Naravno da imas pravo na misljenje, ali misljenje ne igra ulogu nad cinjenicama.no_sekirli wrote: ↑02/04/2026 23:10Imas potpuno pravo na svoje misljenje, samo eto dopusti i meni to pravo.Dozer wrote: ↑02/04/2026 22:52Bez ikakvog navijanja za bilo sta i bilo koga, ali stvari ne gledas ispravno - prijatelj mog neprijatelja je moj neprijatelj.no_sekirli wrote: ↑02/04/2026 22:39
Pratim sve, vjerojatno cak i previse. Samo i dalje stojim na tome, da i Krampova samovolja i euforija gledanja uzivo kako rusi Teheran ima granice. Ako ih on vec nema, siguran sam ih netko vazan ima.
To sto su oni ravnaju Iran je katastrofa, ali i Iran ravna sve susjede okolo, cak i Cipar. Meni to bas i nije OK, rokanje hotela po Dubaiu i slicno. Razumijem unistavanje US baza, rokanje po Izraelu, ali ovo okolo nije bas Iranu na cast.
Evo ti si Iran, ja sam Qatar, ili Saudija, ili Kuvajt, itd.
Dosli Ameri s drugog kraja svijeta, i zajedno s cifutima, koji su daleko preko dvije drzave, tebe napali.
Istovremeno, ja tim Amerima omogucavam da te napadaju s moje teritorije, dajem im logistiku, smjestaj, gorivo, sve sto im treba, i pride recimo pustam cifutske rakete preko svoje teritorije prema tebi.
Da li ces me ti potapsati, neces nista, ili ces udariti po Americkim ciljevima na mojoj teritoriji?
Ako ja dajem svoje civilne objekte americkoj vojsci i firmama koje podrzavaju tu vojsku i napade na tebe, da li su onda i ti objekti tvoj cilj, ili neces nista?
Sve te zemlje koje si nabrojao postoje zbog USa, u njima vladaju kraljevi i ostali nedodirljivi i odnos je skoro pa vazalski. Amera zavrbi, Saud ga pocese.
Zar ti mislis da netko iz Katara ima moci, snage i volje neokolonijalistima reci da ne smije staviti Thaad bateriju u bazu koju su napravili da skidaju dronove i rakete? Na koji nacin to mogu?
S cim da se kurce? Da im zabrane ulazak?
Ja ne sporim iranske napade na americke baze, to je defacto neprijateljski teritorij, ali civilnu infrastrukturu ne bi smjeli dirati, i samim tim stvarati dodatne neprijatelje sami sebi. Dovode se u jos tezi polozaj.
Kako bi evo mi u BiH mogli reci da NATO snage odmah izidju iz nase drzave, jer se eto protivimo napadu na Iran? I da se sloze sve 3 strane u drzavi. Da ti ja odgovorim, ne mozemo nikako. Ali to i dalje nije razlog da Iran odvali 10 balistickih raketa na NATO bazu u Sarajevu. Zar ne?
A cinjenice su da je svaka od tih zemalja suverena, i da su americke baze stvar ugovora od prije jedva 50-ak godina. Ti ugovori su bili neka vrsta kontra usluge za americku naftnu tehnologiju, a ne za formiranje drzava, jer sve zaljevske zemlje su postojale i prije toga, pa je malo pogresno reci da te zemlje postoje zbog USA.
Neke su cak, poput Bahreina recimo, bile dio Irana do 1930-ih.
I naravno da su uvijek mogle i mogu reci da raskidaju ugovor i da US vojska vise nema pristup njihovoj teritoriji, a pogotovo ne za vrsenje ratnih dejstava. To rade suverene drzave.
E sad, politika, podanicki mentalitet, razni drugi interesi, to je drugi par rukava. Ali, poenta je da ako hoce - mogu otjerati Amere ili im uskratiti gostoprimstvo za ratna dejstva.
Mi smo neuporedivi s ovim, jer mi smo de facto protektorat.