dale cooper wrote: ↑05/04/2026 06:51
Najveća podvala konzervativaca i glupost je da su nekako woke cultura, feminizam, LGBTQ i ostali manjinski pokreti "krivi" za pobjedu Trumpa.
Eto ti su pokreti odjednom pokrenuli rasističke i šovinističke osjećaje i pobude u Trumpovim glasačima koje ovi nisu znali da ih posjeduju.
Stvar je u tome, a što sam tvrdio i u vrijeme Bidena i Obame, da sistemski rasizam, socijalna nepravda i nejednakost suštinski nikada nisu
rješeni u Americi, samo su gurani pod tepih. I da su sva prava stečena kroz pokrete za građanska prava, feministički pokret i druge liberalne
pokrete samo jedan izbor pogrešnog čovjeka na mjesto predsjednika Amerika od toga da se preokrenu u drugom smjeru, što se za ovih godinu
i pol Trumpovog mandata da i u praksi vidjeti. I zato će ti pokreti uvijek biti potrebni, jer oni sa druge strane političkog spektruma su uvijek
spremni da na one koji su u manjini i slabiji pokažu prstom i predstave kao uzrok problema. To je jedan od klasičnih i omiljenih poteza desničara.
Zato ću ubuduće sve ove koji počnu Trumpa i MAGA pokret opravdavati wokeom, LGBTQ, feminizmom početi nabijati na kurac.
LGBTQ je zrtva zadnjih slova u ovom akronimu. Ne bih rekao da je krivica ljudi koji se bore za svoje oravo, nego je krivica onih koji su u drustveni fokus stavljalo relativno sporedna pitanja vrlo malog broja populacije dok ogromni dijelovi drustva muku muce sa vecim socijalnim nepravdama.
Medijima je zanimljivije ganjati pricu koliki broj wca treba biti, ko moze ulaziti u njih jer su zanimljiviji i poticu rasprave i svadje od postojecih klasnih a bogami i rasnih razlika u americi.
Al ovo potonje je sveprisutno, dosadno, tesko, iscrpljujuce, a bogami i opasno jer se potezu rjesenja iz "strasnog" socijalizma. Ima tu kufere i suludih i agresivnih stvari gdje se pokusava brisati razlika izmedju zene i muskarca ne u drustvenom nego u antomskom smislu, pa te ubjedjuje da je kurac u stvari picka. Ove stvari su svakako egzoticne i rijetke u stvarnom zivotu, ali dominiraju u vidljivosti i upravo dokazuje moju poentu.
Ispravi me ako grijesim, ali ovdje se bruka stranica ispisala za onu bokserku na olimpijadi, za koju se na kraju ispostavila da je ipak anatomski vise muskarac? Takve stvari daju gorivo nazadnim pokretima koje bi sve strpali u isti kos, i zbog takvih stvari gay populacija je zarobljena u trazenju svojih prava. Oni nemaju problem sa koristenjem wca i fluidnoscu roda uglavnom, al su u istom kosu u ocima primitivaca.
Ja bih iskreno bio ljut da kod nas dominira narativ o tim wcima, a polovina populacije, zenske, kod nas svakodenvno trpi nasilje, i mnoge strepe za svoj zivot samo jer su fizicki slabije i jer im je namijenjena takva drustvena uloga.
Ja sam zaista za to da se svaki covjek osjeca dobro u svojoj kozi i da zbog toga ne trpi da mu se uskracuju prava. Ali isto tako nisam za zanemarivanje ociglednih fizickih cinjenica i razlika i svodjenje muskih i zenskih genitalija na "drustveni konstrukt". Negiranje cinjenica tu nema nikakve razlike sa negiranjem cinjenica od strane imbecila sa far-right. Cinjenica je cinjenica. Tvoje misljenje kako se ti osjecas nije cinjenica. I za to sam da dominiraju teme koje tiste veci broj populacije, jer tako onda i ukljucujes veci broj ljudi u drustveno politicke tokove. Ne osjecaju odbacenim zarad trosenja resursa i snage na ljude kojih ima u promilima. Ne dobijas otudjene dijelove znacajnog dijela populacije.
Svakako, ako je neki problem kako jez veli "trandzi" lako rjesiv treba ga odmah rjesavati i ne cekati da svi ostali budi sretni. Osnovna prava manje vise svako ima u demokratskim zemljama, ostalo su izuzeci koji se mogu rjesavati shodno datim prilikama.
Mislim da je ignorantski zapostavljati osjecaje i tih zadrtih jer ih nije malo. Ne kazem da se treba slagati, ili im da vati za pravo, kazem da ih ne treba zapostavljati i ne adresirati ih. To se obija o glavu svima sirom svijeta. I stecena prava koja su postojala, poljuljana su zbog izuzetaka. Pri donosenju odluka, potrebno je uzimati u obzir i takva misljenja, pa makar bila i nazadna. Jer ona na kraju donose vlast.
Ista je stvar i sa vakcinama. Iste imaju nus efekte. Moraju, da nemaju nus efekte, ne bi imale ni efekte. Medjutim, neobrazovanoj i mentalno skucenoj masi upadace u oci ti nus efekti i bice forsirani u javnom diskursu. i koliko god bili rijetki, i koliko god taj rizik od istih bio prihvatljiv za generalnu populaciju, koliko god takvi ljudi ne bili u pravu i sageldavali stvari mimo konteksta, oni ce rezultirati time da ce biti smanjen broj procijepljenih.
Dakle, steta za sve...
Nadam se da sam malo jasniji.