Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

drug_profi

#58576 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

preludezalude wrote: 04/04/2026 19:38
nepass1 wrote: 04/04/2026 19:07
drug_profi wrote: 04/04/2026 17:14

BNB osiguranje stakala 75-90 maraka godisnje.
I boli te gurac jel kamen frcno ili je migolant inspekciju radio.
Jesi li probao naplatiti?
Ispada skupo naspram onog sta ja imam. Za 90 i koju markicu osiguranje pokriva kompletno auto do vrijednosti 1000KM. Ja uzeo do vrijednosti 2000KM, kosta 180 i koju markicu. Imao sam slucaj nedavno sa razbijenom sajbom. Novac je bio na racunu cetvrti dan, nisam jos bio ni nabavio sajbu.
Ima i za 30 maraka osiguranje, ali pokriva do 500 maraka.
Nije skupo jer pokriva vrijednost stakala do 3000 čini mi se. Obzirom da su tonirana stakla potrebna je takva cifra.
drug_profi

#58577 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

nepass1 wrote: 04/04/2026 19:43 Meni je rodjak imao to osiguranje stakla i dobio racun za sajbu 400KM, ovi mu pristali 200 isplatiti.
Zvao advokata, ovaj mu rekao prihvati, nece ti se niko stim peglati.
Ima tome sugurno 10+ godina, ne mogu se sjetiti razloga sto su 200 ponudili. Je li zbog starosti auta, ne znam.
Ne znam konkretan slucaj, oni su nasli nesto, ili je takva polisa koju je rođak poptisao. Ja agentu postavljam pitanja.
Koji iznos, koje pokriće štete procentualno, koji su tačno izuzeci i sl.
Da mi kaže u lice, a ja ću svakako pročitati ponudu prije nego potpišem. I onda sljedeće godine zahtjevam istovjetnu polisu i da mi kaže ako se nešto promijenilo.
nepass1

#58578 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nepass1 »

drug_profi wrote: 05/04/2026 00:14
nepass1 wrote: 04/04/2026 19:43 Meni je rodjak imao to osiguranje stakla i dobio racun za sajbu 400KM, ovi mu pristali 200 isplatiti.
Zvao advokata, ovaj mu rekao prihvati, nece ti se niko stim peglati.
Ima tome sugurno 10+ godina, ne mogu se sjetiti razloga sto su 200 ponudili. Je li zbog starosti auta, ne znam.
Ne znam konkretan slucaj, oni su nasli nesto, ili je takva polisa koju je rođak poptisao. Ja agentu postavljam pitanja.
Koji iznos, koje pokriće štete procentualno, koji su tačno izuzeci i sl.
Da mi kaže u lice, a ja ću svakako pročitati ponudu prije nego potpišem. I onda sljedeće godine zahtjevam istovjetnu polisu i da mi kaže ako se nešto promijenilo.
Ako se sjetim bas cu pitati zna li sta je konkretno bilo. To je bilo 2014 ili 2015, jer sam ja 2014 imao udes pa se zajebavao sa advokatima i naplatom stete. Onda me zvao da mu dam br advokata. Tad je meni advokat izvukao dobru lovu od osiguranja.
drug_profi

#58579 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Ima puno zamki u tim polisama. Ljudi čuju osiguranje stakala, pa misle i farovi su stakla. Onda tamo pise da nisu. Ili da pokriva 500 maraka, ili 80% ili tako nešto.
Htio sam i mini kasko do 2000 stete. Onda pitao, a šta ako ujutro na prkingu nađem da mi je neko udubio lim i ogrebao boju. Kaže to ništa, ne zna se počinioc. Pa reko da se zna počinioc imam pokriće sa AO. Što ćete mi vi.
preludezalude

#58580 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Qwerty1234 wrote: 04/04/2026 21:35
nepass1 wrote: 04/04/2026 19:07

Jesi li probao naplatiti?
Ispada skupo naspram onog sta ja imam. Za 90 i koju markicu osiguranje pokriva kompletno auto do vrijednosti 1000KM. Ja uzeo do vrijednosti 2000KM, kosta 180 i koju markicu. Imao sam slucaj nedavno sa razbijenom sajbom. Novac je bio na racunu cetvrti dan, nisam jos bio ni nabavio sajbu.
Pokriva i stakla retrovizora i panoramu/siber?
Rekao sam kompletno auto, kasko osiguranje do odredjenog iznosa stete.
preludezalude

#58581 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

drug_profi wrote: 05/04/2026 00:52 Ima puno zamki u tim polisama. Ljudi čuju osiguranje stakala, pa misle i farovi su stakla. Onda tamo pise da nisu. Ili da pokriva 500 maraka, ili 80% ili tako nešto.
Htio sam i mini kasko do 2000 stete. Onda pitao, a šta ako ujutro na prkingu nađem da mi je neko udubio lim i ogrebao boju. Kaže to ništa, ne zna se počinioc. Pa reko da se zna počinioc imam pokriće sa AO. Što ćete mi vi.
Ja imam to osiguranje na autima do 2000 i imao sam takav slucaj da izadjem na parking i vidim da je zenino auto zagrebano po karambolci. Zovnem agenta i pitam sta sad i on kaze da treba on slikati i to je to. Nikakva pitanja ko, sta, kako. I on predlozi moze i pred istek osiguranja pa iskupim ako ima jos kakvih ostecenja.
Qwerty1234

#58582 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qwerty1234 »

preludezalude wrote: 05/04/2026 02:27
Qwerty1234 wrote: 04/04/2026 21:35

Pokriva i stakla retrovizora i panoramu/siber?
Rekao sam kompletno auto, kasko osiguranje do odredjenog iznosa stete.
Moze li se znati koje osiguranje?

Hvala
drug_profi

#58583 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

preludezalude wrote: 05/04/2026 02:38 Ja imam to osiguranje na autima do 2000 i imao sam takav slucaj da izadjem na parking i vidim da je zenino auto zagrebano po karambolci. Zovnem agenta i pitam sta sad i on kaze da treba on slikati i to je to. Nikakva pitanja ko, sta, kako. I on predlozi moze i pred istek osiguranja pa iskupim ako ima jos kakvih ostecenja.
Koja kuća?
beco

#58584 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by beco »

Ja sam uzeo preko Unique neko full kasko (ugovorno kasko tako se zove), stim da u slučaju aktiviranja korisnik tj. ja moram učestvati 5%.

Nisam ga do sada koristio, rođak mi preporučio.

Došlo 980 KM, mjesečno se plaća i moram kod njih sljedeću registraciju odrariti jer nizam do sada kod njih bio.
semsasuljakovic

#58585 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by semsasuljakovic »

kao_kaoty wrote: 04/04/2026 23:52 Da bi promjenio plocice, valjalo bi istokariti diskove jer su za dvije godine vjerovatno dobili neravnine.

A sto se tice puknute sajbe, ja sam ove godine dobio barem 3-4 ostecenja od kamencica. Nekim cudom se nije prosirilo, vec je sajba ostala “okrznuta”. Dvojica majstora koji se bave reparacijom su rekli da to ne bi dirali, jer bi bespotrebno oslabili sajbu na tim mjestima.

Ako zelis da ti sajba ostane citava, ne treba dozvoliti da te iko pretekne :)
Jedna od mrzih stvari na autoputu je preticanje i vracanje doticne osobe prerano u desnu traku. Zimske gume i ubrzavanje je recept za ispaljivanje kamencica na auto iza tebe.
Vozim 170 - bilica mi bmw iza mene da mu smetam.
Dakle, “ne dozvoliti nikom da te prestigne” je nemoguća misija. 😀
Smiješno je što ja na autoput izađem 3-4 puta godišnje. Ovo mi je prvi put s novim vozilom i odmah pucanje. Možda je manje zlo voziti sporije u desnoj traci tj. držati odstojanje od auta ispred. A ovo što se desilo se desilo tako što sam bio u lijevoj traci tj. prestizao sam i udario me kamenčić s auta kojeg sam prestizao. Dakle, nema pravila.

Ali, brat mi je rekao, a to nisam znao - to kad se desi na autoputu odmah treba stati i zvati policiju. Policija kad napravi zapisnik može se ići prema autocestama FBIH koje imaju uplaćeno osiguranje autoputa kod osiguravajuće kuće od ovakvih stvari, jer je kamenje na autoputu njihovo neodržavanje puta. I sa tim zapisnikom se onda ide prema osiguranju kako te upute autoceste FBIH.
preludezalude

#58586 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

drug_profi
Qwerty1234

Osiguranje je MF. Juce sam istjerao i Mercedesa iz garaze i uzet cu to osiguranje i za njega. E sad kad spomenuh to... ovo osiguranje se ne mora uzeti istovremeno sa AO. Kod mene je Merc registrovan do 9. mjeseca a sad cu uzeti to dodatno osiguranje. Jedino nisam pitao a pretpostavljam da moras imari AO kod njih da bi mogao uzeti i dodatno.
Qwerty1234

#58587 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qwerty1234 »

preludezalude wrote: 05/04/2026 13:52 drug_profi
Qwerty1234

Osiguranje je MF. Juce sam istjerao i Mercedesa iz garaze i uzet cu to osiguranje i za njega. E sad kad spomenuh to... ovo osiguranje se ne mora uzeti istovremeno sa AO. Kod mene je Merc registrovan do 9. mjeseca a sad cu uzeti to dodatno osiguranje. Jedino nisam pitao a pretpostavljam da moras imari AO kod njih da bi mogao uzeti i dodatno.

Ima i grawe nesto slicno.
Raspitacu se ovih dana bas

Hvala tii
NediM17

#58588 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

semsasuljakovic wrote: 05/04/2026 10:27
kao_kaoty wrote: 04/04/2026 23:52 Da bi promjenio plocice, valjalo bi istokariti diskove jer su za dvije godine vjerovatno dobili neravnine.

A sto se tice puknute sajbe, ja sam ove godine dobio barem 3-4 ostecenja od kamencica. Nekim cudom se nije prosirilo, vec je sajba ostala “okrznuta”. Dvojica majstora koji se bave reparacijom su rekli da to ne bi dirali, jer bi bespotrebno oslabili sajbu na tim mjestima.

Ako zelis da ti sajba ostane citava, ne treba dozvoliti da te iko pretekne :)
Jedna od mrzih stvari na autoputu je preticanje i vracanje doticne osobe prerano u desnu traku. Zimske gume i ubrzavanje je recept za ispaljivanje kamencica na auto iza tebe.
Smiješno je što ja na autoput izađem 3-4 puta godišnje. Ovo mi je prvi put s novim vozilom i odmah pucanje. Možda je manje zlo voziti sporije u desnoj traci tj. držati odstojanje od auta ispred. A ovo što se desilo se desilo tako što sam bio u lijevoj traci tj. prestizao sam i udario me kamenčić s auta kojeg sam prestizao. Dakle, nema pravila.

Ali, brat mi je rekao, a to nisam znao - to kad se desi na autoputu odmah treba stati i zvati policiju. Policija kad napravi zapisnik može se ići prema autocestama FBIH koje imaju uplaćeno osiguranje autoputa kod osiguravajuće kuće od ovakvih stvari, jer je kamenje na autoputu njihovo neodržavanje puta. I sa tim zapisnikom se onda ide prema osiguranju kako te upute autoceste FBIH.
Bjez' ba shemsa.
'dje zivi brOOOto, pozdravi ga..
YiNiX

#58589 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by YiNiX »

Pozz, imam problem sa 1.8 TSI Skoda Yeti, motor je trosio ulje i jeo svjećice tako da je došlo do odvaljivanja manjeg komada svjećice na klipu 4 na kojem nema kompresije, helem dva majstora su me već zavlačila jer im je izgleda teško raditi i zabaviti se oko toga, a meni treba auto skoro svaki dan jer prelazim veću kilometražu, nego šta je trenutno najisplativije i najpametnije : 1.tražiti neki novi motor i gdje ? 2.popraviti isti sa obzirom na 170km kilometraže 3.prodavati auto ili zamjeniti u ovakvom stanju ? Trenutno ide na 3 klipa bez ikakvih cudnih zvukova ispod haube, znaci sa check enginom i EPC on.

Moze preporuka za nekog ko je voljan raditi i radi motore u Sa...
Danguba

#58590 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

Cesto ce te kamencic naci na auto putu ALI da te nadje na parkingu, to je umjetnost.
Ja sjedim i brisem auto unutra, dolazi neki autic u susret i skrece ispred mog auta.
Samo sam cuo prasak i kako ptice odletjese sa drveta pored.
Pogledam, sajba ciknula deset cm od okvira. Izadjem, nista mi nije jasno. Okupile se komsije i konstatujemo da je auto u krivini nagazilo na plosnat kamencic koji smo nasli i da je on razbio sajbu.
Otprilike sam mu bio na putanji stim sto je razbio sajbu umjesto moje glave.
Svasta se desava. Nazvao osiguranje, vozi u ovlasteni i promijenjena.
semsasuljakovic

#58591 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by semsasuljakovic »

Danguba wrote: 05/04/2026 22:17

Cesto ce te kamencic naci na auto putu ALI da te nadje na parkingu, to je umjetnost.
Ja sjedim i brisem auto unutra, dolazi neki autic u susret i skrece ispred mog auta.
Samo sam cuo prasak i kako ptice odletjese sa drveta pored.
Pogledam, sajba ciknula deset cm od okvira. Izadjem, nista mi nije jasno. Okupile se komsije i konstatujemo da je auto u krivini nagazilo na plosnat kamencic koji smo nasli i da je on razbio sajbu.
Otprilike sam mu bio na putanji stim sto je razbio sajbu umjesto moje glave.
Svasta se desava. Nazvao osiguranje, vozi u ovlasteni i promijenjena.
To je ono bukvalno: kad je suđeno tako će i biti i nemoj previše razbijati glavu tim.
Žena me pita: pa šta sad ovo znači, mijenjamo šajbu i nećemo više nikad na autoput izaći?
Što je legitimno pitanje, ali kažem joj da se to jednostavno desi i to je to… Ako čovjek živi u strahu šta će se desiti, taj život je jadan.
drug_profi

#58592 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Meni je (pretpostavljam) vrana bacila poveliku kost na spoj šajbe i okvira. Izgleda da je špicastijim djelom stigla jer je ostao i na limu zub i ciknut rub šajbe. Znaš ono voziš ulicom grada čačka i nešto krh... Stanem pred tadašnju Manju (telemah danas) i počnem gledati šta je. I nađem tu kost kao jedino što bi moglo biti. I neke vrane koje se motaju i gledaju me.
To se nešto saniralo da ne ide dalje i vozilo se dugo poslije. Prodato je tako na kraju.
drug_profi

#58593 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

semsasuljakovic wrote: 05/04/2026 22:22 Što je legitimno pitanje, ali kažem joj da se to jednostavno desi i to je to… Ako čovjek živi u strahu šta će se desiti, taj život je jadan.
Moj rođak iz Šve'ske skoro svake godine mijenja šajbu (osiguranje) i ima onaj grudnjak na haubi. Posao mu takav da je autoput konstanta i stalno frca kamenje. Jbg puno se posipa tamo frakcija u zimskim uvjetima koji traju duze nego kod nas.
Danguba

#58594 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Danguba »

semsasuljakovic wrote: 05/04/2026 22:22

To je ono bukvalno: kad je suđeno tako će i biti i nemoj previše razbijati glavu tim.
Žena me pita: pa šta sad ovo znači, mijenjamo šajbu i nećemo više nikad na autoput izaći?
Što je legitimno pitanje, ali kažem joj da se to jednostavno desi i to je to… Ako čovjek živi u strahu šta će se desiti, taj život je jadan.
Ma bez paranoje, prosle godine mijenjam brisac i ispade mi rucica brisaca bez metlice iz mokre ruke i sajba ciknu.

Znaci, desava se svasta...jbga.
kabal1337

#58595 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

ima i ppf folija zastitna za sajbu
oXavier

#58596 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by oXavier »

drug_profi wrote: 05/04/2026 00:52 Ima puno zamki u tim polisama. Ljudi čuju osiguranje stakala, pa misle i farovi su stakla. Onda tamo pise da nisu. Ili da pokriva 500 maraka, ili 80% ili tako nešto.
Osim ako si ti kriv. :D Šalu na stranu, nije loša stvar za starija vozila, ako slučajno skriviš nezgodu da možeš naplatiti a sam odabereš koliko pokriće hoćeš.
Dembele100

#58597 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dembele100 »

zigson wrote: 04/04/2026 16:39
Dembele100 wrote: 04/04/2026 15:50 Prije dvije godine sam mijenjao diskove i pločice, škripale su i kad su tek stavljene, pa sam mislio da će brzo proći. Evo i dan danas škripe, a rekli su mi da je to jednostavno do materijala izrade. Zna li neko ima li kakva opcija da se to riješi jer me toliko nervira da bih najradije opet sve promijenio.
Ma to se vraca na zamjenu ako ne prestanu nakon 7 dana
Ma sve kontao prestaće, govore dok nalegnu i biće dobro. Počelo je užasno škripati..

https://ibb.co/9mzrBT7g
kabal1337

#58598 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

ocistit lijepo nosace turpijom
Dembele100

#58599 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dembele100 »

kabal1337 wrote: 08/04/2026 21:52 ocistit lijepo nosace turpijom
Ma moraće se sve srediti fino. Vrlo moguće da prošlo postavljanje nije urađeno po ps-u.
B6Redhell

#58600 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by B6Redhell »

To je kod tebe do pločica. Kojeg su materijala. Po disku kako ga glancaju izgledaju da su metalne.. Plocice sa organskim materijalima znaju skripati isto.. keramicne su najtihije..
Post Reply