patriarchy, was “the most tumultuous year of our life together,” Mr. Clarke said, describing fights over budgeting, job changes, when to start having children and whether to baptize them. “It was, ‘Who’s in charge?’” he added. “‘Where does the buck stop?’”
Embracing wifely submission, he said, established harmony.
Ms. Clarke’s role as homemaker, mother and “good helpmate” to her husband, she said, makes for “a very simple, beautiful life.”
King’s Way couples portray their way of life as a return to a better time of white picket fences and whole families. They cite the 1950s as inspiration, or the 1880s, or even Puritan America — before the upheavals of feminism, birth control, no-fault divorce, legalized abortion and other policies that granted women rights and independence. Patriarchy supporters would like to see them rolled back.
Critics say this view of the past ignores its harsh reality for many people, including nonwhites and anyone who could not survive on a male breadwinner’s income alone.
“It sells, because it’s attractive and soothing and speaks to our longing for order in the midst of chaos,” said Tia Levings, the author of “A Well-Trained Wife,” a memoir about leaving her patriarchal marriage, who counsels other women who have been abused in such marriages and writes a newsletter about Christian fundamentalism.
Her book describes how her husband changed after reading Mr. Wilson’s books about marriage, the same ones that influenced Mr. Partridge. Demanding she call him “my lord,” he began spanking her with a belt for disobeying him. (Mr. Wilson has warned against spanking wives, but has written that wives should be “led with a firm hand,” phrasing that critics say encourages harsh discipline.)
“The ultimate goal is to have women at home, out of the arena, out of public society, silent and procreating,” Ms. Levings said.
In early America, the common-law concept of coverture gave wives no separate legal existence from their husbands in the name of marital unity. Wives had no control over property or legal right to their children; husbands were legally responsible even for their wives’ crimes. In most places, only white, property-owning men could vote. In some, voting was limited to Christian men — a restriction some people at King’s Way said they hoped to restore.
States began relaxing the property requirement in the early 1800s. Mississippi became the first to begin dismantling coverture, in 1839.
To hear the couples at King’s Way that February Sunday tell it, patriarchal wives are freer than others, sheltered from the burdens of decision-making and political participation.
“I trust my husband. I know that he’s a good man, I know he’s a godly man,” said Tara Caldwell, 42. She, her husband and five sons were visiting from Las Vegas. They plan to move later this year to join King’s Way.
Submitting took practice for Ms. Caldwell, a former dietitian. “There have been times where I’ve had to swallow my pride and be like, ‘OK, this is not what I want, but I know God wants me to submit to my husband,’” she said. “God’s going to reward me when I get to heaven for my obedience.”
Her husband, Jesse Caldwell, 40, an Air Force pilot, said that biblical patriarchy might evoke “some cowering woman in the corner” and “some ridiculously machismo jerk of a husband just lording it over her.”
In reality, they said, he routinely consults her on decisions, often changing his mind after she “appeals.”
The husbands interviewed emphasized that they were required to lead according to biblical principles, not as tyrants, and to take responsibility for their family’s sins.
It is a vision of masculinity, disciplined and resolute, that the husbands said held clear appeal for men. In his sermon on marriage that Sunday, Mr. Partridge called on men to step up and provide so that their wives would be “free to be feminine.”
“You need to take responsibility, to offer the vision, the mission, the focus, the direction for your own family,” he said. “You’re not a guy who is playing video games all day.”
Ms. Levings, the writer, said she had seen patriarchal expectations pile unrealistic pressure on men, including many not up to the task.
“If he’s depressed, you still have to submit,” she said. “If he’s an alcoholic, you still have to submit.”
Bailee Jones, who moved to Prescott and joined King’s Way with her husband in 2023, said she grew up seeing “the opposite” model, with her mother, a full-time nurse, dominating her father.
Ms. Jones, 31, who worked at the Forest Service and in retail before giving birth last year, chose a marriage more like the ones at King’s Way.
Aghast, her mother walked out of their son’s baptism. “She thinks I’m under a dictatorship and all this stuff,” Ms. Jones said at the church’s after-service potluck.
“The only dictator in our household is this guy,” said her husband, Zachary Jones, 32, smiling at the baby, who sat in a carrier in front of them.
Yet Ms. Jones said she was inclined to forgive her mother. She was still family, after all.
But Mr. Jones, a county prosecutor, saw things differently. Though there had been a “thaw” in the relationship, he said, he had to be firm about what was good for the family — which might not include seeing her mother too often.
He added that he still discussed decisions with his wife. Sometimes he admitted he was wrong.
“Who would want to live in a marriage or a household where your wife hates you?” he said. Still, “giving someone that you care about everything they want, if what they want isn’t ordered according to some higher purpose, that’s not good either.”
- Danguba
#38172 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Opet haosman pored prijetnji i laze.Kazao je da su njegovi glavni izaslanici za Bliski istok Steve Witkoff i Jared Kushner glavne osobe za tekuće kontakte s Iranom.
Dva izvora upoznata s razgovorima rekla su da postoje dva komunikacijska kanala - jedan putem pakistanskog, egipatskog i turskog posredovanja, a drugi putem direktnih tekstualnih poruka između Witkoffa, Kushnera i iranskog ministra vanjskih poslova Abbasa Araghchija.
Pogotovu ce Iranci ovim hostaplerima opet vjerovati.
- vee-jay
#38173 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
To je kao da si napisao da su Zidovi bili glavni motiv za Adolfa i njegove naciste.jeza u ledja wrote: ↑05/04/2026 19:47 Glavni motiv Trumpovih glasaca je smanjenje broja imigranata iz shithole countries i generalno smanjenje postotka ucesca bijelih judeokrscana i njihove kulture, sta god to njima znacilo.
LGBTQ i ostalo su u odnosu na to sporedne stvari.
U tome je mozda i glavna razlika izmedju obicnog republikanskog glasaca i Trumpovih glasaca, bar sto se tice kulturoloskih ratova. No mozda glavni razlog zasto bas Trump a ne neki random Republikanac je zbog razmisljanja da ce on stvarno nesto i uraditi, a ne samo pricati. Glasacima je mozda i glavni razlog frustracija cinjenica da se nedovoljno mijenja bez obzira za koga glasali. Zato zele diktatora koji preskace Kongres koji ne radi nista dovoljno radikalno.
Generalan problem je sto zivimo u sve vise fizicki odvojenim zajednicama, ili permanentno online, gdje mnogi ljudi zive u okruzenju koje stvara potpuno iskrivljenu sliku o tome kako razmisljaju ostali ljudi s kojima dijele drzavu.
Cilj u politici je imati vlast. Da bi imao vlast moras praviti koalicije. Da bi pravio koalicije moras privlaciti glasove ljudi koji ne razmisljaju bas kao ti.
Trumpovci su takodje morali praviti koalicije po kulturoloskim linijama ali se to preskace. Kad dobijes vlast, kad si predsjednik, mozes radit sta hoces, they let you do it. You can do anything.
Nisu, nego im je Adolf samo dao "sliku neprijatelja".
Isto vazi i za woke i sve gore nabrojano u hrpi odlicnih komentara na posljednjim stranicama.
Marketing.
Glavni motiv je - kao i uvijek kada se pokrecu "revolucije" - ekonomska situacija.
Ne moze vise - zapad je sa svojim kapitalistickim nacinom zivota baziranom na globalizaciji prestao rasti i sada je u brutalnom padu.
Ne moram ja zivjeti u Americi da znam istoriju Detroita "Motor City-ja" ili vanjskih dijelova Chickaga.
Kada su glasali Trumpa - ljudi nisu glasali republikanca - nego covjeka koji nije dio klasicne politicke elite koja se decenijama bogati preko obecavajuci progres ljudima dok je njima svake godine sve losije.
Jednostavno su glasali covjeka koji im je obecao "zlatne kasike" - pa im je onda rekao "niko ne sme da vas bije" i ostali bla bla ... jer naravno i on zna, da ovako kako je - ne ide.
- vee-jay
- dale cooper
#38175 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Da, upravo tako.vee-jay wrote: ↑05/04/2026 23:59To je kao da si napisao da su Zidovi bili glavni motiv za Adolfa i njegove naciste.jeza u ledja wrote: ↑05/04/2026 19:47 Glavni motiv Trumpovih glasaca je smanjenje broja imigranata iz shithole countries i generalno smanjenje postotka ucesca bijelih judeokrscana i njihove kulture, sta god to njima znacilo.
LGBTQ i ostalo su u odnosu na to sporedne stvari.
U tome je mozda i glavna razlika izmedju obicnog republikanskog glasaca i Trumpovih glasaca, bar sto se tice kulturoloskih ratova. No mozda glavni razlog zasto bas Trump a ne neki random Republikanac je zbog razmisljanja da ce on stvarno nesto i uraditi, a ne samo pricati. Glasacima je mozda i glavni razlog frustracija cinjenica da se nedovoljno mijenja bez obzira za koga glasali. Zato zele diktatora koji preskace Kongres koji ne radi nista dovoljno radikalno.
Generalan problem je sto zivimo u sve vise fizicki odvojenim zajednicama, ili permanentno online, gdje mnogi ljudi zive u okruzenju koje stvara potpuno iskrivljenu sliku o tome kako razmisljaju ostali ljudi s kojima dijele drzavu.
Cilj u politici je imati vlast. Da bi imao vlast moras praviti koalicije. Da bi pravio koalicije moras privlaciti glasove ljudi koji ne razmisljaju bas kao ti.
Trumpovci su takodje morali praviti koalicije po kulturoloskim linijama ali se to preskace. Kad dobijes vlast, kad si predsjednik, mozes radit sta hoces, they let you do it. You can do anything.
Nisu, nego im je Adolf samo dao "sliku neprijatelja".
Isto vazi i za woke i sve gore nabrojano u hrpi odlicnih komentara na posljednjim stranicama.
Marketing.
Glavni motiv je - kao i uvijek kada se pokrecu "revolucije" - ekonomska situacija.
Ne moze vise - zapad je sa svojim kapitalistickim nacinom zivota baziranom na globalizaciji prestao rasti i sada je u brutalnom padu.
Ne moram ja zivjeti u Americi da znam istoriju Detroita "Motor City-ja" ili vanjskih dijelova Chickaga.
Kada su glasali Trumpa - ljudi nisu glasali republikanca - nego covjeka koji nije dio klasicne politicke elite koja se decenijama bogati preko obecavajuci progres ljudima dok je njima svake godine sve losije.
Jednostavno su glasali covjeka koji im je obecao "zlatne kasike" - pa im je onda rekao "niko ne sme da vas bije" i ostali bla bla ... jer naravno i on zna, da ovako kako je - ne ide.
Samo što nisu dobili ništa novo, nego samo još više onog uobičajenog samo sada ogoljenije, brutalnije i bezobzirnije, uz bacanje ideoloških koski da
stoka sitnog zuba ima šta da glođe. Lik praktički sa svojim objavama manipulira berzama u realnom vremenu i na taj način se on i ovi oko njega
bogate.
Za istinsku revoluciju je potreban reset cijelog sistema, ali svi znamo da je gotovo nemoguće da će se to desiti.